GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lagărele de concentrare - Auschwitz - Birkenau
Am văzut că nu s-a scris nimic pe acest site despre acest loc de tristă amintire.
Am să o fac eu, însă nu cu prea mare plăcere.
Lagărul se afla la o distanta de 60 km de Cracovia.
La intrarea în lagăr, pe poarta principala de fier, stă inscripţia în limba germana: " ARBEIT MACHT FREI ", adică " Munca te eliberează ". Nu am înţeles ce vrea să însemne acest slogan. De ce anume te eliberează? De sentimente? De familie? De conştiinţa? De obsesii? Eu cred că te eliberează, în primul rând... de ,,libertate''
Complexul este format din trei lagăre, fiecare având roluri diferite:
Auschwitz I - a fost centrul administrativ al complexului, dar şi loc de tortură şi execuţie a unui număr de peste 70.000 de prizonieri de război sovietici şi polonezi.
Auschwitz II - Birkenau, lagăr de exterminare format dintr-un lung şir de barăci din scândură, crematoriu şi camera de gazare. Aici au fost ucişi peste un milion de evrei, polonezi dar şi ţigani.
Auschwitz III (Monowitz) - a fost folosit ca lagăr de muncă pentru uzina Buna-Werke
Scopul principal al lagărului era acela de distrugere a minorităţilor de evrei şi ţigani. ,,Nimicire totala'', acesta era ,,ordinul de zi'' al lagărului.
Am văzut în incinta lagărului Auschwitz I, un grup de vizitatori în uniforme şi însemne ale statului Israel. Nu mi-am dat seama dacă erau militari sau poliţişti.
Era o zi ploioasa, ceea ce făcea atmosfera grea şi apăsătoare. În unele fotografii făcute de mine, am impresia că se văd siluete de fantome care cu siguranţa se află încă acolo. Deşi era luna martie, era foarte frig. Nu vreau să mă gândesc cum au putut supravieţui aici, unii deţinuţi în lunile de iarnă, în aceste barăci neîncălzite şi cu pereţi din scândură.
Trimis de popescu.borsa* in 12.11.10 15:28:42
40 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 50.02732400 N, 19.20057200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
40 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salut initiativa dvs. de a scrie despre asa obiective, triste ale existentei umane... despre unul din cele mai triste locuri de exterminare umana de catre, tot, noi specia umana... in vara asta am citit despre Mauthausen, si mi-am reamintit cele -186 de trepte-... si despre Terezin...
Terifiant ni se pare acum si noua celor care le vizitam, la atatea decenii... dar celor care au "scapat" de acolo... sau urmasilor lor? !
Aici imi doresc sa ajung... Pentru ca Auschwitz mi s-a parut departe si nu era in drumul meu, totusi l-am vizitat pe cel de la Mauthausen, care e mai aproape, langa Linz, in Austria.
Bine spui de acele fantome. Cat timp ne-am plimbat noi prin lagar, linistea de la acea ora matinala era spulberata, din cand in cand, de niste pasari care zburau haotic si scoteau niste sunete foarte ciudate. Efectiv te speriai de ele. Poate ca... sunt... sufletele celor pieriti...
Am mai vazut filmare de la Dachau, din Germania, de cand l-au vizitat parintii mei.
Credeti-ma eu am vizitat lagarul in 1985, eram foarte tanara, dar m-a marcat profund. De obicei, cand esti tanar, treci mai lejer prin astfel de locuri, dar Auschwitzul este ceva care te cutremura. Am vazut camere intregi cu jucariile copiilor care au ramas dupa ce acestia au fost gazati, am vazut camere intregi cu par uman, pe care-l foloseau la fabricarea saltelelor, am vazut dulapuri pline cu dinti din aur, o camera plina cu ochelari, alta cu geamantane, cu pantofi, tot recuperau de la condamnati. Dar cel mai mult te impresioneaza cuptoarele de gazare si incinerare, si pozele insirate peste tot in care vedeai oamenii, femei, copii, stand la rand sa intre in camera de gazare! Goi, cum i-a facut natura, si convinsi ca vor intra la dus, doar de aceea i-a dezbracat, nu ca sa le recupereze haine, pantofi, etc. Este cumplit!!!
