ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 0 zile
prieteni
grup ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Tara Motilor, Muntii Apuseni — Pestera Scarisoara & Manastirea Izbuc

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa micul dejun am plecat de la pensiunea Onelia catre pestera Scarisoara. Am urmat DN75 spre Câmpeni si dupa câtiva kilometri, aproximativ 8 km, am luat-o la stânga urmând indicatoarele. Am ajuns la o raspântie unde ne-a lasat autocarul urmând ca de acolo sa ne preia niste microbuze. În acest punct e un indicator ce ne spune ca mai sunt 7 km pâna la pestera Scarisoara.

Din pacate sincronizarea nu a fost buna, microbuzele ne-au preluat dupa o ora si jumatate de asteptare deoarece transportau mai întâi turistii de la pensiunea lor si dupa aceea faceau transporturi si pentru alte pensiuni. Fiecare dintre noi si-a omorât timpul cum a putut, la o mica plimbare pe drum direct în fata spre satul Gârda Seaca sau explorare prin împrejurimi si asa am descoperit un iaz cu pesti maricei inclusiv erau pesti colorati sau câteva persoane s-au încumetat sa urce drumul spre pestera pe jos, i-am preluat dupa ce a venit masina, erau obositi si transpirati de efortul depus pe asa caldura.

Drumul e îngust, nepracticabil pentru autocarele mari, pe alocuri cu asfaltul peticit sau plin de denivelari, cu pietris sau chiar pamânt.

La punctul de debarcare sunt multe tarabe cu suveniruri, bluze, ii facute local, placintarii ca la Rosia Montana dar parca nu asa de bune (parere subiectiva!). Am urmat poteca destul de lata ce urca spre ghetar, drumul prin padure e o placere, urci în ritmul tau, ici colo vegetatia lasa loc pentru privelisti minunate, vai, creste muntoase ce îti încânta privirea si sufletul. Am ajuns pe micul platou si aici sunt localnici cu diverse produse de vânzare, borcanele cu diverse gemuri, siropuri si zacusca, diverse suveniruri.

Putin mai încolo e o cladire unde se afla casa de bilete pentru pestera. Tot de aici se pot cumpara si magneti cu interiorul pesterii si am gasit un lucru civilizat, toalete cu apa curenta, o surpriza tânând cont ca ne aflam la o altitudine de 1165 m. Biletul costa 13 lei si primesti si o brosurica cu câteva informatii utile traduse si în engleza, germana si maghiara.

Din pacate si aici a trebuit sa asteptam mai bine de o ora sa iasa grupul din fata noastra. Ca sa ne mai treaca timpul ne-am învârtit pe la tarabe, am studiat harta pesterii din cladirea administrativa, am citit panourile cu informatii despre pestera, de lânga poarta de intrare în zona de acces. Si asa am aflat:

• Pestera se afla în Parcul Natural Apuseni la o altitudine de 1165 m la marginea platoului carstic Scarisoara cu o lungime de 700 m si adâncime de 105 m

• Accesul se face printr-un aven/ put cu diametrul de 60 m si adâncimea de 48 m.

• Volumul de gheata indicat pe panou este de 75 000 mc si o grosime de peste 15 m, peste care s-a scris un volum de 20 000 mc, din pacate s-a mai topit între timp! , si cu o vechime de aproximativ 3 500 de ani.

Accesul se face printr-o poarta cu turnicheti si imediat începe coborârea pe o scara cu trepte metalice ce este ancorata de peretele avenului si se arcuieste de-a lungul avenului, treptele mai sunt întrerupte de mici platforme unde îti poti trage sufletul si privi în jos la « poarta » de acces în pestera sau în sus si vezi sirul de turisti însirati pe scara, sau vezi vegetatia ce îmbraca peretii creând o imagine spectaculoasa, natura fiind un mare artist. Atentie la coborîre, în unele zone bara de mâna este rupta, a cedat sudura, trebuie sa te tii de peretele stâncos.

