GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pestera Scarisoara - o creatie a naturii
Spiritual Meditation... - Endless nature
Cu ocazia unei excursii (Baile Felix), mi-am facut planuri sa vizitez si Pestera Scarisoara, care se afla in drum spre destinatie. Din pacate, am renuntat la excursia initiala din cauza vremii, dar mi-a ramas dorinta de a vizita Pestera Scarisoara. Asa ca intr-o zi am pornit la drum pentru a vedea aceasta minune din tara noastra. Drumul a fost relativ bun, aglomerat ca de obicei spre Turda, in continuare in zona Arieseni sunt drumuri de munte, multe curbe, astfel ca drumul ne-a fost mult incetinit.
Dupa localitatea Scarisoara urmeaza Garda, de unde incepe drumul spre pestera. Urmand calea indicatorului din lemn, inaintam inca putin si ajungem la o bifurcatie, de unde o luam la stanga. Dupa 2 km de drum asfaltat, ajungem la serpentinele care urca la pestera.
Urcusul cu masina este destul de dificil, e drum neasfaltat si panta e destul de mare in multe portiuni, inaintam greu, cu viteza I-a, a II-a. Ar fi fost frumos sa mergem pe jos, peisajul e extraordinar! Dar cu fetita cea mica in brate, urcus de 9 km, ar fi fost cumplit, asa ca ne-am incapatanat sa mergem cu masina.
Drumul e ingust, doua masini incap destul de greu, iar cand am privit pe geam, mi s-a taiat rasuflarea! Nu se vede marginea drumului, doar o diferenta de nivel ametitoare. Nu sunt margini de protectie, uneori sunt ierburi crescute care dau impresia ca este drum si acolo, dar daca masina atinge acele locuri, avem sansa sa coboram “direct’ de la acea inaltime!
Din loc in loc, unde drumul e mai larg si are un mic loc de refugiu, gasim cate o masina. Incet, pe masura ce urcam, tot mai multi renunta si-si lasa masinile, pe jos.
Am urcat pana la o altitudine de aproape 1200 m. Am trecut pe langa casele motilor, construite in inima muntelui, pe serpentine si la 180 grade, pana am ajuns la pestera. Nu stiu cat ne-a luat pe acel drum de munte, dar e posibil sa fi facut aproape o ora.
Intrarile sunt la ore fixe, prin urmare am fost nevoiti sa asteptam o jumatate de ora. Biletul este 7 lei, in pret intrand si un mic pliant pe care l-am studiat pana am asteptat ora de intrare.
Am intrat pe o usa din inox si... ca in povestile cu fata saraca ce coboara in fantana si nimereste pe alt taram, asa si noi, intrand pe usa, parc-am nimerit in alta lume!
Avenul are un diametru la nivelul solului cam de 60 m. La inceput pare ca trecem printr-o mica padure, dar apoi arborii dispar si ramane doar o vegetatie marunta, dar atat de verde incat pare ca peisajul e o pictura! Peretele abrupt nu e neted, are denivelari si mai peste tot este o vegetatie diversa, din care am recunoscut doar feriga.
Culoarea cenusie si in anumite locuri pamantie a peretilor alterneaza cu verdele ierburilor, iar din loc in loc, se scurg firisoare de apa, care curgand peste denivelari dau impresia unei mici cascade in trepte pe peretii avenului care ne invaluie! E atat de frumos! In tot avenul sunt asemenea scurgeri, nu stiu de unde vine apa. Din aceasta cauza, scara metalica ce serpuieste pe pereti e uda pe anumite portiuni si a devenit alunecoasa.
