ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
10 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Spre Poiana Guțanu prin Amfiteatrul Transilvania

TIPĂREȘTE

Zona Bran-Moieciu oferă foarte multe posibilități de petrecere a timpului liber in natură, in orice anotimp. De aici pleacă multe trasee montane spre Bucegi sau Leaota, dar și trasee ecoturistice pe culmile din jurul frumoaselor sate din zonă.

Traseele sunt cu diferite grade de dificultate, dând astfel posibilitatea de a fi parcurse de orice iubitor al drumețiilor montane.

Pe unul din aceste trasee am fost și eu cu un grup de prieteni, la sfârșitul lunii ianuarie.

Deși inițial am avut in plan să urcăm ceva mai sus, până pe la 1800 m altitudine, zăpada căzută in ultimele zile și avertismentele salvamontiștilor privind riscul de avalanșă ne-au făcut să ne schimbăm planurile și să ne oprim mult mai jos, la 1476 m altitudine, in Poiana Guțanu.

Dar să lăsăm vorba și să pornim la drum!

Ne-am intâlnit dimineața in jurul orei 9, in satul Cheia din comuna Moieciu de Sus, in apropiere de Cheile Grădiștei.

Vremea se anunța frumoasă, cu temperaturi in jur de zero grade Celsius. Eram echipați pentru un traseu pe vreme de iarnă, cu ghete groase și gheruțe, pentru zonele alunecoase. In plus, deși atârnau greu in ruccsac, aveam și rachete pentru mers pe zăpada mare proaspăt căzută.

Poteca pe care am inceput să urcăm pornește chiar din spatele pensiunii Cezar, iar prima parte incepe cu un urcuș susținut, cu priveliști asupra caselor din satul Cheia.

Am intrat pe pe unul din traseele ecoturistice din zonă, marcat cu un omuleț colorat in galben. Peisajul care ne inconjura era din ce in ce mai frumos – stâne imprăștiate pe dealuri, crestele inzăpezite ale Bucegilor și jos, in vale, casele satului Cheia.

Am continuat să urcăm ușor, oprindu-ne din când in când pentru a admira peisajul. Ceața se mai risipise eliberând și crestele semețe și albe ale Pietrei Craiului.

Ce puteam să ne mai dorim?! Aveam vreme frumoasă, zăpadă pufoasă, abrupturile Bucegilor in față și Craii semeți in spate.

După aproximativ două ore de mers am ajuns la Amfiteatrul Transilvania, un resort format din foste depozite de fân, restaurate și transformate in locuri de cazare. Beneficiind de o așezare de vis, departe de alte zone locuite, inconjurat de Munții Bucegi și de Piatra Craiului, resortul turistic este din ce in ce mai căutat de cei care doresc să petreacă câteva zile in natură, departe de lumea dezlănțuită.

Nu am oprit la resort, ne-am continuat traseul și am oprit puțin mai sus, intr-un amfiteatru, sau mai exact o arenă situată pe o culme. De jur imprejurul arenei erau plasați bușteni pe care te puteai așeza și admira priveliștea. Și chiar aveai ce admira! Abruptul Bucegilor și poienile inzăpezite de la poalele munților, crestele inzăpezite ale Pietrei Craiului și, puțin mai jos, casele care formează resortul.

După un scurt popas pentru un ceai cald și o mică gustare ne-am continuat traseul. Dacă in prima parte a traseului zăpada nu ne-a pus mari probleme, in partea care a urmat rachetele din dotare s-au dovedit folositoare. Am scăpat de cele trei kg in plus in rucsac și ne-am incălțat cu acele rachete, cu care cu greu am inceput să mă obișnuiesc.

Am urmat poteca șerpuitoare prin zăpadă până am ajuns la Colțul Zilștea, un loc cu frumoase vederi asupra Craiului și culmilor din zona Moieciu. Erau aici și câteva căsuțe din lemn, nu știu exact ce era cu ele, dar păreau a avea destinație turistică.