Din pacate acest infiorator proces continua si in zilele noastre dar cu o fata mai "umana". Ma tem ca Romania este una din cele mai mari baraci. Cam pesimist... hm...
Am mai atasat o serie de poze. Se cam lasa asteptate.
Intotdeuna mi-am dorit sa vizitez un astfel de lagar nazist pana acum nu am avut aceasta posibilitate, insa am citit tot ceea ce am gasit disponibil. Dar mai ales am vazut filme si poze care m-au cutremurat. Am incercat sa inchid ochii si sa-mi imaginez ca as fi la o coada care duce catre dusuri (camere de gazare) sau mi-am imaginat ca mananc sobolani si dorm in paturi late de 10 m. unde dorm cate 15-20 de oameni. Brrr...
Va recomand un film excelent, este o drama in adevaratul sens al cuvantului cu un final neasteptat si foarte trist The Boy in the Striped Pyjamas.
Faceti rost de filmul acesta, merita efortul, credeti-ma! Pe site are un trailer dragut.
Felicitari pentru review, sper sa pot ajunge in viitorul apropiat.
Sincer, m-as gandi de doua ori inainte sa-mi programez o vizita intr-un asemenea loc, sunt constient ca mi-ar afecta iremediabil constiinta si cred ca prefer doar documentarea din "afara". Cateodata e bine sa stii multe si sa vezi putine.
Review impresionant despre o piesa importanta din colectia lui popecu.
Felicitari.
Cand eram in Israel am citit povestea unei supravietuitoare a unui lagar, de fapt ea a facut tot posibilul sa nu ajunga in lagar, simtea ca nu o sa mai iasa de acolo niciodata. In gara i-a dezbracat in pielea goala si pe timp de noapte ii mana in picioarele goale spre camera de gazare. Undeva unde i s-a parut iarba mai mare pe marginea drumului, s-a dat doi pasi la dreapta sub pretextul sa faca pipi si a cazut intr-un sant. N-a vazut-o nici un nazist asa ca a ramas acolo nemiscata pana a doua seara. Umbla numai noaptea si a furat haine sa nu inghete de frig. A avut noroc ca dupa cateva zile au aparut rusii sau americanii si au salvat-o. Toata familia ei a pierit in lagar. Cutremurator, de aceea trebuie sa avem grija sa nu se mai nasca un Hitler.
@ninaa
Hitler nu este singurul vinovat. Conjunctura istorica este cea care a favorizat aparitia acestor evenimente cumplite.
@ pepsi70ro
Multumesc pentru pont.
Deja am descarcat filmul.
Presimt ca urmatoarele doua ore, vor insemna mult pentru mine.
ma bucur ca in sfarsit cineva a atins si acest punct cu un review.
in ianuarie o sa incerc sa ajung la Zakopane, la etapa de sarituri cu schiurile si vad ca de acolo nu e mare distanta pana la Auschwitz. poate reusim sa dam o fuga si pana acolo (cu toate ca sotia nu prea pare incantata de ideea vizitarii unui astfel de obiectiv, o conving eu pana atunci).
Acum am vazut si pozele... chiar, oare ce sunt acele "pete"?
Stiti ce mai este diferit de Mauthausen? Mauthausen este renovat, pe cand Auschwitz pare pastrat asa cum era atunci, din cate vad.
Pepsi, eu am vazut acel film acum un an. Tatal meu mi-a dat mai multe filme cu lagare. Dar nu mai stiu daca a fost un fapt real.
E foarte frumos si merita sa-l vedeti.
Dar cel mai mult mi-a placut Pianistul.
AmFostAcolo şi eu, în copilărie, într-o tabără. De fapt am fost cazaţi în Cracovia şi de acolo, am fost duşi într-o vizită la Auschvitz şi Birkenau.
