GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Când pleci în Grecia, mai ales pe litoral, te gândești numai la marea în diverse nuanțe de albastru, soare, nisip, bere, poate și la câteva obiective istorice. Noi am ales în această vacanță să vizităm și o peșteră, aflată relativ aproape de stațiuni și plaje.
Obiectivul carstic este situat în zona peninsulei Halkidiki la circa 78 km depărtare de Neos Marmaras și aproximativ 40 km distanță de Salonic, în masivul muntos Katsika. Am ajuns după circa o oră și ceva de mers cu autoturismul, urmând în mare parte drumul spre Salonic, în vreo câteva intersecții sunt indicatoare către peșteră.
Acces. După ce traversăm satul Petralona ajungem în zona amenajată de parcare a tuturor vehiculelor, o barieră împiedicându-ne să urcăm până la mica parcare din zona intrării în peșteră. Astfel a apărut o nouă afacere: plimbarea cu trenulețul. Din parcarea impusă și până la gura peșterii sunt circa 800 m de parcurs, cu o diferență de nivel de circa 40-50 m, distanță ce o poți aborda în două moduri: per pedes sau cu trenulețul. Varianta motorizată costă 3 Euro/adult/dus-întors. Trenulețul te duce într-o mică parcare, după care urci câteva zeci de trepte de beton până pe platforma de așteptare, loc unde este casa de bilete, toaletele, un mic magazin și zonă unde se formează grupurile de vizitare.
Tarife și program. Am plătit 10 E+5 E/adult (peșteră + muzeu) , am primit bilete și un pliant bilingv. Programul de funcționare este zilnic între 08.00-20.00. Pentru detalii privind reducerile și gratuitățile accesați website-ul oficial aici: petralonacave.gr/visit.
Vizita în peșteră
Așteptăm vreo 10 minute pe platforma din fața intrării, timp suficient pentru a lectura informațiile de bază de pe panourile amplasate acolo (text bilingv: greacă și engleză). La fiecare 30 de minute persoanele adunate pe platou sunt preluate de un ghid și pătrund în peșteră pe un tunel creat artificial. Trecem de vreo două rânduri de uși metalice și în locul unde cavitatea se deschide larg, la o intersecție de platforme metalice suntem adunați de doamna ghid pentru a ne spune câteva cuvinte (în greacă, ulterior într-o engleză aproape neinteligibilă).
Peștera Petralona a devenit cunoscută pentru fosila numită Omul din Petralona („Archantropus of Petralona” ) , un craniu uman considerat a proveni de la cel mai vechi europoid descoperit vreodată în Europa. Cercetătorul grec Aris Poulianos a avansat ideea unei vechimi de circa 700.000 de ani a craniului prins într-o stalagmită din peșteră, dar controversele continuă și azi cu dovezi/ipoteze pro sau contra. Au mai fost identificate în peșteră dinți izolați, fragmente de lemn, o frunză de stejar, păr de animal, numeroase unelte preisotrice și oase. Descoperit în 1960, la doar un an după ce, întâmplător, câțiva localnici găsesc intrarea în peșteră (cea utilizată în epoca preistorică), craniul a răsturnat multe teorii evoluționiste și a mobilizat pentru cercetări echipe întregi de specialiști din numeroase țări. „Valurile” continuă...
După scurta prezentare suntem lăsați să ne plimbăm pe pasarelele metalice urmând traseul circular ce măsoară vreo 250 m lungime. Spectacolul Naturii se dezlănțuie: „covoare” de țurțuri, „perdele” din piatră, „cascade” împietrite, forme ce le poți interpreta în fel și chip. Nu știi încotro să te uiți mai întâi, să faci fotografii, să te strecori prin „trecătorile” înguste create de depunerile calcaroase, să fii atent când urci treptele metalice ori din beton. În interior nu este foarte rece, temperatura se situează undeva la 17 grade Celsius, adică o răcoare plăcută care nu necesită hanorac, de exemplu.
Din când în când auzeam îndemnurile doamnei de a ne grăbi, ea rămânând undeva sus pe o pasarelă. Peisajul carstic este superb, spre sfârșitul traseului se poate devia pe o alee laterală, spre zona unde a fost descoperit craniul și s-au efectuat cercetări arheologice. La întoarcerea în punctul de plecare suntem muștruluiți de doamna ghid că am stat prea mult pe traseu, deși dacă mă uit acum la orele efectuării fotografiilor nu am depășit 20 de minute.
Nu pot exprima în cuvinte frumusețea sălilor și a creațiilor subterane, le puteți admira în fotografiile postate. De asemenea, puteți urmări un tur virtual aici: petralonacave.gr/virtualtour
Muzeul Peșterii Petralona
După ce am ieșit din peșteră ne-am îndreptat către clădirea muzeului aflată la doar câțiva zeci de metri distanță. Am arătat biletele și am intrat în expoziție, o sală mare amenajată într-un itinerar circular. Primele panouri ne oferă detalii despre geneza, întinderea și stratigrafia peșterii, după care urmează o serie de vitrine în care sunt expuse resturi fosile de la diverse animale: cerbi, capre, cai, mistreți, urși, broaște țestoase, păsări.
Urmează secțiunea dedicată uneltelor preistorice de piatră și descrierea procesului de realizarea a lor, după care ajungem la o vitrină unde este expus craniul Omului din Petralona (copie). În zona finală se află un mic amfiteatru și un ecran mare unde poți urmări câteva minute povestea peșterii și a descoperirilor din subteran.