Dupa parerea mea aceste scari nu au fost bine concepute. In contact cu apa sunt foarte alunecoase si multe dintre ele sunt inclinate, astfel ca pe anumite portiuni eram ca pe derdelus! Fata mea s-a si speriat fiindca aluneca foarte tare iar de balustrada era dificil sa se tina deoarece era foarte rece si i-au inghetat mainile. Pe masura ce coboram cei aproape 50 m in aven pana la ghetar aerul e tot mai rece. La baza treptele sunt din lemn si diametrul se miscoreaza. In grup am intalnit un domn foarte amabil care cand a auzit-o pe fata mea ca se plange si e speriata a ajutat-o si a tinut-o de mana. E periculos iar pentru balustrada, recomand celor mai sensibili manusi, fiindu foarte rece la maini.
La baza avenului este si grota, intrarea in pestera. De pe scari drumul continua pe un podet de lemn care delimiteaza incaperea si marcheaza traseul turistilor. Chiar la intrare este Sala Mare, unde ne-am oprit pentru cateva minute sa ne adunam cu totii si ghidul ne-a spus cateva cuvinte despre pestera.
Pestera a fost descoperita undeva in jurul anilor 1850. Locuitorii de atunci, neavand surse de apa, coborau in pestera, isi luau o bucata de gheata si o topeau la foc, avand astfel apa pentru consum.
La intrarea in pestera scrie ca acest ghetar are aproape 4000 de ani si este cel mai mare ghetar din lume, dar alte surse mentioneaza ca ar fi doar din tara noastra cel mai mare. Noi practic stateam pe blocul de gheata, la acel nivel avand 37 m, pestera avand in total 100 m, dar e “umpluta” cu acest ghetar. Momentan stratul de la suprafata e topit, asa cum se intampla in timpul verii, iar pe “patinoar” se poate observa o apa care ajunge pana la 5 cm in anumite zone.
In stanga, se observa cu greu un mic orificiu unde am inteles ca mai intra speologii, cu toate ca nu stiu cum, babuiesc ca pe “derdelus”, acolo panta fiind foarte abrupta, dreapta chiar.
Aici, in Sala Mare, nu sunt prea multe formatiuni, dar mereu simtim cum ne picura apa de sus si ma gandesc ca in anumite perioade mai reci dau ele dau nastere la tot felul de formatiuni si aici!
Mergand pe podet, ajungem la o alta incapere, care e cu cativa metri mai jos, numita Biserica. Aici avem un adevarat spectacol de gheata! Stalacmite, stalactite, coloane, in diverse aranjamente sunt o adevarat placere pentru ochi!
E incredibil ce poate face natura si mai ales cum se pastreaza gheata si vara si iarna! Aici, iarna nu e atat de frig ca afara! Ghidul spunea ca anul trecut, cand afara erau -29 grade, in pestera erau -7 grade!
Cand vremea se incalzeste, o anumita cantitate din ghetar se topeste, atat la suprafata, cat si la baza, in acest fel disparand un strat de la baza si aparand unul nou la suprafata. Din blocul de gheata se recolteaza mereu probe, care ofera informatii interesante, cercetatorii afland date despre vremea din ultimii 4000 de ani, cand au fost incendii, chiar si despre aurul exploatat in Muntii Apuseni pe vremea dacilor! E incredibil cate urme si dovezi raman aici, inghetate, pana la “citirea’ lor!
Am admirat aceste formatiuni si tare as fi coborat sa merg mai departe, dar accesul turistilor e interzis in continuare, fiind rezervatie stiintifica. Ar mai fi Rezervatia Mica, Rezervatia Mare, Galeria Coman si altele, cu formatiuni spectaculoase, dar nu sunt pentru noi...
Vizitarea pesterii dureaza circa 45 minute, in care sunt calculati timpii pentru coborarea treptelor metalice – 15 minute, vizitarea propriu-zisa – 15 minute si urcarea treptelor spre iesire – 15 minute.
Daca va aflati prin apropiere, nu trebuie sa ratati vizitarea acestui monument faurit de natura, impresionant prin frumusete, spectaculozitate si prin propria existenta!
Trimis de biancuta in 15.09.10 23:39:30
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.48959500 N, 22.80961500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am urcat, acum doi ani pe drumul acela spre ghetar, si am constatat ca este o adevarata aventura, pe care nu merita s-o faci cu masina proprie... ati avut curaj...