Am fost şi încă sunt impresionat de ce am văzut acolo. Munţii de bunuri de care au fost deposedaţi cei exterminaţi şi camerele de gazare de la Auschvitz m-au impresionat cel mai mult.
La Birkenau, am fost impresionat încă de la intrare când am văzut liniile de cale ferată, pe care erau aduşi miile de oameni. Iar după intrare, barăcile m-au lăsat fără cuvinte.
Eu aş mai merge acolo, acum, matur fiind, pentru a încerca să înţeleg, cum poate fi omul capabil de aşa ceva, mai ales în ce priveşte relaţia cu semenul său. Dar, nu cred că mi-aş duce familia acilo.
Mi-am amintit cu plăcere de acea vizită şi... sincer să fiu, de câte ori mă gândesc la cele 2 lagăre, îmi promit să încerc să fiu mai bun. Voi ?
Pentru cine are chef si de o carte poate incerca - Christian Bernadac - 186 trepte. Mauthausen. Nici eu nu-mi pot explica cum a putut pamantul suporta asemenea bestii cu chipuri umane care sa participe la genocid si sa le faca placere.
Am vazut si eu in acest an lagarul de concentrare de la Terezin click aici).
Am ramas cutremurata. Aici am aflat ca multi stateau in Terezin temporar, pentru a fi dusi spre Auschwitz - Birkenau.
@popescu. borsa Inainte sa citesc randurile tale, m-am uitat la fotografii. Nu imi mai puteam lua ochiii de la P17... abia dupa cateva clipe lungi am citit comentariul tau. Fantastic... cat au fost de multi... si cum nu isi gasesc linistea.
Sunt convinsa ca ai ava multe de spus, dar nu vrei sa dai o nota macabra povestii tale. Pentru cuvintele nespuse de tine, iata aici marturia unui supravietuitor; click aici
In adolescenta am citit cateva carti pe aceasta tema; m-au marcat pe viata; vedeam cu ochiii mintii toate acele grozavii. In ultimii ani am vazut documentare; greu, greu de vazut, cu lacrimi in ochii si cu noduri in gat. Nu cred ca as avea puterea sa trec de acea poarta; nici acum nu respir normal, dar sa fiu acolo... sa ating o usa... sa vad un pat... sau sa vad acel cos...
Am fost revoltata cand am aflat ca " Purtatorul de cuvant al guvernului iranian a caracterizat Holocaustul drept "o mare minciuna" creata pentru a amplasa un stat inamic islamului in Orientul Mijlociu, "... asta doar pentru ca si ei ii urasc pe evrei si nu le recunosc statul.
Ca sa nu postam aici fotografii graitoare, cine nu a vazut sau citit inca nimic sa incerce cu filmul " Out of the Ashes " (Din Cenusa); nu e cel mai dramatic dar e dupa un caz real.
Rog webmaster sa ataseze acest video, daca nu considera ca este prea hard http://www.youtube.com/watch? v=ytBCZRKwuho&feature=related
Cutremuratoare cuvinte si fotografii. Ma gandesc cu groaza la acele vremuri. Nu stiu cati din voi ati aflat de "Experimentul de la Pitesti", nu se compara ca amploare cu Auschvitz, dar toate acestea s-au petrecut la noi, in Romania. In 1949,2000 de tineri (cu varsta cuprinsa intre 17-20 ani) anticomunisti au trecut prin cele mai mari barbarii ale timpurilor comuniste. Dezumanizarea prin tortura fizica, psihica si sufleteasca a detinutilor de catre alti detinuti purta un singur nume - reeducarea tinerilor anticomunisti. Daca aveti hard-ul tare dati cautare "Experimentul Pitesti" si veti fi cutremurati. Astazi, acolo, in Bulevardul Nicolae Balcescu-Pitesti, pe locul puscariei, sunt construite blocuri de locuinte, nu mai exista decat un monument construit recent din resturile zidurilor puscariei. Am inteles ca se incearca regizarea unui film pe baza marturiilor celor cativa supravietuitori, dar nu sunt fonduri cica, sau poate nu se vrea un asemenea film. Am gasit urmatoarea informatie: "Secolul XX a doborât de câteva ori recordul mondial în criminalitate şi oroare: 10 milioane de oameni ucişi în primul război mondial, 55 de milioane în al doilea război mondial, 10 milioane de oameni ucişi în numele nazismului şi peste 100 de milioane ucişi în numele comunismului. " Nu pot decat sa multumesc Domnului ca traiesc in secolul XXI, sau poate nu??? Zilnic trec prin acea zona si de fiecare data ma infior. Nu pot decat sa sper ca aflarea unor asemenea fapte ne vor face sa fim mai toleranti, mai buni...
