GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu greu as mai putea spune ceva in plus fata de tot ceea ce a povestit atat de frumos @catalinalupu in articolul ei , totusi voi incerca sa contribui si eu cu cateva impresii despre acest frumos oras de munte pe care l-am descoperit trist si parca lipsit de viata.
Daca Sinaia reprezinta pentru mine prima iubire cand vine vorba de Valea Prahovei, Predeal reprezinta locul unde mi-am petrecut cele mai frumoase doua saptamani din viata, practic de aici pornind casnicia noastra in luna de miere.
Predeal ocupa unul dintre ultimele locuri pe harta demografica a judetului Brasov, insa este orasul situat la cea mai mare altitudine din tara, aproape 1100 metri.
Localizare:
Desi nu cred ca mai este nevoie de precizari suplimentare, Predealul este situat in partea centrala a tarii pe Valea Prahovei fiind delimitat de masivele Piatra Mare, Bucegi, Postavarul si muntii Baiului separand astfel Muntenia de Transilvania,
Localizarea GPS este: Lat: 45.505125, long: 25.575024 indicand gara din Predeal, poate locul cel mai cunoscut al acestui oras.
Prin Predeal trece DN1 care face legatura intre Bucuresti (140 km) si Brasov (25 km) iar orasul este situat intre Azuga (5km) la sud si Timisul de Sus (4 km) la nord, de fapt atat Timisul de Sus cat si cel de Jos, impreuna cu Paraul Rece fac parte din districtul Predeal.
Hoteluri si restaurante
Orasul-statiune dispune de mai mult de 6000 locuri de cazare in vile, cabane, hoteluri, particulari mai mult sau mai putin platitori la stat insa competitori in servicii si facilitati turistice.
Zona imobilara este foarte dezvoltata aici, in ultimii ani s-au construit nenumarate vile sau apartamente de vacanta, multe dintre ele nefinalizate din cauza crizei. Cele mai multe sunt pe drumul catre Cioplea si cabana Susai, dar si pe drumul catre Paraul Rece. Majoritatea dintre ele sunt supuse vanzarii la preturi destul de atractive. Exista site-uri cu oferte generoase, nu insist aici.
Hotelurile din statiune sunt destul de variate atat din punct de vedere al stelelor si serviciilor cat mai ales dpdv al grijei fata de turisti si de nevoile lor. Au un punct comun: pretul – care nu se justifica intotdeuna cand vine de aplicat serviciile laudate de anumite unitati turistice.
Astfel avem doar doua hoteluri de 5 stele si multe, foarte multe de 3 si 4 stele insa diferenta de pret intre ele este mica chiar si atunci cand vine vorba de pachetele de servicii care sunt incluse sau nu. Sunt si cateva de doua stele a caror calitate a serviciilor este data de pretul afisat la receptie.
Vilele si pensiunile sunt cele mai numeroase, exista turisti care revin an de an acolo unde s-au simtit tratati corect, insa exista si pensiuni unde „bate vantul” chiar si acolo unde pretul afisat este foarte mic – ”de criza”.
Majoritatea hotelurilor pe care le-am admirat aveau parcarile pline, in schimb la vile si pensiuni exista o liniste deplina. Si era sambata cand se presupune ca statiunea se umple cu asa zisi turisti de week-end.
La doua hoteluri mari am zarit in parcare numeroase masini purtand siglele unei companii de telefonie mobila si ale unei firme farmaceutice iar la o vila mai marisoara un autocar cu elevi din Bucuresti. In rest cateva masini parcate in fata unor vile, razlet si multa multa liniste.
Restaurantele cele mai bune sunt cele din centrul statiunii, la unul dintre ele click aici mi-am sarbatorit ziua de nastere. Si ne-am simtit mai mult decat excelent, ulterior chiar mi-a facut placere sa-l recomand cu draga inima.
Exista cateva restaurante faine pe drumul catre Trei Brazi si cateva in zona Cioplea.
N-am sa dau nume si alte detalii nici pentru hoteluri si nici pentru restaurante pentru a nu face reclama, insa in mare parte au articole publicate pe site si note excelente, eu va pot confirma faptul ca media lor corespunde cu realitatea, deci va puteti increde 100% in impresiile scrise aici, asa cum am procedat si eu cand m-am informat inainte de a le trece pragul.
