GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cazinoul din Constanta - intre paragina si nepasare!
Zilele trecute plimbandu-ma pe faleza din Constanta, pentru a surprinde marea inghetata, m-am oprit in fata Cazinoului, uimit de degradarea in care a ajuns.
Este una dintre cele mai reprezentative lucrari arhitecturale din Constanta, este simbolul orasului, nu exista locuitor al tarii care sa nu fi auzit de Cazinou, sau care sa nu-l fi vazut vreodata. Este o cladire/bijuterie arhitecturala alaturi de care toti turistii se fotografiaza, este un loc de promenada si a fost unul dintre cele mai selecte. Acum supravietuieste intre paragina si nepasare!
Parca nu era asa, parca de fiecare data cand ma opream in fata lui, imi aminteam de momentele frumoase petrecute in restaurantul sau sau in cafenea, de nuntile la care am participat in frumoasele saloane ornate cu multa marmura, lucrari din lemn valoroase, sau candelabre impunatoare si foarte stralucitoare. Mi-aminteam de profiterolul gustos servit acolo, dar si de momentul cand parintii m-au dus pe terasa din fata Cazinoului sa ma incurajeze dupa ce am ratat admiterea la Institutul de Marina.
Acum nu mai este nimic din ceea ce a fost. Este o cladire in paragina, lipsita de atentia alesilor locali, cu pereti coscoviti si tencuiala cazuta, cu geamuri sparte, tamplarie degradata si mult mucegai. A fost inaugurat in anul 1910, dupa numai un an de constructie, deci anul acesta face un secol de existenta. Un secol in care a cunoscut stralucirea uneia dintre cele mai selecte cladiri din Europa, dar si negura unor vremuri in care saracia momentului si nepasarea isi dau mana.
Voi insera cateva fotografii facute in diferite perioade, unele vechi luate de pe site-ul Primariei din Constanta, altele facute de mine in diferite perioade. Ultimele sunt facute in urma cu o saptamana si redau exact starea in care se afla Cazinoul in momentul de fata.
Mai raman batranii care privesc cu nostalgie acest simbol al orasului, care povestesc din legendele legate de Cazinou, si nu sunt multe, si care doresc, ca noi toti, ca aceasta constructie sa capete stralucirea pe care o merita.
Este pacat ca la aniversarea unui secol de existenta Cazinoul din Constanta sa traiasca numai din legende si amintiri.
Pentru doritorii de istorie, de legende si date exacte va pot pune la dispozitie urmatoarele site-uri care va vor fascina prin bogata informatie despre nasterea Cazinoului din Constanta:
Trimis de pepsi70ro in 31.01.10 20:52:45
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la "Excursie la malul marii" - sectiune in care o sa incercam sa adunam majoritatea discutiilor despre Constanta, in general.
pai noi cand om avea suta de ani, cum crezi c-om arata?!
cat despre grija "ediliilor" orasului pentru cladirile vechi... m-a apucat plansul anul trecut cand am mers cu iubi prin zona pietii Ovidiu, portul Tomis si imprejurimi... mai era putin si arata cam ca Pompeiul. doar ca ala a stat 2000 de ani ingropat in cenusa Vezuviului!
@wm: de corectat: "Este o fotografie alaturi de care toti turistii se fotografiaza" -> "Este o cladire/bijuterie arhitecturala/etc..."
Daca cineva ar avea timp si rabdare ar putea scrie despre avatarurile Cazinoului constantean.
In anii '70, seara era tinuta obligatorie: femeile purtau rochii lungi cu floare in stanga si manusi, iar barbatii costum de haine "la doua randuri" cu cravata si batista asortata. Apareai imbracat altfel riscai sa te intrebe daca nu cumva te-ai ratacit. Erai asteptat la intrare si condus la masa.
Cand comandai preparate la gratar, ospatarul iti prezenta pe o tava mai multe bucati de carne cruda si o alegeai pe cea pe care o voiai si puteai avea garantia ca nu vei avea altceva in farfurie.
Daca in meniu figura un preparat care nu prea stiai ce ar putea fi, tot ospatarul era cel care iti spunea cu lux de amanunte despre ce e vorba.
Nu se punea problema sa-i ceri un foc si sa-ti spuna ca n-are. Chiar daca era nefumator, el stia ca trebuie sa aiba in permanenta in buzunar o bricheta sau daca nu, mai multe cutii de chibrituri. Dupa ce aprindea tigara clientului lasa cutia pe masa.
Nu-l vedeai, nu-l simteai, dar aparea exact atunci cand aveai nevoie de el.
In anii '80 a inceput sa decada. Lucra cu personal slab calificat, iar unii dintre ospatari erau badarani de-a dreptul. Imi aduc aminte ca in vara lui '89 nu mai erau perdele la geamurile dintre salonul interior si terasa si in permanenta aveai senzatia ca cei de afara se uita in farfuria ta si invers. Interzisesera fumatul in interior, dar nu era nici un semn de avertizare. Mi-am dat seama ca e ceva in neregula dupa ce am aprins tigara si am constatat ca pe masa nu sunt scrumiere. I-am facut ospatarului un semn discret sa-mi aduca una si mi-a strigat peste umar ca nu se fumeaza. Am insistat, spunandu-i sa-mi aduca totusi o scrumiera ca nu pot sa sting tigara nici pe mocheta, nici pe fata de masa. Cu chiu cu vai mi-a adus o fafurioara.
Dupa Revolutie si-a mai revenit, dar decoratiunile interioare n-au fost dintre cele mai reusite.
Acum arata asa cum arata. Am inteles ca de reabilitare s-ar ocupa o firma decisa sa-i dea destinatia initiala.
'Om trai si 'om vedea...
Anul acesta face 100 de ani de la inaugurare. Reabilitarea, in caz ca se gasesc bani dureaza cel putin un an. Cred ca-l vom sarbatorii in starea in care se afla acum.
Este de apreciat gestul lui Pepsi de a scrie despre acest simbol al Constantei. Putem spera, totusi, ca anii care urmeaza sa aduca renovarea impunatoarei cladiri si sa redea falezei fata de odinioara. Un vot din partea mea pentru Pepsi!
Accesand link-ul de mai jos, pentru cei interesati, puteti afla toate informatiile referitoare la Cazino: istoria sa, date despre procesul dintre Primaria Constanta si Ministerul Culturii si date despre grupul Queen caruia i-a fost concesionat pentru 49 ani, incepand cu 2007, urmand ca pe parcursul a 5 ani sa reabiliteze cladirea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Cântecul adânc al Mării Negre – poveste de frumusețe și emoție — scris în 27.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Despre Marea Neagră cu bucurie și dor! — scris în 20.08.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Mar.2021 O zi în Constanța - pustiul din extrasezon — scris în 22.03.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Ovidiu – o localitate puțin cunoscută — scris în 12.09.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Vacanta la mare in octombrie — scris în 11.10.18 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Revenire pe Litoralul romanesc — scris în 23.08.18 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Marea Neagră. Review fără pretenții al unui om cu mofturi — scris în 09.07.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