Ca iesim din zona macabrului. Imi place foarte mult d-le popescu nota care ati dat-o la conditiile de cazare nici eu nu as fi dorit sa fiu cazat acolo. puteati de asemenea sa notati si conditiile de masa tot cu aceiasi nota.
In legatura cu pozele. Conditiile meteo pot explica acele "fenomene". Un abur de la respiratie in momentul declansarii respectiv un strop de ploaie surprins de blitz. Eu sunt mai pragmatic si am o multime de asemenea poze, dar cine stie...
La P17 daca va ginditi la ceva suflete care nu se odihnesc nici acum, nici pe departe aceasta explicatie cu un DSC-W110 nu se poate imortaliza asa ceva.
Probabil fotograful respira atunci si diferenta de temperatura a facut acel abur sau poate ca mai era vreo persoana in preajma care era foarte incalzita si in acele dormitoare era foarte frig.
Sigur exista o expicatie stiintifica, cred ca numai suntem in secolul in care citeam in zațul de cafea viitorul, iar in luna martie cind a fost facuta fotografia chiar cred ca nu erau mai mult de 5 grade afara asa ca o explicatie la foc automat ar putea incolti.
Locul este de trista amintire iar evreii si nu numai au avut mult de suferit de pe urma razboiului
Este curios faptul, ca inca nu a spus nimeni, ca am trucat pozele. Nu am vrut decat sa spun, la ce m-am gandit eu, in momentul in care le-am vazut... adica in secolul 21.
Maine dimineata plec spre Cernobil, un alt loc de trista amintire. Voi reveni cu poze si impresii.
abia acu am vazut si eu toate pozele. cred ca explicatiile sunt:
la P17 - aerul cald din respiratia fotografului a provocat un condens pe lentila exterioara a obiectivului aparatului (adica pe o parte din aceasta)
la P18 - asta mi s-a intamplat si mie de multe ori, pe lentila obiectivului a poposit o mica picatura de apa.
desigur, asta nu inseamna ca locurile nu-ti dau fiori. doar ca din alte motive, pe care le stim cu totii. ma-ndoiesc ca fantomele bantuie printre turisti cu aparate foto in mana
Asteptam impresiile de la Cernobil. Dar este vizitabil?
Am un cd cu un documentar foarte fain cu Cernobil. L-am luat, mai demult, impreuna cu o revista. Doamne, ce s-a mai intamplat si in acel loc...
popescu. borsa
Nu a spus nimeni ca sunt trucate eu am spus ca sunt facute in luna martie si este o explicatie logica vis-a-vis de temperatura ambianta si acel abur aparut si cu ce aparat au fost facute
Explicatia mai clara a venit de la cristi.
Apropo de Cernobâl: io am fost în 1991 la Minsk; e drept, accidentul era mult mai recent decât în prezent, dar e bine să ştiţi că substanţele radioactive emanate acolo se ÎNJUMĂTĂŢESC (deci nu dispar, ci doar se reduc la o jumătate!!!) în zeci sau sute de ani. Cred că peste 80% din porumbeii ce "mişunau" prin oraş (şi puteţi folosi GOOGLE Earth ca să măsuraţi distanţa până la locul exploziei!) aveau malformaţii vizibile...
Oricum, dacă totuşi mergi până în apropiere, cred că e bine să nu mai încerci să ai alţi copii după aia.
@Alina Morar
Se poate vizita doar in grup organizat si sunt necesare ceva autorizatii. Voi apela la agentiile de turism din Kiev.
