ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 8 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Vacanță neprevăzută în Egiptul necunoscut

TIPĂREȘTE URM de aici

Din momentul în care ne-a încolțit ideea de a merge în Egipt și până când am plecat s-au scurs doar 3 săptămâni. Cam puțin pentru o destinație care nu era pe lista noastră, dar mai ales pentru care eu nu mă simțeam pregătită.

Am ales oferta unei agenții cu care am mai plecat și cu alte ocazii și am stat la hotel Steingerberger Aqua Magic de 5* din Hurghada, despre care am scris (vezi impresii).

Am vrut să citesc pe AFA cât de multe articole de călătorie pot într-un timp atât de scurt, care să fie și actuale cât de cât, dar am găsit mult prea multe articole scurte, cu câteva fraze și mulțumiri pentru Amir și chiar dacă nu erau despre Amir nu reușeam să mă lămuresc cum trebuie. Dintre toate am reținut articolele colegei @ioana74, pe care la momentul scrierii lor nu le văzusem și îi mulțumesc pe această cale pentru impresiile pe care le-a împărtășit cu noi.

În fine, m-am mulțumit cu ce aveam, am mai scos de pe net despre istoria Egiptului, ca să mă mai luminez și eu în avion și cam asta a fost pregătirea excursiei.

Câteva lucruri elementare pentru începători ca mine

La coborârea din avion am fost mulțumită să știu câteva lucruri elementare despre locul în care urma să ajung. Că țara din nordul Africii înseamnă 96% deșert și 4% teren arabil, teren care se află de-a lungul Nil-ului. Știam că Nil-ul este cel mai lung fluviu din lume, dar acum am aflat că mai mult de jumătate curge prin Egipt, pe care îl împarte în două: zona de est, în care răsare soarele, supranumită zona vieții, unde era deșertul arabil, zona cultivată, locuită atât de faraoni cât și de oamenii de rând și zona de vest unde se întindea deșertul de nisip, zona apusului soarelui, supranumită și zona morții. Și că acesta a fost motivul pentru care faraonii și-au făcut piramidele, pentru a fi îngropați în zona aceea. Dar mai apoi, pentru că ele costau foarte mult, au ales o vale îngustă, Valea Regilor, pentru a fi înmormântați în stânca muntelui.

Fiecare metru din Delta Nil-ului este folosit pentru culturi de plante ca: porumb, grâu, orz, mei, orez, condimente, ierburi și binențeles papyrus-ul cultivat din timpuri străvechi. Animalul cel mai comun este cămila, iar vremea este blândă pe tot parcursul anului, astfel că iarna, cel mai rece anotimp, începe pe la sfârșitul lui decembrie, când sunt 8-10 grade la Cairo și ține până prin ianuarie-februarie.

Despre Hurghada, unde mergeam, m-am mulțumit să știu că este înconjurată de mai multe insule mici, că este centrul turismului la Marea Roșie și că în ultimii ani s-a tot extins de-a lungul coastei. Se vede că este într-o continuă expansiune și construcție, iar drumurile neașteptat de bune leagă Hurghada direct de Cairo, Luxor și Golful Suez.

Atracțiile acestei regiuni sunt recifurile de corali și sporturile de apă și la fel de mult culorile apei de la blue, turcoaz până la verde smarald, dar și peștii dumnezeiești, de toate felurile, mărimile și culorile.

Orașul se împarte în zona veche, care se numește Downtown sau El Dahar și aici sunt instituțiile publice, bazarul, autobuzele, poliția, poșta, magazine, baruri, cafenele, iar în nord este noua Hurghada, cunoscută ca Sekkala și aici sunt numeroasele hoteluri care au făcut dintr-un mic sat de pescari stațiunea atât de căutată astăzi. Promenada turistică și New Marina sunt, de asemenea, situate în Sekkala.

Cu aceste informații m-am dat jos din avion, iar, ulterior am aflat că 25.000 de nerezidenți investesc în Egipt pentru că taxele sunt mici și viața ieftină. Asta ne-a spus vânzătorul de la Cottonil, un magazin cu produse bune din bumbac de Nil, care se afla vis-à-vis de hotelul nostru și de unde am cumpărat mai multe lucrușoare.

Înainte de a mă urca în avion mi-a fost clar și că mă îndrept către alt continent, cu o altă civilizație, o cu totul altă cultură, altă gastronomie… și eram pregătită pentru o altfel de experiență.

Zborul și intrarea în Egipt

Am avut un zbor foarte bun cu Tarom. Ne-am îmbarcat de la poarta 15 (prima după dutty-free), decolarea a fost la ora anunțată, 8,10 dimineața, am primit câte un sandvich, plus o banană și o napolitană, apă, suc, cafea… iar în nici 3 ore aterizam la Hurghada. Am avut bonus și locul liber de lângă mine, așa că ne-am lăfăit două persoane pe 3 locuri.

În aeroportul din Hurghada nu a fost aglomerație deloc pentru că doar avionul nostru (aprox. 120 de persoane) a avut intrare la ora aceea.

Reprezentanții agenției cu care am plecat erau peste tot cu plăcuța și ecusonul asupra lor. La intrare în aeroport, la ghișeele de viză, la banda de bagaje, iar ultimii la ieșirea din aeroport, în stradă, care ne-au bifat pe o listă și ne-au îndrumat către autocarele care urmau să ne transfere la hoteluri. Din această cauză nu am avut absolut nici o problemă de orientare.

Până ne-am transferat însă la hoteluri am mai avut ceva treabă. La intrarea în aeroport, pe partea stângă sunt cele 2 ghișee unde trebuia să plătim taxa pentru viză, 25 USD. Noi ne-am cumpărat separat viza pentru că am văzut că la 100 de dolari dau rest și multe bancnote de 1 dolar, ceea ce ne rezolva și problema pe care nu reușisem să o rezolvăm din țară. Tot citisem că în Egipt se dau bacșișuri de 1 dolar, aproape peste tot, iar în țară nu reușisem să schimbăm mare lucru. Dar se vede treaba ca ei și-au învățat lecția și s-au adaptat imediat.

Formularul pentru viză a fost foarte simplu de completat dar oricum n-am văzut să dea cineva o importanță prea mare acelei hârtii. Am predat-o la unul din ghișee, ne-au pus viza pe pașaport, am mai trecut prin câteva filtre și porți de scanare, iar înainte de ieșire a fost ultimul punct de control unde mai trăgeau pe stânga, pe câte unii. În general, îi opreau pentru control pe cei cu bagajele înfoliate. Noi am scăpat toți 4. Nici o grijă de orientare în aeroportul din Hurghada pentru că valul merge într-o singură direcție, nu ai cum să te abați.

