GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am ajuns cu bine pe aeroportul Beauvais-Tille la 60 km. de Paris, simţeam de la distanţă freamătul capitalei franceze şi am fost introduşi în atmosferă de o reclama la turnul Montparnasse inconjurat de o imensa si fericită inimioară.
Avionul a avut doar cu o mică întârziere, de aprox. 30 minute, din cauza exigenţei poliţiei de frontiera române, personal înalt calificat, care citea cu greutate un nume propriu. Aveam să constatat la înapoierea în ţară că la francezi le avea greu cu cititul personalul Blu, dar să trecem cu usurinţă peste şicanele de care ne "bucuram" doar noi romanii, si culmea in casa noastră- Europa.
Am inchiriat o maşină la un preţ super-rezonabil, un C4 nou-nout pe motorină şi am pornit în trombă-viteză spre locul de cazare- Ibis Bercy2, o zona bunicică pentru vizitarea Parisului.
Idealul este să stai în centru, dar apar probleme cu aglomeraţia, parcarea, etc.
La prima impresie curat, placut, civilizat, turiştii sunt apreciaţi, tot mai multi franţuji vorbesc si engleza, intr-un cuvant o capitală modernă- demnă de toata lauda.
Deorece timpul turistilor este intotdeauna limitat, am efectuat rapid check-in-ul, am refuzat 2 camere de fumatori, fiindca noi eram cu copii si am specificat acest aspect in rezervare; dar in concediu toate evenimentele au farmecul lor aparte...
Am parcat masina in subteran, cu 12 euro/zi si am plecat cu metroul, din statia Liberte, ca să ne mişcăm cât mai repede.
Paris-ul este împărțit în 20 de arondismente. Primul este în centru, următoarele în spirală spre exterior în direcția acelor de ceasornic.
Nu mai amintesc de numarul enorm de turişti, fiindcă şi părerile sunt împărtite intre 30-45 milioane anual, aproximativ 70% din totalul turistilor care viziteaza Franta, iar maşinile crează des bouchon-cum scriu ei pe tabele.
Transportul public este formidabil, iar detalii cum ar fi: linii, tarife, orar, etc. gasiti pe saitul ratp.fr
Puteţi solicita o hartă gratuită, fiindcă le ţin mai la dos, dar au aşa ceva cu siguranţă, mai ales la metroul parizian.
Transportul este uşor de utilizat, uşor de realizat. Metro (metroul) și liniile de autobuz sunt identificate printr-un număr simplu: Linia 1, Linia 20, etc. Trenul (RER) liniile sunt identificate printr-o scriere simplă: linia A, linia C, etc. Stațiile sau opririle sunt identificate cu acelaţi nume. Hărţile (metrou, autobuz, RER), le puteți obține gratuit şi în cadrul Oficiilor de Turism din aeroporturi şi vă indică liniile cu o aceeaşi culoare, fiecare linie are indicate toate staţiile sale pe nume.
Automatele pariziene merg pe baza de fise, asa că recomand să aveti macar de proba 12-20 euro maruntis.
Am urcat în staţia la Liberte si am coborat la Invalides, aici fiind una din zonele forte cu Bulevardul Invalizilor, zona ambasadelor straine, Podul Alexandre III si nu departe obiectivul cheie: Tour Eiffel.
Odată ajunşi la Turn am trăit senzatii contradictorii, inclusiv cea a unui morman de fiare bine puse in valoare, dar atmosfera din zonă e unică, freamătul şi agitaţia mulţimii, măsurile de securitate sporită, miresici care îşi duc consoarta la o poză de copertă, chiar si alba-neagra... se practică, iar preţurile in zonă sunt uriaşe, o cola de 1/2 l este 4 euro.
Turnul se redescopera de fiecare date din alte si alte unghiuri si poziţii, care de care mai interesante şi artistice.
Recomand vizitarea capitalei romantismului cu bus-Sightseeing, noi optand pentru L'Open Tour deoarece aveau suficiente autobuze, 4 trasee suficient de dese-la intervale de 20 minute si acoperitoare din punct de vedere turistic, pretul fiind 32 euro/zi, copii 16 euro, iar pentru fiecare persoana primeşti bonus un "Carnet de reductions" pentru muzee si obiective turistice: ex. plimbari cu vaporase de croaziera pe Sena- reducere 10 euro, www.marina-de-paris.com
Se pot face şi alte combinaţii de tichete gen: bus-vaporas Sena, bus-Luvru, pe mai multe zile, etc.
Suntem fascinaţi de multimea de turisti curioşi, dar în egală măsura şi de calmul, organizarea si pregatirea francezilor pentru asimilarea si buna/egala tratare a turistilor.