Ghidul local ne astepta cam pe la jumatatea traseului pe scari, o doamna cu o umbrela pentru protectie solara. Însirati pe trepte, de-a lungul peretelui, se coboara unul câte unul si ghida a început sa ne povesteasca despre pestera. La început se auzea bine, ni s-a atras atentia sa nu ne abatem de la drum, sa mergem doar pe platformele de lemn construite deasupra ghetarului si sa nu atingem nimic, nici nu ai cum doar daca cobori de pe platforme ceea ce este interzis! Coborârea continua si s-au terminat treptele metalice si urmeaza o portiune în care nu s-a înlocuit scara, a ramas o scara de lemn într-o stare nu prea buna cu treptele din lemn rupte… poate la anul se va repara si aceasta portiune, stiu ca acum vreo doi ani se lucra la aceasta scara, au lasat din pacate lucrul neterminat!

La baza avenului e intrarea în pestera cu o largime de 17 m si înalta de 24 m, am patruns în prima cavitate si frigul parca te izbeste, temperatura medie este de -2°C tot timpul anului, temperatura variind între -14°C si +5°C, încet încet ne obisnuim si constatam ca suntem de capul nostru, ghida oprindu-se în locul de unde începe scara de lemn. Glasul ei se pierde pe masura ce înaintam în pestera, cam comoda doamna, este greu cu coborâtul si urcatul scarilor pentru fiecare serie de turisti…

Intram în Sala Mare, facem un tur pe platforma de lemn, continuam cu sala numita Biserica de unde se deschide o galerie care duce la Rezervatia Mare a pesterii. Unde nu e gheata se vad peretii cu concretiuni de calcit.

Din brosura am aflat alte date despre ghetar: blocul de gheata are un volum aproximativ de 100 000 mc, o grosime maxima de 22,5 m si o vechime de 3 800 ani! Probabil adevarul e pe undeva la mijloc.

Fata superioara a blocului de gheata formeaza planseul orizontal al Salii Mari, partile laterale ale blocului coboara oblic în Biserica si Rezervatia Mare, aici gasim stalagmite de gheata cu dimensiuni variate între câtiva cm si pâna la 7 m cu forme diferite cu portiuni îngustate formate în perioade mai reci si portiuni bulbucate aparute în perioade ceva mai calde. Peretele de gheata coboara în panta si se prelungeste cu o galerie pâna la adâncimea de 105 m a pesterii, aceasta galerie se numeste « Galeria Maxim Pop ». Ca un loc ce se respecta si ghetarul are o zona turistica si o zona accesibila doar speologilor pentru cercetare.

A fost prima pestera declarata monument al naturii în 1938. Numele Scarisoara i-a fost dat de la comuna Scarisoara care se afla în apropiere. Cea mai veche mentiune a pesterii dateaza din 1861, data descoperirii nu se cunoaste exact. Este studiata în 1947 de Maxim Pop si Mihai Serban. Dupa ani de uitare explorarea pesterii se reia în 1965 de catre o echipa de speologi. Ca fauna cel mai reprezentativ este coleopterul « Pholeuon knirschi glaciale », ceva specii de paianjeni, colembole si lilieci.

La final a urmat urcusul pe scara ca din preistorie spre zilele de azi… sus deja astepta o alta serie de turisti.

Se mai poate vizita în zona si Pestera «Poarta lui Ionele» situata în Cheile Ordâncusei aflata cam la 2 km de centrul comunei Gârda de Sus.

La întoarcere pâna sa intram pe DN75 am oprit la un mic restaurant cu autoservire ce ofera câteva feluri de mâncare la preturi decente, masa se serveste pe o terasa amenajata.

Manastirea Izbuc, judetul Bihor

Manastirea Izbuc e cea mai veche manastire ortodoxa din Ardeal, documentele atesta ca înca din sec XI-XII existau calugari aici. Este cunoscuta pentru izvorul cu apa cu puteri miraculoase, aici se mai afla si un fragment din lemnul Sfintei Cruci, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si icoana Mântuitorului pictata de parintele Arsenie Boca. Anul acesta s-a sarbatorit în 15 august 90 de ani de la reactivarea vietii monahale în 1928.

