GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Peștera Poarta lui Ionele, Gârda de Sus, jud Alba, Munții Bihorului
Mă uitai în agendă și rămasei mască... am mai fost la peștera Poarta lui Ionele pe întâi septembrie 2001!... adică acum 17 ani. Ce repede trece timpul, îmi amintesc parcă a fost ieri, acesta vizită. După ce am vizitat peștera Urșilor am vrut să ajungem și la peștera Scarisoara, dar nu am reușit din cauza craterelor prezente în drum. Astfel ne-a ieșit în cale peștera Poarta lui Ionele. Nu era în plan, dar am spus de ce nu?
În anul 2001 peștera Poarta lui Ionele era neamenajată, am primit căști cu lanternă atașată ca minerii, ca să vedem pe unde călcăm. Ne-am cățărat pe scară din lemn, ne-am strecurat prin locuri foarte strâmte... țin minte că m-am lovit de mai multe ori cu casca de plafonul jos al peșterii, iar traseul a fost mai lung decât cel amenajat în prezent pentru vizită. Acest lucru ne-a fost confirmat și de ghidul care ne-a însoțit acum, în 2018.
Sinceră să fiu, m-am simțit mult mai bine atunci când a trebuit să mă strecor prin locuri strâmte, să urc pe scări verticale (ca în podul casei), m-am simțit ca într-o peșteră.
Nu cred că există termen de comparație în a vizita o peșteră amenajată în care te plimbi lejer și una naturală, sălbatică. Sincer, acum nu mi-a plăcut atât de mult pentru că am cu ce compara. Traseul amenajat este scurt. Nici băiatul meu nu a fost foarte încântat, mai ales că înainte am vizitat peștera Scarisoara și aceasta tot cu un traseu scurt.
Programul de vizitare este zilnic între orele 10:00-18:00.
Tarifele de vizitare sunt: 13 lei/ adult și 10 lei/ copil, elev, student.
Este afișată data când au fost finalizate lucrările de reabilitare a căilor de acces și de amenajare și traseu de vizitare a peșterii, în nov. 2011.
Accesul
Noi venind de la peștera Scarisoara, prin Cheile Ordancusiivezi impresii, chei care adăpostesc peștera Poarta lui Ionele, am oprit mașina în parcarea de jos, după ce am observat la șosea indicatorul cu Peștera. Aici sunt mese și bănci din beton, vânzători cu dulcețuri și siropuri. Este și o cabană din lemn pe post de casierie, dar este închisă.
De la indicatorul de la șosea, se face un pod din lemn, deasupra pârâului Ordancusa, pe care trebuie să îl traversați. Urmează apoi un șir lung, lung de scări betonate care au balustradă, care urcă muntele, cam 30m înălțime, veți obosi, mai treceți încă un pod și ajungeți în cele din urmă la intrarea în peșteră. Aici intrarea este închisă cu un gard metalic din zabrele pe care este un afiș pe care scrie să așteptați să coboare grupul din peșteră.
Vizita peșterii durează puțin. Biletele se cumpără de la ghid, din peșteră.
Vizita nu este condiționată de un anumit număr de vizitatori. Noi am vizitat peștera împreună cu o altă famile, am fost doar 6 persoane.
Peștera
Peștera Poarta lui Ionele este situată pe versantul drept al Cheilor Ordancusii, la o altitudine de 850m și la 30m față de nivelul văii. Este din calcar, are o adâncime de 26m, lungime de 386m. Coordonatele 46°28'01N 22°50'17E.
Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 22m. Galeria principală este o sala uriașă, de 32m înălțime, străbătută de un râu subteran care vara seacă iar primavara inundă peștera, atunci se închide și nu poate fi vizitată.
În capătul peșterii se formează un lac temporar, al cărui volum de apă este în strânsă legătură cu precipitațiile și dezghețul zăpezii.
Etajul superior al peșterii este neamenajat, nu se vizitează în prezent (eu l-am vizitat în 2001, o mică parte). Aici trăiește o colonie de lilieci care trebuie protejată în mod special în perioada de naștere și creștere în lunile mai - iulie, când aceesul turiștilor în peșteră este limitat ca timp și număr de persoane, vizite urmate de perioade de pauză, pentru a nu perturba liliecii.
Peștera este electrificata. Traseul amenajat pentru vizitare se desfășoară pe suprafața metalică a unor scări și poduri. Acesta trece prin galerii mai largi și mai înguste în care veți observa câteva slactite și stalagmite.
Recomandarea
Este bine să vedeți tot ce vă oferă natura, indiferent dacă traseul de vizitare este scurt sau lung, fiecare peșteră este unică și are farmecul ei.