Obiective turistice
Eram convins ca statiunea este pustie din cauza turistilor care sunt pe diferite trasee sau in vizita pe la diferite obiective turistice, insa m-am inselat, pe unde m-am plimbat, peisajul era la fel de pustiu si rece, parca m-as fi aflat in mijlocul saptamanii cand gradul de ocupare al statiunii este foarte redus. Senzatia mea a fost ca ma plimb printr-o statiune evacuata ca urmare a unei alerte de orice fel-Doamne fereste, dar chiar asa am simtit.
Pentru ca noi am prins prin anumite zone zapada se cuvine sa incep cu partiile de schi care reprezinta atractia de baza a statiunii.
Cele mai populare sunt concentrate in zona Clabucet si au mai multe grade de dificultate, in functie de priceperea turistilor care le abordeaza mai mult sau mai putin increzatori. Parerea generala este ca partiile sunt pe cat de scurte pe atat de nesigure din mai multe motive care tin in primul rand de administrarea lor dar si de factorul logistic.
Cele mai animate sunt cele de nivel mediu cu o lungime de peste 2 km, Clabucet plecare si Cocos, dar si cea de un „nivel ridicat de risc” de la Subteleferic. Lungimea acesteia este de putin peste 1 km si dupa spusele celor cu care am discutat nu este foarte dificila.
In zona Clabucet sosire exista cateva scoli de schi unde contra unei taxe cuprinse intre 80 de lei pentru incepatori si aproape 120 de lei pentru cei mai avansati pe ora, se pot invata si perfectiona deprinderile necesare care oricum se formeaza in timp.
Printre obiectivele turistice din statiune amintesc aici Biserica Sf. Constantin si Elena din centrul statiunii, o biserica noua de cult ortodox, inaugurata in 2004, futurista, care atrage numerosi credinciosi dar si turisti. In interior descoperim numeroase vitralii, icoane pictate in culori foarte vii, mobilierul este format din stejar scluptat iar marmura o intalnim pretutindeni.
Un alt obiectiv important este Cimitirul eroilor din primul razboi mondial care foarte multi ani s-a aflat intr-o paragina si nepasare totala a autoritatilor pentru cei care au luptat pentru tara. Nici acum nu arata foarte bine desi a fost refacut in 1983 din bani proveniti de la asociatii non-guvernamentale. Intalnim morminte ale soldatilor romani, germani dar si morminte cu nume neidentificate.
Grupul Statuar Aparatorii Predealului este amplasat in centrul statiunii, langa gara si este un punct de atractie pentru toi cei care trec prin zona, macar pentru a face o poza cu unul dintre elementele emblematice ale Predealului. A fost construit in 1995 si a fost ridicat in cinstea eroilor care au cazut in primul razboi mondial pentru apararea Vaii Predealului.
Manastirea Predeal este una dintre cele mai micute manastiri dar plina de istorie, inca de acum trei secole, unde marturie stau izvoarele scrise diin acea perioada. Manastirea initial a fost construita in lemn, dar dupa aproape 100 de ani pe acelasi loc s-a ridicat o biserica care poarte acelasi hram ”Nasterea Maicii Domnului” dar care pastreaza fresce din perioada cand biserica era din lemn. Un loc important este mormantul staretului Pantelimon care a infiintat prima scoala din Predeal. Acum aici traiesc cateva maicute foarte binevoitoare si primitoare.
Cimitirul legionarar amplasat in imediata apropiere a Manastirii Predeal, este un loc peste care nu poti trece foarte usor, aici isi gasesc somnul vesnic capeteniile miscarii legionare din anii 39, care au fost cu totii ucisi din ordinul lui Carol al-II-lea. Cimitirul a fost devastat in timpul regimului comunist, crucile si troita existenta distruse, a fost nevoie sa treaca cativa ani de la Revolutie pentru ca acest cimitir sa fie refacut si sa-si redobandeasca valoarea istorica prin grija gruparii legionare Pentru Patrie.
Trasee turistice
Unul dintre cele mai strabatute trasee turistice datorita usurintei dar si frumusetii sale este cel dintre Predeal - Cabana Trei Brazi. Este un traseu extrem de usor si se poate parcurge atat cu masina cat si pe jos pe o poteca foarte bine vizibila unde calauza ne este un marcaj format dintr-o dunga galbena care merge aproape paralel cu soseaua. Distanta pe sosea dintre Predeal si Cabana Trei Brazi este de 5 km.