Imi amintesc bine de racoarea in plina vara, din preajma intrarii in pestera si de supliciul coborarii pe treptele acelea umede... destul de periculos, dar, merita vazuta pestera... frumoasa descriere ai facut; 400 de puncte sunt putine, dar le meriti din plin...
Eu nu am vazut decat Pestera Muierii si Pestera Ursilor cand eram mica.
As fi curioasa cate pesteri sunt in Romania si care merita a fi vizitate.
Din cate observ, Pestera Scarisoara este una dintre ele!
sper ca fondul muzical atasat sa fie pe placul autoarei acestor impresii!
un alt coleg de pe AFA ne povestea de peripetiile avute acolo dupa ce au ajuns cu masina pana la capatul drumului, sa inteleg ca nu ati avut aceleasi probleme? e vorba de taxa de 5 lei de parcare pentru care nu ti se ofera chitanta, de afpt o adevarata taxa de protectie...
@magdalena
destul de multe sunt pesterile de pe la noi, desi nu cred ca sunt prea multe lasate in circuitul turistic
uite aici click aici, sa iti faci o idee despre ce ofera tara noastra!
Mi-am amintit cu placere de aceasta pestera, poate voi scrie si eu despre ea, desi peste tine nu stiu ce-as mai putea spune, felicitari!
@raoulp55, asa e, drumul a fost o adevarata aventura! Cand eram aproape ajunsi, a fost o portiune pe care am coborat putin dupa care am urcat din nou. Portiunea la coborare era uda, erau urme ale altor masini in noroiul ce incepea sa se formeze si credeam ca la intoarcere nu vom putea urca pe acea portiune. dar, spre norocul nostru, am putut. Drumul e superb si merita urcat pana la pestera pe jos, dar trebuie sa fim pregatiti pentru asta.
@magdalena, tara noastra se lauda cu foarte multe pesteri! In zona Muntilor Apuseni are un relief carstic care a facut sa fie aici foarte multe chei si peste 400 de pesteri! Nu toate se viziteaza, dar multe sunt impresionante!
@web13, eu am incercat sa ascult melodia dar nu aud nimic, cu toate ca mi-am dat difuzoarele la maxim. mai caut sa vad daca la mine e problema!
@recul, noi nu am avut probleme cu nici o taxa. Masina am lasat-o pe un platou de unde se continua urcusul pe jos, cam 10 minute.
Pe acel platou sunt tarabe/rulote cu suveniruri, dar nu am vazut nici un afis cum ca ar fi parcare cu plata. Noua nu ne-a cerut nimeni nimic. Tot acolo am vazut o casuta-muzeu cu "Arta si mestesuguri populare", dar era inchisa si nu am putut intra. De la rulote am cumparat niste gogosi cu afine (2 lei), au fost foarte bune, dar cam gumate.
Reeditare: @pepsi70ro, tu ai un stil aparte de a povesti! In plus, poate ai facut drumul pe jos si atunci ai mai multe amanunte despre traseu!
votul cu nr. 5; citindu-ti review-ul mi-am amintit de acele scari in coborare in zig-zag si care mie personal mi-au dat mari palpitatii...
Biancuţa, îmi place cum scrii şi cum descrii locurile pe unde umbli. Dar nici fotografiile nu sunt de aruncat şi ca atare îmi plac. Am avut ocazia să dau şi peste cele din Aiud şi Cheile Aiudului, deci dela mine din "curmătură". Păi nu vreau să te laud, dar am votat atât revievul cât şi un ecou care se vrea purtător de cuvânt şi pentru celelalte.
O zi bună îţi doresc.
Superbonus pentru un obiectiv turistic ce merita vizitat si pentru o detaliere amanuntita a drumului pana acolo!
Anul acesta am ratat zona Ariesenilor din cauza vremii nefavorabile din timpul concediului (luna iunie) dar anul viitor sigur vom ajunge sa vizitam Muntii Apuseni si Baile Felix, un vis ce poate va deveni realitate...