Trimis de Dana2008 in 17.12.18 20:12:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.46602070 N, 22.83860670 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Peștera Poarta lui Ionele, GÂRDA DE SUS [AB]" (deja existentă pe sait)
===
Te-am ruga să (re) verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
@webmaster26: E bine poziționată. Am scris coordonatele GPS.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
--
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dana2008: Mi-a făcut plăcere sa citesc și sa privesc, noi am fost acolo când copilul meu era copil, prin 2000
Ce bătrână sunt, cum trec anii
De-aia tot zic: hai sa vizitam cât încă ne mai țin picioarele, pe urmă e mult mai greu și dureros.
Felicitări pentru plimbăreală!
@Dana2008: Mi-am reamintit drumul și peștera citind articolul tău și văzând pozele.
Țin minte că nouă ne-a plăcut drumul până la peșteră, chiar dacă este un pic obositor, și am fost puțin dezamăgiți de traseul scurt din peșteră.
Dar ne-am bucurat că am reușit să ajungem și să vedem cheile și peștera.
Sunt de acord cu tine referitor la recomandarea făcută în încheierea articolului. Să ne bucurăm de ce ne oferă natura. Iar Apusenii sunt darnici în oferte de plimbare în natură.
Felicitări pentru plimbare și articol.
Să fii fericită de sărbători alături de cei dragi!
@Dana2008: Mulțumim pentru prezentarea unui obiectiv speologic important, arie naturală protejată care impresionează încă de la intrare prin portalul înalt de peste 20 de m. Iubitorii de Natură pot descoperi aici pe timpul verii o oază de răcoare, o lume subterană pe care însă abia o poți „gusta”, deoarece traseul e destul de scurt.
Am citit că valoarea științifică a peșterii este dată și de coloniile de lilieci care habitează acolo. Cu 10 ani în urmă două colonii de lilieci, specii protejate, au fost refăcute cu ajutorul unei organizații non-guvernamentale.
Numai bine.
@krisstinna: Bună, Krisstinna!
Înseamnă că știi despre ce vorbesc când ma refer la varianta neamenajată a Peșterii. Am fost cam în aceeași perioadă, dar eu nu aveam copil. ????
Am aceeași pornire de a face cât mai multe drumeții până mai suntem sănătoși, să ne umplem sufletul cu amintiri frumoase din care să ne hrănim în vremurile de neputință care ne așteaptă pe toți mai devreme sau mai târziu.
Călători plăcute și multe draga mea Krisstinna! ????????
Sărbători fericite!
@ANILU: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Drumul pe jos merită pentru ca partea cu Cheile Ordancusii este spectaculoasă... noi am facut doar popasuri în Chei pentru că am bifat multe obiective turistice intr-o singură zi, dar îmi doresc să le steabat pe jos.
Peștera Poarta lui Ionele este scurtă ca traseu amenajat pentru vizită, dar si așa merită o vizită.
Călătorii plăcute!
Sărbători fericite!
@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Treaba aceasta cu lungimea traseului amenajat pentru vizită, obsev că deranjează pe mai multe persoane... chiar si băiatul nostru a fost dezamăgit atât la Peștera Poarta lui Ionele cat și la Peștera Scarisoara de faptul că sunt foarte scurte.
Oricum eu cred că vizitarea acestora ne îmbogățește sufletește și cultural indiferent de amenajări.
Călătorii plăcute!
Din păcate nu toate peșterile ușor accesibile sînt și foarte spectaculoase. Totuși, amenajarea lor este de dorit, pentru că alternativa ar fi lăsarea lor la bunul plac al turiștilor mai puțin educați. Așa se face că s-au amenajat pentru vizitare peșteri ca aceasta, sau Unguru Mare de pe Crișul Repede, care nu oferă cine știe ce peisaje subterane nemaivăzute.
Uneori se încearcă suplinirea acestora prin amenajarea unor expoziții cu tematică speologică. Acum vreo 15 ani așa stătea treaba la Poarta lui Ionele: pe pereți erau expuse fotografii din diverse expediții speologice. Ca să nu zici că ai intrat degeaba.
Locul de popas din poza 33 e amenajat în Corobana lui Gîrțău, un abri, adică o „scobitură”, o peșteră care e mai mult intrare decît peșteră, un soi de streașină naturală, care a adăpostit probabil dintotdeauna pe turiștii care treceau prin zonă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2021 Pestera închisă [în 5 ian 2021] — scris în 08.01.21 de Daniela Sb din SIBIU
- Jun.2016 Pestera Poarta lui Ionele, Garda de Sus — scris în 18.08.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Peștera Poarta lui Ionele 2013 — scris în 20.07.13 de adrianavasioiu din GALATI - RECOMANDĂ