Dupa ce servim o cafea la Trei Brazi ne putem indrepta atentia catre Cabana Secuilor amplasata la o distanta de aproape 1,5 km, drum care de asemenea poate fi facut atat cu masina cat si pe jos.
Eu va recomand miscarea in natura, aerul este deosebit de curat iar frumusetile din jur merita mai mult decat praful ridicat de masinile care trec prin zona. De la Secuilor se poate ajunge usor pe valea Tocilitei, se poate admira Postavarul si Cheile Rasnoavei. De aici se poate ajunge spre Timisul de Sus aproape de soseaua nationala si de aici exista o poteca catre Predeal.
Tot de la Cabana Trei Brazi se poate ajunge foarte usor la Paraul Rece prin saua Paraului mic, se trece pe langa cateva stani dar si pe langa cateva cabane deosebit de frumoase. In urma cu 15 ani pe traseul care duce la Paraul Rece nu exista nici o cabana, acum este aproape plin, mai grav este faptul ca la un moment dat poteca ocoleste destul de bine cateva vile pe a caror garduri scrie PROPRIETATE PRIVATA.
Un alt traseu deosebit de atractiv pentru oricine (nu si pentru noi care am fost nevoiti aproape de jumatatea lui sa ne intoarcem dupa ce a inceput o ploaie teribila) este Cabana Cioplea (veche) – Cabana Susai un drum usor care se poate realiza atat pe jos cat si cu masina. Noi am preferat sa-l facem pe jos asa cum ne place la munte, insa la intersectia cu Polistoaca am fost nevoiti sa ne intoarcem. Drumul este excelent si ne-am propus sa-l strabatem cu prima ocazie cand mai ajungem in Predeal. De la Cabana Cioplea si pana la Susai se fac in jur de 90 de minute de mers pe jos fara graba, insa drumul este prin padure, pe prima parte este asfaltat. S-au ridicat cateva apartamente pentru vanzare, sunt practic in padure insa se pare ca au toate utilitatile necesare, chiar si sistem video pentru supraveghere.
Pana in poiana Polistoaca ne insotesc trei marcaje turistice care la un moment dat se despart, unul duce catre Predeal prin valea Polistoaca, altul catre Piatra Mare prin Pietricica, ultimul catre Susai, marcaj cruce rosie.
De la cabana Susai mai exista un traseu catre Cabana Garbova sau catre Clabucet plecare. La un moment dat aceste poteci fac jonctiunea pe un nou traseu catre Cabana Garbova si de aici catre Azuga. Este un traseu deosebit de usor (triunghi albastru), noi l-am „marcat” in luna de miere cu plecare de la Clabucet si din cate imi amintesc acest traseu l-am facut in aproximativ 3 ore, iar la intoarcere am optat catre tren pentru a ne intoarce in Predeal, atunci reteaua de microbuze nu era asa de organizata.
Mai exista cateva trasee destul de atractive care pleaca din Predeal catre Paraul Rece, Rasnov, Canionul Sapte scari, Galma Mare, Cabana Diham, Cascada Tamira, noi deocamdata nu le-am strabatut, speram ca data viitoare sa prindem timp mai frumos pentru a ne bucura de toate oportunitatile oferite de aceasta frumoasa zona turistica.
In final voi incerca sa enumar trei lucruri care NU mi-au placut in Predeal notate cu MINUS si trei care mi-au placut in mod deosebit notate cu PLUS. Trebuie sa evidentiez faptul ca impresiile pozitive sunt net superioare celor negative iar Predeal in opinia mea ramane o alternativa interesanta pentru petrecerea catorva zile de vacanta si sper ca articolul meu va convins ca statiunea reprezinta o oportunitate deloc de neglijat pentru recreere. si vacanta.