După acest ultim punct de control, aproape la ieșirea din aeroport, tot pe partea stângă era un ghișeu de unde puteai să achiziționezi cartele telefonice pentru 10 EUR. Dacă știți că folosiți telefonul, cel mai probabil este bine de cumpărat pentru că net-ul rupe ca și cost în Egipt. Noi nu am luat pentru că nu folosim telefonul în vacanțe decât pentru poze pe parcursul zilei. Seara, la hotel, îl mai butonăm și noi, dar acolo știam că avem WiFi. Am un abonament de serviciu care îmi permitea să fac ceva consum dar nu a fost cazul, nu am folosit telefonul decât cu WiFi la hotel.

Schimbul valutar și ce bani am folosit noi

Moneda oficială este lira egipteană. Știam de acasă, însă, că în Egipt ne vom descurca cu dolari sau EUR, dar că sunt bandiți pentru că fac paritate 1 la 1, așa că evident, mai bine dolari și că în foarte puține situații am avea nevoie și de moneda lor (pentru un WC sau o sticlă de apă prin excursii). În timp ce așteptam un bagaj de cală al prietenilor noștri am vrut să scoatem ceva lire egiptene de la un bancomat pe care îl vedeam acolo, în aeroport. L-am întrebat pe reprezentantul agenției dacă merită și ne-a spus că bancomatele verzi, așa cum îl vedeam pe cel de acolo, sunt peste tot la hoteluri, în Hurghada, în Cairo… și schimbul valutar este același absolut peste tot: 1 EUR = 16 lire egiptene și 1 USD = 15 lire (la data aceea), dar că nu avem nevoie de schimb dacă avem dolari și nu ne sfătuiește. N-am scos până la urmă și în tot sejurul nu am văzut și nu am avut nevoie de lire egiptene. Am folosit exclusiv dolari, inclusiv la popasurile unde opresc autocarele, pentru WC, în general, și despre care citisem că nu primesc decât lire egiptene. Aaaa, am folosit și EUR, dar pentru plata excursiilor vorbite din țară.

Despre bacșiș

Citisem foarte mult că bacșișul este la el acasă în Egipt și m-am dus pregătită la cap pentru asta, chiar dacă nu mă simt prea confortabil cu acest obicei. Surpriza plăcută a fost să constat că la hotelul la care am stat bacșișul nu se practica, ceea ce a fost o mare ușurare. Dar până acolo am trăit prima experiență, tare neplăcută, pe care am avut-o chiar la aeroport și care mă cam băgase în sperieți, gândindu-mă că așa va decurge vacanța noastră la fiecare pas.

Salahorul de la aeroport care ne-a pus bagajul în microbuz (cu toate că nu era nevoie, noi având doar câte un troler mic, de cabină), pur și simplu ne-a smuls din mână bagajul, arătându-ne ostentativ dolarul pe care îl avea în palmă. Noi am venit pregătiți de acasă pentru acest lucru, dar modul dizgrațios în care a făcut-o omul ăla ne cam întristase. Chiar dacă citisem despre insistența cu care ei cer bani, nu voiam să întâlnim asemenea oameni toată vacanța.

Din fericire nu a fost așa pentru că la hotel nu am avut această problemă, în plimbările prin Hurghada și magazinele de suveniruri nu m-am simțit deloc agresată și oricum am cumpărat foarte puțin, iar în excursii, unde am mai întâlnit acest fenomen, la fel, am putut să gestionăm situația singuri pentru că, la fel, nu am cumpărat mare lucru.

În afară de salahorul de la aeroport, nebunia de la piramide a fost supărarea noastră cea mai mare în această vacanță. Acolo am găsit cei mai insistenți oameni, cei mai tupeiști, cei mai neserioși, … care pur și simplu îți scoteau ochii cu suvenirurile lor și nu ne-au lăsat să ne bucurăm în tihnă de minunile lumii pentru care bătusem atâta drum. În celelalte excursii, chiar dacă cereau și așteptau bacșiș, oamenii au fost cu mai mult bun simț.

Ce shopping am făcut

Cu mici excepții, nu sunt prețuri afișate pe nicăieri, așa că pregătește-te pentru negocieri grele, dacă chiar vrei să cumperi ceva.

Vis-à-vis de hotelul la care am stat am descoperit magazinul Cottonnil cu prețuri fixe și casă de marcat. Toate produsele se scanează și primești bon, nu este posibilă nici o negociere. Produsele sunt din bumbac de Nil, de foarte bună calitate (chiloți, tricouri, maieuri, prosoape) și toți ai mei, pentru care am cumpărat sunt mulțumiți de ele. Am intrat aproape zilnic în magazinul ăsta, ne-am împrietenit și ne-am tot discutat cu vânzătorul simpatic de acolo, care aproape că își cerea scuze că nu poate să ne facă nici un discount.

De la farmacie am cumpărat creme de corp din lapte de cămilă, niște crème cu collagen și o cremă antiinflamatoare pentru mama, care mă tot trimite în Egipt ca să-i mai aduc, pentru că zice că n-a mai folosit în viața ei o cremă așa de bună. Toate cremele pe care le-am luat sunt fabricate în Egipt și suntem foarte mulțumite, toate fetele care folosim cremele astea. Și la farmacie este tot cu casă de marcat și prețuri fixe, dar am reușit niște oferte în sensul că la 4 crème cumpărate ne mai dădea una, ceea ce a fost foarte bine pentru că astea au fost suvenirurile mele.

Am mai cumpărat 2 tricouri, un papyrus și un suvenir pentru colțul de acasă, de la renumitul magazin Cleopatra, din Hurghada, cu prețuri fixe, unde nu pierzi vremea să negociezi pentru fiecare obiect, cum se întâmplă în toate celelalte locuri.

Am evitat să cumpărăm de la bazarurile prin care am trecut (în general cele de la obiective), și vă sugerez să faceți la fel, pentru că se trece foarte repede prin ele, nu ai timp să te gândești și să alegi, pentru că vânzătorii trăncănesc într-una, te amețesc de cap, dar cel mai important este că nu ai timp. În schimb eu am cumpărat de la popasurile la care am oprit când am fost în excursii, pentru că acolo se stă spre o jumătate de oră, nu este un bazar, ci un popas și ai timp să te dezmeticești puțin. Am remarcat că la dus negociezi până la un anumit punct, dar la întors comercianții lasă mai mult, pentru că știu că nu te mai întorci pe acolo. Eu am luat de la unul din aceste popasuri câteva șaluri si 3 pantaloni de casă la prețuri infime (la dus 3 șaluri cu 10 dolari iar la întors 5 șaluri tot cu 10 dolari și 5 dolari perechea de pantaloni de casă).

