ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Schitul Vovidenia - “Altarul din Poiana Linistii”

TIPĂREȘTE

Schitul Vovidenia – “Altarul din Poiana Linistii”

"…Canta toaca la Vovidenie in trei soroace: pentru monahi, pentru munti, pentru singuratati, pentru paduri si fiare si parca printr-o fina adiere se pune in armonie cu toate, cu tot ce o inconjoara si cu Dumnezeu” (Mihail Sadoveanu in “Demonul tineretii”)

La Schitul Vovidenia se ajunge urmand drumul spre Manastirea Neamt, fiind asezat aproape de aceasta. La un moment dat o luam la stanga, strabatem drumul care-si face loc printre brazi si ajungem la schit. Este un loc retras, ferit de privirile curiosilor, aici fiind doar schitul si natura, in apropierea paraului Slatioara.

Candva in acest loc a fost o biserica de lemn, atestata in 1690, apartinand schitului Slatiorul, numit asa dupa paraul care curge in apropiere. Episcopul Ioanichie de Roman, rectitoreste biserica in 1749, dandu-i hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, de unde vine si numele de Vovidenia. In slavona vovidite inseamna intrare, primire.

Fugind de navalitori, multi monahi s-au retras in padurile din preajma Manastirii Neamt, existand atestari de pe vremea cuceririi Cetatii Neamtului de catre Sobietki. In timp, au venit tot mai multi, atrasi de frumusetea locului si de linistea care se gaseste aici, acest loc fiind denumit si « Altarul din Poiana Linistii ». Numarul monahilor care s-au retras aici a crescut, astfel ca dupa 100 de ani, se simte nevoia unui asezamant mai mare. Incepand cu 1849,8 ani de zile calugarii au trudit ajutand la ridicarea noii biserici, aducand pietre de rau din imprejurimi. Catapeteasma si amvonul vechii biserici de lemn s-au adus in noua biserica, iar biserica de lemn a devenit locul de reculegere al locuitorilor din satul Lunca, din apropiere.

Este o biserica eleganta, alba, cu doar cateva picturi pe exterior, executate de pictorul Constantin Calinescu. Biserica este diferita de alte biserici moldovenesti prin cele cinci turle pe care are, una in mijloc, mai mare si patru mai mici, pe parti.

Atmosfera din biserica este calda, data de dimensiunile nu foarte mari si de picturile interioare, foarte frumoase, pictate in culorile calde, pastelate. Un lucru interesant este ca picturile sunt ale unor ierarhi, cuviosi sau cuvioase care la vremea cand au fost pictati inca nu erau trecuti in randul sfintilor. Unii dintre ei asteapta sa fie canonizati.

Acustica bisericii este foarte buna, acest lucru captand atentia casei de discuri Electrocord, care a facut aici mai multe inregistrari.

Chiar daca Schitul Vovidenia nu este atat de renumit precum ctitoriile voievodale, este important prin personalitatile care au avut legatura cu aceasta biserica.

Mitropolitul Bucovinei Visarion Puiu, atras de frumusetile Bucovinei si de linistea din Poiana Vovideniei, isi construieste aici o casa, unde va dori sa-si traiasca viata, exprimandu-si dorinta de a fi inmormantat aici. Din pacate, a fost exilat si a plecat din tara. Visarion Puiu moare departe de casa, in 1964, iar dorinta de a fi inmormantat la Schitul Vovidenia nu-i este indeplinita nici macar acum. El e inmormantat in cimitirul Montparnasse, langa Paris.

Un obisnuit al Schitului Vovidenia si al Manastirii Neamt a fost si scriitorul Mihail Sadoveanu, care a locuit o perioada intr-o modesta chilie a unui calugar de la schit. Astfel, Schitul ia legatura cu inca o personalitate care i-a adus faima.