Obiective de vizitat sunt enorm de multe, dar le voi grupa-incerc pe arondismente-zone de vizitat în plimbare agale sau la picior:
- Tour Eiffel - urcarea cu liftul 15 euro, de văzut şi seara pentru luminiţe; - "Aquarium" cu fântâniţele de vis-a-vis;
- Île de la Cité, Aquarium Paris, avenue Albert de Mun 5, deschis 10-19,00
- Palais de Chaillot, cu muzeele Marinei, Musee de l'Homme
-Muzeul de l'Armee, apoi plimbare pe malul Senei pentru a vedea Podul-Ponte Alexandre III si "Esplanade des Invalides;
- Arcul de Triumf- cu nelipsita plimbare pe Champs Elysees, unde gasiti de toate, reprezentanţe de maşini, restaurante, fast-food, chiar si un Louis Vuitton pentrucolectionari.
- Muzeul LUVRU- o zona de relaxare excelenta, chiar dacă n-aveţi timp să intraţi, fiindcă vă trebuie rezervată o zi întreagă. Se găsesc bilete bus+Louvre 1 zi la 42 de euro.
-Musee d'Orsay de unde pleacă şi vaporaşele scumpe "La Marina";
- Grevin Paris -Wax Museum, Boulevard Montmartre 10
- Tour +turnul Montparnasse- urcarea cu liftul la 205 metri este 15 euro, iar panorama este de vis.
- Gradina Luxembourg cu Palatul du Luxembourg- zonă de relaxare excelentă;
- La Sorbone în Place Edmond Rostand;
- Pantheon-ul un capitol aparte;
- Orsay, Opera, Champs-Elysees - Etoile, Grand Palais si Trocadero.
- Petit-Pont este un pasaj prin care se ajunge direct la Palatul de Justitie.
Romanticii pot inchiria o masinuta cu acoperis transparent "Paris Authentic" pentru plimbari nocturne pentru numai 84 euro, www.parisauthentic.com
- Sacre-Coeur de vizitat neaparat seara pentru panoramă, fiind cel mai înalt punct natural al Parisului;
În zonă vizitaţi:Moulin Rouge, Exposition permanente Salvador DALI-rue Poulbot 11, Paris.
- Biblioteca Orasului o constructie ce induce spre stilul industrial, dar foarte apreciata de turisti, unde se afla şi "Atelierul Brancusi"
- Muzeul Ciocolatei- ciocolata "desertul zeilor", gurmanzii vor descoperi sigur secretele ciocolatei, Bd. Bonne Nouvelle 28, intrare 9 euro;
- Muzeul Montmartre, rue Cortot 12, de la 10 la 6 pm.
- Restaurant Cremaillere 1900 pentru bucataria traditionala franceza si mare varietate de fructe de mare; dar se pot gasi si braserii, micute restaurante mai fără pretenţii
Intrare gratuită:
-Musee Louvre- până la 18 ani si studenti pana in 26 ani, apoi duminicile din perioada oct-mar. ;
- Notre-Dame, tezaurul se viziteaza cu tichet de intrare;
- Musee du Parfum, Rue Scribe 9, Paris
- Crazy Horse-Avenue George V 12, Paris- un monument scria Le Figaro.
- Pinachoteque de Paris-viitorul este Cultura, Place Madeleine 28, statia Madeleine.
De retinut ca sunt foarte multe obiective care au intrarile gratuite si plată numai pentru anumite zone de interes.
Copii pana in 18 ani au gratuitate in foarte multe obiective.
Va puteţi informa si din Ghidul de calatorie PARIS:
Incercaţi să nu rataţi:
- Notre-Dame, e aici şi statuia Ioanei dArc
- Palatul Versailles- ghid video
- Montmartre-centrul artistic al Parisului;
- Muzeul Holocaustului-cotat cel mai cuprinzator din lume;
- Musee d'Orsay pentru lucrările impresioniste;
- Muzeul Canalizarilor-inedit in prezentarea Catacombelor Parisului;
- Muzeul Rodin;
- Musee D'Orangerie- artă impresionistă;
- Best Towns in France;
- Le Puy en Velay;
- Baume les Messieurs;
- Dinan;
- Cassis;
- Sainte Eulalie d'Olt;
- La Roque Gageac;
- Sainte-Agnès;
- Île de la Cité;
- Louvre;
- Group Travel;
- Moulin Rouge-un spectacol, dar cu rezervare ca nu sunt sanse sa mai gasiti bilet seara,
- Statuia Libertatii-stiut fiind faptul ca cea mare a fost donata SUA de catre francezi.