Dacă in spate am avut permanent Piatra Craiului, in stânga și in față am avut Bucegii, din care se vedea din ce in ce mai bine Vârful Lancia (pe care am fost in vara anului 2020, vezi impresii), Valea Gaura, Abruptul Guțanu și refugiul de pe Vârful Bătrâna.

Din păcate nu aveam să ajungem pe nici unul din aceste vârfuri, zăpada de pe văi era instabilă și nu merita să riscăm. Ne bucuram insă de peisajele de vis și de zăpada proaspăt căzută.

Nu știu cât timp am mai mers așa prin zăpadă intorcând capul in toate părțile ca să admirăm peisajele și oprindu-ne la interminabile ședințe foto, dar, până la urmă am ajuns in Poiana Guțanu, in apropierea căreia se află și fosta Casă de Vânătoare Bângăleasa.

Vântul incepuse să iși facă ușor simțită prezența, sporind senzația de frig. Ne-am echipat cu gecile de puf din dotare și, am inceput lecțiile. Da, ați ințeles bine, am avut un prim curs despre salvarea din avalanșe.

Pentru că nu puteam să urcăm mai mult, Ilinca, inimosul ghid al nostru, ne-a prezentat echipamentul obligatoriu pe care trebuie să il ai atunci când mergi sau schiezi pe munte, in locuri cu risc de avalanșă. Ne-a arătat cum funcționează DVA-ul (Detector de Victime in Avalanșă), cum să folosim lopata și sonda. Am făcut și câteva exerciții, căutând un ruccsac ingropat in zăpadă. A fost o primă lecție, problema este mult mai complexă și necesită mai multe lecții pentru a ști cum să acționezi in cazul nefericit al unei avalanșe.

După ce am terminat cu școala, ne-am intors spre Cabana Bângăleasa și, la interesecția de drumuri marcate am urmat marcajul triunghi roșu. Poteca coboară in serpentine destul de abrupte, prin pădure, până in Valea Bângăleasa. Deși aveam gheruțele sau minicolțăreii la noi, din comoditate nu le-am pus și rău am făcut. Poteca era foarte alunecoasă și trebuia să mergem cu mare atenție sau să căutăm zonele cu zăpadă nebătută.

Dar, până la urmă am ajuns jos, am traversat cu grijă Bângăleasa trecând peste un podeț din lemn și am ajuns in parcarea de lângă Resortul Mistral, unde lăsasem două mașini.

A fost o drumeție ușoară și frumoasă, cu peisaje de vis, așa cum veți vedea in fotografiile atașate. Traseul poate fi parcurs de orice pasionat de drumeții montane, nu are porțiuni periculoase sau solicitante din punct de vedere fizic. Atenție insă la echipament, mai ales in perioada de iarnă. Indiferent de dificultatea traseului, echipamentul trebuie să fie intotdeauna potrivit drumețiilor montane și anotimpului in care se desfășoară activitatea.

Călătorii frumoase vă doresc!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Bucegii cu Vârful Lancia, Valea Gaura, Vârful Bătrâna și Guțanu, poieni și stâne, Munții Piatra Craiului, sate inșirate pe culmi.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O drumeție ușoară, un loc pentru incărcat bateriile


[fb]
---
Trimis de Mika in 20.02.21 17:13:47
Validat / Publicat: 20.02.21 17:50:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 882 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Spre Amfiteatrul Transilvania
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

AuriciPHONE
[20.02.21 23:38:37]
»

Superbe pozele!

De când am și eu traseele acelea ecoturistice pe lista... Am văzut poze demențiale vara, dar iată ce frumos este și iarna. Superb!  

Nu cred ca as putea sa târăsc de rachetele alea. Eu abia ma car pe mine. Nu pot nici cu bețe, ma încurcă și în drumeții de o zi nici rucsac nu am. Dar m-a amenințat soțul ca nu se mai poate, trebuie să-mi car apa. O s-o car, drumeții sa fie.

