ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Terezia, Iosif, Anton, Rudolf și Ghizela, sub pământ, printre sare

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre salina Turda s-au tastat aici multe caractere, inițial am respins ideea de a croșeta un review cu toate că ultimele „scrieri” sunt negative din cauză de aglomerație, preț și lipsă de haleală și băutură. Bine că dăm la străini mulți euro să le vedem cataroaiele așezate acolo pe post de muzeu în aer liber. Mna, unii oameni văd diferit lucrurile, nu-i va schimba nici măcar Corona asta, ei sunt mai pretențioși din fire și n-au lecuire, părerea mea. Bine, mai sunt și cei care beneficiază de văz dar nu prea văd minunățiile pământului nici dacă le arăți cu deștu' minunea... Dovadă stau rândurile lor superficiale așternute pe sait.

Așadar, plecăm de la Cluj - vezi impresii la Turda să ne băgăm benevol sub pământ, era noiembrie 2019.

Salina este parte integrantă a stațiunii Băile Sărate Turda, drumul până acolo este relaxant, Google Maps ne-a fost aliat.

Parcarea uriașă era aproape goală, costa 4 lei/oră. Multe căsuțe erau înșirate precum mărgelele, suvenire chinezești dar și „sărate” erau expuse de comercianți, bodega era închisă iar o tanti rumenea de zor niște langoși, se „împuțise” toată parcarea.

Ne îndreptăm spre nava cosmică (așa am poreclit-o eu), câțiva paznici mureau de plictiseală privind peste coclaurii din jur, ajungem la ușile învârtitoare, văd și ușa pentru persoanele cu dizabilități, un mare plus din partea mea.

Totul e nou și frumos, câteva plante înveselesc spațiul, în dreapta era un bancomat util și alte două inutile, adică unul scuipa bani iar celelalte, monede cu salina-unul și altul... habar n-am, niște prostioare cred.

Biletele se pot achiziționa și online dar cum eu sunt o fire liberă și nu suport îngrădirile, refuz mereu astfel de „program impus”. Puteți beneficia și de ghid sau audio-ghid, contra cost.

Așadar, prețul unui bilet era 40 lei/persoană, pensionarii, copiii și studenții beneficiau de reducere la juma de preț. Copiii sub 3 ani, pensionarii 65+ (iar o să creadă @Nicu că are cineva ceva cu el) dar și cardiacii (aici mă încadrez cu brio) pot intra în salină doar cu recomandarea medicului. Uite că n-am știut, am intrat și acum sunt în luptă corp la corp cu Corona cea invizibilă, deci am supraviețuit.

Programul de vizitare este zilnic de la 9 la 16.

Salina Turda este un complex de 5 mine de sare: Terezia, Iosif, Anton, Rudolf și Ghizela. Locul ăsta a înghițit mulți euro, arată excepțional d. p. m. d. v., că or mai fi alunecat niște hârtii prin buzunare private nu e stresul meu, când umbli cu miere te lingi un pic și pe degete, zic și eu...

Am cumpărat bilete de la casă, am trecut prin truncheți și-am ajuns la un tunel cu muuulte trepte. Foarte frumos luminat dar avea un mare defect: „măi babo, scările astea le urcăm la întoarcerea din subteran? / Nuu, ne teleportăm din muzeu fix pe langoș” =))

Ajungem la tunelul lung cât o zi de post, tunel ce părea fără luminiță =)), pereții erau tapetați cu hârtii ilustrate din și despre mină, am admirat un pic și sala de tratamente, aceasta era pustie și semăna cu un platou de filmare a unui film SF.

Am poposit în Sala de Apel în micuțul muzeu, într-un perete era scobit un Altar, locul de rugăciune al minerilor care coborau sub pământ. Scara Bogaților era calea de acces spre minele Rudolf și Terezia înainte de terminarea lucrărilor la galeria de transport. Pe vremuri, minerii foloseau crivacul (lift rudimentar) dar boierimea, adică administratorii locului nu-și puteau risca viața și au beneficiat de aceste scări care duc la suprafață. Poate vă întrebați ce naiba căutau nobilii sub pământ? Păi, să-și verifice slugile prost plătite în timp ce-și numărau în gând bogățiile și bănetul.