Vremea a fost perfectă pentru noi. Când am aterizat erau 28 de grade, dar ulterior, pe panoul informativ de la plajă am văzut și 31, și 32 de grade. Apa mării a avut undeva la 24-25 de grade, iar vremea a fost ideală pentru bălăceală, plajă și plimbare. Aproape de plecare prietenul de la Cottonil își punea un pullover, seara, pe el și ne-a spus “gata, vine iarna la Hurghada”. Dacă în apropierea iernii vremea a fost așa, nu vreau să mă gândesc cum e vara, așa că nu uitați de crema de protecție solară și de hidratare. Apropo de asta, despre apă, am spus în articolul de cazare și anume că în Egipt nu este potabilă, dar ea este pusă la dispoziție de hotel din abundență, iar dacă ești nevoit să o cumperi o faci la un preț bun.

Alegerea excursiilor

Când ne-am hotărât pentru această vacanță am încercat să intrăm în posesia unei liste cu posibilitățile de excursii din Hurghada, pentru că în afară de relaxare în resorturile din stațiune, toată lumea vorbea despre aceste excursii. Nu știu de unde de pe net soțul a scos o listă cu vreo 4 pagini de opționale, care n-a făcut decât să ne amețească de cap. Ne-am dezmeticit oarecum și din înșiruirea aceea lungă am văzut că sunt 2 excursii grele care ne tentau și pe noi: una la Cairo, care includea vizita la piramide și una la templele de la Luxor. Ambele durau foarte mult, erau foarte obositoare și cereau musai o zi de repaus după ele, așa că, excluzând capetele acestei vacanțe, ne-am dat seama că în restul de 6 zile pline puteam alege maxim 4 opționale.

Așadar, am ales 4 excursii pe care voiam să le facem într-o ordine anume. Pentru asta am zis că aș fi mai liniștită dacă le-aș aranja din țară, înainte de plecare, și nu la fața locului că poate așa nu reușeam ordinea noastră. Am încercat să văd cum au rezolvat ceilalți problema și ce să vezi? Un Amir de la fața locului (din Hurghada), era peste tot. La vremea aia parcă nu deveniseră așa de agasante articolele dedicate lui. Am mai gasit pe net un alt Amir (Mario), vorbitor de limba română, despre care am citit numai de bine și l-am fi preferat pe el. L-am contactat pe FB (al altcuiva că nici măcar d-ăsta n-am și eu), dar din păcate el mi-a răspuns la vreo 3 zile, după ce noi ajunsesem în Egipt. Fiind așa în scurt mi-a rămas doar Amir al nostru, pe el l-am contactat și eu încă din țară și cu el mi-am făcut treaba. N-o să-i aduc osanale lui Amir, că a primit destule pe saitul nostru. Spun doar că nu e cu nimic mai breaz sau mai rău decât cei mai mulți de pe acolo, care urmăresc același lucru: să scoată cât mai mult din buzunarul turiștilor și să-ți ofere un turism de masă. Și fac asta cu cel mai larg zâmbet și cu cea mai mare amabilitate din lume. Cât de sincere or fi, Dumnezeu cu mila....

Dar dacă vrei să faci lucrurile cum trebuie e nevoie de timp ca să analizezi toate variantele, inclusiv ale touroperatorului cu care călătorești, chiar dacă sunt ceva mai scumpe, să citești despre experiențele altora, să pui în balanță ofertele și să alegi în funcție de preferințele tale. Eu dacă aș merge mâine pentru prima dată în Egipt, dar cu ce știu acum, aș face o excursie privată la Cairo, chiar dacă cu un microbuz cu mai multe locuri, dar nu o excursie organizată cu autocarul, așa cum am fost. La fel aș prefera pentru templele de la Luxor. Celelalte excursii au fost oarecum ok așa cum au fost, cu mențiunea că o excursie cu submarinul nu aș mai alege.

Noi am gândit excursiile astfel: în prima zi ne-am dorit ceva relaxant, care să ne introducă puțin în atmosfera unui alt continent și am ales Safari în deșert. Pentru că nu voiam să lăsăm una dintre cele mai obositoare excursii la finalul vacanței, am vrut Cairo a doua zi, excursie urmată musai de o zi de relaxare. După relaxare am zis să fie Templele de la Luxor, a doua excursie obositoare, din nou o zi de pauză și am vrut să încheiem sejurul nostru cu o zi de super relaxare la Orange Bay, un golf unde urma să ne bucurăm de plajă, baie, snorkeling... Până la urmă nu ne-am îndurat să ne relaxăm după Luxor, care nu ne-a obosit la fel ca excursia de la Cairo, l-am sunat pe Amir și am luat și excursia cu submarinul, dar pe care nu o recomand.

Cele 4 excursii cumpărate în prima zi ne-au costat pe amândoi 320 de EUR și am primit de la Amir câte două turbane cadou, pentru safari în deșert. Pe submarin am mai dat 40 de EUR pentru amândoi, dar cum spuneam, d. p. m. d. v. n-a meritat.

Zăpăceală mare cu excursiile astea. La momentul cumpărării din prima zi, am primit un fel de voucher pentru fiecare excursie, instrucțiuni și un program care includea ora la care urma să fim luați de la hotel, care a fost foarte exactă în toate cazurile, ora la care urma să ajungem înapoi, care a fost depășită în toate excursiile, ceea ce a fost cumva în avantajul turistului și un desfășurător care în toate cazurile a fost respectat, chiar dacă nu întotdeauna pe placul nostru. Ei se țin de program foarte bine, dar ritmul nu e tocmai cel pe care îl dorești, ca să nu mai spun de partea comercială pe care poate nu ți-o dorești deloc, dar n-ai ce să faci.

Fiecare excursie a fost cu unul sau doi ghizi, chiar 3 la Cairo și nu am ce să reproșez niciunuia, dar pentru cele două excursii importante (piramide și temple), m-aș lipsi de partea comercială (fabricile de parfumuri, papyrusuri, alabastru și alte alea…), care nu m-a interesat absolut deloc și aș fi vrut să zăbovim mai mult la piramide, sau la temple, care erau motivul principal al excursiei.

Excursiile din afara orașului au avut incluse transport, ghid însoțitor din Hurghada plus unul sau doi ghizi locali la Cairo și Luxor, intrările la obiective și prânzul din ziua respectivă, fără băuturi incluse.