Te pup, felicitări pentru porțiile de sănătate pe care le iei atât de des. ​​

​​​​

MikaAUTOR REVIEW
[21.02.21 11:44:33]
»

@Aurici:  Eu fără bețe nu merg nici pe cxea mai ușoară tură. Nu le-am folosit mult timp, ca și tine aveam senzația că mă incurcă. Dar nu este așa, sunt de un  real ajutor atât la urcare cât și la coborâre. Mai preia ceva din greutatea care apasă pe genunchi. Fără ruccsac nu pot să merg, simt că imi lipsește ceva. In el am apa, ciocolata, ceva de mancare dar și geaca de puf iarna, colțari, manusi, frontala (permanent), caciula.  

Traseele ecoturistice din zona Bran-Moieciu sunt superbe și ușoare. Eu am mers pe două până acum dar numai iarna. Cred că și primăvara este superb, când infloresc pășunile.

Mulțumesc pentru aprecieri, și tu ești de felicitat pentru drumețiile făcute. ​​

Aurici
[22.02.21 11:22:37]
»

Hai că nu mă pot abține, am vrut să-ți zic de la primul ecou, apropo de prima fotografie, dar m-am luat cu alte vorbe și am uitat. Dar cum ieri mi-am făcut plimbarea mi-am adus iar aminte...  

Eu merg aproape zilnic, cu mici excepții într 5 și 7 km pe străzile din jurul casei sau pe unde nimeresc. Sunt oripilată pentru că la 6 km aplicația îmi arată că pierd 178, 200, max 250 de calorii. Și mă uitam la prima ta poză, ce diferență este de cum/unde faci mișcarea. La o distanță puțin peste dublu tu ai pierdut de 10 ori mai multe calorii. Nu că nu știam asta, dar este cu atât mai frustrant să văd că îmi dau duhul mergând și pierd echivalentul unei felii de pâine.

MikaAUTOR REVIEW
[22.02.21 11:34:20]
»

@Aurici M-a dotat fiu-meu cu un ceas performant pentru activitațile sportive. Inregistreaza in functie de categoria de sport/miscare pe care o fac - plimbare, alergare, hiking, inot, etc.   Imi da multe date dar nu stiu sa le folosesc pe toate. Oricum, la hiking am observat ca sunt cele mai multe calorii consumate. La tura de față nu am făcut cine știe ce efort, poate când am mers cu rachetele sau la coborâre. sau poate nu mi-am dat seama. Au fost ture in care am ars mai multe calorii chiar daca am parcurs mai puțini km. Am urcat mai mult. La o plimbare de o oră prin București, 5,87 Km,   am consumat 444 Kcal, dar am mers repede.  

Dana2008PHONE
[22.02.21 12:44:55]
»

@Mika: Felicitări @Mika! Peisajele sunt minunate și fotografiile de asemenea! Mulțumesc frumos pentru plimbarea virtuală pe munte, votat cu mare drag .

Ești din ce in ce mai pregătită, în curând te specializezi și organizezi drumeții.

De ceva timp tot îmi spune soțul să mergem la Amfiteatrul Transilvania, și acum după ce a citit impresiile tale m-a pus sa caut cazare acolo că să facem traseul. E pericol de avalanșă acum că s-a încălzit și este zăpadă mare, pe traseul până la Amfiteatru? Poate merge și copilul?... ție îți este ușor, am înțeles ????.

P. s. legat de calorii, asta este sumarul drumeției de ieri : 829 calorii, 8,2km în aproximativ 3ore și jumătate... cam puține calorii arse pe treking.

Drumeții frumoase Mika! ????????

MikaAUTOR REVIEW
[22.02.21 12:55:53]
»

@Dana2008:  La Amfiteatru se poate ajunge ușor, nu este niciun pericol. cerd ca se poate ajunge si cu masina pana la un moment dat, nu stiu exact de unde, poate ar trebui sa ii intrebați. Pericolul de avalanse este la altitudini mai mari și pe văi. Nu este cazul aici. Este o zonă foarte frumoasă.  

Dana2008PHONE
[22.02.21 13:00:17]
»

@Mika:  mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093078136444092 sec
    ecranul dvs: 1 x 1