ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 07.04.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bazarele din Kusadasi

TIPĂREȘTE URM de aici

sau

Periplu turcesc - Episodul 3

Nu sunt un fan al cumpărăturilor, chiar dacă am mai postat un review în trecut despre shopping, e drept în alt colț de lume vezi impresii, dar recunosc că am fost întotdeauna atras de tumultul din jurul bazarelor orientale. Nu am să vorbesc despre bazarul propriu-zis pe care-l cunosc toți cei care au ajuns aici, iar cei care urmează să vină îl vor cunoaște în mod invariabil, ci despre acele bazare stradale, organizate în fiecare săptămână cu acordul primăriei din Kusadasi, în anumite zile ale săptămânii. Mai exact este vorba de bazarul de haine de miercuri și de bazarele de fructe/legume de marți si de vineri.

Bazarul de haine

După cum vă spuneam are loc în fiecare miercuri în zona centrală a stațiunii, în apropiere de stația centrală a dolmusurilor, pe bulevardul Candan Tarhan, cu începere de la ora 9 dimineața și până la ora 18 seara. Câteva sfaturi pentru cei care ajung aici:

-așa cum vă spunea și maria55 prețurile aici sunt mult mai bune decât în bazarul permanent;

-porniți la cumpărături la orele după amiezii, ideal ar fi cu o oră, două înainte de inchidere, vânzătorii fiind mai dispuși să lase mai mult din preț, e drept pe la 17.30 mulți încep să împacheteze, dar nu se vor împotrivi dacă doriți să vedeți ceva;

-sunt trei categorii de mărfuri în bazar, prima categorie o reprezintă mărfurile de gen totul la 2 lire sau 10 lire (e doar un exemplu), cu prețurile afișate mare la vedere, la aceste mărfuri turcii nu negociază prețul, în cel mai bun caz în cursul după amiezii, spre închiderea bazarului, sunt dispuși să-ți ofere o reducere de 0,50 – maxim 1,50 lire dacă cumpărați mai multe produse de același fel;

-a doua categorie o reprezintă produsele care au etichetă cu prețuri în lire turcești, în general sunt produse de la mici fabrici, care-și comercializează marfa în special prin intermediul acestor bazaruri, mărfuri de altfel de foarte bună calitate. La aceste produse adaosul comercial este în general de 30 – 40%, putând obține reduceri de până la 25% din prețul afișat, asta în funcție și de cât de bun negociator sunteți;

-a treia categorie e reprezentată de produsele „original fake” , mărci de renume produse însă în Turcia și copiate cu succes după cele originale, prețurile acestora fiind croite pe măsura cumpărătorului. După cum bine știți, turcii au nasul foarte bun în a mirosi turiștii, așa că prețul pe care îl vor cere va fi în euro, exemplu 10 euro un tricou, în cazul în care cumpărătorul ar fi un turc prețul cerut ar fi de 10 lire turcești..., din cele 10 lire aproximativ 75 - 80% reprezintă adaos comercial, așa că puteți lua acel tricou și cu 3 lire dacă aveți abilități bune de negociator. Un exemplu concret un trening Adidas al cărui preț inițial a fost de 150 de euro, soția a reușit să-l cumpere cu 55 de lire turcești;

-mărfurile sunt în general de calitate mult mai bună decât „chinezismele” pe care le găsim la noi în țară;

-studiați cu atenție produsul pe care doriți să-l cumpărați înainte de a-l plăti, e posibil și să descoperiți mici defecte, motiv pentru a mai scădea din preț un mic procent.

Bazarul de fructe

Bazarul de fructe de marți are loc în apropiere de hotelul unde am fost cazați, Hotel Albora vezi impresii, în zona străzii Guvercinada, înspre Ladies Beach, nu este la fel de mare și important ca și cel de vineri, dar prețurile sunt asemănătoare. Noi din păcate nu l-am prins fiind în vizită la diverse obiective de care voi aminti cu altă ocazie.

