ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 07.04.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Superb

Ilustrație video-muzicală
Cafe Anatolia - ''Dream's'' - ''Dream's of love''
TIPĂREȘTE URM de aici

sau

Periplu turcesc - Episodul 4

Înainte de plecarea în Turcia, când îmi făceam temele cu ce e de făcut/văzut în zonă, am dat și peste review-urile cu Milli Park, totuși, la început, nu l-am notat ca și un obiectiv important, abia câteva zile mai târziu, după ce am citit și review-ul postat de @adryana (mulțumesc) și am văzut pozele cu plaja Icmeler Koyu, mi-am schimbat opinia.

O scurtă descriere a parcului:

Parcul Național Peninsula Dilek – Delta Buyuk Menderes este situat în vestul Turciei, la Marea Egee acoperind o suprafață de 27675 de ha, din care 10985 de ha în Peninsula Dilek, de altfel prima declarată parc național în 1966, în 1994 adăugându-se Delta Buyuk Menderes.

Flora parcului numără peste 800 de specii dintre care 6 specii sunt endemice, specifice acestei zone. Milli Park are particularitatea unui muzeu natural deoarece se găsesc aici plante din toate speciile de la Marea Mediterană până la Marea Neagră.

Fauna este și ea foarte bine reprezentată, vizitatorii întâlnind aici aproape 30 de specii de mamifere, peste 40 de specii de reptile, peste 250 de specii de păsări (în special în zona deltei) precum și o bogată viață marină. Printre speciile amenințate cu dispariția și pe care le întâlnim aici, amintesc foca călugăr (printre cele mai rare 10 mamifere din lume), pelicanul Dalmațian (a cărui populație la nivel mondial este estimată la 3000 de exemplare) sau leopardul anatolian.

Alte puncte de atracție sunt canionul, plajele de pe coastă și satul antic Doganbey (Domatia), sat populat de etnici greci până la schimbul de populație din 1924, după care a fost populat de turci pentru scurt timp, astăzi fiind abandonat.

Posibilitățile de distracție, petrecere a timpului sunt numeroase aici – trekking, cățărături, plajă și înot, mountain biking, foto safari, pescuit, itinerarii culturale, tur botanic, călărie, etc.

Surse: pliante publicitare și panouri informative din parc.

Intrarea în parc se face prin zona de nord a parcului, la ieșirea din localitatea Guzelcamli. Zona vizitabilă a parcului este Delta Buyuk Menderes, iar în peninsula Dilek partea de est de la plaja Karasu Koyu mergând pe canion până la satul Doganbey. Partea de vest a peninsulei este din păcate închisă, fiind zonă militarizată, dată fiind apropierea de Grecia (insula Samos – aproximativ 2 km).

Accesul în parc se poate face cu mașina personală sau autocare pentru grupuri organizate, cu bicicleta, cu dolumusurile sau la picior (pentru cei cazați în Guzelcamli). Prețurile pentru intrare sunt:

- o persoană 4,50 lire turcești;

- pentru bicicletă 4,50 lire turcești;

- pentru motocicletă/scuter 9 lire turcești;

- pentru mașină 14 lire turcești;

- microbuz 40 sau 70 de lire turcești, în funcție de dimensiuni;

- pentru autocare 120 de lire turcești.

Programul de vizitare este zilnic între orele 8 – 19 primăvara și vara, și între orele 8 – 17 toamna și iarna. În luna mai, când am fost noi, ultimele dolmus-uri pleacă din rezervație în jurul orei 18. Noi am mers în parc cu dolmus-urile, 7,50 lire turcești biletul pentru o persoană din Kusadasi de la stația centrală din centrul orașului, distanța până în parc fiind de aproximativ 35 de km. Pe traseu, atât la plecare cât și la întoarcere, microbuzele mai fac abateri de la rută, în funcție de destinațiile clienților luați de pe traseu, ruta putând fi străbătută și în 15-20 de minute, dar și în 40 de minute.

În parc, dolmus-urile merg până la plaja Kavakliburun Koyu, punctul terminus, având stații și la primele două plaje, dar opresc și pe traseu, prin parc, pentru a lăsa/lua turiști. Dacă doriți să vă plimbați cu dolmus-ul pe la plaje va trebui însă să plătiți. Noi am avut noroc la prima vizită, șoferul a fost de treabă și ne-a plimbat pe la toate plajele, lăsându-ne câteva minute să vedem plajele și să ne hotărâm la care vrem să rămânem, inclusiv a oprit la unul din punctele de observație de pe traseu timp de 10 minute pentru a putea face poze.

