ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Orasul subteran

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce ne-am lasat bagajele la pensiunea Casa Vanatorilor, prima vizita pe care am facut-o a fost la Salina Ocnele Mari, aflata la 21 de km distanta. Drumul bun, l-am parcurs in aproximativ 30 de minute pana intr-una din parcarile salinei. Dupa ce am facut cativa pasi pe langa cele 4-5 tarabe cu suveniruri aflate in proximitatea casei de bilete, ne-am asezat la rand pentru achizitionarea tichetelor de intrare.

Pretul era de 20 lei /persoana, 10 lei pentru copii, elevi si pensionari, iar programul lunii iulie a fost de luni pana joi de la orele 9 la 17, cu ultima intrare la ora 16, iar de vineri pana duminica intre orele 9-18 cu ultima intare la ora 17. Nu era foarte aglomerat, unul din cele autobuze care efectua transportul astepta deja sa plece asa ca ne-am grabit un pic sa ne ocupam locurile in el. Din pacate a trebuit sa remarc starea acestui autobuz care efectua transportul, deplorabila din pacate. La cati bani se incaseaza pe aceste bilete cred ca si in leasing se puteau lua doua noi autobuze. Aer conditionat? O gluma buna! Si lipsa acestuia s-a resimtit la intoarcere cand am fost mult mai multe persoane decat la plecare. Am sa scriu cateva cuvinte despre istoricul salinei, desigur dupa ce am parcurs mai multe articole dedicate acesteia.

Aceasta salina este una dintre cele mai vechi mine de sare din tara noastra, suprafata pe care se intinde fiind de aproximativ 5 hectare. Localitatea Ocnele Mari unde se afla si salina, a inceput sa fie amenajata ca statiune turistica si balneara in anul 1912. Este vizitata anual de foarte multi turisti pentru aerul din salina, pentru strandurile amenajate cu apa sarata si pentru namolul sapropelic, hranitor pentru nervi si piele, pentru stimularea circulatiei sanguine, a echilibrarii organismului. Salina a fost organizata ca punct turistic de doua ori, in anul 2009 si apoi in 2015.

Exploatarea sarii aici s-a facut din timpuri stravechi, arheologii descoperind topoare-ciocane de minerit datand din epoca neolitica a bronzului si din cea a fierului. Avand in vedere aceste descoperiri si multe altele facute in timp, aici se pot vedea si astatzi urmele vechii cetati dacice Buridava, mentionata la momentul respectiv in scrierile istoricului grec, Ptolemeu. Exploatarea sării în zona Ocnele Mari a continuat și în timpul cuceririi romane, dovadă fiind castrul roman de la Stolniceni care a fost construit tocmai pentru a controla această zonă comercială. După cucerirea romană, sarea a fost extrasă și comercializată în folosul locuitorilor zonei. Localitatea Ocnele Mari a fost menționată pentru prima dată într-un document oficial în anul 1402.

In Evul mediu exploatarea sarii a capatat o importanta deosebita, salina devenind monopol Domnesc, avantul deosebit al exploatarii remarcandu-se in vremea domniei lui Constantin Brancoveanu atunci cand sarea devine o adevarata si importanta sursa de venit.

Aceasta exploatare de sare isi are denumirea de Ocnele Mari datorita faptului ca este unica si cea mai importanta a acestei parti a Romaniei. Am sa ma opresc aici si nu voi continua cu lista afectiunilor tratate aici, acestea putand fi cautate usor pe net.

Noi am coborat, dupa o scurta calatorie cu autobuzul prin tunelurile imense ale salinei, in fata unor turnicheti care marcau intrarea in salina si dupa ce am apropiat biletele de scanere am intrat. Un adevarat oras subteran, aceasta este prima impresie! Inaltimea de mai mult de 8 metri, intinderea cat vezi cu ochii, locuri de luat masa, cele de joaca, cafenele, mici magazine, apoi terenurile de joc, pentru baschet, fotbal, tenis, mesele de tenis de masa, cele de biliard, diversele posibilitati de a-ti petrece timpul aici si de a-ti si imbunatati sanatatea, fac ca aceasta destinatie sa fie una optima pentru foarte multe persoane. Sa nu uitam de frumoasa bisericuta purtand hramul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, unde, asezandu-va pe un scaun va puteti reculege in timp ce din difuzoare se aude o slujba. Exista chiar si o crama in incinta, am vazut foarte multe soiuri de vin etalate care puteau fi consumate la frumoasele masute faurite 'in ton'. Desigur era si bere, erau si sucuri, iar preturile nu erau deloc 'sarite'.

