ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    MAY-2010
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sarea - aurul alb al tarii

    TIPĂREȘTE

    Pentru ca am fost la Slanic Moldova cu ceva treburi, am profitat de ocazie si am dat o fuga si la salina. Langa orasul Slanic Moldova o atractie turistica si o inedita baza de tratament este mina de sare de la Tg. Ocna. , in zona subcarpatica a Moldovei, acolo unde raul Trotus se intalneste cu paraul Slanic. De la Slanic pana la Tg. Ocana sunt 20 km. si inca doi pana la mina.

    Pentru cine nu a fost niciodata intr-o mina de sare trebuie sa fac cateva precizari; in mina de sare totul este alb, galeriile sunt foarte inalte, in medie au 6 – 8 m. inaltime, totul este curat si benefic sanatatii. Mina se numeste Trotus si este singura in care se face tratament si turism.

    Am intrat in adancul muntelui, in mina propriuzisa, impreuna cu alti vizitatori, imbarcati intr-un autobus. Sunt doua masini care fac acest drum dus-intors la un interval cam de o jumatate de ora. Distanta de la intrare si pana la partea turistica si de tratament este de 3 km, dar din cauza drumului in spirala, se merge incet si drumul dureaza cam 10 min. Sa va explic cam cum arata drumul; inchiputi-va o mare spirala care este drumul. Fiecare spira reprezinta un nivel in jos, in adancul pamantului. Noi am coborat pana la nivelul IX. Dar exista si X si XI. Etajele se numesc acolo “ orizonturi”; mie imi este mai greu sa ma obisnuiesc cu acest cuvant intr-o mina caci eu prin “ orizont “ inteleg altceva.

    Nu m-am putut abtine sa nu il intreb pe sofer, cum s-a comportat mina la cutremurele anterioare, caci desi stiu ca sarea conserva bine, nu cred ca ar fi cineva interesat sa ma gaseasca tocmai pe mine conservata peste cateva sute sau mii de ani. Soferul ne-a asigurat ca nu vom devenii obiect de studiu sau exponate de muzeu, dar ne-a spus o poveste induiosatoare despre minerii cazuti la datorie. Din fericire nu am apucat sa ne intristam prea tare caci am ajuns la destinatie.

    In timp ce eu si alti turisti ne plimbam pe acolo, alti oameni erau la serviciu caci in aceasta mina, se munceste. De acolo se extrage de peste 600 de ani sare si ma intreb cum de nu se termina? In zona sunt multe mine, dar cea de la Tg. Ocna este cea mai mare. Oamenii vin zilnic in mina si extrag sare, pe care apoi o prepara si o comercializeaza; este vorba de sare pentru baie si sarea gema netratata... Dar in acelasi timp, pentru ca sunt unele galerii ce nu mai pot fi marite, (din motive de siguranta) in aceasta mina, se face si turism si tratament. Dupa parerea mea, este cea mai simpla si usoara forma de tratament; simpla plimbare sau sedere in mina, are un efect benefic pentru oamenii cu afectiuni respiratorii.

    Cum sunt bolnavi de toate varstele si tratatmentul este diversificat; sau mai bine zis modul in care fiecare isi poate petrece timpul; copiii au loc de joaca cu leagane si balansoare; adultii pot face miscare pe terenuri de fotbal, tenis de camp si baschet; batranii au bancute pentru relaxare si mese pentru tenis. Exista lungi galerii unde se pot face plimbari …si pentruca plimbarile sa nu fie monotone, exista o cascada si o fantana arteziana …iar in tot acest timp petrecut acolo, aerosolii lucreaza in beneficiul oamenilor. Aceasta zona de tratament si de agrement se afla la nivelul IX in mina.

    Legenda spune ca descoperirea efectului benefic al sarii asupra aparatului respirator s-a facut plecand de la simpla constatare ca minerii din salina nu raceau niciodata si ca nici de astm nu sufereau, si ca oamenii care in timpul razbioului s-au refugiat in salina s-au vindecat de astfel de boli fara a lua medicamente, chiar daca inauntru era destul de frig.

    Interiorul minei este luminat electric; trebuie sa va imbracati mai gros chiar si vara, caci inauntru este o temperatura constanta de 12 grade Celsius.

    Imediat ce am intrat din mina am intalnit capela sau biserica cum ii spun unii. In una din cele mai frumoase galerii, in 1992 s-a realizat o biserica unde muncitorii sa se poata ruga caci toata lumea stie cat sunt de credinciosi minerii. Multe din obiectele de cult din biserica, au fost facute chiar de mineri. Astfel acolo, in adancul pamantului, se tin slujbe, iar pe 4 Decembrie se sarbatoreste hramul acestei biserici, ce o are ca ocrotitoare pe Sf. Varvara... Nu este foarte bogat decorata si impodobita, dar m-a impresionat prin marime si mai ales prin locul unde este amenajata; la peste 100m. sub pamant

    Pe langa sport si relaxare, spuneam ca aici este o baza naturala de tratatment, dotata cu cabinete medicale si aparatura. In sanatoriul, amplasat la peste 130m. sub pamant pot fi tratati cei cu probleme reumatismale sau respiratorii, cauzate de poluare si cei pe care stress-ul ii doboara.

    A fost amenajat un muzeu cu unele folosite de mineri si cu fotografii vechi si un magazin cu suveniruri, ambele desigur avand ca element central sarea si virturiile sale. Sunt acolo, tot felul de statuete si bibelouri din sare, borcane si pungi cu sare pentru baie, si sare gema. De la aceasta salina, s-au aprovizionat asta iarna, cei de la drumuri, in incercarea de a dezgheta soselele.