Plajele

Plaja Icmeler Koyu (blue flag beach), prima plajă după intrare, a reprezentat și destinația noastră pentru cele două zile petrecute în parc și este situată la aproximativ 700 de metri de la intrarea în parc. În opinia noastră e cea mai frumoasă, cu nisip fin, rare pietricele în unele zone, cu intrare lină în mare și culori ale apei spectaculoase. Plaja este amenajată, în primul sector există șezlonguri cu umbreluțe pentru doritori la prețul de 20 de lire turcești, perechea, noi am preferat însă nisipul și băncile cu măsuțe din lemn, aflate peste tot la umra copacilor. Pe plajă există dușuri, un WC cu intrarea liberă și foarte curat, fântâni cu apă de izvor foarte bună, precum și o terasă unde puteți să vă răcoriți cu o apă/suc/bere sau înghețată sau să mâncați ceva, prețul pentru o bere Efes 8 lire turcești, prețurile pentru înghețată cam aceleași cu cele din Kusadasi. Mâncarea nu știu cât era de ok, noi nu am încercat-o, am preferat să venim de la hotel cu desaga. De altfel am observat că și localnicii, prezenți în număr destul de mare, mai mulți decât turiștii, veneau ca la picnic, cu tot ce trebuia. La intrarea pe plajă, lângă terasă, există o parcare destul de mare suficientă cred, pentru un grad de ocupație maxim.

Așa cum au spus și alți turiști în review-urile lor, „cireașa de pe tort” o reprezintă prezența mistreților, care ajung peste tot, nefiind deranjați deloc de prezența oamenilor, mai rezervați fiind puii care se mulțumeau să rămână pe la liziera pădurii. Așa că am avut ocazia de a sta la mai puțin de 1 metru de mistreți și să-i hrănesc cu mere și căpșuni, de altfel sunt foarte receptivi față de hrana oferită de turiști.

Două aspecte ne-au plăcut foarte mult, unul este responsabilul plajei/zonei un fel de pădurar care inspecta tot timpul plaja, avea grijă ca mistreții să nu fie deranjați de prezența oamenilor (fugăriți de fotografii prea insistenți), să nu rămână mizerie după turiști sau ca apa de la dușuri sau cea de la fântâni să nu rămână deschisă. Celălalt aspect este prezența jandarmilor turci, prezență discretă, dar i-am văzut luând „și la plimbare” niște tineri turci care au încercat să agaseze mistreții.

Noi am luat coasta la picior în prima zi, ajungând pe carările de lângă țărm până aproape de a doua plajă, Aydinlik Koyu, ocazie cu care pe lângă frumusețea zonei am avut posibilitatea să descoperim și urmele prezenței umane...

Plajele Aydinlik Koyu și Kavakliburun Koyu, următoarele două de pe traseul dolmus-urilor, la aproximativ 5 km, respectiv 8 km de la intrarea în parc sunt neamenajate, cu pietricele și cu intrare ceva mai abruptă în mare. Sunt poate mai spectaculoase decât prima, mult mai sălbatice, dar noi am preferat prima plajă care era cu nisip.

A patra plajă care se poate vizita, și ultima este plaja Karasu, dar la care se merge pe jos de la ultima stație de dolmus, distanța fiind de aproximativ 10 km față de intrarea în rezervație. Noi din păcate nu am areușit să o vizităm, la fel cum, nu am reușit nici să ajungem în satul tradițional Doganbey, dar rămâne un motiv în plus de a ne întoarce aici pe viitor.

În concluzie, consider Milli Park un „must see” pentru orice turist care ajunge în zona Kusadasi, și căruia îi place natura, dar și plajele mai sălbatice.

Vacanțe frumoase tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de danoradea in 27.06.15 12:37:02
Validat / Publicat: 27.06.15 15:26:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 4096 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Milli Park - plaja Icmeler Koyu văzută de sus din stația de dolmus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.06.15 13:36:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adryana
[27.06.15 16:26:57]
»

@danoradea, cu mare drag. Milli Park ramane si pentru noi un loc minunat de care ma leaga amintirile cele mai frumoase.

webmaster13
[27.06.15 19:15:01]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

danoradeaAUTOR REVIEW
[27.06.15 21:57:14]
»

@adryana, mulțumesc încă o dată, ai fost factorul covârșitor pentru noi , fără review-ul tău nu cred că ajungeam aici.

@webmaster13 nici că se putea o alegere mai bună, mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, danoradea
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Milli Park (Parcul Naţional Peninsula Dilek):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065268993377686 sec
    ecranul dvs: 1 x 1