Ca să nu mă repet, la fiecare excursie, am fost luați de la hotel, cu un microbuz, la ora convenită și am fost duși ori la autocar, cum a fost cazul excursiilor la Cairo și temple, în port pentru excursiile cu submarinul și Orange Bay sau la o bază din deșert, pentru Safari. Toate microbuzele și autocarele au fost ok, unele noi, ultramoderne, altele mai vechi și mai obosite, dar toate de brand important, dotate cu tot ce trebuie, în special aer condiționat, astfel încât să ai o experiență cât mai plăcută. Pentru distanțe prea lungi, cum au fost excursiile la Cairo și la Luxor cam obosite totuși, nu prea confortabile. Un plus l-a reprezentat faptul că nu am avut grija apei. Fiecare autocar a avut la bord apă rece, pentru 0,5 dolari sticla.

În excursii ghizii ne-au ales nume de grup haioase. La Safari am fost grupul Mafia, la Cairo am fost Ramses, iar ghidul care a venit cu noi din Hurghada a fost Vandaam, iar la Luxor am fost grupul English. Era haios când ghizii ne adunau strigând cât îi țineau plămânii: Mafiaaaa. Cel mai bun ghid a fost cel de la Safari și cea mai profesionistă echipă cea de la Orange Bay.

Partea neplăcută a fost că aceste excursii au venit la pachet cu diverse agresiuni din partea comercianților, care sunt mână în mână cu agențiile și ghizii. Chiar dacă ghizii te mai avertizează de una-alta (cât să dai maxim pe o plimbare cu cămila, cât pe un parfum, cât pe un suvenir, de unde să cumperi, de unde nu….), ei tot în interesul lor lucrează. Prin urmare aveți grijă ce vi se oferă, la ce prețuri și dacă aveți nevoie de lucrurile respective. În general, noi facem o comparație cu cât am da maxim pe un produs similar la noi în țară și ne străduim să îl scoatem cât mai ieftin. Dacă ajungem la un preț convenabil nu ne mai uităm că la zece metri mai încolo era cu câțiva firfirici mai mult sau mai puțin.

Cu ce te agresează comercianții pe care îi întâlnești în toate excursiile? În bazarurile prin care treci rapid ca să ajungi la unele obiective îți scot ochii cu șaluri și diverse articole de îmbrăcăminte, dar și suveniruri precum statuete sau papyrus-uri. În bazarurile astea mie mi se pare imposibil să cumperi ceva pentru că, practic, treci prin ele rapid și nu ai timp să te dezmeticești.

În excursiile de la Cairo și Luxor ghizii îți prezintă niște brățări sau medalioane de purtat la gât, din piele și argint, pe care poți să gravezi numele tău sau al celor dragi, cu hieroglife. Astea pe noi ne-au încântat și până la urmă ne-am făcut nouă și copiilor niște brățări pe care le purtăm cu drag. Se dă comanda în autocar și le-am primit la sfârșitul zilei. Cu ele nu prea s-a negociat, au fost cam 20 de dolari bucata, dar la 4 am primit cadou un medallion de argint cu scarabeul sacru, venerat de egipteni, aducător de noroc.

La piramide au fost cei mai agresivi comercianți, la modul nesimțit rău de tot. Aici nu m-a interest absolut nimic, nu m-am uitat în stânga, nu m-am uitat în dreapta, pur și simplu am încercat să fac abstracție de insistența lor, dar foarte greu, nu mi-a plăcut deloc asta. Foarte agresivi au fost și cei cu cămilele. După ce că era destul de scump (10 dolari un drum până la punctul de unde puteai vedea toate piramidele aliniate și puteai face foto deosebite), tot drumul te agasează cu ciubucul pe care trebuie să i-l dai la final, pentru că el te ajută să fii fericit și bla-bla…. și efectiv nu te lasă să te bucuri de experiență.

În excursiile de relaxare, cea cu submarin-ul, safari sau cea de la Orange Bay te agresează cu CD-urile cu poze și filme pe care să le cumperi. Asta a fost cea mai mare plasă pe care am luat-o eu în această vacanță și vreodată. Pentru că am fost 2 familii, în 2 din cele 3 excursii am zis să ne băgăm la CD-urile astea pe care să le plătim pe jumătate și apoi să le share-uim. Iar 10 dolari de familie nu ni se părea așa o sumă în schimbul a sute de poze și filme, cum ne spuneau ei. Practic în fiecare excursie este câte un fotograf profesionist (cred ei), face poze toată ziua grupului, dar și individual, pe perechi și ne gândeam că o să avem și noi ce alege. Pe lângă asta aveai bonus niște documentare despre Egipt și muzică de-a lor, ceea ce ni s-a părut și mai ok. Nu am putut să alegem mare lucru din cele 2 CD-uri pe care le-am avut. În unul au fost 22 de poze, toate, dintr-o zi întreagă, iar în celălalt au fost mai multe, dar ambii fotografi habar nu aveau de fotografie, dar mai ales nu aveau scule. Telefoanele noastre erau de zece ori mai bune decât ce aveau ei. Așa că nu vă lăsați păcăliți cu aceste CD-uri. Sau cine știe, vor mai evolua și ei…. Cel mai mult m-a deranjat că ne-au sâcâit toată ziua să le pozăm, iar rezultatul a fost un fâs.

La fabricile pe care le-am vizitat, după o mică demonstrație despre cum fac una-alta, sau un program artistic care se vrea haios, încearcă să-ți bage pe gât produsele respective. Demonstrația de la fabrica de parfumuri a fost ok, iar oamenii deloc agasanți, a cumpărat doar cine a vrut fără mari insistențe. Am cumpărat și noi 100 ml de parfum la 15 dolari (50 ml erau 10 dolari), dar pot să vă spun că nu e bun de nimic și nu îl folosim. Este uleios și nu te poți da. În plus, chiar dacă aroma este plăcută, nu miroase o veșnicie, cum se lăudau ei. Mă gândeam să-l combin cu alcool ca să scăpăm de aspectul uleios, dar n-am ajuns nici până acum să fac asta. La fabrica de alabastru au fost un pic mai agresivi, dar dacă nu te văd interesat nici nu te aleargă, iar la Institutul de Papyrus chiar au fost destui doritori, iar noi, ceilalți care nu am cumpărat, nu am avut parte de nici un fel de atenție.

Fiecare excursie se termină cu bacșișul pe care trebuie să-l dai ghizilor, șoferilor, celor care te plimbă cu barca sau cu cămila. În general, cu ghizii și șoferii au fost chestii de bun simț. S-a strâns câte un dolar-doi la final, dar ei și-au meritat banii ăștia cu vârf și îndesat, ghizii pentru toată bătaia de cap pe care o aveau cu așa grupuri mari, cu oameni diferiți, dar și șoferii de cursă lungă și-au meritat dolarul ăla.

În drumurile către obiectivele pe care le-am ales, am descoperit un Egipt al contrastelor, amărăciune mare peste tot aproape, sărăcie și mizerie multă.