@Dragos
Eu astept nepoti nu copii.
Am vazut la TV. pe Travel, ca se fac excursii in zona cu ghid local (chel si fara dinti). Are in permanenta la el contor Geiger-Muler, ce indica nivelul radiatiilor. Probabil ca e masluit si ala, ca si contorul meu de curent . , , .
@ popescu. borsa Poate nu sunt eu suficient de informata... dar da-l incolo de Cernobal omule; nu te expune fara sa fii obligat. Altii nu stiu cum sa fuga de acolo si tu de duci de buna voie? Ce daca nu mai vrei sa faci alti copii? Sanatatea ta e mai presus de un asemenea loc. Si odata pierduta (Doamne fereste) nu ti-o mai da nimeni inapoi.
In legatura cu P17, am facut si eu fotografii intr-un cadru similar la Terezin, tot la dormitoare si nu am pe lentila asa imagine...
Ma gandesc sa nu fie de la lumina care se propaga de sus? ...
@Diaura
Zeci de mii de oameni din intreaga lume, fie prin agentiile de turism, fie pe cont propriu, vin sa vada cu ochii lor Apocalipsa.
In principiu o ora - doua in zona reactorului nu te afecteaza ireversibil, spun ghizii.
Cu siguranta e un loc sinistru. Cu toate astea, mie mi-ar place sa-l vizitez pentru a vedea cu ochii mei acele locuri.
@Dragos,
Timpul de injumatatire pentru izotopul de uraniu U235, (cel folosit in reactoarele nucleare) este de 704 milioane de ani.
Nu-mi fac iluzii ca radiatiile au disparut in cei 24 de ani scursi de la eveniment.
Cel mai important este sa folosesti echipament de protectie si perioada de expunere sa fie cat mai redusa.
mda... aşa le-au spus şi bieţilor soldaţi cărora li s-a ordonat să "cureţe" zona... şi acum se cam curăţă şi ei (câţi or mai fi rămas)...
serios, eu aş sta cât mai departe. întreabă un medic radiolog despre pericolele unei astfel de excursii!
Continuam discutia dupa ce ma intorc. Daca am intorc. Whatever, we are off-topic.
As vrea sa ajung si eu in acest sinistru loc sa vizitez lagarul, probabil in luna mai. As vrea sa stiu cati km. sunt de la granita cu Slovacia? In luna mai voi fi probabil in Slovacia si as vrea sa ajung si la Auschwitz
e destul de aproape de Slovacia, depinde unde esti mai exact, de exemplu din Zilina sunt cam 140 km, din Liptovsky Mikulas 160. si eu m-am uitat la distanta de Slovacia pt ca si eu sper sa ajung pe acolo si ma gandeam ca poate sar putin gardul pana in Polonia sa vizitez cate ceva.
Din Tatranska Lomnica (Slovacia) sunt in jur de 160 km, am gasit aseara pe net un calculator al distantelor in Europa si am setat cele doua destinatii.
Eu imi propun ca prime obiective in cazul in care voi ajunge in Tatranska Lomnica, o frumoasa statiune in muntii Tatra sa ajung la cimitirul ostasilor romani cazuti in cel de al doilea razboi mondial de la Zvolen si lagarul de la Auschwitz.
Rog cu aceasta ocazie pe cei care au trecut prin Zvolen si stiu exact locatia cimitirului sa -mi spuna, multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Memorial și Muzeu Auschwitz-Birkenau — scris în 20.04.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 O zi la Auschwitz-Birkenau — scris în 01.10.20 de pete_si_elenik din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 ''Sa nu uiti Darie, sa nu uiti!'' — scris în 06.10.18 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Auschwitz – Birkenau. Sau locul construit special pentru a sterge din istorie o intreaga generatie — scris în 31.10.17 de crysttine din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 De neiertat — scris în 14.04.17 de mlucian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Arbeit macht frei sau niciodata asa! — scris în 15.02.17 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Auschwitz-Birkenau – pentru că avem datoria să știm! — scris în 02.09.16 de ariciu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