ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Brana Mare a Morarului

Ilustrație video-muzicală
Big big world
TIPĂREȘTE

AmFostAcolo weekendul trecut. Am vrut sa ma abtin dar nu pot cand e vorba despre munti, cand stiu cata bucurie am simtit acolo in fata spectacolului de o frumusete rara, naturala pe care nu stiu sa o descriu in cuvinte dar care nu ma lasa sa tac. Te gandesti, cine n-a fost in Bucegi?! Pentru o iesire de weekend este aproape si multi se opresc aici, dar de fiecare data, cu fiecare traseu pe care il fac imi dau seama cat de putine vazusem in acest masiv si parca tot mai frumoase sunt cele pe care le descopar.

Ideea acestui traseu nu a fost a noastra ci a unor amici care il mai facusera. Nu este un traseu marcat si este bine ca pe un astfel de traseu chiar daca ai date, sa mergi prima data cu cineva care-l stie. De fapt este o brana, Brana Mare a Morarului.

Muntele Moraru face parte din culmile nordice ale Bucegilor, este culmea ce pleaca de la varful Omu spre est, fiind marginita de doua vai: la sud de Valea Cerbului catre muntele Costila, iar la nord de Valea Morarului, catre muntele Bucsoiul Mic. Creasta Morarului este foarte spectaculoasa formand Coltii Morarului (patru la numar) care ne atrag privirile atat dinspre Predeal cat si de pe platou cand mergem de la Babele la Omu. Cotii Morarului sau Acele Morarului sunt escaladate de alpinisti.

Muntele Moraru este incins la sud, est si nord de trei brane: Brana Mare, Brana de Mijloc si Brana de Sus (Brana Acelor). Pentru cei care nu stiu brana este o poteca ingusta facuta de ciobani sau de caprele negre pe versanti.

Noi am mers pe Brana Mare, dar ca sa ajungem pe brana a trebuit sa parcurgem din Busteni o parte din traseul marcat banda galbena ce urca pe valea Cerbului la varful Omu. Acest traseu l-am facut in coborare de la Omu dar o mare parte din el prin ceata, asa ca acum mi-a facut placere sa-l revad avand parte de o vreme frumoasa.

Traseul merge prin padure, iese in Poaina Costilei unde ni se dezvaluie abrupturile de pe versantul nordic al Costilei, iar prin padure apoi iesim in valea Cerbului unde in stanga peretele Costilei este brazdat de vaile Caprelor, Priponului si Caldarilor. Unde se termina valea Caldarilor poteca trece pentru prima data de pe versantul Costilei pe versantul Morarului continuand spre Omu.

De aici noi incepem sa urcam spre dreapta pe fata sudica a Morarului acoperita cu pajisti, pe brana nu foarte ingusta dar inclinata impodobita cu iarba si multe flori ce se strecoara uneori pe la baza contraforturilor de piatra.

Traseul nu mi se pare greu chiar este o placere sa urc printre flori. Peretele nordic al Costilei ne dezvaluie toate cotloane pe masura ce urcam iar peretii vaii Cerbului se desprinde tot mai mult de fundul vaii descoperindu-ne privirii caldarea glaciara a vaii Cerbului in forma literei U strajuita de Cerdacul Obarsiei, Vf. Gavanele si creata Morarului. Aceasta caldare glaciara se vede foarte bine si de pe traseul marcat cu banda galbena ce vine de la Babele la Omu si trece exact pe la Cerdac, fiind strabatut de multi turisti care urca cu telecabina la Babele apoi pe acest traseu in 2ore sunt la Omu.

Daca stabatand Valea Cerbului vedeam peretii abrupti ai Morarului acum urcand pe Brana Mare a Morarului aveam sa descopar ca aici este foarte multa vegetatie, ca stanca se impaca foarte bine cu iarba, cu florile si brazii si pe alocuri cu peticele de zapada. Foarte multe flori de colt care rad in soare fara a le rupe cineva cum am vazut pe Transalpina in Parang acum doua saptamani. Si mai sunt privelistile pe care le ai de la inaltime asupra Azugii strajuita de Muntii Baiului, asupra Predealului cu Piatra Mare si Postavarul si a padurilor ce se intind din partea estica a Morarului pana in vale.

Si tot admirand peisajul ajungem in saua crestei Morarului, un loc minunat de belvedere, care face trecerea spre fata nordica a Morarului. Aici pe un covor de flori luam pranzul in timp ce cateva capre negre ne privesc de pe versanti. Pornind pe partea nordica aveam sa descoperim ca pajistile au fost inlocuite la inceput cu palcuri de jnepeni care apoi au devenit tot mai desi facand uneori greoaie descoperirea branei. In locurile fara jnepenis gaseam o sageata cu initialele branei BMM facand mai usor traseul.