Uffff, în sfârșit am ajuns și la excursiile propriu-zise, dar o fac în alt articol, m-am lungit mult….

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Aurici in 09.04.20 22:25:16
Validat / Publicat: 09.04.20 23:57:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 15147 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Parc de aventură în satul de beduini.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60050 PMA (din 65 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

41 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 41
webmaster
[09.04.20 23:52:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[10.04.20 07:17:41]
»

@Aurici:  Un bun mod de a începe o noua zi. Genul de articol pe care mi l-as dori sa îl citesc înainte de prima călătorie acolo, informații utile pentru a porni planificarea și a avea o prima idee despre cum decurg lucrurile. O vacanța minunata, felicitări, votat cu mare drag.

Dan&EmaPHONE
[10.04.20 08:58:25]
»

Foarte tare ghidul asta, Aura! Felicitari! Este genul de informatii pe care eu le caut si le culeg inainte de a purcede la un drum mai ales catre destinatii precum aceasta.

In Egipt am fost la un pas sa ajung intr-o excursie de 5 stele precontractata. Si gratuita. Un bouns de vanzari. Dar evenimente personale au facut necesara anularea excursiei.

Nu regret caci un sut in fund a fost un pas inainte, am castigat la schimb o viata sau chiar mai multe

Daca voi ajunge in Egipt, cu acest ghid la purtator voi fi.

Numai bine! Sper ca sunteti ok. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[10.04.20 10:49:02]
»

@webmaster: Mulțumesc, numai bine!

@mishu: Fiecare dintre noi este tentat să scrie așa cum vrea să citească. Asta mi se întâmplă și mie. Nu înseamnă că am descoperit secretul articolului perfect, dar dacă măcar pentru o parte dintre cititori am adus câteva lămuriri despre un loc, mi se pare că am făcut un lucru cu folos și îi dau înainte cum mă pricep.

Mulțumesc că ai început ziua cu mine.

@Dan&Ema: Mulțumesc mult pentru apreciere, Dane! Asta caut și eu în general pentru că pe celelalte (tehnice), le găsim ușor pe net sau la fața locului. Rar am găsit obiective care să nu aibă plăcuța cu minim de info care mă interesează pe mine, dar ca să ajung să citesc plăcuța aia am nevoie de câteva lucruri elementare și cu asta mi-e mie mai greu în pregătirea unei vacanțe.

Nu trebuie să regreți anularea Egiptului dacă decizia a fost înțeleaptă. Egiptul rămâne pe loc și te așteaptă, să fie pace și sănătate că ajungem noi pe unde ne dorim.

Suntem ok, da, mulțumim, asemenea. Din păcate, sau din fericire, nici nu mai știu cum să zic, am lucrat/lucrăm tot timpul, toți 4 (noi și copiii) și avem ceva emoții dar, na, punem și noi umărul ca economia să nu se prăbușească de tot.

Numai bine și vouă, mulțumesc pentru ecou, aveți grijă!

micutzu
[10.04.20 11:22:37]
»

Salut. Citit si votat cu placere articolul tau. Este un ghid complet pentru vizitarea intregului Egipt, nu numai statiunea Hurghada. Daca voi reusi vreodata sa scap de fobia de a ma urca din nou in avion, cred ca as vrea sa vad si eu aceasta tara  in special Nilul si piramidele. Vacante si calatorii frumoase iti doresc.

AZEPHONE
[10.04.20 12:36:28]
»

@Aurici:  Excelent minighid  ai scris 

Multumim

Din punct de vedere personal acest minighid mi-a amplificat starea mea   de dispozitie de la negativ la foarte negativ   pe scurt maine trebuia sa fiu acolo in Hurghada  impreuna cu familia

In loc de sejur incercam sa ne protejam de corona asa cum putem mai bine ma aflu si in somaj tehnic pe deasupra asta dupa ce am economisit destul de mult sa platesc acest sejur Dar in situatia mea se afla foarte multi sfatul meu este amanarea nu anularea excursiei dorite Minighidul este deja memorat si voi folosi in octombrie atunci cand a fost reprogramat acest sejur al nostru

Pana atunci mi-am cam bagat pofta in cui 

Partea pozitiva este ca pot visa in continuare la sejur cu speranta ca va trece pandemia pana atunci si ca bonus stau mai mult timp cu familia am timp pentru anumite activitati de care nu am avut timp pana acum mi-au venit sute de idei noi pe care tocmai le execut acasa si in gradina pe scurt am ramas oarecum optimist 

Toate cele bune

nrs †
[10.04.20 13:18:22]
»

@Aurici:

Din păcate, sau din fericire, nici nu mai știu cum să zic, am lucrat/lucrăm tot timpul, toți 4

eu cred ca e din fericire, eu lucrez dar am in familie si o persoana care de 2 saptamani nu a iesit din curte. ii este mult mai greu decat mie (nu vreau sa ma gandesc ce inseamna sa stai la bloc sa nu ai nici macar posibilitatea sa iesi in curte)

reviewul : excelent!!

AuriciAUTOR REVIEW
[10.04.20 14:29:40]
»

@micutzu: Salut! Lasă fobia și urcă-te în avion! Avem destule semne că murim când și cum ne e scris, n-are rost să ne chinuim înainte de vreme. Îți spune cineva care a zburat la 48 de ani pentru prima dată, din cauză de multe fobii. Dar când am înțeles că nu mor cum vreau eu, s-au dus pe apa sâmbetei absolut toate și acum fac toate lucrurile de care nu mă credeam în stare, ba chiar mai mult.

Vacanțe frumoase și ție! O să vină și vremea Nil-ului și a piramidelor.

@AZE: Cunosc sentimentul, am pierdut o Sicilie și un Israel, din fericire fără costuri și mai am 2 antamate, Dumnezeu știe ce va fi cu ele. Dar nu asta este preocuparea mea. Aștept să treacă nebunia asta și să ieșim sănătoși din ea că restul se fac toate. Nici șomajul nu va ține o veșnicie, așa că poate prinde bine timpul pe care nu l-am mai avut cu familia. Cel mai bun lucru, într-adevăr, este să rămânem optimiști, iar tu faci asta cu succes dacă ți-ai găsit atâtea de gospodărit. Egiptul și toate celelalte ne vor aștepta. Cred că ai luat o hotărâre bună cu amânarea pentru octombrie.

Toate bune și ție și familiei!

@nrs: Și eu cred că mă depresam pentru că sunt foarte activă și nu-mi face deloc bine statul pe loc. Dar după puțin timp jinduiam și eu ca să fac niște ordine în garaj, pe care o amânăm de n-șpe ani.