MINUS
-faptul ca majoritatea strazilor din Predeal sunt „bombardate”, exista adevarate cratere unde iti poti rupe masina cu succes, stradutele laturalnice sunt pline de mister si capcane mai ales pe timpul noptii unde in multe locuri este un deplin intuneric chiar daca in jur sunt vile si cabane exceptionale;
-daca treci de podetul peste calea ferata care face legatura intre centrul statiunii si Cioplea, nu exista nici un magazin, nici chiar un banal boutique pentru un pachet de tigari sau o bere. Mai multi ani a existat un magazin intr-o cabanuta din lemn in apropierea fostului hotel al Sindicatelor din apropierea lui Robinson, insa acum a disparut;
-Posibilitatile de distractie pe timpul serii/noptii in statiune sunt limitate, inainte existau discoteci, terase cu mici si formatii artistice ,,baruri de noapte, acum nu am mai gasit aceasta „fereastra” nocturna, doar un sexy-bar care pe timpul wk-ului este deschis, dar cand am fost noi (adica sambata) era inchis. Tot ceea ce se poate face, este in cadrul marilor hoteluri care au cate un bar deschis pana dupa miezul noptii.
PLUS
-In primul rand ca am descoperit o statiune curata, fara gunoaie aruncate pretutindeni, ingrijita, tomberoane amplasate din loc in loc strategic, mult aer curat care mi-au umplut plamanii de multa sanatate;
-Faptul ca drumul care duce catre „Trei Brazi” a fost asfaltat de curand, practic mai exista doar cateva „carii”, insa in mare parte soseaua este impecabila. Era una din marile noastre dureri cand doream sa ajungem la Trei Brazi pentru a face o drumetie la una dintre cabanele din zona;
-Exista Centrul de Informare si Promovare a Turismului Predeal unde in medie mai mult de jumatate dintre turistii care ii trec pragul sunt pusi la curent cu absolut tot ce inseamna oportunitate turistica in Predeal. Este un lucru deosebit care nu se gaseste oriunde in tara. Exista un site cu un numar de telefon de unde va puteti informa atat in ceea ce priveste conditiile meteo cat mai ales puteti obtine informatii despre trasee montane, mersul trenurilor catre principalele orase, orarul microbuzelor catre Brasov si multe alte informatii utile despre Predeal.
Si mai este un lucru care pe mine m-a dat peste cap:
Linistea si pustietatea din statiune - desi era week-end cand am fost noi, nu stiu daca sa pozitionez la plus sau minus aceasta proprietate a statiunii, unii doresc multa liniste, altii o doresc ceva mai animata cu ceva distractie. Noi cred ca ne-am pozitionat intre si sunt convins ca n-am fost singurii.
Oricum Predeal ramane una dintre destinatiile favorite ale turistilor romani de pe Valea Prahovei, iar daca vreti sa calatoriti aici, nu ezitati si ramaneti macar un week-end pentru ca merita cu adevarat! Iar daca vizitati macar jumatate din tot ceea ce v-am povestit eu, va garantez cu mana pe inima ca veti reveni cat mai curand pentru a cunoaste si cealalta jumatate si poate mult mai mult. Pentru ca intr-adevar exista mult mai multe locuri in Predeal si in jur, care asteapta sa fie descoperite si cunoascute de fiecare dintre noi care paseste intr-un loc pe cat de inedit pe atat de minunat.
Vacante frumoase oriunde va veti afla!
... Si pentru ca se aproprie Sfintele Sarbatori de Paste, va doresc din toate inima multa sanatate, impliniri si puterea de a transforma orice neplacere intr-un zambet, orice necaz intr-o noua speranta. Sarbatori fericite!
Trimis de pepsi70ro in 22.04.11 21:50:13
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Hai ca vă treziră-ţi şi voi acum, în Vinerea Mare, să puneţi butoane spulimentare la voturi! Când vrei şi tu să-l votezi pe careva, te duci şi tu ca omul pe butonul din dreapta. Măcar îl puneaţi la mijloc, în stanga sau mai jos... Era sa fac păcate în post! Paşte fericit!
Chiar asa e, ar trebui mutat butonul ala urat pe randul urmator!
”Cu greu as mai putea spune ceva in plus fata de tot ceea ce a povestit atat de frumos @catalinalupu in articolul ei
Ovidiu, după cum se vede, mereu mai există câte ceva de spus, chiar dacă o locaţie are zeci de review-uri. Mai bine-n plus decât în minus. Felicitări pentru cele 2 mai frumoase săptămâni din viaţa ta, petrecute la Predeal. Să ai parte de alte zeci asemenea.
”Hai ca vă treziră-ţi şi voi acum, în Vinerea Mare, să puneţi butoane spulimentare la voturi! Când vrei şi tu să-l votezi pe careva, te duci şi tu ca omul pe butonul din dreapta. Măcar îl puneaţi la mijloc, în stanga sau mai jos... Era sa fac păcate în post!