Și da, scările sunt deosebit de frumoase, periculos de alunecoase, iar din Balcon puteam să ne auzim ecoul (Sala Ecourilor este mina Iosif) dacă țipam – dar am fost cuminte și am vorbit în șoaptă :)

Din balconul ăsta puteam ajunge la liftul panoramic sau puteam să coborâm pe scări până la Rudolf, preț de 13 etaje. De sus părea totul halucinant de frumos, nu pot înțelege cum de nu le-a plăcut unora „peisajul”. Am coborât cu liftul, a fost câștigător în detrimentul scărilor, motivul aveam să-l aflu mai târziu: tot balconul, toată terasa era construită din scânduri, lângă zidul din sare, adică era suspendată și „se putea prăbuși oricând” =))

Mina Rudolf este ultimul loc de unde s-a extras sare, sala e uriașă și deosebit de frumos decorată. Aici am găsit roata cea mare, un teren de minigolf, un amfiteatru, piste de mini bowling, mese de biliard, tobogane și leagăne pentru pitici, mese de tenis, un mic teren de sport pentru handbal, badminton, baschet dar și toalete curate care aveau consumabile.

Un magazin intergalactic vindea la prețuri măricele (absolut firesc) suvenire locale, o capsulă pe post de casă de bilete era ocupată de un tânăr care vindea bilete pentru mina Ghizela (10lei/pers) și pentru toate celelalte îndeletniciri spațiale de sub pământ. Da, sună aiurea, dar chestiile astea de sub pământ par a fi părți componente ale unei nave extraterestre. Mna, așa le văd eu :)

N-am coborât la Ghizela, nu erau suficienți doritori, trebuia format un grup de 20 de persoane și se putea coborâ doar de două ori pe zi, la 11 și 14.

Din tavanul lui Rudolf coborau multe neoane reci, „așezate ordonat”, erau ancorate foarte frumos, toate păreau că plutesc deasupra noastră. Eu am fost fascinată de măreția locului, e drept că eu mă bucur din și pentru orice „nimic” :)

Într-o laterală a sălii am zărit un loc ciudat, părea o mare gaură dar era un balcon cu vedere la o gaură uriașă, jos era Terezia. Bucurie mare pe mine, mergem la liftul micuț și am coborât s-o cunosc pe împărăteasa sărată. Trecem podul arcuit peste lac, zăresc bărcuțele pictate vesel, din tavan coboară „făcălețe” luminoase, peisajul e fantastic și la propriu și la figurat. Insula din sare se află în mijlocul lacului negru și înfricoșător, cascada din sare și decorul de pe insulă sunt de poveste. Terezia asta are o formă de clopot, aici e un mic debarcader de unde se inchiriază bărcuțele pentru plimbările pe apă (20 lei), din scânduri și cosași sunt construite două flori, un arici sclipicios, băncuțe și-un foișor. Toate sunt împopoțonate cu sare, un năvod aruncat peste obiectele mute ar vrea să le țină de cald dar nu prea reușește, temperatura din salină e de 11 grade.

Mă așez frumușel pe băncuță, respiram bine și eram încântată. O bubuială puternică ne zdruncină liniștea. Știam că nu mai se exploatează sarea prin locurilea astea... Iar auzim un sunet ce seamănă cu cel al unei explozii. Deja la al treilea am fost sfătuită de soț să ieșim din pământ că nu e de joacă cu exploziile astea misterioase =))

Am urcat cu liftul mic până la Rudolf, cu cel mare până la Iosif, am storcit cu șoșonii sarea de pe scara bogaților nefiind bogați sau nobili, urcarăm și tunelul intergalactic (unii cu înjurăturile de rigoare) și-am ajuns în micul muzeu din incinta holurilor, aterizasem cu bine pe Pământ =))

Ne-am mai pierdut timpul printre căsuțele care miroseau a gogoși, am cumpărat câteva prostioare, apoi ne-am îndreptat spre biserica Mihai Vodă, la mormântul lui Mihai Viteazul, impresionant loc, cu o poveste interesantă. Și biserica și obeliscul de acolo.