Numai bine, spor și aveți grijă de voi!

Mihai18
[10.04.20 15:12:39]
»

a) În primul rând apreciez la dv. că „puneți umărul” ca situl nostru drag - AFA - să continue să respire, să existe. AFA face parte din viața mea.

    Mă alătur celor care au apreciat acest rewiev care este un îndrumar excelent pentru potențialii vizitatori.

      b) Despre souvenirurile aduse din Egipt. Unele sunt reușite și eu sunt unul dintre beneficiarii lor. Cum? Fiica mea a fost acolo și în perioada excursiei m-am mutat la casa ei ca să am grijă de un câine lup alsacian căruia doar eu îi intram în grații. La întoarcerea lor am primit ca recompense

  - macheta unei piramide

  - o cămilă care funcționează cu o baterie electrică care-i perimite să meargă în ritmul unei melodii orientale. Le păstrez și acum în vitrina din sufragerie și le privesc cu drag.

    Toate cele bune, pentru dv. și familie.

Dorina9
[10.04.20 15:25:29]
»

Foarte util si... incurajator.

Sincer aveam o strangere de inima, de acum cativa ani, de cand cu atentatele. Dar inteleg ca este ok. ​ (Si pentru noi a fost ok in Maroc )

L-am citit pe nerasuflate, cu interes si incercand sa fac comparatii cu Marocul.

Ar trebui sa ne luam inima in dinti si sa mergem si noi. ​

​In Maroc, n-am avut probleme cu bacsisul, chiar daca am dat un euro-doi, de cate ori a fost cazul. Ei nu cereau, nu intindeau mana, ba chiar in desert, un nene care a dus bagajele de la masina pana la cort​ul nostru, ne-a refuzat .

Este o legatura intre agentiile care organizeaza excursii si " prestatorii de servicii" , legat de vanzatorii agasanti, care vin pe langa grupuri, care​ incearca sa-ti vanda ceva cu orice pret?

Ar fi posibil sa inchiriem o masina? E safe? Sau e mai sigur cu o agentie?

Citit, votat si apreciat cu mare drag ​​

krisstinnaPHONE
[10.04.20 16:12:53]
»

@Dorina9:  Citește aici -  vezi impresii

krisstinnaPHONE
[10.04.20 16:17:40]
»

@Dorina9:  Și, ceva de excepție, toate articolele lui @ghisor despre Egipt pe cont propriu -  vezi impresii

AuriciAUTOR REVIEW
[10.04.20 17:23:22]
»

@Mihai18: Sunteți generos, ca întotdeauna, mulțumesc.

Cele mai multe suveniruri sunt reușite. Și eu am luat pentru colțul de acasă ceva. Am avut doar pe alocuri o problemă cu comercianții care ți le bagă în ochi.

Numai bine dvs și familiei.

@Dorina9: În primul rând îi mulțumim colegei @krisstinna care ți-a oferit niște răspunsuri. Ți-aș fi recomandat și eu articolul colegei @angy12 pentru că îl văzusem la vremea când mă informam. Eu nu mi-am pus deloc problema unei vacanțe pe cont propriu, pentru că, așa cum am spus, Egiptul a fost o decizie bruscă. Colegul @ghisor scrie absolut pe gustul meu, dar în pregătirea excursiei mele n-am mai ajuns atât de în spate, ca și timp mă refer, însă îți recomand și eu să le citești.

Dar ca să-ți răspund și eu la întrebări... Da, cred că există o legătură între agenții și comercianți și mi se pare normal. Nu sunt ei totuși răspunzători pentru cum înțeleg să își facă treaba aceștia din urmă. Nu cred însă că cineva merge în Egipt ca să cumpere foarte mult, așa că aceasta n-ar trebui să reprezinte o problemă în alegerea unui sejur acolo.

Când o să merg data viitoare în Egipt, eu voi apela tot la o agenție. Numai că, așa cum am spus și în articol, îți poți negocia excursii private sau cu grupuri foarte mici. Ai multiple variante la fața locului. Numai la hotelul nostru erau 9-10 birouri ale unor agenții locale cu care puteai negocia tot felul de soluții. Eu doar excursiile la piramide și temple le-aș face altfel, restul mi s-au părut ok așa cum au fost.

Una peste alta au fost experiențe deosebite, ni s-au întâmplat foarte multe într-un timp scurt, iar de la ghizi am aflat o grămadă de lucruri și povești pe care nu cred că reușeam să le descopăr singură. Eu, personal, nu sunt dispusă să investesc timp pentru organizarea unei vacanțe pe cont propriu în Egipt. Cel puțin nu momentan.

Mulțumesc mult pentru lectură și pentru aprecieri, numai bine!

Mika
[10.04.20 21:39:38]
»

@Aurici:  Util ghidul tău deși cam răzbate din el puțină tristețe. Nu am fost in Egipt, ne-am tot propus dar nu a fost să fie. Așa că imi prind bine informațiile tale.

​Peste tot există o ințelegere intre organizatorii excursiilor, ghizi și comercianții de diferite produse. Din acest motiv nu imi plac aceste excursii. Tu vrei să vezi un obiectiv la care ai visat o viață, pentru care ai luat acea excursie, și in schimb, pierzi vremea la cine știe ce magazine.

​Cred că dacă voi merge in Egipt voi opta pentru o excursie individuală (am inteles că se poate), cel puțin la piramide.  

​Fotografiile foarte fumoase, felicitări pentru tot!

Aliona R
[10.04.20 23:10:15]
»

@AZE:  Speranta moare ultima. Egiptul nostru a fost tot in perioada octombrie si a fost ok ca temperatura. Experienta Egipt a fost prima si cea mai spectaculoasa care ne-a invatat ce trebuie sa prospectam si sa invatam... sa traim din cultura fiecarei tari.

​Avem cateva optionale restante care la momentul ala nu ne-a permis timpul sau bugetul, dar ne vom revansa cu timpul.

​Sa speram ca se va gasi un remediu pentru virusul asta nenorocit si sa ne bucuram de visurile noastre.

mprofeanu
[11.04.20 00:05:13]
»

Excelent review, cu date concrete și foarte multe și utile informații, un adevărat minighid! M-am setat și dacă e nevoie voi avea de unde să mă informez...

Frumoase și pozele, tare originale P11 și P12, cum ați reușit​!?  

AuriciAUTOR REVIEW
[11.04.20 08:44:51]
»

@Mika: Nuuu, tristețe chiar nu. Lipsește din vocabularul meu acest cuvânt, mai ales dacă vorbim de vacanțe. Mă adaptez în secunda unu la orice situație.