Manastirea Izbuc este situata la poalele muntilor Moma pe DN76/E79 la 100 de km fata de Oradea. Noi am venit dinspre Gârda de Sus DN75 pe o serie de serpentine în urcare apoi a urmat o alta serie de serpentine înguste în coborâre ajungând pe DN76. La un moment dat am zarit un indicator spre manastire cu indicatia « O poarta spre cer » 9 km de la drumul principal.

Numele manastirii vine de la acest izvor care se afla în spatele manastirii aflate acum în plin proces de refacere, izvor ce izbucneste la anumite intervale adica apele lui nu curg continuu ci izbucnesc periodic din pamânt, dupa 15-20 de minute în care este sec apele curg din nou, umplu un mic bazin de piatra din care se scurge formând o mica cascada. Cât am fost noi prezenti apa a curs continuu si ne-am facut provizii de apa si din pacate nu am avut rabdarea si nici timpul necesar de a monitoriza fenomenul. Am citit ca este «vorba de un mecanism de golire prin sifonare a unui bazin carstic al carui ritm este impus de cantitatea de precipitatii». Probabil ca în ziua de azi s-a mai modificat acest ritm de functionare a izvorului.

Manastirea Izbuc cuprinde doua biserici, doua case, un grajd si alte acareturi, e ca un mic satuc, cu alei amenajate între cladiri, multe flori, un ponei si multe masini de lux în parcare. Se poate caza aici în mod gratuit cu conditia de a participa la sfintele slujbe alaturi de calugari.

Drumul spre pensiune a fost la fel de zapacit pe serpentine pâna la un punct de belvedere unde am putut admira panorama muntilor Apuseni la ceas de apus de soare. Mâine ne vom întoarce din nou pe acest drum spre pestera Ursilor.

«Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni!» urare getica straveche.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 28.09.18 19:41:36
Validat / Publicat: 28.09.18 20:20:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].

VIZUALIZĂRI: 2291 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 scara metalica ce duce spre intrare, in acest loc nici nu stiam ce ne asteapta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[28.09.18 20:23:36]
»

@Yolanda: Start vot! O zona minunata străbătută de niște doamne minunate. Felicitări, votat cu mare drag.

YolandaAUTOR REVIEW
[28.09.18 21:10:22]
»

@mishu: multumesc de vizita, daca mai ai timp întoarce-te la articol pentru a viziona fotografiile atasate, din nou netul m-a lasat când le încarcam...

Dana2008
[29.09.18 08:04:41]
»

@Yolanda: Felicitări pentru articol si fotografii!

Ne-am plimbat și noi prin Apuseni în această toamnă, am vizitat și noi Peștera Scarisoara. Este mai spectaculoasă coborârea în peșteră decât ghetarul în sine, dar ne-a plăcut.

Călătorii plăcute!

YolandaAUTOR REVIEW
[29.09.18 09:16:46]
»

@Dana2008: multumesc de apreciere.

Soferul de pe microbus, la întoarcere de la pestera, ne-a întrebat daca ne-a placut ghetarul si cu bucurie în glas ne-a spus ca mai apare înca un ghetar în zona si ca deja pamântul a început sa se prabuseasca.

Cine stie, poate ne vom putea bucura si noi în aceasta viata de noul ghetar!

Calatorii multe si frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[29.09.18 09:20:46]
»

Foarte frumos reviewul. Felicitări! L-am citit cu mult interes, mai ales că nu am fost niciodată la Peștera Scărișoara.

Am studiat panoul și bine ai făcut că l-ai fotografiat, după care am înțeles interiorul peșterii și amplasarea ghețarului.

Mulțumesc, am votat cu drag!

DOINITA
[30.09.18 21:07:18]
»

Frumoasa excursie, frumos articol si frumoase fotografii! Felicitari! Citit si votat cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, mihaelavoicu, mishu, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera & Ghețarul Scărișoara [Ghețari]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.66710209846497 sec
    ecranul dvs: 1 x 1