Castelul Prințul Vânător ne-a primit cu brațele deschise - vezi impresii, nu la fel pot spune despre Cheile Turzii care erau nevizitabile, pustii, maidanezii erau numeroși dar și înfometați, gunoaiele „pierdute” de turiști împânzeau locul, natura era badjocorită ca peste tot în țara mea.

Poate să vină și mama lui Covid 19 dar și mama Coronei că năravul din fire n-are lecuire, veți vedea că vorbele „să fim mai buni, să învățăm din războiul ăsta ceva” sunt doar vorbe-n viruși, asta e părerea mea.

Concluzia e că recomand cu inima deschisă o vizită la Salina Turda, nu veți regreta. Deschideți ochii și vedeți lumina, uneori și lumina slabă a unei lumânări e mai puternică decât o strălucire falsă a unor candelabre. Adică: de multe ori „nimicurile” ne luminează viața, nu le ignorați.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 09.04.20 20:56:14
Validat / Publicat: 09.04.20 22:20:48

VIZUALIZĂRI: 2781 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Rudolf văzut din lift
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.04.20 23:02:37]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[09.04.20 23:12:35]
»

@krisstinna:  Am fost acolo in vara lui 2017 si am nimerit acea perioada din an cand toata lumea era parca la promenada pe aici, dar asa a fost planificat concediul. Greu sa gasesti parcare, coada mare la bilete, inghesuiala ca pe bulevard, pe lac erau barcutele la plimbare de ziceai ca esti in Cismigiu, pana la urma, bine ca vine lumea pe aici.

Mie mi-a placut (in fine, aglomeratia nu), dar se vede ca s-a investit mult aici​ si cred ca ese locul care  merita macar odata sa ii treci pragul.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[10.04.20 07:21:15]
»

@webmaster:  Multumesc

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[10.04.20 07:34:23]
»

@mishu:  Nu contest neplacerile provocate de aglomerație dar îți asumi in clipa in care vrei să intri acolo in perioade de vacanțe, vara in special. ​​​​

Dar mi se pare aiurea să nu găsești nimic frumos in tot muzeul ăla și sa vii pe sait doar cu o plângere.   Eu văd și părțile negative din fiecare loc dar mă concentrez doar pe cele pozitive, mereu găsesc și lucruri frumoase care să le estompeze pe cele urâte. ​​​​

Pentru tratamente se pot face abonamente, asta doar la recomandarea specialiștilor.   Dar ca vizitator al unui muzeu sa spui ca nu poți merge cu lada frigorifică plină cu mâncare și băutura mi se pare aiurea, doar nu mergi la picnic. Pentru câteva ore petrecute acolo poți merge cu burta plină, după ce ai mâncat, eu așa zic.   Asta mai lipsea, să găsesc pungi goale și hârtii aruncate prin salină, cutii de suc sau sticle goale de bere.   Trebuie aleasa perioada, sa nu coincidă cu vacanța copiilor. Asta dacă vrei să te bucuri de muzeu. ​​​​

​​Multumesc de vizită și comentariu

​​

Dan&EmaPHONE
[10.04.20 08:52:29]
»

Foarte frumos! M-am bucurat de inca o plimbare in Salina Turda, ba chiar fara sa gafai pe scari si prin tunelul luuuuuung. ????

  Locul ăsta a înghițit mulți euro, arată excepțional d. p. m. d. v.

Si dpmdv arata exceptional. Imi place arhitectura futurista in care a fost imbracat cadrul initial natural apoi slefuit de om.

In zona Turda am petrecut un concediu si targetul zilnic era o intrare in salina pe vremea cand Emi avea cativa anisori si aerul salin ii facea bine la tratarea racelilor. Pe atunci intram din centrul orasului, acum stiu ca este inchisa acea intrare si se intra pe la baile sarate cum ai descris.   Excelent! ????????????????

