ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Salina Turda - o noua infatisare

TIPĂREȘTE

Am auzit multi cunoscuti vorbind despre Salina Turda, despre investitia imensa ce s-a realizat aici. Noi, romanii, ne plangem ca avem multe locuri frumoase care nu sunt suficient exploatate sau modernizate, iar cand se investeste ne miram pe ce s-au dat banii.

La fel si cu salina Turda, am auzit foarte multe comentarii. Deschiderea salinei a avut loc in ianuarie 2010. Fiindca vremea a fost foarte frumoasa, numai buna de plimbat, ne-am hotarat sa dam o fuga pana la Salina, Turda fiind la o distanta de 80 km fata de Tg. Mures. Prin centrul orasului am avut putine indicatoare, dar am intrebat localnicii si ne-am descurcat. Am urmat indicatoarele “Strand-Salina Durgau”.

Salina este foarte veche (13 milioane de ani), exploatarea ei a inceput in epoca romana si momentan este folosita pentru tratarea bolilor respiratorii. Se spune ca microclimatul din mina este cel mai bun, datorita temperaturii constante si scazute (10-12 grade Celsius), umiditatea scazuta (75-80 %), precum si a microparticulelor de sare din aerul inspirat. click aici

Programul este de la 9- 13. 30, dar se refera la ora de intrare. Noi am intrat putin dupa ora 13. 00 si am iesit pe la ora 15. 00, fara sa ne scoata nimeni afara. Biletul este de 15 lei pentru adulti si 8 lei pentru copii. Ca si la alte saline, si aici e bine a veni primavara sau toamna, datorita diferentei de temperatura, e de preferat ca temperatura de afara sa fie aproximativ aceeasi cu cea din mina, daca nu, vara socul termic ar putea sa fie prea mare.

Din departare am zarit intrarea in mina, dinspre Durgau. Am intrat in salina printr-un coridor lung, pana ce am ajuns la niste scari. Pe partea opusa am vazut un altar si multe icoane, pe un fond luminos albastru. Pe jos erau o multime de monede aruncate, asa ca am aruncat si noi ceva maruntis si ne-am continuat drumul. Am ajuns la lift, dar era lume destul de multa, prin urmare ne-am hotarat sa coboram pentru a ajunge in mina Rudolf. Langa lift era un angajat care controla accesul la lift si se asigura ca in lift intra doar numarul de persoane aprobat. (7).

Scarile sunt inguste si a trebuit sa asteptam sa termine de urcat persoanele care erau pe acel nivel. Sapaturile in mina Rudolf au inceput in 1867 si la fiecare nivel am vazut incrustat in peretele de sare anul cand a fost sapat nivelul respectiv, asa ca la sfarsit am ajuns la anul 1900. In timp ce coboram scarile, am auzit o muzica religioasa. Am privit peste balustrada destul de inalta. Nu prea desluseam foarte multe de la inaltimea aceea, dar am putut vedea multa lume si lumini... multe lumini, unele in cerc, altele in stea, lumini cadeau din tavan... un adevarat joc de lumini...

Cand am ajuns jos, fata mea s-a indreptat repede spre topogane. Erau si trei cosuri de baschet, precum si un teren de fotbal, imprejmuit, dar in care nu era nimeni.

Am facut un tur al minei. In fata topoganelor, inalta pana la tavan, se gaseste o gondola, o roata care se invarteste (5 lei/tura). Nici acolo nu era nimeni, nici macar fata mea nu a vrut sa mearga o tura. Poate daca ar fi vazut-o functionand, ar fi dorit, dar asa... In spatele ei se gaseste un amfiteatru cu scaune incalzite, dar era oprit accesul la ele. M-am intrebat pentru ce s-a construit acel amfiteatru, fiindca in fata lor nu era nici un ecran. (poate urmeaza...).

Dupa balustrada am vazut si aici un altar, in apropierea caruia un grup de muzicanti cantau live muzica religioasa. In zona mai este un teren de minigolf (10 lei / 30 min) si de bowling (10 lei /20 min). Multe masute de lemn si scaune tip bancuta, tot din lemn, unde ne-am asezat sa ne odihnim si sa privim in jur. Era lume multa si mai toti faceau poze. Din loc in loc picura apa din tavan, iar pe mese si bancute am vazut depuneri de sare...

In stanga am vazut un perete indepartat si un hau adanc... Am privit in jos, peste balustrada, dar se vedea greu ce era acolo, am vazut doar lumini dispuse in cerc. Ne-am hotarat sa coboram sa vedem ce e jos. Am cautat scarile, atunci am vazut ca este inca un lift pentru nivelul de jos si langa el scarile. Nu am stat nici acum la lift, am luat-o pe jos, dar aici scarile sunt mult mai inguste... Trebuia asteptat semnalul de jos pentru a putea cobora. Cand a urcat si ultima persoana, am coborat si noi, ajungand in Mina Terezia.

Aici, in mina, s-a format un lac adanc de 8 m pe care s-a construit un debarcader.

Am urcat pe un pod de lemn care ne-a dus la masutele amenajate direct pe lac. Toate sunt semiacoperite cu grinzi de lemn; fiecare grinda are o lumina, astfel ca totul pare ca un ornament de Craciun. De aici se pot inchiria barcute pentru plimbare pe lac (10 lei / 20 min). Ne-am plimbat printre masute; nu am indraznit sa ne dam cu barca, dar erau destui amatori.