Florin, tu ai avut ieri dezlegare la alcool? Dacă da, putea-i vota liniştit cu minus, că oricum erai plin de păcate. Dacă nu, cred că n-ai văzut noul buton de foame, doar ai ţinut post negru, nu-i aşa? )
@ Creivean. Dragul meu, am ţinut post verde că am fost la muncă... Şi mă duc şi azi, din păcate.
Articolul a fost selectat ca minighid AmFostAcolo pentru destinatia Romania
Melodia atasata este propunerea muzicala pentru aceste impresii, se pot schimba!
Ca si pentru tine @pepsi, Predealul reprezinta pentru mine locul unde mi-am petrecut cele mai frumoase clipe din viata mea, 4 zile din luna de miere. Un review de exceptie! Va doresc un Paste Fericit tuturor!
@ all
cunosc statiunea dintr-o perioada ceva mai indepartata. am si fost cazat de citeva ori aici. odata la particular iar inca odata sau chiar de doua ori la hotelul orizont. trebuie sa recunosc, ca pt. mine, predealul n-a putut rezista comparatiei cu sinaia, niciodata, deci s-a pozitonat intodeauna pe locul doi.
in cea ce priveste acest review dar mai ales cea ce se vede in pozele postate, nu cred ca m-ar anima la o oprire sau chiar la planuirea unei vacante mai lungi in aceasta statiune. drumuri pline de gropi, vile grandomane dar neterminate si cu siguranta preturi care defapt nu au aproape nimic de-aface cu nivelul salariilor medii din romania.
ma rog, asta este parerea mea, altii cu siguranta or gandi altfel.
Te felicit pentru acest rw. , eu chiar acum sunt la Predeal si sunt de acord cu tine si la minusuri si la plusuri... la plusuri as mai adauga drumul prin Polistoaca care este asfaltat in intregime. Va doresc un Paste Fericit tuturor si vacante cat mai multe.
Va multumesc tuturor pentru aprecieri, nu stiu cat de mult am reusit sa ofer raspunsuri pentru un potential turist care alege Predeal ca destinatie, insa ma bucur ca subiectul intereseaza si mai ales incita la controverse... dovada si primul vot negativ primit la acest rw.
Vacante frumoase si un Paste fericit tuturor!
Ăla sigur a vrut să voteze F. U. , da' nu s-a prins că s-a schimbat mizanplasul!!!
Rog sa postati ceva informatii despre pensiunea ZYTTO, multumesc.
Pensiunea ZYTTO este la intrarea in Predeal si este a fotbalistului Rat...
Multumesc Celeste, dar vreau mai multe informatii despre conditii, personal, imprejurimi, daca exista si restaurant sau in apropriere, vreau sa stiu daca merita sa mergem acolo, de dezamagiri am mai avut parte...
Felicitari!
Cei care iubesc Predealul si au amintiri placute aici mereu vor avea ceva de spus despre el.
Aici am petrecut cu familia cele mai frumoase vacante de iarna cand copiii abia asteptau sa mergem, an de an, fara sa se plictiseasca.
Drumurile se strica, se repara, dar Predealul ne asteapta cu acelasi aer proaspat pentru a ne incarca bateriile, cu traseele lui pe care le facem mereu de parca ar fi prima data si mereu ne dorim sa revenim.
Apropos de poza 30: "masinuta facand eforturi vizibile sa nu se rupa... ". Dar cin' te-a pus sa urci cu ea pana acolo sus?? te-ar intreba nonsalant un "basist"... ) (nu basist intr-o trupa rock, ci un base...(s) cu cine stiti voi cu totii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 O experienta placuta plimbarea cu telescaunul la Predeal — scris în 19.03.23 de Nicola67 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 La Predeal, cu trenul — scris în 07.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena - minunea din Valea Prahovei — scris în 22.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Predeal – locul in care iti incarci bateriile — scris în 06.09.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 La 3 Brazi, bulgăreala de februarie — scris în 07.02.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Drumeție lejeră la final de noiembrie — scris în 30.12.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Mini-Circuit pe Valea Prahovei — Poiana Secuilor — scris în 17.08.21 de Mihnea-Alexandru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