Cristina, sper ca sunteti bine sanatosi. Felicitari pentru ce faci si cum gandesti! Numai bine! ????

tata123 🔱
[10.04.20 09:41:15]
»

@krisstinna:  Salina Turda arată spectaculos după schimbările reușite din anii 2008-2010 (părerea mea). Mi-a plăcut aspectul modern, aproape științifico-fantastic al exploatării de sare pe care am vizitat-o anul trecut la început de luna mai (mi-am asumat aglomerația inerentă și micile neajunsuri). M-am bucurat de imaginile pe care le aveam în fața ochilor, de înălțimile amețitoare și chiar de treptele fără număr. Peste tot descoperi lucruri noi și te miri de munca de Sisif a Omului pentru exploatarea unei materii prime indispensabil vieții.

Mulțumim pentru prezentare și exemplificare prin fotografii reușite. Sănătate! ​

micutzu
[10.04.20 11:10:09]
»

Citit si votat cu placere articolul tau. Chiar in luna decembrie a anului trecut am vizitat si eu salina. Este un pic mai spectaculoasa fata de salina Praid. A fost un bun prilej de a face putina miscare pentru ca nu am folosit liftul nici la urcare nici la coborare. Am respirat aerul binefacator si am facut si o plimbare cu barca. Vacante si calatorii frumoase iti doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zapacituPHONE
[10.04.20 11:45:36]
»

@krisstinna:  

Salina Turda nu am vizitat-o. Comparativ cu cea de pe la noi (Ocnele Mari - cândva de mult am mâzgălit ceva legat de ea), asta este impresionantă, e foarte înaltă, iar domeniul vizitabil e cuprins pe mai multe orizonturi. ​Cred că " parfumul" de interior este același, înțepător, dar apoi nasul se obișnuiește.  

krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.04.20 15:04:50]
»

@Dan& Ema:  Și eu mi-am vindecat copilul, pe vremuri, în salina Prahova, era cea mai aproape de casa noastră și ne-a fost mai usor drumul până acolo.

N-am vizitat eu toate salinele din lume dar comparativ  cu ce am mai văzut, la Turda se vede investiția și am apreciat ca atare. Prețul îl știam de pe saitul lor, n-am fost nici mirată, nici șocată ca în Grecia, Italia, Turcia (unde am plătit biletele în timp ce-i înjuram în gând).

De ce trebuie să apreciem doar muzeele străine, cu bilete scumpe? Asta mă deranjează pe mine la unii turiști români.

-

Suntem bine, ceea ce vă dorim și vouă! Noi lucrăm, îți scriu acum de la birou, am luat o scurtă pauză.

-​

Mulțumesc de vizită, vă îmbrățișez pe toți cu drag! ​​

krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.04.20 15:16:32]
»

@micutzu:  Mulțumesc frumos, esti tare amabil.

Te felicit pentru efortul depus pe scări, bravo!

Eu am preferat liftul și la urcare și la coborâre, nu era aglomerat deloc. Am probleme la un genunchi, nu prea țin cont de ele si consecințele se simt. În afară de asta mi s-a părut tare distractiv să am pereții din sticlă și să văd tot in timp ce urc și cobor.

Soțul prefera scarile, e claustrofob, dar avea impresia că se prăbușesc terasele alea suspendate și așa a câștigat liftul, noroc că nu s-a blocat -cam așa pățește el cu lifturile, atrage mereu negativele.

Da, îi e era frică și de salină, îi e frică de lift, de metrou, de avion, de apă, de vapor...

Stiu că și tu ai frică de avion, din păcate pierzi multe destinații interesante din acest motiv.

Crezi că eu îi accept soțului meu toate aceste frici? Păi unde aș ajunge? Zboară el și cu avionul, n-are încotro, o nevastă are ​​, ce naiba, doar nu suntem copii

Sănătate vă doresc, să treceți cu bine perioada aceasta virusată! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.04.20 15:21:57]
»

@tata123:  Da, știu că ai fost acolo și știu că ți-a plăcut, ai prezentat foarte bine totul, ai spus și despre aglomerație, te-am citit.

Asta spuneam și eu, întotdeauna să gândim pozitiv, să fim cinstiți și să prezentăm lucrurile bune și mai puțin bune, fiecare poate cerne informațiile și își asumă.

Eu îți mulțumesc de vizită, ecou și cuvintele frumoase, vă doresc sănătate și toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.04.20 15:42:00]
»

@zapacitu:  Hey, bine te-am găsit!