Bazarul de fructe/legume de vineri este cel mai mare bazar periodic și are loc tot în zona centrală a orașului, întinzându-se de la bulevardul Candan Tarhan, atât pe străduțele din dreapta, cât și în stânga coborând aproape până la bulevardul Ataturk. De-a lungul străduțelor veți găsi tarabe cu fructe de toate felurile, legume, condimente, o mică piață de pește, dar și de flori cu prețuri ce variază de la o tarabă la alta.

Despre produsele comercializate nu am să vă spun prea multe, nu are rost să intru în detalii, trebuie să vezi, să fi acolo, doar că mirosurile, gusturile, senzațiile vizuale și nu numai sunt unice, e o adevărată plăcere să te plimbi printre tarabele încărcate.

Pe străduțele ce coboară spre port veți găsi țărani autentici care comercializează produsele din grădina lor, cu prețuri mai bune decât în rest, dar și cu marfă de calitate mult mai bună. De exemplu nu se pot compara portocalele cumpărate de la aceștia, chiar dacă nu au aspectul comercial al celor de la angrosiști. E drept oricât de bun negociatori sunteți, reducerile obținute la ei nu vor fi semnificative, incomprabil mai mici decât cele obținute la angrosiștii din zona centrală a bazarului, dar a căror marfă este în general mai „insipidă”.

Nu vă sfiiți să negociați prețurile, chiar dacă diferența între prețul cerut de turci și cel oferit de turiști e mare, asta nu înseamnă că-i jigniți, de fapt ei chiar au o adevărată admirație pentru cei care știu să negocieze cu adevărat. Din păcate prețurile sunt mult mai mari decât în anii trecuți și din câte am înțeles își și continuă trendul ascendent, cauza principală fiind turiștii ruși care au invadat Turcia, și nu numai și care au cam stricat piața, ei nu negociază, ci plătesc cât li se cere. Ca o paranteză, de multe ori când ni se cerea un preț aberant la ceva, ne grăbeam să specificăm că nu suntem ruși.

În final vreau să-i mulțumesc lui Burak și soției lui Georgiana, româncă de-a noastră, doi localnici cu care ne-am împrietenit în a doua seara în Kusadasi și care ne-au oferit sfaturi cu ce este de văzut/vizitat în Kusadasi, ne-au trimis/dus la cele mai ok magazine, restaurante și terase și care ne-au învățat totul în ceea ce privește arta negocierilor, ne-au sfătuit când trebuie să ne ferim de chilipiruri (Burak lucrând în comerț/bazar câțiva ani).

Vacanțe plăcute vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de danoradea in 24.06.15 22:48:24
Validat / Publicat: 25.06.15 08:23:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 5149 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 prin bazarul de fructe/legume
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster70
[29.09.15 10:55:26]
»

Mutat în rubrica "Shopping în Kusadasi și împrejurimi, KUSADASI" (nou-creată pe sait)

calatorul
[14.06.16 16:06:34]
»

Citit, vazut, placut, si relatarea si bazarul, desigur la fata locului AFA.

sibicrengut
[29.06.21 13:54:43]
»

Buna, te rog anul acesta mergem la BATIHAN

vrem sa ne urcam sa luam

dolmus CATRE BAZAR

dolmus catre KUSADASI sa mergem la shooping

dolmus care SELCIUK

va rog unde trebuie sa cerem sa ne lase?

danoradeaAUTOR REVIEW
[29.06.21 14:08:40]
»

Bună

Trebuie doar să-i spuneți șoferului unde vreți să mergeți, el vă va lăsa să vă urcați și vă va spune unde să coborâți sau o să vă spună în care dolmus să vă urcați. Oricum după 2 - 3 călătorii o să le înțelegeți principiul de funcționare.

Baza lor (dolmus) se afla in apropiere de port, in zona Aydin Kusadasi Kalamaki Plaji.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sibicrengut
[29.06.21 14:12:36]
»

@danoradea: ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, danoradea, sibicrengut
Alte impresii din această RUBRICĂShopping în Kusadasi și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058827877044678 sec
    ecranul dvs: 1 x 1