ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2010
DE geni
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: onesti
ÎNSCRIS: 30.04.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mina Trotus - Relaxare in imparatia sarii

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Pentru ca se apropia weekend-ul si nu aveam ceva programat, ne-am luat nepotul si impreuna cu niste prietenii si fetita lor am hotarat sa mergem in Salina de la Tg. Ocna. Orasul Tg. Ocna este o statiune situata la 15 Km de localitatea noastra.

Am trecut de nenumarate ori prin fata minei dar nu am considerat-o decat o exploatare de sare, in ciuda faptului ca stiam ca in subteran functioneaza o moderna baza de tratament si agrement.

In paralel cu activitatea de exploatare, prelucrare si comercializare a sarii, conducerea exploatarii a decis amenajarea unei baze de agrement in subteran de care pot beneficia atat pacientii care sufera de afectiuni respiratorii cat si turistii ocazionali.

Paradoxal: parcurgem mii de km sa vedem ce au altii si nu suntem in stare sa vedem ce-i in curtea noastra.

Am parcat masina in parcarea destinata clientilor si ne-am indreptat spre casa de bilete.

Fiind sambata stiam ca programul este redus fata de restul saptamanii. Preturile sunt mai mult decat rezonabile: 18, 00 lei/zi/adult si 9, 00 lei/zi/copil. In pret sunt cuprinse deplasarea dus- intors de la suprafata pana in subteran, pe o distanta de 3 Km cu microbuzul si accesul in salina.

Sunt 2 microbuze si 2 autobuze care efectueaza curse regulate de la suprafata pana in subteran, din 45 in 45 de minute.

In viraje ametitoare am inceput coborarea in necunoscut printr-un tunel sapat in sare, pe o sosea pe 2 benzi asfaltata. Dupa ce am parcurs 3 Km microbuzul a oprit brusc in fata unei usi enorme si am coborat. Ne aflam la o adancime de 240 de metri.

Soferul ne-a explicat ca pt a impiedica mirosul de carburant sa patrunda in galerii au fost construite pe calea de acces porti de genul celei in fata careia ne oprisem.

Am deschis usa si am pasit in interior intr-un imens culoar subteran. In lungul culoarului, pe partea dreapta se afla, sapata in sare, prima biserica ortodoxa construita in subteran, biserica care poarta hramul Sf. Mucenite Varvara. Un suberb candelabru din sare lumineaza biserica iar de o parte si de alta a altarului vegheaza icoanele Sf. Varvara- ocrotitoarea minerilor si Sf. Parascheva- ocrotitoarea Moldovei.

Am parasit biserica si ne-am continuat drumul prin imensul culoar din sare. Inca o usa. Am deschis-o si am ramas uimiti: un peisaj fascinant ni se deschide larg in fata ochilor, avem impresia ca suntem intr-un oras subteran. Exista amenajate spatii de joaca pentru copii cu leagane, balansoare, tobogane si punctul forte- 2 tobogane gonflabile intens solicitate nu numai de cei mici ci si de adolescenti de 16-17 ani (nu ne-a venit sa credem cand i-am vazut si cu greu am rezistat tentatiei de a ne descalta si de a incerca si noi toboganul).

Am lasat copii sa se bucure de toboganele gonflabile si am ne-am “incins” la o partida de tenis de masa de o ora, uitand de cele 15*C din subteran. Ar fi mers o bere dar cum bauturile alcoolice si fumatul sunt interzise in subteran, ne-am delectat cu un expresso si o apa minerala.

Cei dornici de miscare se pot bucura de teren de minifotbal, baschet, tenis de camp, tenis de masa sau se pot plimba prin galeriile de mii de metrii. Poti juca biliard sau sa sa te asezi in fata jocurilor mecanice, poti accesa internetul de la calculatoarele aflate in galerie sau poti pur si simplu sa te odihnesti pe o banca urmarind la televizor emisiunile preferate. Poti admira frumusetea lacului sarat si cascada sau poti sa te bucuri de aromele unei cesti de cafea sau ceai la terasa chioscului alimentar.

Pentru ca in Tg Ocna se afla o baza de tratament balneoclimateric, numerosi pacienti coboara in subteran pentru tratarea afectiunilor respiratorii in prezenta personalului de specialitate. Fiind sambata, baza de tratament nu functiona, asa ca am putut sa ne plimbam in liniste prin galeriile salinei, sa le admiram frumusetea si sa apreciem maiestria celor care le-au creat.

Timpul a trecut repede si cum ultima cursa spre suprafata era la 14, 45 ne-am indreptat cu regret catre locul de imbarcare.

La plecare am luat de la magazinul de suveniruri mici obiecte din sare care sa ne aminteasca ca AmFostAcolo!