Da, într-adevăr este o salină deosebită, este foarte înaltă, dispusă pe mai multe „etaje” iar decorurile sunt interesante, costurile uriașe sunt justificate. Dar și prețul biletelor e justificat, locul e consumator de energie, sunt mulți angajați acolo, toate consumabilele costă, lifturile au mereu probleme din cauza aerului sărat-deci reviziile sunt mai dese (și reparațiile la fel)

​Aerul din interior este puternic dar avand in vedere faptul că nu cobori brusc la cel mai jos nivel, totul e acceptabil. Eu n-am simțit niciun fel de presiune sau neplăcere, sunt fumătoare și cardiacă.

Pot spune că m-am relaxat foarte bine, n-am simțit nevoia de tutun, n-am avut palpitații deloc. Când am ieșit la suprafață, mult timp nu am fumat, nu aveam chef și nici nu „pofteam” la țigară.

Îți recomand o vizită dar evită perioadele aglomerate ca să te poți bucura de interiorul intergalactic

Mulțumesc, sănătate vă doresc!

Zoazore
[10.04.20 21:00:48]
»

@krisstinna

O bubuială puternică ne zdruncină liniștea. Știam că nu mai se exploatează sarea prin locurilea astea... Iar auzim un sunet ce seamănă cu cel al unei explozii. Deja la al treilea am fost sfătuită de soț să ieșim din pământ că nu e de joacă cu exploziile astea misterioase

Și n-ați întrebat la ieșire despre bubuituri?

Și mie mi se pare spectaculoasă, frumoasă, inedită! Am vizitat-o doar cu voi, cei ce-ați scris pe aici! Dar și mie mi se pare SF, inedită și se vede că ceva s-a mișcat prin mina aia!

Am vizitat doar Slănic Prahova cu școala, prin 1978-79 și Târgu Ocna​​​ în 2017, când am fost la Dobru, așa că, deși doar virtual, e bine-venită o vizită și aici!

Citit, plăcut, votat! ​

Mika
[10.04.20 22:00:43]
»

@krisstinna:  Frumoasă excursie ne-ai dăruit insoțită de și mai frumoase fotografii.   Arată foarte bine salina, sper să ajung să o văd. Am mers până acum la cea din Prahova și la cea din Cacica. Cea de la Turda este diferită de ce am văzut pănă acum, inețeleg că s-a investit mult și se pare că a fost cu folos.   Felicitări și să ne revedem cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[10.04.20 23:33:52]
»

Am citit cu plăcere și în cunoștință de cauză articolul tău, mi-a plăcut! Frumoase și pozele!

Am vizitat salina în primăvara trecută, nu era lume mai deloc în interior... Am mers pe scări la început și apoi am folosit liftul, frumoasă salina...

Tot mă bătea găndul să scriu despre trei saline pe care le-am văzut anul trecut  într-un review și să fac niște comparații între ele și nu am reușit...  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.04.20 07:29:50]
»

@Zoazore:  Trebuia sa îi întreb pe băieții de la debarcader dar atât de tare s-a grăbit C. încât am uitat. Oricum sunt sigură că era totul controlat, probabil vreo galerie   era " destupată" ​​

​​Așa am zis și eu, e total diferită salina de tot ceea ce am văzut până acum. ​​ ​​

Și la Praid mi-a plăcut dar acolo era deranjant tunelul fără luminițe și plin de gaze de eșapament din cauza autobuzelor care transportau oamenii până in gura salinei. ​​

Mulțumesc de vizită

​​

​​

​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.04.20 07:35:18]
»

@Mika:  Îți recomand o vizita de câteva zile in zona, vara puteți colinda pe Cheile Turzii, atunci sunt turiști și nu sunt periculoși maidanezii, așa mi-a recomandat colega noastră @MayaC. ​​

​​Mulțumesc pentru cuvintele frumoase

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.04.20 07:43:21]
»

@mprofeanu:  Ai face bine să scrii acel articol, ar fi interesant de citit, așa am putea vedea mai bine diferențele, foarte bună ideea ta.   Deci și primăvara e bine de vizitat, nu e aglomerata. De altfel cred ca in toate perioadele in care sunt copiii la cursuri și mai puțin sâmbăta și duminica putem beneficia de vizita la salină fără să ne stresăm sau să ne îmbulzim pe sub pământ. ​​

​​ Mulțumesc!