Concluzii. Peștera Petralona și muzeul au fost redeschise publicului în vara anului 2024 după câțiva ani de reamenajări și modernizări ale infrastructurii cu bani europeni. Amenajările din mediul subpământean sunt executate foarte bine, panourile informative au text și în limba engleză.
În zona parcării de jos se află o serie de tarabe/magazinașe cu suveniruri
Recomand celor aflați în vacanță în peninsula Halkidiki să „rupă” câteva ore pentru a merge la Petralona, nouă ne-a plăcut foarte mult.
Alegeri inspirate!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
- Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună
Trimis de tata123 🔱 in 09.07.25 15:39:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 40.37313800 N, 23.16752200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 🔱: Petralona e o atracție majora în apropiere de Salonic și mă bucur că ai vizitat-o.
AmFostAcolo și eu in anii 1990, când nu-mi amintesc să fi existat niciun trenuleț turistic. M-au impresionat mult atunci peisajul carstic si povestea Omului din Petralona.
@tata123 🔱: Trebuie sa spun si eu cum NU am vizitat Petralona. Eram undeva intr-un satuc, Agia Triada, in Halkidiki.
Seara, la un barulet, setam GPS--ul pt Petralona. Un localnic se minuna de 'scula' noastra si i l-am dat sa se joace un pic.
Dupa plaja, plecam spre pestera.
2 masini, 6 persoane.
Stiam ca aveam vreo 35 km, parca.
Nu am mai verificat destinatia.
Si mergi, si mergi, si ajungem intr-un sat pustiu, Petramona. O litera, acolo: L/ M!!
A doua greseala: setam pt Petralona, dar GPS-ul a ales cel mai scurt drum, peste niste munti rosietici, pe un drum plin de praf rosu! Eu eram cam panicata. Nu mai aveam nici apa! Pustiu pe acolo, in zare era un cioban care se uita lung la noi.
Pe intuneric ajungem si noi in parcarea aia mare, ne-am dat jos si ne-am pus pe un râs isteric!!! In parcare era un tip, cred a asyepta pe cineva.
S-a uitat la noi, s-a urcat in masina si a tras-o mai departe.
Anul urmator s-a inchis!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@adrianaglogo: Tare! 😂😂😂 Trebuie să recunoaștem că asemenea întâmplări sunt sarea și piperul amintirilor noastre turistice!
@crismis: Daaa, asa e. Asta a fost piperul, era primul drum cu GPS, nu stiam nici noi cum sa-l stam.
Iar sarea a fost ca am avut o cazare proasta, cu camere mici si intunecoase, dar aveam o terasa enorma, numai a noastra, unde stateam pana la 1-2 noaptea la... mai multe pahare.
Altceva nici nu imi mai amintesc!
In 2016 am vizitat si noi pestera Petralona - una din cele mai vechi pesteri din Europa - folosita ca adapost fie pentru oameni, fie pentru animale. De asemenea, impresionanta reconstructia locului probabil unde a fost gasit craniul barbatului din Petralona.
Daca pe voi doamna ghid v-a mustruluit ca ati zabovit prea mult pe traseu, la noi cuvantul de ordine a fost No photos! Singurele poze facute au fost in muzeu, cand vigilenta a mai slabit.
Trenuletul l-am luat si noi pentru a scuti din drum.
@Carmen Ion: Peștera Petralona a rămas un punct de atracție, mai ales după ultimele lucrări de reamenajare. Trenulețul a apărut în primul rând din considerente economice și, în al doilea rând, pentru evitarea supraaglomerării parcării mici din zona intrării.
Peștera este superbă iar misterul „Omului din Petralona” încă generează dezbateri și ipoteze de lucru, bazate pe considerente științifice sau pe opinii fanteziste.
Mulțumesc pentru vizită!
@adrianaglogo: O întâmplare ce vă va aminti mereu de Peștera Petralona. Pe lângă comicul situației îmi pare rău că nu ați ajuns la timp pentru a vizita superbele săli subterane de la Petralona. Dar Grecia nu e foarte departe...
”Altceva nici nu imi mai amintesc!
Eu cred că vă mai amintiți ceva din zona Agia Triada: culoarea Mării Egee.
Mulțumesc pentru vizită și ecouri!
@fredutza: Am citit și eu că în anii din urmă nu erau permise fotografiile în interiorul peșterii, dar acum nu am văzut nicăieri semne sau texte care să interzică acest lucru. Bineînțeles că am respectat regula general cunoscută de a nu folosi bliț.
Parcă am auzit de vreo două ori de la doamna ghid cuvântul „photo” , dar engleza păsărească utilizată de dumneaei nu ne-a lămurit Cert este că am făcut câte fotografii am dorit, mai ales că nu ne-a însoțit de-a lungul traseului circular. Poate și din cauza asta era doamna atât de supărată pe noi... ha, ha, ha.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Peștera Petralona s-a închis [pt cel puțin 2 ani]... — scris în 18.06.19 de Ank30 din BUCUREșTI
- Aug.2016 Pestera Petralona — scris în 09.09.16 de livcro din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Petralona, o pestera unica, de-a dreptul fantastica! — scris în 10.07.16 de stefi rus din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Petralona - Un loc interesant de vizitat — scris în 13.09.11 de gianimary din BULZ [BH] - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Pestera Petralona — scris în 09.10.10 de raduu1972 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Pestera Petralona, descoperire recenta — scris în 10.09.11 de Catalin S. din BUCURESTI - nu recomandă
- Sep.2008 Petralona, o peșteră care merită a fi vizitată — scris în 04.03.12 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