[fb]
---
Trimis de geni in 23.03.10 22:21:07
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7489 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geni); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Calea de acces spre salina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8650 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

lizuk
[23.03.10 22:30:03]
»

Deci ma provoci, nu? bine, atunci "in saline sa ne batem" In curand o sa povestesc si eu de salina in care am fost recent.

Frumoasa si completa descrierea!

Sanziana
[23.03.10 22:31:04]
»

@geni, foarte frumoasa destinatie ati ales ptr o vreme asa de frumoasa. Tura viitoare ia-o in cealalta directie, spre noi si promit sa te duc la o prietena care are asemenea topogane gonflabile, pentru ei e o afacere si cu care de multe ori la festivaluri am uitat ca suntem adulti si ne-am facut de cap pe topogan. Chiar daca si noi avem aproape o salina, cea de la Cacica, suferim de puturosenie incurabila si nu prea am mers dar am inteles ca face bine ptr afectiunile respiratorii sa petreci ceva timp intr-o salina. Nota 10 administratorilor ca au dotat salina cu mijloace de recreere si un binemeritat 10 si tie: )

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
geniAUTOR REVIEW
[23.03.10 23:39:24]
»

@lizuk,

Departe de mine gandul unei provocari! Review-ul era scris si nu astepta decat un "enter"... sarea o punem doar in bucate).

@sanziana,

prietenii cu care am fost (cei cu fetita) au bunicii la... Cacica si stiu de la ei ca cea de acolo este o mina umeda. Sper ca invitatia la tobogane este "pe bune", chiar ne-au "ars" talpile!

Cine stie... a venit primavara... poate cat de curand!

lizuk
[23.03.10 23:43:31]
»

Hei, stii ca am glumit, da?

Sanziana
[23.03.10 23:54:10]
»

invitatia la topogane e pe bune, chiar vorbeam cu prietena mea sa vina la una dintre intalnirile AFA cu unul dintre topogane sa ne simtim si noi putin copii. Imagineaza-ti cum eram noi doua "caprite "in toata splendoarea in varful topoganului...

geniAUTOR REVIEW
[24.03.10 00:06:01]
»

Iza,

Stiu SIGUR ca ai glumit!

cc_iordachescu
[24.03.10 00:09:42]
»

exact cum spunea-i, umblăm mii de km in lume si nu vedem ce e în curtea noastra! Soţia mea a fost în salină acum 25 de ani şi-mi spune că s-au schimbat multe în bine de atunci, din ce descri tu. Eu am trecut de sute de ori prin Tg. Ocna, dar nu am ajuns şi în salină. Am fost la Cacica, la Praid, dar aici m-am împiedicat. O să recuperăm cât de curând, mulţumim că ne-ai amintit, că tot ajungem cel puţin lunar în zonă!

mcosmin
[24.03.10 00:17:30]
»

@geni, si eu am locuit cam 20 de ani in zona despre care vorbesti, pe valea Trotusului, la varsarea acestuia in Siret, si de fiecare data am tot amanat sa vedem salina de la Targu-Ocna, iar mult mai tarziu, prin 1987, desi viata m-a facut sa traiesc acum la Targoviste, am avut ocazia sa vizitez minunea. Eram avizat intr-un fel dupa ce vazusem salina de la Slanic-Prahova. Pe vremea aceea se cobora prin tunel cu niste microbuze TV, care scoteau un fum de mureai, dar trebuia sa ne sacrificam. Imi aduc aminte ca vizita noastra a avut 2 faze, prima din ele cand masina a parcat intr-un spatiu larg, apoi noi am continuat drumul cateva sute de metri pe jos pe o linie de vagoneti si ne-am trezit la partea superioara a, hai sa-i spunem, "catedralei". Eram sprijiniti de niste balustrade laterale si priveam la imensele coloane ce sprijineau bolta unei sali de dimensiuni nemaipomenite. In etapa a doua am mai coborat pana am ajuns la platoul exploatarii. Pe atunci amenajarile din interior nu erau chiar atat de frumoase, erau niste panouri despartitoare albe, cateva canapele si cam atat. Dar indiferent de cum arata atunci, sau de amenajarile de merchandising si chiar de ordin medical ulterioare, masivitatea, imensitatea si frumusetea stralucirii cristalelor de sare, precum si biserica, merita din plin efortul de a vedea acest loc splendid. Ma consider un norocos ca am ajuns acolo.

geniAUTOR REVIEW
[24.03.10 00:18:47]
»

Fotografiile sunt in curs de validare!

Cu siguranta doamna va observa schimbari! Fotografiile nu sunt de cea mai buna calitate... nu stiu daca lumina sau aparatul... dar poate vor fi concludente.

Ma bucur ca informatiile vor fi de folos, pana la urma acesta este scopul site-ului.

Cosmin,

Linia de vagoneti nici macar nu mai exista...acum drumul este pe doua benzi!

Biserica a fost terminata in 1992.Daca vei avea drum prin zona vei fi...surprins!