Am mai citit review-uri cu aceeaşi temă, unul chiar de curând, dar povestirea ta mi se pare mult mai poetică şi mai completă. Drept pentru care, din punctul meu de vedere, se merită punctată!
Foarte frumos ai povestit despre aceasta pestera si zona superba. Si eu am urcat cu masina, pana in Ocoale, iar apoi pe jos, acum cativa ani.
Ati mai vizitat ceva prin zona?
Nota 10 pentru un review, scris foarte bine, despre o destinaţie de suflet pentru mine.
@web13, iti multumesc pentru frumoasa melodie! Vad ca s-a rezolvat problema si acum se incarca.
@mirelutza, eu am avut pantofi care nu aluneca si am avut noroc, dar foarte multi au avut probleme. dar merita efortul!
@abbilbal, am fost si in Aiud si in Alba Iulia, unde am vizitat Cetatea Alba Carolina, o cetate deosebita, nu credeam sa avem la noi in tara asa ceva!
@corinne, si noi ne-am facut planuri, dar cam tarzii, anul acesta frigul a venit mai repede! Noi am amanat o saptamana plecarea, crezand ca se schimba timpul, dar n-a fost sa fie si am renuntat!
@mariana. olaru, poate ca s-a scris mai mult pe tema Scarisoarei, dar am incercat sa spun care a fost perceptia mea despre pestera. Totul e frumos acolo, dar cel mai mult m-a impresionat avenul.
@Alina Morar, am plecat de acasa cu o lista lunga, ramanand sa vedem la fata locului ce mai putem vedea, dar am plecat tarziu de acasa, iar drumul pana la pestera a fost mult mai lung decat credeam, asa ca ne-am intors acasa. Am vrut sa intram si la Pestera lui Ionele, dar era prea tarziu.
@creivean, nu credeam sa gasesc acolo asa frumusete, cu toate ca drumul pana acolo a fost criminal! Pacat ca nu se poate trece mai departe!
Un review de nota 10! Iar fondul sonor este exceptional! Imi place foarte mult cum povestesti despre locurile vizitate de tine!
Al 14-lea vot vine din partea mea!
Noi am urcat, contra unei sume de bani-cred ca vreo 20 lei de persoana - cu un GAZ... vechi de pe timpul lui Pazvante, dar... am crutat propria masina. Alatur niste poze din timpul urcusului, daca nu te superi...
Pestera este inchisa incepand cu 14 iulie 2011. Se poate vizita doar duminica.
Se pare ca va fi inchisa pentru 1 luna, pentru niste lucrari de amenajare.
Multumesc pentru informatie, @Rodici.
Cei care doresc sa viziteze Pestera Scarisoara sper sa citeasca acest review (si ecourile) pentru a afla informatia, deoarece am inteles ca este doar un anunt la inceperea urcusului si nu s-a mediatizat in presa, multi ajungand acolo si afland de la fata locului ca nu se poate vizita.
Pestera este inchisa pentru ca se fac lucrari la drumul de acces, masinile deranjand, dar s-ar fi putut lasa accesul turistilor care urca fara masina, oricum acestia nu erau multi deoarece drumul era greu pentru masini, dupa parerea mea. In plus, s-a inchis intr-o perioada cand este un numar mare de vizitatori. Dar... asta e.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Ghețar — scris în 21.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Gheața adâncurilor - Scărișoara — scris în 09.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Un loc răcoros în plină vară — scris în 12.11.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Peștera Ghețarul de la Scărișoara, cu cele 270 de trepte metalice care coboara in aven — scris în 04.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Tara Motilor, Muntii Apuseni — Pestera Scarisoara & Manastirea Izbuc — scris în 28.09.18 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Ghetarul de la Scarisora — scris în 31.07.17 de doinapaula din GALATI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 O decepție fără margini... !!! — scris în 29.07.17 de Lucian Marcu din LAVAL - nu recomandă