De jos am privit sus, spre mina Rudolf. Un perete inalt, deasupra caruia se vedeau lumini si cativa oameni care priveau in jos, dar erau atat de mici... Ne-am intors si de data aceasta am luat liftul. Si aici era un om de paza la lift, ne-a numarat cu atentie cand am intrat; aici puteam intra 6 persoane. Am revenit la mina Rudolf unde am mai zabovit putin. Pe tavan au inceput sa se formeze stalactite si am urmarit desenul acestora.

Fata mea s-a cam plictist in mina. Nu era nimic de cumparat, nici suveniruri, nici sucuri sau fast-food, iar in afara de topogane nu era nimic pentru ea, celelalte distractii fiind pentru copii sau mari sau adulti. In Salina Praid plimbarea s-a facut pe orizontala si erau ceva mai multe locuri de distractie pentru ea. Aici plimbarea s-a facut pe verticala.

Am admirat liftul lucios si luminat si m-am gandit la valoarea lui... Foarte multe lucruri din cele de aici functioneaza cu curent, deci... costuri... Sper ca investitia sa aduca suficienti vizitatori, daca nu... acest joc de lumini nu va mai putea fi admirat... Este un loc spectaculos, interesant si original. Originalitatea consta (zic eu) in formele ciudate si jocul de lumini, ca sa nu mai vorbim de lift si de gondola... Chiar si intrarea in Salina are o forma ciudata... La iesirea din salina am vazut amenajat un strand, momentan inchis, dar care avea amenajari in aceeasi nota originala ca si salina.

La iesirea din salina, am ajuns intr-un punct unde sunt semnalate doua iesiri: Iesire Turda Noua si Turda- Durgau. Va sugerez sa iesiti pe unde ati intrat, fiindca iesirea cealalta va va duce in alta zona a orasului...


[fb]
---
Trimis de biancuta in 29.03.10 09:31:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9140 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Salina Turda - intrarea in salina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7800 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mario 110
[29.03.10 09:47:39]
»

foarte frumoasa prezentare! dar fotografii?

webmaster77
[29.03.10 09:50:51]
»

sectiunea proaspat creata pentru acest review a fost redenumita in "Excursie Turda" - astfel vom putea grupa aici toate review-urile "de calatorie" din Turda si imprejurimi.

biancutaAUTOR REVIEW
[29.03.10 10:02:07]
»

Acum incarc si fotografiile...

Diaura*
[29.03.10 10:34:30]
»

O plimbare de 2 - 3 ore printr-o salina , aduce multe beneficii sanatatii. Chiar daca fetita ta se plictiseste, repeta cat de des poti aceasta experienta. Acum , ca tot ai vazut ca nu se gaseste ceva bun de rontatit, pleaca pregatita de acasa. Si o nota f.buna de la mine.

david
[29.03.10 11:04:19]
»

Deci, se poate si la noi punerea in valoare a obiectivelor turistice.

Felicitari pentru prezentare.

VB (very big) vot.

almona
[29.03.10 11:14:24]
»

Frumoasa prezentare. Pana acum nu am fost in salina decat la Slanic Prahova (din motive medicale) si la Tg. Ocna cand mi-am vizitat niste prietene la Comanesti.

Inca un obiectiv turistic in care sa imbinam placutul cu utilul.

Meriti un vot

biancutaAUTOR REVIEW
[29.03.10 11:38:14]
»

Va multumesc pentru aprecieri, sper ca s-au validat pozele si le puteti vedea si voi. Va doresc tuturor sa ajungeti in vizita pe aici, chiar daca este cam departe de voi. (doar Timisoara ar fi mai aproape).

david, asa este, se poate si la noi; la intrare este o placa in care se spune ca investitia este realizata cu fonduri Phare. Spre incantarea mea, am vazut cativa chinezi si am auzit vorbindu-se franceza, deci cu o promovare buna se pot aduce turisti multi aici.

pepsi70ro
[29.03.10 17:37:53]
»

Foarte interesant ceea ce ai scris, mi-ar place si mie sa ajung sa o vizitez intr-o zi. CAND OARE? Sunt asa multe lucruri frumoase de vazut in tara noastra si noi ne batem pentru vacantele din afara! Un vot cu multe felicitari! Si totodata un SB meritat!

biancutaAUTOR REVIEW
[29.03.10 23:31:59]
»

pepsi, multumesc! Am remarcat ca-ti place sa calatoresti, prin urmare sunt convinsa ca-ti vei face timp intr-o zi sa vizitezi aceasta salina, precum si multe alte zone din Ardeal, chiar daca pentru tine sunt foarte indepartate si ajungi mai greu la ele.

kmy
[01.04.10 23:46:57]
»

Foarte interesant. Din ce ai scris am tras concluzia ca e mai frumos ca la Slanic Moldova si Tg. Ocna. M-ai facut sa o vizitez si eu si de aceea primesti si din partea mea un vot.

biancutaAUTOR REVIEW
[02.04.10 07:57:29]
»

Multumesc, kmy. Chiar e frumos si merita o vizita in salina daca ai drum prin Turda.

magdalena
[30.08.10 08:12:14]
»

De salina aceasta chiar nu am auzit, tocmai cand imi faceam planuri pentru Salina Cacica, fiind in zona peste putin timp!

Dar si asta vad ca merita a fi vizitata!

webmaster15
[26.06.12 18:19:21]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Salina Turda" (deja existenta pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, david, Diaura*, kmy, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Turda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066534042358398 sec
    ecranul dvs: 1 x 1