Am vrut totuși să transmit că este vorba despre un alt fel de turism, dar care îți oferă experiențe nebănuite. În sejurul ăsta ni s-au întâmplat mai multe lucruri decât în oricare altă vacanță, în același interval de timp. Iar asta și datorită excursiilor acelea.

Da, ai posibilitatea să-ți aranjezi excursiile așa cum vrei tu la fața locului, iar ei sunt foarte deschiși să-ți vină în întâmpinare.

Mulțumesc pentru vizită, numai bine, să treacă ușor această perioadă.

@Aliona R: Mulțumesc pentru comentariile tale, va trece cu siguranță și asta și ne vom continua visurile.

Zi faină, numai bine!

@mprofeanu: Mulțumesc mult pentru apreciere. E și Egiptul o experiență diferită și deosebită, care nu trebuie să-ți lipsească din palmares. Și eu intenționez măcar încă un sejur.

Pozele acelea... tot învățăm și noi de la alții. Exersăm și experimentăm și chiar mai avem câteva de care suntem mândri, dar toate sunt cu noi și am zis să nu abuzez.

Cred că e grea perioada asta și pentru tine. Simt că mă lasă răbdarea...

adrianbogdan
[11.04.20 18:31:09]
»

buna!

​Uffff, în sfârșit am ajuns și la articolul tau. Pentru mine si Cristina un review cat o mina de aur, in septembrie suntem si noi acolo. Personal as vrea sa ma limitez la 2 excursii: Luxor si Caioro, sau chiar variante, nu avem nimic batut in cuie.

​ In schimb as vrea sa iau la pas Hurghada si mai sper ca o sa avem si 2,3 zile de odihna pentru ca nu as vrea sa ajung  terminata luni la munca.

Multumim Aurici! ​

homeag_mihaelaPHONE
[12.04.20 10:42:50]
»

Frumoasa descriere! Felicitari! In alta ordine de idei, cum se cheama crema antiinflamatoare si cele pe care le-ati luat voi, fetele? ????

AuriciAUTOR REVIEW
[12.04.20 11:50:09]
»

@adrianbogdan:  Nu-mi spune cu ajunsul că eu sunt campioana...

Cele 2 excursii, Cairo și Luxor sunt cele mai lungi, mai obositoare și mai comerciale, dar nici eu nu m-aș fi dus în Egipt fără să le ating. Inițial, noi ne-am gândit la un circuit care să includă și Aswan, pe principiul să le bifez pe toate că cine știe dacă mai ajung. Numai că timpul a fost prea scurt ca să ne organizăm și perioada de circuit mai lungă, iar noi nu puteam lipsi atât de mult de la îndatoriri.

Ca să revin, umpluturile alea cu fabrici de parfumuri, alabastru, papyrusuri... și alte alea sunt la aceste 2 excursii. Dar cum vă știu eu pe voi, nu-mi fac griji că veți fi terorizate de comercianți, așa că, veți avea două experiențe care merită, indiferent cum veți alege să le faceți.

E păcat să nu beneficiezi de facilitățile resorturilor din Hurghada, așa că neapărat trebuie să lași loc pentru asta, dar, te rooog, nu tăia de pe listă măcar o excursie de relaxare și îți recomand cu drag, excursia în golful Orange Bay, chiar și Safari în deșert. Cum spuneam, aici nu-i vorba de comercial, ci doar de relaxare, snorkeling, plajă, plimbare cu vaporașul și bere bună pe insulă, chiar dacă, cam scumpă.

Hurghada la pas, în cazul nostru a însemnat plimbări pe promenadă în sus și în jos, printre magazine de suveniruri din care nu-mi trebuia nimic, în strigătele permanente ale comercianților (nu, neapărat după noi). Era și cam pustiu la jumătatea lui noiembrie, poate în altă perioadă este mai animată, dar nu-ți face mari speranțe cu bătutul la pas. Nu e același lucru ca în Europa sau la Istanbul, de ex., nu te gândi la genul ăla de plimbare.

Abia aștept să vă întoarceți și să povestiți.

Zi frumoasă și izolare cât mai ușoară

@homeag_mihaela:    Pentru crema antiinflamatoare o s-o rog pe mama să-mi facă o poză și să mi-o trimită și împreună cu cele din care mai am o să fac le fel și îți trimit pe pm dacă îmi dai un contact. Dacă preferi doar denumirile o să ți le trimit, tot prin pm, mă duc să studiez denumirile .

Mulțam de vizită, zi faină!

homeag_mihaelaPHONE
[12.04.20 12:48:18]
»

@Aurici:  k, astept cu interes, imi poti trimite pe [...,] cred ca voi face o vizita imediat ce se va putea in Egipt si imi plac grozav genul asta de " suveniruri" . Multumesc mult!

webmaster45
[12.04.20 12:53:44]
»

@homeag_mihaela:  

Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU. ​

krisstinnaPHONE
[12.04.20 13:25:34]
»

@Aurici:  In primul rând felicitări pentru articol și poze!

In al doilea   rând, sa speram ca va trece pandemia și nebunia până in septembrie

Apoi, vreau sa îți spun ca noi nu avem cazare de 5 stele ci de 4, alegerea mea a fost după alte criterii: in orașul vechi, pe plajă, cluburi și baruri cu dj, multe cârciumi, vreau să am orașul pe o parte și marea pe alta, hotel numai pentru adulți, plajă pentru cei care nu știu sa înoate, plaja pentru snokeling și plaja cu apa adânca la mal, aproape de mall și de centrul vechi al orașului.

Poate ai uitat ca Roxana a fost in Turcia pana aproape de granița cu Siria, ei sunt teribiliști din fire , nu o sa îi împiedice nimeni să colinde prin oraș

Am studiat multe luni, m-am documentat pentru o vacanță in Egipt, pe unde vreau eu să ajung nu o să reușesc, nu îmi asum riscuri inutile.   Agenda mea e plină cu info utile încă din decembrie, au fost multe răspunsuri utile la CMR-uri pentru Hurghada pe sait, le-am reținut și notat.   Plus documentarele văzute la tv, de doua ori fiecare, am văzut și reluarea

Dar, așa cum spuneam, speranța moare ultima, dacă nu anul acesta cândva vom ajunge acolo cu voia Domnului.

Sănătate și toate cele bune vă doresc!

