GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe 13 decembrie avem o aniversare in familie pe care o sarbatorim de ani buni la Predeal impreuna cu verii sotului. Verii astia sunt niste ardeleni atat de comici ca trebuie sa ma uit la camera de ras o sapatamana inainte de a ma intalni cu ei sa fac antrenament la obraji.
In decembrie 2009 ne-am adunat pentru 4 zile sa sarbatorim evenimentul. Pentru ca ei fac rar muntele le-am pregatit cateva trasee ca sa vada frumusetile patriei dar si sa-i obosesc putin sa le mai taca gura ca tot ma dureau obrajii de atata ras.
Prima zi urcam la Piatra Mare. Frumos, zapada ca-n povesti, brazi cu crengile pana la pamant, un vin fiert la cabana Piatra Mare, glume si bancuri cat cuprinde.
A doua zi ii plimb pana la Susai. Parca eram niste copii, bataie cu zapada, facem un om de zapada de la care nu-i lipseste nasul din morcovul pe care l-a adus special unul dintre ei, ii lasa si o caciula pe cap sa nu-i fie frig noaptea si multe glume pe aceasta tema.
De la Susai luam traseul prin padure pana la Clabucet Plecare, urcam cu greu ultima panta si dupa ce le prezint orizonturile: Bucegii, Postavarul, Piatra Mare si Valea Prahovei o luam spre Predeal. Ar fi vrut ei cu telescaunul dar de trasee eu ma ocupam asa ca o luam incet pe jos, pe sub telescaun, sa vada si ei ce inseamna febra musculara ca nici eu nu mai puteam de obraji de doua zile.
Baietii astia sunt tari ca piatra, nu-i sperie nimic.
Pentru a treia zi am pregatit o tura in care am zis eu sa-i las muti macar de uimire daca altfel nu-i pot face sa taca.
Am plecat de dimineata cu masinile in Busteni sa urcam cu telecabina pe platoul Bucegilor. Imi propusesem sa le arat Valea Jepilor, varful Craiman (2384m) cum domina Valea Prahovei, Crucea de pe Caraiman ridicata in cinstea Eroilor Neamului in anul 1927 din ordinul Reginei Maria, pe platou monumentele naturii “Babele “ si “Sfinxul” ca apoi pe un traseu de 1,5-2h sa coboram pe Valea Ialomitei pentru a le arata Manastirea Pestera si Pestera Ialomitei. Intoarcerea cu telecabina Pestera-Babele-Busteni.
Nu mai urcasem pe platoul Bucegilor cu telecabina de cativa ani. In sus se vedea ceata. Telecabina porneste cu noi si ne trezim undeva in nori, totul era alb in jurul nostru si habar nu aveam pe unde suntem. Va dati seama ca efectul a fost exact invers decat am vrut eu, aveau motive in plus pentru glume.
Ajungem la Babele si parca eram in alta lume. Doar nori de ceata sub noi. Nici urma de Abruptul Prahovean al Bucegilor sau de poteca spre Crucea Caraimanului. In fine, pe platoul Bucegilor la 2200m altitudine se vedea cat de cat asa ca reusesc sa-i fac sa se minuneze aratandu-le cum a lucrat natura in piatra monumentele de aici. A urmat sedinta foto cu Sfinxul si Babele.
De aici pornim pe traseul marcat cruce albastra spre Pestera, avand de coborat o diferenta de nivel de 600m.
Prima parte a traseului necesita traversarea unui fir de apa care acum era patinoar si l-am traversat mai mult pe fund decat in picioare. Traseul ne conduce pe Piciorul Babelor unde traversam o zona bolovanoasa apoi incepem sa coboram de-alungul Piciorului Babelor printr-o portiune cu jnepeni care ne scoate intr-un platou de unde vedem telecabina Pestera si Hotel Pestera. De aici admiram muntii Cocora, Doamnele si Batrana si tot aici intalnim traseul ce vine dispre varful Omu la Pestera-Padina.
Inainte de a cobori spre Pestera Ialomitei am trecut pe la telecabina sa vedem la ce ora este ultima urcare spre Babele si mare ne-a fost surpriza sa aflam ca telecabina Babele-Pestera circula iarna doar de sarbatori.
