GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ghetarul Scarisoara - Monument al Naturii
Am cautat toata primavara destinatii si locuri deosebite in afara tarii pentru a ne petrece concediul pe anul 2010, dar parca ceva ma impiedica sa ma opresc la un anume loc. Ceva din inima mea imi spunea ca nu e cazul sa rezerv în afara tării cînd mai avem locuri minunate la noi pe care nu le-am vazut. Un astfel de loc era frumusetea Munţilor Apuseni. Si astfel, in august pe temperaturi de peste 38 grade in Bucuresti, ne-am indreptat spre Tara Motilor – Albac.
Ajunsi pe Valea Ariesului, primul obiectiv de atins era Ghetarul de la Scarisoara.
Am plecat de la Pensiunea Steaua Ariesului (despre care vă voi povesti mai tîrziu) spre Gârda de Sus. De aici se face un drum la dreapta de aproape 10 km. acest drum este de piatra si daca ai masina cu garda sus si nu ţii prea mult la ea se ajunge usor pana la peşteră.
Drumul a avut pe o porţiune scurta nişte gropi mai mari, in rest a fost OK. Iubitorii de natură şi de drumeţii se pot încumeta s-o ia pe jos, dar au de urcat cam 3 ore. Există şi întreprinzători, care in schimbul unei sume negociabile te transporta pînă sus. La pesteră am observat si 3 maşinuţe electrice care faceau acest transport de persoane. Noi cum suntem comozi din fire şi avem împreună puţin peste 200 kg, am urcat cu maşina personală.
După ce am ajuns la parcarea de la poalele peşterii, am lăsat maşina şi am urcat cam 100 de metri printre brazi şi tonete improvizate de localnici ce te îmbiau cu clătite cu dulceaţă de afine şi zmeura sau cu plăcinte cu brînză coapte pe lespede. Pe unii copaci am citit o inscripţie care mi-a placut mult: ,,Dacă ai carat un pet plin pînă aici, nu-ţi va fi greu să-l cobori gol. ”
Intrarea la peşteră se face numai însoţiţi de ghidul peşterii şi după ce ţi-ai luat biletul de 7 lei. Programul de intrare este de luni pînă sîmbăta de la orele 9, 10. 20, 11. 40, 13. 00, 14. 20, 15. 40, 17. 00, 18. 00, iar duminica de la orele 10. 20, 11. 40, 13. 00, 14. 20, 15. 40, 17. 00.
Calea de acces în Peşteră este amenajata cu scări metalice cu balustrade de care e musai să te sprijini.
Ghetarul Scarisoara este prima pestera declarată Monument al naturii în România în 1938.
Peştera se află la o altitudine de peste 1165m faţă de nivelul mării. Ea are o lungime de 700m şi o diferenţă de nivel de 100m.
Ca să ajungi la prima sală – Sala Mare- trebuie să cobori într-un puţ vertical adînc de 50m, pe scări metalice. E o senzaţie ciudată să te ţii de bara metalică puternic încălzită de soare şi pe măsură ce cobori să constaţi că-ţi îngheaţă mîna pe aceeaşi bara metalică de susţinere. Cînd ai ajuns la baza treptelor trebuie să-ţi iei haine groase pentru că aici temperatura e sub 0°C.
Prima încăpere la care ajungi este “ Sala Mare” a cărei planşeu este ocupat de un bloc de gheata. Aici se circula pe poduri înguste de lemn ce-ţi conduc paşii spre Sala Biserica de unde poţi admira scăldate in lumina puternică a reflectorului multitudinea de formaţiuni stalagmitice de gheaţă. Nu-mi mai venea să ies de aici ştiind ce temperaturi ne aşteaptă la suprafaţă, dar cum vizita este limitată la 15 minute, am facut cale intoarsă la suprafaţă.
Peştera mai are doua rezervaţii ştiinţifice: ,,Rezervaţia Mare” şi ,,Rezervaţia Mică” în care se intră numai în scopuri ştiinţifice şi cu aprobări speciale.
Am plecat de aici cu o satisfacţie deosebită că am mai putut bifa un obiectiv deosebit atins în peregrinările mele prin frumoasa noastră ţărişoara.
La plecare de la Gheţari, am vizitat şi muzeul etnografic din parcare, unde o doamnă în vîrstă ne-a povestit cu lacrimi în ochi cum tinerii lor moţi plecaţi pe alte meleaguri nu-şi mai cunosc obiectele folosite în gospodării de către bunicii lor şi nici nu mai vor să păstreze tradiţiile şi să mai cînte la tulnic.
