GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Era o zi fumoasă de început la începutul lunii aprilie. Cum pe acasă nu pream mai aveam ce face, ne-am hotărât să facem o plimbare la Călimaneşti. Călimăneştiul este aproape de Râmnic la doar 16 kilometri. Zis şi făcut, ne-am urcat în maşină şi in 25 de minute eram în Călimăneşti. Ne+am plimbat noi puţin prin staţiune dar apoi ne-a venit idea să mergem la Schitul Ostrov, despre acest schit o să vă povestesc în acest articol.
Schitul Ostrov este situate pe o mică insulă scăldată de apele râului Olt. Ca să ajungi la schit de pe drumul principal care străbate Călimăneştiul se virează la dreapta (sensul spre Sibiu), iar după ce se traversează podul peste râul Olt se ajunge la poarta domeniului unde se află acest schit. Aici se află o mică parcare, dar dacă doriţi să mergeţi mai aproape de biserică mai există o parcare în curtea domeniului. Coordonatele GPS pentru locaţie sunt N- 45.245608 şi E- 24.342945.
Am parcat maşina în prima parcare, şi am pornit spre mănăstire. Imediat ce treci minunata poartă care se află la intrarea pe domeniul, patrunzi intr-un minunat parca unde se gasesc peste 40 de specii de copaci şi flori. În acest parc vin o mulţime de oameni pentru a petrece câteva ore intr-o liniste deplină. Ne-am bucurat şi noi de pe o bancă de razele calde ale soarelui de aprilie (în aprilie a ost mai cald ca şi în mai) şi am admirat copacii care aveam nişte flori minunate. Apoi am pătruns în curtea bisericii.
Istoric. Biserica schitului este construită pe locul unei alte biserici între anii 1520-1521 de către Neagoe Basarab şi soţia acestuia doamna Despina. După terminarea lucrărilor, biserica s-a sfinţit fară a fi pictată, şi a primit hramul Naşterea Maicii Domnului. Altarul a fost pictat abia în anul 1752 iar restul bisericii până în anul 1760. O mare podoabă de arhitectura interioară, care a infruntat vremurile, este ”tampla aurita”, executata din lemn de tei, care dateaza exact de la zidirea bisericii. La 22 decembrie 1838 chiliile si cladirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi in anul 1940. La acest schit s-au călugărit două doamne de seamă din istoria ţării noastre, soţia domnitorului Neagoe Basarab, Despina cu numele de Platonia şi mama lui Mihai Viteazul cu numele de Teofona. Printre ultimele modifiăcri aduse locului sunt cele realizate la sfârşitul anilor 70 când datorită construcţiei barajului hidrocentralei Călimăneşti, ăntreg domeniul a fost înălţat cu 6 metri pentru a nu fii inundat. Tot în aceea perioada au fost distruşi mai mulţi stejari seculari care se aflau în parcul de pe ostrov. În biserica mănăstirii se gasesc mai multe icoane vechi despre unele se spune că sunt de la constructia bisericii.
Schitul în ziua de azi aste un loc unde uiţi de toate grijile, cum treci de poarta din piatra şi pătruzi în curtea bisericii, te întâmpină o curăţenie de nedescris, florile sunt îngrijite cu mare grije, acum fiid primăvara trandafirii din curte deabia au fost scoşi la lumină, dar dacă veniţi după înflorirea acestora, frumuseţia locului este fără măsură. În partea stăngă se află chiliile, în făţa acestora fiind construită o făntănă. Pe care se află pictată Maica Domnului cu pruncul în braţe, unde vă puteţi potoli setea. Chiar în faţă se află acesta micuţă şi cochetă biserica. Înainte de a intra în biserică se află un pridvor din stică, apoi printr-o uşă mica se intră în biserică. Deasupra uşii de la intrare se află o pictură veche. In biserică picturile icoanelor este în stil frescă. Aici, pe lângă picturile care înfăţişează sfinţii, se află o pictură care îi infăţişează pe domnitorul Neagoe Basarab alături de soţia sa şi cei doi copii care ţin în mână biserica. Fotografiatul în biserică este interzis, aşa că pozele pe care o să le ataşez sunt din curtea schitului.
După ce am vizita biserica am ieşit pe portiţa din spate care dă spre râul Olt, am admirat priveliştea iar apoi ne-am plimbat pe aleea de promenadă. Această aleea merge pe malul Oltului pănă în Căciulata. După acestă plimbare ne-am întors la maşină şi am revenit acasă.
Dacă aveţi drum şi vă oprţi în Călimăneşti faceţi-vă timp şi pentru vizitarea acestui schit şi nu veţi regreta.
Trimis de zlatna in 23.05.16 07:25:11
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.24560000 N, 24.34294500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 O frumusete in orice anotimp Schitul Ostrov — scris în 13.12.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Micul paradis scăldat de apele Oltului — scris în 20.02.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Gura de rai din insula Domnului — scris în 02.08.15 de Dania din BALş [OT] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Parcul Eminescu și mănăstirea de pe insulă – Ostrov — scris în 23.12.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Liniste si pace la Schitul Ostrov — scris în 21.02.15 de bica adriana din RM .VALCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 'Micul Eden' de la Calimanesti — scris în 11.07.14 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- May.2013 Manastirea Ostrov — scris în 03.06.13 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