Cristian_h*
[24.03.10 07:25:08]
»

uff, am trecut pe langa aceasta salina, si nu mai stiu ce a fost in capul meu, ca nu am vizitat-o, insa acum stiu despre ce este vorba data viitoare n-o mai ratez. am a multumii lui Geni!

webmaster13
[24.03.10 07:35:57]
»

geni am atasat aceasta melodie, nu-ti place nu-i bai putem schimba!

georgiana
[24.03.10 07:47:14]
»

Foarte interesante si utile randurile tale.

Marturisesc, spre rusinea mea ca nu am fost niciodata intr-o salina, in scop turistic, iar probleme de sanatate nu am avut nici eu si nici cei din famile!

Sunt uimita de ce poate fi sub pamant!

Felicitari si un vot pentru ideea ta de a descoperi lucrurile acestea frumoase care erau atat de aproape de tine!

mirelopodu*
[24.03.10 09:46:33]
»

Frumoasă descrierea ta, mai ales că ești din Onești !! Ai și de la mine un vot.

piti
[24.03.10 18:56:59]
»

In septembrie vom fi nasi in Republica Moldova, vom face drumul din doua si nu stiam unde vom poposi. Iaca la Onesti, dar mai vreau un obiectiv, doua si o pensiune pe masura.

krondia*
[24.03.10 20:29:28]
»

Chiar nu stiam ca este asa bine amenajata salina de aici. Foarte frumos descris, multe amanunte. Un vot "sarat" si de la mine

mirelopodu*
[24.03.10 20:52:48]
»

Pt. piti:

Încă două obiective îţi dau eu, şi anume: Mănăstirea de pe muntele Măgura de la Tg-Ocna şi tot acolo, la nici 100 de metri de mănăstire, Monumentul eroilor, care am impresia, nu mai ştiu chiar sigur dacă mai adăposteşte şi un mic muzeu. La monument nu am mai fost de mult, dar la Mănăstire chiar am fost acum vreun an şi voi scrie un review despre ea. Iar la aproximativ 25 km de Tg- Ocna se află orăşelul Slănic Moldova, vestit pentru apele sale tămăduitoare a multor boli şi pentru aerul curat de munte.

În ceea ce priveşte o pensiune, în Tg. Ocna poţi sta la Hotel Măgura sau , uite că este o pensiune al cărei nume nu mi-l aduc aminte dar întreb mâine pe cineva şi revin cu amănunte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirelopodu*
[24.03.10 20:57:25]
»

Stai aşa, că mi-am aminti, pensiunea Casa Creangă. E super faină , ştiu că am fost acolo de un 8 martie, doar să mâncăm şi nu am avut ce reproşa ( asta acum vreo 3 sau poate chiar 4 ani ), iar de cazare mi'a povestit un coleg de-al meu că a fost el şi a rămas încântat., Acuma, nu pot garanta, eu ţi-am zis doar ce ştiu.

mirelopodu*
[24.03.10 20:59:24]
»

Văd că are şi site, dar nu ştiu dacă am voie să ţi-l dau după noile reguli, căci nu am mai citit regulile de mult. Butonează tu pe net şi sigur găseşti.

geniAUTOR REVIEW
[24.03.10 21:09:48]
»

Piti,

Am vorbit cu Eugen si a promis ca se intereseaza! Daca va hotarati sa faceti popas la Onesti (sau in zona)... se rezolva.

La Tg. Ocna este o pensiune super (am sa aflu si preturile), se mananca "ca la mama acasa" si se numeste Casa Creanga.

Mariana, restaurantul Casa Creanga este unul din preferatele lui Eugen) !

webmasterXY*
[24.03.10 21:14:23]
»

@mirelopodu, bineinteles ca ai voie sa recomanzi o pensiune (inclusiv site-ul acesteia)...unde mai pui ca si @geni recomanda aceeasi pensiune

...asa ca nu imi ramane decat sa va urez Pofta buna cand mai mergeti la Casa Creanga!

Pentru orice alte discutii pe aceasta tema va rog sa recurgeti la mesaje private sau, de ce, sa ne scrieti un review despre bunatatile si conditiile de la Casa Creanga.

mirelopodu*
[24.03.10 21:20:36]
»

Yes sire!! să trăiţi, am" înţelesără"!!

Prin urmare, dragă piti, siteul este click aici Sper să-ţi placă, pentru că chiar e făinuţ acolo.

Dacă ai nevoie de ceva când ajungi în zonă, îţi pot da tel meu pe mesaj privat. Mai ales că am şi eu un unchi în Timişoara, iar atât eu cât şi el, suntem născuţi la Tg-Ocna. Toate bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cc_iordachescu, geni, georgiana, krondia*, lizuk, mcosmin, mirelopodu*, piti
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Tîrgu Ocna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06556510925293 sec
    ecranul dvs: 1 x 1