Exista si un minicinema, amenajat intr-o sala laterala unde doritorii se puteau aseza pe scaunele in fata carora se afla un ecran mare unde rulau diverse filme. Erau deasemenea amenajate doua locuri unde se putea observa cum se scotea sarea in vremurile demult apuse si mai apoi, cand minerii o exploatau, apoi o expozitie, diverse sculpturi in sare, totul facut in asa fel incat sa atraga privirile. Mai in fata o autoservire unde se putea manca, insa nu a prezentat interes pentru noi. Ne-am plimbat, am facut fotografii si dupa o ora am iesit. In drum spre masina ne-am oprit la tarabele de suveniruri dar efectiv nu am avut ce sa luam, privind la chinezariile etalate. Am fi vrut niste sare de baie, cum am gasit la Cacica, sau la Praid, doar ca aici nu era... Sunt sigur ca daca s-ar comercializa, sarea ar putea redeveni o sursa de venit, si de sanatate pentru cei care o cumpara …

Cam asta a fost vizita noastra la salina, eu recomand oricui s-ar afla in apropierea sa sa ii rezerve o ora si jumatate. Drumuri bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 01.08.18 14:23:04
Validat / Publicat: 01.08.18 15:38:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OCNELE MARI.

VIZUALIZĂRI: 4489 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Mese si scaune "tematice".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Adriana1983
[01.08.18 15:51:56]
»

Am fost și noi la salina, prin primăvara. Ce nu mi-a plăcut deloc a fost mirosul de gaze de eșapament. Nu știu, eu am avut în nas acest miros tot timpul cât am stat în salina. Ori mi s-a părut, ori chiar autobuzele alea sau carturile de la pista de carturi (ca parca sunt și din astea acolo) degaja un miros puternic și, nefiind ventilație bună, gazele stagnau acolo. E posibil sa mi se și fi părut, dar cu asta am rămas eu de acolo. Copilul s-a jucat prin locurile de joaca amenajate frumos (topogan, leagăne, "groapa cu nisip" (care e de fapt sare), tot felul de mașinuțe puse acolo pt a se juca copiii cu ele.

Bine, eu nici nu prea sunt mare fan saline și le vizitam doar ca să le vizitam, nu pt tratament. Cea mai frumoasa mi s-a părut cea de la Turda.

Apreciez postarea dumneavoastră, e utila pentru cei ce vor sa vina la Ocne

iulian68AUTOR REVIEW
[01.08.18 16:34:24]
»

@Adriana1983: Iti multumesc pentru vizita si ecou. Am vazut carturile, iti multumesc pentru ca mi-ai amintit de ele, insa la momentul vizitei noastre nu era niciunul in functiune, poate de aceea nu am sesizat acel miros, care e adevarat, poate dauna. Nici noi nu mergem pentru tratament, iar despre saline, ce pot sa spun, toate sunt frumoase in felul lor, iar cea de la Turda, fiind si cu mult mai mare decat celelate este, intr-adevar, cea mai frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nrs †
[01.08.18 17:49:43]
»

@Adriana1983:

carturile sunt cu pedale, deci nu scot fum

cel mult, daca pedaleaza vreun Lance Amstrong, poate se ridica nori de praf de sare de pe jos

iulian68AUTOR REVIEW
[01.08.18 18:38:32]
»

@nrs: Am citit si eu review-ul tau despre salina, am inteles ce fel de carturi erau, insa atunci cand am fost nu era niciunul folosit, erau parcate undeva in dreapta... miros de esapamant putea veni de la autobuzele care ne aduceau, la ce antichitati erau, poate si de la ceva generatoare... Eu nu am simtit acest miros dar cine stie...

Adriana1983
[01.08.18 19:30:12]
»

@nrs: nu m-am prea uitat la carturi. Știu doar ca erau. Or fi fost cu pedale. De mirosit mie mi-a mirosit a gaze de eșapament 3 ore cât am stat acoloO fi fost o intamplare

tata123 🔱
[02.08.18 10:34:06]
»

@iulian68: În timpul recentei vizite la Băile Olănești o parte din grup a vizitat Salina Ocnele Mari. Citind articolul tău chiar mă întrebam dacă nu ai simțit mirosul înțepător de gaze, deoarece prietenii mei s-au plâns de acest miros și starea de rău indusă de gazele de eșapament.

Se vorbea despre o zonă tampon între arealul vizitabil și cel prin care circulă autovehiculele, dar se pare că nu se respectă. Plângeri destule există și la adresa mijloacelor de transport pentru vizitatori/pacienți.

Din câte știu eu și din ce am lecturat pe site-ul oficial Salrom de la Ocnele Mari se extrage doar sare industrială și sare pentru dezăpezire. Poate din această cauză nu ai găsit să cumperi sare alimentară pentru consum uman.

Salinele au un important rol curativ în diverse afecțiuni, dar constituie și un punct de atracție turistică. Stă în puterea conducătorilor companiei să amenajeze cât mai spectaculos aceste spații subterane pentru a atrage turiștii (vezi cazul Salinei Turda).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[02.08.18 12:15:08]
»

@tata123: Miros de gaze de eșapament a fost doar când am coborât din autobuz. Am considerat normal din moment ce șoferul nu oprea motorul, iar staționarea era destul de lungă pentru că după ce coborau noii veniți urcau cei care isi incheiasera vizita. Im interiorul salinei insa nu era miros de gaze.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adriana1983, iulian68, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Ocnele Mari:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05874490737915 sec
    ecranul dvs: 1 x 1