ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2013
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: galati
ÎNSCRIS: 05.01.12
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Peștera Poarta lui Ionele 2013

TIPĂREȘTE

Pestera a fost descoperită de J. Vass în 1857, dar pentru prima oară a fost cercetată de Emil Racoviță în 1921, a fost amenajata pentru circuit turistic in 1989. S-a turnat si un film aici, ma rog cateva scene. În 1999 a fost declarată monument al naturii și e inclusă pe lista ariilor protejate din România.

Se afla la aproximativ 2 km de comuna Garda de Sus (exista indicator spre Pestera si Cheile Ordancusii) si la aproximativ 10 km de comuna Arieseni (Judetul Alba). Drumul trece prin chei, este relativ bun, unele portiuni foarte inguste, nu pot trece doua masini. Nu puteti s-o ratati pentru ca din drum pe stanga se vede grota Corobana lui Girtau cu gratar, mese si banci, mai demult era si un steag deasupra grotei. Aici puteti lasa masinile exista o mica parcare de maxim 4, daca e ocupata incercati mai in fata din loc in loc in defilul ingust exista parcari. Dupa ce urcati aproximativ 5 minute pana la pestera (sunt scari turnate nu aluneca) efortul va este rasplatit pentru ca odata ajuns te impresioneaza intrarea imensă de peste 15 m inălţime.

Numele peșterii este dat de legenda conform căreia aici a fost prins un haiduc, pe numele său Ionele, după ce o fată din satul Gârda de Sus a venit să îi aducă mâncare. Ghidul ne-a spus ca a fost prins in afara pesterii nu inauntru si pana la proba contrarie ii dau credit.

Pestera e relativ mica de 130 metri vizitabili restul este inchisa turistilor, se poate intra in rezervatie doar in scopuri stiintifice motivul fiind protejarea speciilor de lilieci care isi au salasul aici si pe care i-am vazut planand haotic pe tavanul pesterii. Zic eu haotic dar sigur aveau ei un plan. Se pare ca sus pestera are o mica intrare prin care liliecii pot iesi noaptea. In mare parte din an e inundata, se vede nivelul apei si pe pereti, vara aceasta scade si se poate vizita. La sfarsit pestera se termina cu un mic lac dar a carui adancime e destul de mare, 12 metri. Este lipsita de formatiunile specifice stalactite si stalagmite care fac deliciul oricarei pesteri. Motivul e acelasi, pestera e inundabila deci nu se pot dezvolta.

Acum in 2013 pestera se viziteaza contra cost (10 lei adult/7 lei copil) cu ghid, are si grilaj de fier cu lacat la intrare deci nu se poate intra decat organizat. Oricum e cam micuta puteau taxa mai putin, in 5 minute nu mai ai ce vedea. Ghidul e din partea locului, simpatic, coborase la un moment dat dupa un pahar de plastic aruncat la care eu am replicat "civilizatia mioritica" la care el m-a linistit ca si strainii arunca, ultimii niste polonezi sau cehi/slovaci dupa ce si-au baut berile le-au aruncat cu bolta direct in paraul care iese din pestera. Nu le pot spune animale ca astea sint niste fiinte decente, probabil ei inca sint la stadiul de evolutie din primate iar evolutionistii cauta degeaba veriga lipsa, ea este sub ochii lor.

Coordonate GPS: N 46°28′01″ E 22°50′17″


[fb]
---
Trimis de adrianavasioiu in 20.07.13 16:10:19
Validat / Publicat: 20.07.13 17:14:43

VIZUALIZĂRI: 2794 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianavasioiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

karma1
[21.07.13 17:25:31]
»

Frumos! Acum imi pare rau ca m-am multumit doar cu o placinta d-aia de la tanti de la grota si nu mi-am luat inima-n dinti sa si urc cele 2-3 sute de trepte

webmaster26
[09.12.17 19:34:29]
»

@adrianavasioiu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Peștera Poarta lui Ionele, GÂRDA DE SUS [AB]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
karma1
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Poarta lui Ionele:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041236162185669 sec
    ecranul dvs: 1 x 1