Am trecut atunci pe la Hotel Pestera sa intrebam ce variante avem sa plecam de aici. Stiam ca sunt microbuze care transporta turisti la acest hotel din Sinaia. Chiar am primit imediat un numar de telefon al unui domn care facea curse Busteni-Pestera, am convenit o ora la care sa vina sa ne ia de la Cabana Padina si ne-am vazut de programul nostru. Ma gandeam ca tot raul este spre bine ca acum le pot arata mai mult decat planificasem.
Dupa ce ai fost incantat de atatea frumuseti naturale gasesti in inima muntelui un loc unde sa-ti hranesti si sufletul. Pe valea Ialomitei, in muntele Batrana, la 1560m altitudine se afla Manastirea Pestera Ialomitei ctitorita de voievodul Taraii Romanesti Mihnea cel Rau. O rugaciune spusa aici in liniste te face sa simti ca ai avut o zi plina.
Am vizitat apoi Pestera Ialomita a carei intrare este la cativa metri de biserica. Acest monument al naturii a luat nastere prin saparea in calcar a apelor Raului Pesterii, rau ce astazi este deviat prin subteran. Pestera este iluminta si de la prima grota – Mihnea Voda si pana la Altar avem de vizitat 400m. Grote mai mari sau mici despartite de culoare stramte, coboram La Lacuri, urcam scara de lemn pana la grota cea mai mare - Ursilor, mergem pe un culoar lung - Galeria Apelor si ajungem la Altar. In pestera se intra individual, nu exista ghid. La intrare este un panou cu descrierea pesterii dar grotele au inscriptii asa ca stii de fiecare data unde te afli.
Urmatorul popas il facem la cabana Padina situata tot pe valea Ialomitei intr-o poiana frumoasa, Padina Strungii, chiar sub muntii Coltii Strungii. La cabana Padina nu am reusit sa ma cazez niciodata in schimb am mancat acolo de cate ori am ajuns in zona. Au mancare buna si ieftina.
La ora stabilita apare si masina care trebuia sa ne transporte la Busteni unde ne lasasem masinile. Nu era alta decat un Aro pe care il vazusem de multe ori prin statiuni sau pe drumul spre Pestera sau Babele ducand turisti in excursii. Un Aro acoperit cu o prelata verde pe care scrie “Wild Excursion” dotat cu doua banci si frig cat cuprinde.
Am pornit pe valea Ialomitei trecand prin Cheile Coteanu si Cheile Tatarului care se termina exact la coada lacului Bolboci apoi serpuim pe conturul lacului pana la Cabana Bolboci. Le-am prezentat totul in fuga ca soferul gonea cu noi de parca eram la curse. Ajunsi la cabana Bolboci unde ne-a dat o pauza de 20 minute sa-si resolve ceva treburi pe acolo si noi ne-am bucurat ca am putut admira barajul si lacul Bolboci in liniste ca altfel ar fi zburat si acestea prin fata noastra.
Pornind din nou la drum lasam in dreapta Cheile Zanoaga Mica, trecem pe langa complexul Zanoaga, in dreapta se inalta de aceasta data peretii Cheilor Zanoaga Mare, urmeaza apoi o bifurcatie de drumuri: spre Moroieni iesind in soseaua Sinaia-Targoviste sau prin saua Dichiu direct Sinaia (30km).
Cand am vazut ca a luat-o pe Dichiu eu si sotul meu ne-am facut fete, fete. Avusesem noi o experienta cu un cumnat care ne-a alergat vara pe Dichiu si am tras o sperietura cand ne-a bagat de cateva ori pe marginea prapastiei ca atunci cand am ajuns la Bolboci i-am zis ca noi ramanem cateva zile acolo, numai sa plece sa ne lase…teferi.
Acum era zapada si gheata si domnul asta alerga ca si vara. I-am batut in cabina, a oprit si a venit sa vada ce vrem. L-am rugat sa nu mai alerge asa ca ne baga in prapastie si noi avem ceva de sarbatorit. Domnul ne asigura ca face asta des, ca cunoaste bine drumul si daca vrem sa mergem doi dintre noi in fata sa vedem ca nu merge asa cum pare. Nu a vrut niciunul sa mearga in fata.