Inspirandu-se din viata unui calugar de pe vremea cand locuia aici, in 1927 Mihail Sadoveanu scrie cartea “Demonul tineretii”. El spune in cartea lui despre Schitul Vovidenia:

… Nu departe de ctitoria veche musatina (Manastirea Neamt), dupa ce treci o culme, sta ascuns intr-o vaiuga Schitul Vovidenia. Imprejuru-i se insira cateva casute de monahi. Biserica cu 5 turnuri, cand isi trimite glasurile, desteapta mai multe ecouri in padurea de aproape.

Fiindca venea des la acest schit, era foarte cunoscut de cei de aici. De asemenea, era foarte apropiat de Mitropolitul Visarion Puiu, motiv pentru care Mihail Sadoveanu primeste din partea Mitropoliei Moldovei casa acestuia (Virasion Puiu) pentru creatie si odihna, in 1947. A fost resedinta de vara a scriitorului, unde venea pentru relaxare, in locul pe care l-a numit “poiana linistii’.

Dupa stingerea din viata a scriitorului, s-a deschis aici un muzeu in memoria lui. Mai tarziu, casa reintra in proprietatea bisericii si una din incaperi este dedicata lui Visarion Puiu, ilustrand viata si activitatea lui.

Acest schit isi merita pe deplin numele de Poiana Linistii, iar frumusetea locului si interiorul cald, potrivit pentru rugaciune, determina multi pelerini sa-si caute linistea interioara aici, la Schitul Vovidenia.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 22.10.10 10:15:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2634 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Schitul Vovidenia - case din schit, ridicate in jurul bisericii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5500 PMA (din 5 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

georgiana
[22.10.10 11:27:49]
»

Are o forma interesanta cladirea si imaginea din poza nr 10 este foarte elocventa!

Nici nu ma mir ca marele Sadoveanu l-a indragit si i-a fost oaspete de atatea ori.

Un loc de care nu stiam, dar datorita site-ului si in primul rand tie, am aflat acum.

Multumim @Biancuta, review-ul tau este foarte util!

magdalena
[22.10.10 12:48:57]
»

Bogata este Moldova noastra de locuri sfinte, de reculegere si gasirea linistii interioare!

alinutzza140*
[22.10.10 15:49:53]
»

Este intr-adevar un loc foarte frumos si plin de liniste. cand l-am vizitat am ramas fara baterii la aparat. Imi pare atat de rau dar nu e prea tarziu sa-l vizitez iarasi.

valimi
[22.10.10 20:40:31]
»

@biancuta, multe locuri sfinte ai putut sa mai vizitezi intr-un timp atat de scurt, sincer, il compatimesc pe sotul tau pentru atatea cruci.

Felicitari, puncte de la mine.

biancutaAUTOR REVIEW
[22.10.10 20:56:57]
»

Va multumesc pentru aprecieri!

@valimi, acest schit l-am vizitat cu alta ocazie, nu cand am fost la Sucevita. Drumul spre Sucevita din Tg. Mures nu trece prin Tg. Neamt. Acolo am fost cu alta ocazie.

Alina Morar
[22.10.10 21:15:25]
»

In toamna aceasta am vizitat, virtual, muuulte manastiri.

anadragusin
[23.10.10 00:30:48]
»

Superbe povestea si pozele. Daca Sadoveanu a apreciat aceasta Poiana a Linistii, asa trebuie sa facem si noi. Felicitari!

valimi
[23.10.10 08:32:45]
»

@ biancuta, am observat data vizitei la schit, totusi, in doar doua luni atatea manastiri si schituri ar fi prea mult pentru mine

biancutaAUTOR REVIEW
[26.10.10 08:28:32]
»

@Alina Morar, decat deloc, mai bine asa, nu?

@anadragusin, acest loc are ceva deosebit! Mie mi-a placut foarte mult si schitul si zona in care e amplasat.

mihastoiescu
[11.06.12 16:01:55]
»

Am fost sa vizitam mai multe obiective din judetul Neamt si am poposit si aici.

Este o biserica veche, are si un muzeu mic, nu am pierdut timpul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, alinutzza140*, anadragusin, biancuta, georgiana, magdalena, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂSchitul Vovidenia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074496984481812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1