Partea nordica este mai prapastioasa, strabatuta de multe vai adanci pe care brana le taie, coboram pe la baza stancilor ce vin de sub Acele Morarului ajungand in final in Valea Morarului ce desparte Moraru de Bucsoiul Mic. De data acesta efortul a fost mai mare dar rasplatit de frumusetea salbatica a locurilor. Astfel avem privelisti spre creasta Balaurului (Bucsoiul Mic), spre saua Timbalului si valea Morarului, o vale glaciara cu trei caldari, prima aflandu-se chiar sub creasta ce leaga Vf. Omu de Vf. Bucsoiu.

Coborarea prin caldarile Morarului mi s-a parut usoara pe langa brana cu jnepeni de pe fata nordica a Morarului. Canioane de piatra inierbata si poteci cu flori ne insotesc pana ce traseul intra in padure de unde coborarea este mai usoara.

Sa las pozele sa vorbeasca caci o fac mai bine ca mine.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 28.07.11 22:19:14
Validat / Publicat: 28.07.11 23:17:07
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4659 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 Coborare pe valea Morarului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[28.07.11 22:59:53]
»

Un excelent minighid AFA! Felicitări.

sheikha
[28.07.11 23:35:52]
»

Superb!

Si cand te gandesti ca noi alergam dupa frumusetile altora si venim si ne laudam (nu mi-o luati in nume de rau) ce frumos a fost in Alpi sau mai stiu eu unde, si daca cineva ne intreaba de BMM cum spunea Lumis66 te face sa iti pui capul in pamant de rusinare.

Cata frumusete! Aceste locuri virgine neexploatate intr-adevar sunt foarte greu de gasit fara un ghid sau cineva care le cunoaste la perfectie. Ne puteti sugera o persoana care sa ne indrume pasii spre aceste locuri?

Va multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lumis66AUTOR REVIEW
[29.07.11 00:14:03]
»

@sheikha

AmFostAcolo si mi-a placut foarte mult de aceea am vrut sa impart bucuria cu voi, aratand in fotografii ce locuri minunate avem.

Asa cum am scris in rw este un traseu nemarcat si nu recomand nimanui un traseu nemarcat fara a merge cu cineva care a mai fost pe el. Nici eu, care merg des la munte, ultimile trei weekenduri am fost in Piatra Craiului, Parang si Bucegi, nu merg singura pe trasee nemarcate si chiar daca merg cu cineva sunt constienta ca trebuie sa am grija de mine caci muntele nu iarta pe nimemni cand greseste.

Exista siteuri montane la care te inscrii si te pot accepta in functie de ce poti si tu in turele pe care le organizeaza.

adryana
[29.07.11 07:21:45]
»

frumoase pozele dar si cum ai povestit, felicitari !

Admin
[29.07.11 07:51:21]
»

Selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

webmaster13
[29.07.11 09:52:29]
»

Sper sa placa muzica atasata!

dorgo
[31.07.11 09:19:24]
»

@Lumi66... Felicitari pentru drumetiile tale bogat ilustrate, sunt o incantare, din acea poiana din P06, am pornit si eu spe Valea Cerbului, spre varful Omul, la cabana Omul (2504m), pieptis, am ajuns in 4 ore, de langa statia meteo, am vazut aproape intreaga panorama a Bucegilor iar la un moment dat, cand urcam, vedeam orasul Busteni, blocurile erau ca nistee cutii de chibrituri. Eu prefer acest gen de turism dinamic si dificil prin chei, prin munti, "scris cu bocancul si cu rucsacul", celui facil, static, scris "cu volanul si cu stomacul" (restaurante, hoteluri, muzeele din orasul tau, etc), dar fiecare lucru are importanta lui.

Lumis66AUTOR REVIEW
[31.07.11 10:24:08]
»

@dorgo

Multumesc. La ora actuala asta e pasiunea noastra, drumetiile montane. Mereu ii multumesc lui Dumnezau ca ne-a dat aceasta pasiune amandorura ca altfel nu stiu cum as putea sa plec 3 weekenduri din luna pe munte, si ca suntem sanatosi. Pe langa faptul ca vadem atatea locuri frumoase despre care abia citisem ne-am imprietenit cu foarte multi iubitori de munte de la care am invatat multe. De exemplu numai sa urci la Omu sunt vreao 10 trasee prin vai, valcele, hornuri, culmi, brane, fara a recurge la treseul clasic telecabina Busteni-Babele si 2ore de traseu pe platou.

O doamna, iubitoare de munte ca si mine, s-a oferit sa-mi dea hartile si notitele unor trasee din muntii Bulgariei. Am ascultat-o, am pus intrebari si la final imi spune “e foarte frumos, zici ca esti in Retezat”. La coborare striga dupa mine “Pai nu iei hartile? ” la care i-am raspuns “ multumesc, dar vreau sa ajung in Retezat”. Si chiar sper ca la toamna sa reusec sa ajung.

Imi face mare placere sa scriu despre aceste trasee pe care stiu ca nu poate ajunge oricine dar pot calatori imaginar cu mine prin impresiile si fotografiile pe care le arat.

gregorio
[31.07.11 13:48:27]
»

Mai putine puncte de la mine, dar ai toata stima si consideratia!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, dorgo, gregorio, Lumis66, sheikha
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068708896636963 sec
    ecranul dvs: 1 x 1