AuriciAUTOR REVIEW
[12.04.20 15:11:36]
»

@krisstinna:  Sper că m-ai perceput bine de pe aici și știi că nici în cazul meu stelele nu contează în alegerea vacanței. Așa a fost să fie Egipt. Ne-a încolțit ideea într-o perioadă în care nu plec niciodată, dar am întrerupt 2 vacanțe vara trecută și simțeam că nu pot să intru în hibernare dacă nu fac ceva. Așa că am ales repede și chiar dacă până atunci citisem articole despre Egipt, nu am fost atentă la detalii și nu rețineam mare lucru, pentru că nu era pe lista de interes. Iar în perioada premergatoare au fost zeci de articole scurte, cu osanalele pentru Amir. A fost greu să citesc multe articole ca să fur din fiecare câte o informație. În fine... După ce ne-am întors am văzut și noi documentarele la TV și ele au reușit să îmi sedimenteze, cât de cât, multitudinea de informații care se împrăștiaseră în capul meu.

Cum să uit de teribilismul Roxanei, dar nu despre siguranță vorbeam, pentru că nu m-am simțit nici un moment în pericol în Egipt. Nu știu cum să explic. Este foarte, foarte cald și e greu de suportat plimbarea prin căldura aia. Fără vegetație, doar deșert, atmosfera este cam deplorabilă în afara zonei marine sau a resorturilor. Promenada Hurghada este frumoasă, dar când am ieșit în afara ei parcă voiam să ajung înapoi. Și eu caut în vacanțele mele tradiționalul, obiceiurile, oamenii la ei acasă, în cârciumile lor, dar în afara resorturilor și a promenadei, în Egipt am văzut mai multă mizerie decât poate capul meu să suporte într-o vacanță, așa că am rămas în zona confortabilă.

Pe de altă parte, cred că Egiptul este printre puținele locuri care poate să-ți ofere surprize majore de la o vizită la alta. Ei au înțeles că turismul este lozul lor câștigător și fac tot ce pot pentru asta. Este o construcție și o reconstrucție totală pe acolo, așa că lucrurile se vor schimba de la o perioadă la alta, în bine, cu siguranță.

Regretul cel mai mare din vacanța asta rămâne faptul că n-am reușit să ajung și eu în zona veche, măcar o dată, ca să mă amestec cu oamenii și să bântui pe străduțe. Dar din ceea ce am văzut din autocarele/microbuzele care ne duceau într-o excursie sau alta, nu știu cât aș fi rezonat. La fel de bine pot să mă înșel pentru că mi s-a întâmplat de multe ori să mă duc într-un loc cu o idee și să mă întorc cu alta. Eu nu știu un loc din Istanbul, de ex, din care n-aș mânca ceva, și știi bine că în privința asta sunt mulți care strâmbă din nas. Eiiii, senzația asta am avut-o și eu în Egipt, că n-aș fi mâncat chiar de peste tot și asta ar fi fraza care ar rezuma ceea ce am vrut să spun cu "altfel de turism".

De aceea, abia aștept impresiile voastre, sunt sigură că iulie, august, septembrie vor fi luni bune de călătorit și abia le aștept și eu că simt că mă duc la balamuc.

Doamne sfinte, apără și păzește, iar m-am uitat vorbind...

Mulțumesc pentru comentarii, numai bine și vouă, te pup.

adrianbogdan
[12.04.20 16:40:56]
»

@Aurici:  Buna!

Nu stiu cum o sa fie cu excursiile alea, dar Cristina si Bogdan al meu vor fi zeii nostri, adica ei vor comada si negocia cum stiu ei mai bine ​pentru ele. Cel putin asa ma bazez eu pe ei. In momentul de fata astia doi sunt cei mai documentati cu privire la obiectivele turistice pe deasupra sunt si buni negociatori.

Ce nu imi este prea clar mie este cum si de unde o sa fac rost de atata marunt pentru tipsuri si unde o sa-l car pana in Egipt.

In alta ordine de idei din pacate/nefericire​ sunt pe cai mari, adica nu sunt la izolare muncesc si fac mult teren, am sapatamnal intre 50 si 60 de contacte cu diverse persoane pentru care nu pot sa intuiesc daca sunt sau nu " cuminti" la izolare + colegii de serviciu.

Parca dintre cele doua variante as prefera izolarea daca ar fi posibil... ​

Sa speram ca totul va fi bine si va trece si pandemia/pandalia asta...

Va imbratisez cu drag! ​​

AuriciAUTOR REVIEW
[12.04.20 17:05:25]
»

@adrianbogdan:  Nu-ți face griji absolut deloc cu măruntul. Așa cum spuneam în articol, în aeroport când vei lua viza de 25 de dolari o sa dai 100 de dolari si functionarul de acolo iti va da restul in bancnote de 1 dolar. Daca ai nevoie de mai multi isi va lua si Bogdan viza separat. Dar nu vei avea, o sa scriu in articolul viitor cu excursiile si cât bacșiș am dat noi, în jur de 70, dacă nu mă înșel. Cu tot cu cămile, bărci pe Nil, ghizi, șoferi... La hotel, din fericire, nu a fost cazul.

Ufff, și eu am muncit/muncesc tot timpul, dar nu întâlnesc atâția oameni. Ai grijă de tine, va trece și asta. ​

Te sărut, sănătate și ai grijă! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONE
[12.04.20 17:53:00]
»

@adrianbogdan:  Tu să ai bani că îi car eu ​​​​

​​Când am fost la Roma aveam o punguță plină cu monede de 0,10 și 0,20 euro. Eu strâng măruntul pe care îl " aruncă" băieții mei ​​

Râdea C de mine mereu, îi era rusine cu mine când scoteam punguța cu bani ​​

​​Dar in afara de acel mărunt nu am avut nevoie de alți bani la metrou, numai acolo i-am folosit. Deci e bună și baba la ceva, chiar dacă merge cu banii " in batistă" .

Ai reținut, da? Îmi dai mie banii

krisstinnaPHONE
[12.04.20 18:02:00]
»

@Aurici:  Știu că a fost totul pe repede-înainte in cazul vostru, normal ca timpul scurt nu ți-a permis o bună informare.

Și cu toate astea ați avut o vacanță reușită, eu așa zic.

Așa cum ai menționat și tu, Ioana 74 a scris câteva articole foarte bune, pline de informații, e bine că le-ai citit.

Noi să fim sănătoși, să scăpam cu bine și mai repede din izolarea asta socială și plecăm pe unde vedem cu ochii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan
[12.04.20 21:08:46]
»

@krisstinna:    Am inteles iti dau tie maruntul si tu te ocupi de restu' . Am scapat si de stresul asta.

homeag_mihaelaPHONE
[13.04.20 11:13:21]
»

@webmaster45:  imi cer scuze, web, nu am fost atenta, nu se va mai intampla.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Aliona R, Aurici, AZE, Dan&Ema, DanielaTud, Dorina9, homeag_mihaela, micutzu, Mihai18, Mika, mishu, mprofeanu, Rodel, roth
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Hurghada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.24106287956238 sec
    ecranul dvs: 1 x 1