Peisajul era foarte frumos dar ce pacat ca totul zbura, drum, brazi, munti, doar urmele masinii le vedeam si uneori erau chiar pe marginea prapastiei, bine ca le vedeam pe urma ca daca vedeam cum se indreapta spre marginea prapastiei cred ca muream de frica.
Acum amutise toata gasca, chiar mi-as fi dorit o gluma de-a lor dar si ei, soferi fiind, erau ingrijorati. L-am oprit de cateva ori pe sofer, aceeasi placa - totul e sub control, va merge mai incet, dar cand se urca la volan parca era pe pilot automat, stia doar sa alerge iar si iar. Si asa am reusit noi “performanta” sa facem drumul Dichiului in goana si vara si iarna.
Va spun ca am tras o spaima toti de credeam ca nu mai avem scapare si i-am multumit Domnului ca am scapat teferi.
Bucegii sunt frumosi in orice anotimp si sunt atatea de vazut dar nu as recomanda “Wild Excursion” decat celor dornici de senzatii tari sau celor care stau bine cu pipota ca altfel...
De atunci iarna preferam glumele pe poteci batatorite la poalele muntilor decat senzatii tari prin Bucegi, nu de alta dar daca mai afla matusa ca vreau sa-i omor ficiorii prin munti imi pune interdictie in Ardeal.
Pentru cine vrea sa vada drumul Dichiu iarna clic aici youtube
Carari frumoase tuturor!
Trimis de Lumis66 in 29.11.11 20:32:11
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un rasfat pentru mine acest jurnal. Pozele, deasemenea. Imi aduc aminte de locuri dragi, locuri la care sper sa ajung cat de curand. Minunate randuri, minunate amintiri, minunate poze... si minunata acea plapuma de nori. Felicitari si carari cu soare
@private_rayen:
Multumesc!
Carari cu soare si tie care ne incanti cu reviewuri si poze atat de frumoase.
Am citit cu real interes aceste impresii, pentru ca am fost recent in Busteni si un domn ne-a propus un traseu aventuros cu un jeep spre Babele si Lacul Bolboci, avand in vedere ca nu mai prindeam telecabina la coborare, decat la urcare.
Arata mai bine decat masina voastra, dar tot ma intrebam daca e ok sa facem un astfel de traseu.
In orice caz, pozele lui ne-au convins si vara viitoare, ca iarna nici moarta nu fac un asa traseu..., o sa te rog sa imi dai amanunte despre excursia voastra ca sa fim cat mai pregatiti.
@magdalena:
Oricand cu placere. Si eu te-as sfatui sa faci excursia tot vara, merita, sunt niste peisaje superbe.
Chiar daca acesti domni se ocupa cu asa ceva si ne dau asigurari ca stiu ce fac iti spun eu ca iarna e periculos si spaima tot exista cand te vezi pe marginea prapastiei.
Dar sa-ti mai spun ceva, poate vara viitoare poti sa mergi si cu alta masina nu numai cu jeepul pentru ca Dichiu va fi asfaltat pana la Babele. Am inteles ca acum este asfaltat pana la intersectia unde se despart drumurile, unul spre Babele si celalalt spre Bolboci- Petera.
@Lumis66
Adevarate peripetii ce nu le veti uita niciodata! Am citit cu interes impresile tale si mi-am amintit de un review despre hotel Pestera al colegei @georgiana vezi impresii
Si ea povestea acolo ca a avut ceva peripetii tot cu un sofer ce i-a trasnportat cu un aro tot verde, numit ,,Senzatii tari''. Sa fie vorba de-acelasi personaj iubitor de adrenalina
@Lumis66,
Ti-am citit review-ul cu zambetul pe buze si cu gandul la cele doua experiente ale mele asemanatoare, de care amintea in linkul postat aici, la ecou, colega @Dananecula, careia ii multumec pentru faptul ca si-a amintit de peripetiile din review-ul meu, scris anul trecut!
Cu aceasta ocazie, Dana m-a facut sa-mi recitesc review-ul si sirul de ecouri si din nou am zambit!
Acum recunoasteti si voi ca
Excursiile cu peripetii sunt cele de care ne aducem mereu, cu drag, aminte!
Faine poze! Iar zona este intr-adevar deosebit de frumoasa!