Recomand 4-5 zile pentru a putea ajunge la obiectivele cheie- must see si dispozitie la efort.
Când crezi că ai văzut totul, descoperi noi si noi atractii, noi cafenele, sau locuri, piețe noi de explorat. E imposibil să încerci să-l vezi pe tot sau chiar să începi să crezi că poți. Ai nevoie de mai mult timp decât vacanta pentru a vedea orasul luminilor cuprinzator si sa zicem oarecum acoperitor.
Am reusit sa vizitam obiectivele propuse, normal că am fi dorit să avem timpul necesar să descoperim mai mult din tainele orasului şi am rămas cu gândul la urmatoarea vizită, pentru încercarea de a surprinde şi mai complet zilele si noptile pariziene de neuitat, fiindcă la fiecare pas te poţi lăsa surprins de o terasă, de o moară aparută de nicaieri, de statui care ies sau apar din ziduri, de spiritul unic al îmbinărilor arhitectonice, terasele cu şansonete şi cafenelele unicat -fiecare cu design-ul şi istorioarele sale.
Găseşti de la cluburi moderne cu stiluri care iţi plac sau cluburi clasice de jazz, până la formaţii stradale, deci n-ar trebui să pleci din Paris fără a gusta muzica care i-a atras pe unii dintre cei mai buni muzicieni si artişti în oraşul luminilor.
În Paris sicer să fiu uiţi de foame, dar de sete nu prea si dacă-i cald de îngheţatele la cornete cu arome deosebite, dar sunt destule trucuri de a mânca sănatos şi rapid: salvaţi o mulțime de bani mancând clătite și Paninis între mese sau la drum. Panini e un sandviș făcut din bagheta-pâine, altele decât pâinea feliată, caz în care italienii o numesc un tramezzino, cu suncă, roşii, brânză şi costă de la 3,5 euro.
Plăcerea de a mânca într-un restaurant foarte bun nu e de refuzat, dar, de asemenea, economisim bani cu aceste gustări care sunt vândute în aproape orice loc din Paris. Mai jos vă voi indica restaurante bune și nu foarte costisitoare pentru a avea o seară frumoasă în cuplu sau cu familia:
- Bistro Duc de Montmorency cu meniuri de 10-12 euro, inclusiv pahar de vin frantuzesc, bien-sure;
- Belle Epoque, cu felurile principale 7 - 9 euro, menu complet poate fi savurate pentru 15-22 euro;
- Epicure (numarul #1 in Trip Advisor) meniul poate costa 100 euro/persoană.
Restaurante cotate Michelin gasiti pe sait.
Din Paris sa zicem ca ne stabilim un cartier general se pot vizita multe din atractiile Frantei- zona Ile de France:
- Castelul Fontainbleau-la 50 de minute de Paris-patrimoniul mondial Unesco pentru a descoperi locul splendorilor la casa regilor Frantei, puteti vizita micutul apartamente ale lui Napoleon, teatrul Imperial, muzeul Chiniois si remarcabilele gradini, parcurile, domeniu vast intins pe 120 hectare.
- Chateu Thierry-175 km.
- Chemin de Dame- 145 km.
- Chantily - 54 km.
- Saint-Valery-sur-Somme
- Compiegne-58 km., locul unde Napoleon i-a cerut mana viitoarei imparatese Eugenie, unde se mai afla: Castelul de Pierrefonds, padurea de 15.000 hectare, pista de biciclete de 25 km., s. a. Se ajunge cu masina sau cu trenul din Gare du Lyon-coborati in statia Fontainbleau-Avon si luati autobuzul, site info
Noi am plecat in zona Torcy pentru a deschide capitolul distractiilor celor mici, deci Disneyland-Paris si vom relata de aici cele mai frumoase si deosebite aventuri din lume personajelor de desene animate.
Trimis de florintoma in 19.09.14 19:15:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florintoma); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursie Paris" (deja existentă pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sfaturi utile pentru o vacanță reușită la Paris, PARIS" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Transport de la și spre aeroportul Beauvais — scris în 05.02.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Transfer Aeroport Beauvais - Paris — scris în 23.10.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Dans le ventre de Paris — scris în 22.11.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Paris - tips & tricks — scris în 26.08.16 de Madalina07 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Paris — scris în 05.07.16 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Ce ar trebui să știi dacă mergi prima dată la Paris — scris în 19.02.17 de iuliaen din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Paştele în Turnul Eiffel şi o aplicaţie utilă pentru călătorii — scris în 03.05.16 de iriss din TIMIşOARA - RECOMANDĂ