Nicu
[11.04.20 09:26:01]
»

@  krisstinna

Uite ca eu nu mă supăr la comandă dar cred că am dreptul să am altă abordare  la termenul asta 65+​​,   cineva care nu e in categoria asta va gîndii întotdeauna altfel față de cum gândește generația 65+.

Am fost în salina asta mai demult când nu era SF, eram înca activ adica mai pompos spus... in câmpul muncii... termen cam demodat poate comunist. ​​

Ca și părere personala salina asta SF e foarte promovată și lăudata chiar și în străinătate, bineânțeles că merită vizitată​  dar eu după ce am văzut mai multe de la noi din țară pun pe locul unu salina din Slănic Prahova dar ca  să fiu un pic răutăcios  aici se dă mai mult cu mătura fată de cealaltă din Slănic,   sau astea sunt mici amănunte. Și  organizarea e mult mai bună aici  față de Slanic sau între timp s-a remediat la Slănic?

​ 

dorgo
[11.04.20 09:29:29]
»

@All

Eu am vizitat salina Turda inainte de renovare si extindere, intrarea (singura) se facea prin centrul orasului Turda, printr-o galerie ingusta si umeda, pe unde incapeau cu greu doua persoane. Pe-atunci in salina exista doar o tereasa cu un balcon de lemn de unde vedeai la parter galeria principala, scarile de lemn in zig-zag existau doar pe-o parte, nu exista nici celalalt etaj, cel de la subsol, in care te plimbi cu barca pe lac. Nici lifturi, nici amfiteatrul, nici roata, nici bancile de langa lac, nici galeria stalagmitelor, nici bowlingul sau cele cateva spatii comerciale, nici sala de tratament, nimic. In schimb, in zona intrarii secundare, prin spate, in plin camp, in valea Durgaului, existau 5 sau 6 lacuri rotunde sau ovale (foste exploatari saline romane de suprafata, inundate), (unul cu apa dulce, restul cu apa sarata), care, vara, erau pline cu localnici care faceau baie. Pana la renovarea salinei Turda, Praidul era " number one" -ul intre toate salinele din tara ce pot fi azi vizitate (Turda, Praid, Slanic Moldova, Slanic Prahova, Cacica si Ocnele Mari), (Salina Ocna Mures a fost inudata dupa prabusirea unui tavan iar in salina Ocna Dej, accesul e limitat). Dupa ce salina Turda a devenit una dintre cele mai frumoase saline din Europa, turistii n-au intarziat sa apara. In urma cu doi ani, salina a avut aproape 700.000 de vizitatori, dintre care 35% erau straini. Niciodata n-am reusit sa aflu, care dintre cele doua saline, Praid sau Turda, este " numberoana" tarii, caci numarul de turisti/an in salina Praid este sensibil egale cu cel din Turda. Daca salina Praid e mai mult pentru tratament, cea din Turda, mai moderna, e mai mult pentru agrement.