Eu nu am indraznit sa pun poze cum aratam atunci, murati de ploaie, iar cand am ajuns la hotel, m-am gandit ca nu ne vor primi, din cauza modului in care aratam!
Iar despre domnul cu masina cu ''Senzatii tari''... no coment! Ne-a oferit ce-am dorit!
Mi-a placut foarte mult acest review. Din fericire (sau de ce nu, din pacate) pana acum nu am avut parte de asemenea aventura. Dar nu e timpul trecut!
Si mi-a placut mult umorul ce se incadreaza de minune in aceasta experienta.
Despre Bucegi nu zic nimic. Nu ar avea rost. Nu mai este un secret ca il cunosc, il iubesc si ca orice este legat de acesti munti minunati nu poate sa imi faca decat placere.
@urjanclaudiu:
Ma bucur ca ti-a placut reviewul.
Despre Bucegi pot sa zic ca acum doi ani credeam ca-l cunosc daca ma iau dupa traseele clasice. Doi ani i-am descoperit atatea trasee pe care nu le stiam ca as scrie aici pagini intregi.
Acum imi doresc sa ajung pe Timbal, pe creasta Balaurului, pe Braul lui Raducu, pe Seaca dintre Clai, la Portita Caraimanului.
Poate dupa 15-20 de ani o sa spun ca il cunosc.
Carari frumoase!
Ca sa cunosti un munte, in adevaratul sens al cuvantului, probabil iti trebuie o viata intreaga. Eu insa cand ma refer la munte (pe AFA) iau in calcul strict doar traseele marcate, care ar putea fi accesibile si altor colegi ai comunitatii. Cine stie, poate dupa toate descrierile noastre, ale iubitorilor de creste, vor fi doritori sa incerce sa ne calce pe urme si sa descopere frumusetea drumetiilor in care noi i-am condus "virtual". Deci, chiar daca voi merge pe asa-zisele nemarcate, in continuare voi face referire doar la cele turistice marcate. De aceea am si facut acea remarca referitoare la Bucegi.
P. S. Totusi, anul viitor oare reusim sa facem o tura impreuna?
@urjanclaudiu:
Claudiu, ai dreptate cu traseele marcate pentru cei care vor sa ne calce pe urme, insa eu am considerat ca acesta e un site de impresii despre vacante si am scris si despre doua trasee nemarcate. La reviewurile respective am specificat ca sunt trasee nemarcate si ca nici eu nu fac astfel de trasee neinsotita de cineva care stie traseul respectiv. Am considerat ca sunt si oameni care ne citesc si nu pot face muntele si le-am oferit sansa de a face acest lucru "virtual" si de a vedea frumusetea locurilor respective din pozele pe care le-am postat.
Acum nu stiu daca am gresit dar cred ca e mai bine cum faci tu, sa scriem despre traseele marcate.
La P. S. tau - daca vrei totul este posibil, cu placere.
”Acum nu stiu daca am gresit dar cred ca e mai bine cum faci tu, sa scriem despre traseele marcate.
Dar de ce ziceti ca ati gresit? Poate eu am gresit! Desi sunt ferm convins ca nici unul din noi nu a gresit.
Mie chiar imi plac acele review-uri si asa cum s-a dovedit, si multor colegi de pe AFA le-a facut placere sa le citeasca. Momentan si noi mergem pe nemarcate rar si doar cu cineva care le stie bine si, poate la un moment dat, ma voi razgandi si voi scrie si eu cate ceva despre astfel de drumetii. Faptul ca pana acum nu am facut-o are lagatura cu o decizie personala pe care am luat-o inca de la inceputul activitatii mele pe AFA. Si totodata cu aceasta decizie, am hotarat si sa nu scriu despre locuri vizitate anterior incrierii mele. Repet, este o decizie stric personala pe care nici macar nu "garantez" ca o voi respecta mereu. Asadar, eu astept in continuare review-urile dumneavoastra, cu descrieri ale locurilor accesibile doar pe carari nemarcate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Importantă este călătoria, nu destinația — scris în 30.05.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 In vizită la balaurul din Bucegi — scris în 28.01.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi pe traseul Cabana Piatra Arsa - Babele - Sfinxul - Crucea Eroilor — scris în 08.08.22 de crismcl313 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Predeal - Bușteni pe sub Bucșoiu — scris în 23.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