    Chiar si o terasa, (asa numesc cei de acolo cele 4-5 mese cu scaunele aferente) este amenajata si acolo am baut un ceai si am mancat fursecuri. Am schimbat cateva vorbe cu o doamna care era venita la tratament; asa am aflat ca se fac cure de doua spatamani, timp in care zilnic trebuie stat in salina 3-4 ore. …asta e tot; stai acolo si respiri aer curat.

    Pentru mine personal, cele doua ore au avut o importanta deosebita caci de doua saptamani am scapat de fumat si a fost un prilej minunat sa imi curat putin organismul de tot raul pe care i l-am facut atatia ani. Nu am plecat pana nu mi-am cumparat cateva sticle cu sare pentru baie si cateva cristale mari de sare. Pe ansamblu aceasta excurisie mi-a facut placere.

    Despre sare;

    - in chimie se numeste clorura de sodium (sau de natriu) = NaCl - clor (60, 78%) si sodiu (39, 22%),

    - fernicienii au fost primii care au facut comert international cu sare, pentru popoarele din jurul Marii Mediterane

    - ofiterii din aramata romana, primeau pe langa bani si un saculet cu sare ca recompensa lunara; asa a aparut cuvantul “ salarium care a ajuns azi “ salariu “ …. doar in bani

    - tot in Imperiul Roman, sarea era data ofranda zeilor in temple,

    - timp de multe sute de ani sarea a fost “ moneda de schimb” in special in Tibet, Asia si Africa

    - orase vestite precum Venetia, Londra sau Hamburg, s-au dezvoltat in primul rand datorita comertului cu sare

    - in urma cu 3500 de ani, egiptenii au scris un volum de papirusuri despre extragerea, purificarea si folosirea sarii

    - in Grecia antica sclavii erau cumparati cu sare la schimb

    - corpul uman contine cca. 0, 4 kg. de sare

    - juramantul sacru al romanilor, se face pe paine, apa si sare.

    - in perioada interbelica Romania a fost “ solnita “ Europei.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 26.05.10 20:27:57
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU OCNA [BC].
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6856 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Un bulgare de sare proaspat scos din salina nu este alb curat.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5650 PMA (din 10 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    biancuta
    [26.05.10 21:04:28]
    »

    Un review interesant, descris intr-un mod foarte placut. Asa este, efectul sarii din este nemaipomenit asupra problemelor respiratorii. Primul vot din partea mea.

    Sanziana
    [26.05.10 21:35:37]
    »

    ma bucur ca te-ai lasat de fumat, un vot imens pentru acest lucru si nu in ultimul rand pentru review-ul complet

    webmaster77
    [26.05.10 22:41:53]
    »

    mutat la sectiunea deja existenta pe site pt acest obiectiv. sters noua sectiune creata.

    pepsi70ro
    [27.05.10 07:06:01]
    »

    Nu stiu de cate ori mi-am propus sa ajung la una dintre salinele existente in tara noastra, dar niciodata n-am reusit pana acum, asta poate si din cauza lenei de a nu face un scurt ocol pentru a o include in circuit.

    Citind despre efectele benefice asupra organismului si sanatatii, mai mai ca-mi vine sa ma urc in masina weekendul asta si sa dau o fuga pana la cea mai apropiata salina, cea din Prahova.

    Felicitari pentru review, trebuie sa recunosc, pe mine m-a incarcat cu foarte multa energie pozitiva ai scris frumos si pe mine m-ai convins. Un vot cu foarte multe felicitari!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [27.05.10 07:28:08]
    »

    Am invatat de la mama si de la bunica mea ca cele mai multe raceli se pot trata foarte usor si naturist punand pe partea de sus a pieptului spre gat un saculet de panza cu sare calda . Dupa 2-3 seri in care am facut treaba asta am scapat usor si fara medicamenete de raceala.

    Iar daca la acest tratatment am mai adaugat si baia calda in care am dizolvat un pumn de sare gema, efectul a fost garantat.

    Am o prietena care de la bunica ei a invatat sa faca garagara cu saramura cand este bonava si o doare gatul sau cand este ragusita.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    kmy
    [27.05.10 10:42:21]
    »

    Ca de obicei, un review perfect, din care am aflat multe lucruri noi. Si eu mi-am petrecut cateva ore aici. Sufeream de o bronsita tare urata de care nu mai reuseam sa scap. Timpul scurt petrecut in aceasta salina m-a ajutat sa ma vindec. Este indicat sa aveti haine groase cand intrati aici. Eu am dardait zdravan, eram in pantaloni scurti si bluzita cu bretele, noroc cu ceaiul cald pe care l-am baut la acea ,,terasa".

    Este relaxant in aceasta salina, unde poti juca tenis de masa, fotbal sau poti citi o carte in balansoarele din interior.

    Maria Smeu
    [12.06.10 12:07:28]
    »

    Desigur, locul natural este de departe cel mai bun si cel mai frumos, dar pentru binefacerile unui tratament cu aerosoli salini, cei din Bucuresti pot apela usor la serviciile unei saline de suprafata construita cu din blocuri de sare adusa de la Praid si din Prahova.

    Adulti si copii pot face sedinte de 30 min, la un pret destul de accesibil, pot fi chiar consultati (gratuit) de un doctor.

    Vot mare pentru postarea ta, Diaura! Aprecieri mereu la superlativ!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    D@vid
    [04.07.10 00:54:39]
    »

    foarte fain mersi ca mi-ai scris si mie

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, Diaura*, Maria Smeu
    Alte impresii din această RUBRICĂSalina Tîrgu Ocna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05174994468689 sec
    ecranul dvs: 1 x 1