Salina Praid, (aflata in gestiunea primariei) a adoptat insa o alta tactica, pentru a atrage turistii. N-a apelat la fonduri centrale sau CJ, precum Turda. A dezoltat mai ales zona de tratament (cabinet de consultatie, reducere pentru copiii astmatici, o sumedenie de jocuri mecanice sau video, " aventura land" , puncte alimentare (exista si-un restaurant in salina), o capela unde duminica se tin slujbe religioase, gimnastica de grup, multe locuri de odihna, semnal vodafone, posibilitate de cuplare la Internet, etc. (Exista si un coridor special eclusiv pentru accesul ambulantei, in caz de nevoie). In Praid, s-au dezvoltat la suprafata mai ales spatiile de cazare (multe pensiuni, trei hoteluri, restaurante, terase, etc-pentru gazduirea familiilor cu pacienti respiratori, (timp de 2 aprox. saptamani), un mega-talcioc si o mega-parcare. In acest fel, la Primaria locala (primar Dl. Seprodi Zoltan, un om foarte iubit de localnici, pe care l-am cunoscut personal), s-au adunat multi bani. Din profitul salinei si impozitarea pensiunilor. Bani cu care s-a hotarat, sa se inceapa lucrarile celui mai mare si modern  strand estival cu apa sarata din tara (construit peste vechiul strand, alimentat cu apa sarata dintr-un izvor de 42 Gr. C, aflat pe fundul salinei, dar care s-a colmatat). Si s-a reusit, nu departe de salina. Apoi, peste cativa ani, cunoscandu-se ca in adancurile Praidului mai exista inca acea panza de apa sarat-termala, s-a forat in adancime, pana la sursa termala si s-a construit si Wellness Center Praid, ce functioneza intreg anul, la 1,7 Km de salina, foarte aproape de Canionul sarii. Apa de la Wellness din bazinul sarat-termal are 32-34 grade Celsius si e printre putinele ape termale si sarate (naturale),   ce exista la noi in tara. Dar asta n-a fost singurul noroc geologic al Praidului. mai toate salinele tarii noastre sunt cam " reci" , au intre 12 si 14 grade Celsius, atat vara cat si iarna. In Salina Praid, datorita acelei pungi de ape termale din adancuri, aerul din salina are 14-15 grade Celsius, plus ca datorita agitatiei permanente a oamanilor, mai ales a copiilor, care raman acolo 4-5 ore la tratament, temperatura aerului sarat, ajunge si la 16 gr. Celsius.  

La Praid, eu am admirat intotdeauna ceea ce a reusit (ajutat si de noroc) sa faca un primar modest dar foarte energic, (care acolo este privit precum un zeu), pentru comunitatea sa.

dorgo
[11.04.20 10:08:38]
»

@dorgo:  Diferenta turistica intre Turda si Praid e urmatoarea (dupa parerea mea): din orasul Turda, ajungeti repede la salina (exista indicatoare), o vizitati intr-o ora, apoi, mergeti, daca e vara si faceti o baie la unul din cele doua lacuri sarate si amenajate din valea Durgaului, (le vedeti de langa intrarea din spate a salinei), apoi mergeti in Cheile Turzii, care sunt la vreo 13-14 Km de Turda (ajungeti acolo intr-o jumatate de ora),   cheile, lungi de 1,5 Km,   nu sunt greu de strabatut, le strabateti in 2 ore... deci in Turda, e posibil, ca intr-o zi, sa terminati totul. La Praid insa, e altfel... aici oferta e mai mare... aveti salina, aveti baile sarate estivale sau acoperite, aveti canionul sarii, poate vreti sa fugiti si pana la Muzeul Minei de aragonit si sa faceti shoping de artizanat la Corund, sau sa mergeti pana la Sovata, (12-13 Km) unde gasiti alte  atractii. Asadar, daca vreti sa vedeti tot ceea ce e turistic in Praid si-n imprejurimi, aveti nevoie de cel putin 2 zile. Ideal ar fi sa va luati 4-5 zile libere si sa le vedeti pe toate, adica tot ce ofera si Turda si Praidul (si imprejurimile lor).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.04.20 10:13:38]
»

@Nicu:    Bine că nu te-ai supărat Știi, semeni foarte mult cu tata (la fire, zic), la fel se răsfață și el, se supără aproape din orice și ne amintește mereu vârsta de 65+ de parcă am putea uita că e cel mai cel dintre toți Sunteți precum copiii, vă alintați mereu Nu știu cum mai e la Slanic Prahova, am fost acolo in urma cu trei ani dar nu am mai vizitat salina. Auzisem (poate era o știre falsă) că se prabusise liftul și accesul era restricționat, nu am studiat “problema”. Și da, îmi place și la Slanic, am amintiri frumoase și de acolo.Dacă ai fi venit la intalnirile AFA ai fi constatat că mulți colegi au peste 65 ani, eu i-am tratat ca pe tineri, sunt niște oameni “mișto”, glumeți, dansatori, haioși, niciodată nu și-au menționat “primăverile”, fac abstracție de anii lor și se consideră mereu tineri, așa cum o fac și eu.  Ești plimbăreț, te-am citit, dacă nu îmi spuneai vârsta habar nu aveam, eu nu studiez profilul colegilor, aici toți avem aceeași vârstă, ne respectăm dar ne tutuim    pentru a ne simți mai apropiați.  Și de altfel nici nu îmi pasă ce ani ai “in spate”, pentru mine ești Nicu, la fel ca și tata care are același prenume ca și tine Sănătate și să ne “auzim” cu bine!