Soţul meu a cumpărat un tulnic în miniatură şi cînd a spus că e o vuvuzelă românească, tare s-a mai supărat doamna aceea şi a luat un tulnic mare ce-l avea expus şi i-a facut o demonstraţie. Nu ştiu dacă ea a auzit sunetul vuvuzelei africane, dar eu pot spune că sunetul tulnicului e deosebit.
În final ce pot spune decît că a fost o experienţă unică pe care nu ştiu dacă mai avem vreme s-o mai repetăm, dar am plecat cu sentimentul ca nu trebuie ratat nimic din ceea ce are România mai frumos…
Trimis de kmy in 16.08.10 11:04:56
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.48959500 N, 22.80961500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog, daca se poate, webmasteri sa atasati aceasta melodie sa vedeti cum poate canta o femeie la tulnic
http://www.youtube.com/watch?v=5iO2XDJPDDQ&feature=related
salut. intresant postul tau. un mare vot de la mine; ma duc si eu maine, bine ca am aflat orele de intare. si cum am logan o sa trag de el pana aproape de pestera.
nu ne ai spus cat face intrarea. de acolo as vrea sa trec si pe la pestera ursilor.
numai bine
@gigioc
biletul de intrare este 7 lei. Vezi ca am pus si un post despre o super cazare in zona. Pensiunea Steaua Ariesului.
@kmy
Si un SB acum vine catre tine
Cu cele mai calde felicitari de la mine!
Salutari si numai bine
Nu de pe plaiuri romanesti
Ci cu regret, unguresti...
Maine ni se termina si noua mini-vacanta de 5 zile din Budapesta si va trebui sa revenim acasa usor-usor. Incercam sa mai zabovim cateva zile si prin tara, intr-un scurt circuit, asa, ca sa ne revenim
P. S. Intr-adevar, recunosc avem o tara frumoasa si merita sa ne facem concediile in ea, nu sa dam banii ,,afara din tara'', in locatii straine, pe la vecinii nostri: bulgari, unguri, croati... Dar ce sa-i faci, draga mea, cand pachetele pentru familisti sunt tot mai convenabile ,,afara''...
Cat despre Pestera Scarisoara si Arieseni am ajuns si noi anul trecut pe-acolo, fiind cazati la Ighiu, aproape de Alba Iulia pensiunea Terra Mythica click aici. Si fiind relativ in zona, am zis ca e pacat sa ratam vizitarea acestui tinut de poveste. Pot sa-ti spun ca in luna mai cand am vizitat noi ghetarul, era de geaca si pantaloni lungi, numai fi-miu cel mare avea calduri si a coborat in tricou si bermude, la 4 grade cate erau atunci in Pestera. Dar uite-asa se caleste tineretul
Noi am ajuns si la Manastirea Ramet, unde am admirat gospodariile maicutelor si panselutele viu colorate din acea vreme. Voi ati vizitat-o?
@dananecula
multumesc mult pentru apreciere. Si eu citesc cu mare interes toate postarile tale. Nu, la manastirea Ramet nu am ajuns, dar sigur voi mai ajunge prin partile acelea, pentru ca mi-a placut mult de tot.
Multe amintiri am despre acest loc, poate voi gasi timp sa le astern pe site, pana una alta, felicitarile mele pentru review!
Da este adevarat ca inca avem o tara frumoasa noroc cu blonda moldoveanca care o va distruge cit de curind. Sau cu frunza ei.
Un vot si de la mine, mai ales c-am fost si eu la Scarisoara, din Galda ne-a luat un "ia-ma nene", cu 1,5 milioane de lei, avea omu' o Dacie 4x4, si ne-a asteptat cuminte pana am revenit, dar... am pierdut pozele, le mai caut...
Ghetarul Scarisoara, chiar daca are milioane de ani vechime si multa faima, nu m-a impresionat precum pestera Ursilor, sau review-ul tau!
Felicitari!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Ghețar — scris în 21.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Gheața adâncurilor - Scărișoara — scris în 09.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Un loc răcoros în plină vară — scris în 12.11.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Peștera Ghețarul de la Scărișoara, cu cele 270 de trepte metalice care coboara in aven — scris în 04.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Tara Motilor, Muntii Apuseni — Pestera Scarisoara & Manastirea Izbuc — scris în 28.09.18 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Ghetarul de la Scarisora — scris în 31.07.17 de doinapaula din GALATI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 O decepție fără margini... !!! — scris în 29.07.17 de Lucian Marcu din LAVAL - nu recomandă