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.04.20 10:33:08]
»

@dorgo:  Foarte utile ecourile tale, mulțumesc.

Noi am stat mai mult in salină, nu știu exact cât, m-am simțit foarte bine.   Nu am studiat " abonamentele" , sunt oferte și la Turda, se fac tratamente și in aceasta salină din câte am citit. Sunt câteva facilitați/reduceri și pentru cei cu dizabilități dar și pentru însoțitorii acestora.   In jurul lacurilor am zărit și căsuțe, sunt cazări și in Turda, se poate vizita și micul oraș, era foarte frumos, avea și-un muzeu, biserica/ mănăstirea de care am pomenit in articol este deosebit de frumoasa, e o copie a celei din Bucuresti,   deci sunt câteva obiective și in județul Cluj, nu pomenesc de Nicula pentru că nu am fost incantata de bișnițăreala locului. 

Biserica reformata calvina dar și catedrala ortodoxă sunt frumoase și ele, centrul vechi-pietonal din micul orășel este încântător.

Chiar îmi spunea MayaC: " nu îmi imaginam ca cineva poate veni in concediu in județul meu" , a fost tare scumpă.

Desigur că dacă mă pui sa compar Sovata cu Turda va ieși câștigătoare Sovata , e mai " coafată" .

Dar, fiecare dintre ele are ce oferi turistului, important e sa apreciem fiecare loc din țara asta, fiecare implicare a oamenilor de acolo, să fim civilizati și sa nu uitam că s-au inventat coșurile de gunoi

Sănătate și multă răbdare, o sa treacă și izolarea asta nesuferită!

Nicu
[11.04.20 12:49:17]
»

@ krisstinna

De acord cu ce ați scris ​​ aici  ...   o sa treacă și izolarea asta nesuferită! . la cine vă referiți cu izolarea?   La ăia de la aeroportul din Cluj, la ăia din piața obor din București  care nu stau între orele 11 - 13  acasă? o realizatoare tv de la b1 îi făcea aseara târziu... nemâncați ăștia... sau la cine?

Să nu spuneți că sunteți izolată ca nu vă  cred,   Mă opresc aici că ieșim din zona de turism cu discuția. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.04.20 15:48:10]
»

@Nicu:    Mă refeream la noi toți, la separarea noastră față de cei dragi nouă, la separarea noastră față de natură, la separarea noastră față de viața socială, față de morți, de răniți, față de biserici, la noi toți mă refeream! ​​

Toată populația suferă, nu numai o anumită categorie de oameni.  

Exemple: unul dintre prietenii mei    (de suflet) de familie are 75 ani, e filolog, are cancer in fază terminală, nu poate merge să facă citostatice din cauza acestei izolări, varul meu in vârsta de 52 ani a murit acum 2 săptămâni și din cauza acestei izolări nu am fost la înmormântare, medicamente pentru soțul meu diabetic nu se găsesc din cauza acestei nebunii generate de virus, medici și asistente sunt izolați de familiile lor pentru că lucrează in spitale dedicate Covid, oamenii străzii sunt neajutorați și înfometați, mii de oameni stau acasă in izolare, fără salariu... astea sunt doar câteva dintre necazurile provocate de pandemie.

Nu avem dreptul să ne plângem prea tare, noi care suferim mai puțin de pe urma acestei izolări nesuferite.  

La mine in familie toată lumea lucrează dar sunt izolată sâmbăta și duminica, nu pot merge la părinții mei care sunt izolați la țară, nu pot merge la prieteni, frați, cumnați și nepoți, nu pot calatori.

La asta mă refeream!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo, micutzu, Mika, mishu, mprofeanu, Nicu, tata123 🔱, zapacitu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Turda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.33309197425842 sec
    ecranul dvs: 1 x 1