GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pensiunea Maria Boroica, o frumoasă poveste maramureşeană
Gata, am terminat cu plimbările noastre în Bucovina, aşa că trecurăm pârleazul dincolo, în Maramureş, prin Pasul Prislop, pentru alte 4 zile stabilindu-ne cartierul general în Poienile Izei, la pensiunea Maria Boroica.
Din Borşa ne-am deplasat pe traseul Săcel - Săliştea de Sus - Bogdan-Vodă - Şieu - Poienile Izei, drumurile judeţene din zonă fiind acceptabile, se circulă cât de cât, sunt sectoare de drum cu denivelări, altele cu gropi plombate etc.
Pensiunea Maria Boroica este situată la intrarea în comuna Poienile Izei, pe partea dreaptă, de fapt treceţi de câteva locuinţe şi apoi urmează pensiunea, cu poartă mare, tradiţională, pe care noi, cât era de mare n-am văzut-o, ca nişte căscaţi ce eram! :)
Nu am văzut sigla de la poartă, am mers până în centrul localităţii, unde ne-am prins noi că ne dă cu virgulă la calcul, ne-am întors mergând foarte încet, capetele noastre se învârteau ca la bufniţe, şi în cele din urmă am găsit pensiunea, minune! :)
Am fost întâmpinaţi de doamna Maria aşa cum se face în Maramureş, cu bucurie şi cu un păhărel de horincă sau afinată, n-ai cum să refuzi aşa ceva!
Pensiunea Maria Boroica înseamnă o afacere de familie, tinerii proprietari, harnici şi inimoşi, ajutaţi bineînţeles de părinţi, încercând să satisfacă toate cerinţele turiştilor, şi din ce am văzut sunt convins că o fac foarte bine.
După ce am lăsat maşina în parcarea din faţa pensiunii, ne-am luat în primire camerele, aici am avut 2 camere duble, structura de cazare nu include apartamente, doar camere triple şi duble, 10 la număr.
Deoarece nu mai plecam nicăieri, după ce am despachetat am coborât la un pahar de horincă şi la spionarea locului, pentru a divulga secretele celor care doresc să ajungă aici.
Terenul din faţa pensiunii este în pantă, atenţie la parcare, întrucât undeva în partea dreaptă se mai construieşte un corp de clădire destinat cazării turiştilor, pe care gazdele speră să-l dea în folosinţă cât mai repede, curtea este amenajată cu pietriş, în mijloc fiind montat un robinet unde, dacă doresc, turiştii îşi pot spăla maşinile prăfuite.
Sala de mese, micuţă, frumos amenajată, se află la parter, iar în spatele pensiunii este un foişor destul de spaţios, unde stam seara, la un păhărel de... horincă! La acest capitol gazdele sunt generoase, când aveai chef de o tărie găseai horincă şi afinată peste tot, şi în foişor, şi în sala de mese, băuturile sunt de calitate, ne făceau o poftă de mâncare de numa-numa! :)
Eu şi consoarta mea am avut o cameră dublă la etajul 1, spaţioasă, curată, cu baie generoasă, cu şifonier imens, multe spaţii de depozitare, iar juniorul nostru a avut o cameră la mansardă, mai mică, implicit şi baia fiind mai mică, suficient însă pentru el. Tot la mansardă, pe hol, proprietarii au amenajat un spaţiu cu costume populare specifice zonei, destinate turiştilor, puteţi sa faceţi fotografii îmbrăcaţi în aceste superbe straie tradiţionale, noi nu am ratat acest moment.
Şi aici sunt probleme cu semnalul la telefonia mobilă, foarte slab, mă refer la reţeaua Telekom, însă cu netul ne-am descurcat binişor, de asemenea şi la tv posturile se văd foarte bine, nu au fost probleme.
Am ajuns la un capitol care face cinste Maramureşului, mâncarea! Dimineaţa, micul dejun a fost mai mult decât îndestulător, cu produse aproape în totalitate făcute în casă, de gazde sau cumpărate de la localnici, produse de patiserie, calde, toate cu un gust deosebit, am băut lapte de vacă adevărat, pentru 4 zile am uitat de cel de la cutie. Seara la cină, am avut diverse ciorbe, excepţionale, sau ,,zamă acră", cum spun localnicii, iar la felul de bază am savurat carne şi cârnaţi de porc de la garniţă, carne de pui, cu piure şi diverse garnituri, sau tocăniţă de cartofi cu carne de porc, complice la toate acestea fiind doamna Ioana, mama proprietarului, o bucătăreasă desăvârşită.
Pur şi simplu am fost răsfăţaţi în cele 4 zile, gazdele, oameni deosebiţi, ne-au satisfăcut toate cerinţele, sunt deschişi dialogului, comunicativi, tot timpul cu zâmbetul pe buze, o plăcere să discuţi cu ei, să afli cât mai multe despre minunatul Maramureş.
Dacă ajungeţi aici, e obligatoriu să faceţi o plimbare la locuinţa bunicii proprietarului, situată pe dealul din spatele pensiunii, la circa 300 de metri. Buna, cum îi spun ei, coboară de 2-3 ori pe zi în sat, şi reţineţi, are 96 de ani! Noi am urcat greu, când am ajuns la locuinţa acesteia suflam ca şi când am fi escaladat vârful Moldoveanu! Casa în care locuieşte are o vechime de 100 de ani, camerele sunt decorate cu multe obiecte tradiţionale, specifice zonei. Am stat aproape o oră de vorbă cu buna, ne-a povestit multe episoade din viaţa ei, momente plăcute sau mai puţin plăcute, ne-a dat sfaturi cum numai un om la o asemenea vârstă poate să o facă. Am plecat de acolo îngândurat, având în cap o singură concluzie: a fost o lecţie de viaţă, pe care am să o ţin minte mult timp!
Cam aceasta a fost povestea de astăzi, vă invit să veniţi şi să citiţi această frumoasă poveste aici, la faţa locului, să descoperiţi acest loc minunat, numit Maria Boroica !
Vacanţe frumoase vă doresc!
Trimis de Safta Radu in 13.08.19 15:39:46
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.69786800 N, 24.12772200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Pensiunea Maria Boroica, POIENILE IZEI" (deja existentă pe sait)
Super faină locația, mâncarea și povestea. Despre morosenii din poză ce să mai zic? Oameni faini. Vă salutăm cu drag!
@Safta Radu: No, țucuv-aș, că tare faini mai sunteți! (P15).
@Safta Radu: Casă cinstită, de oameni gospodari și buni ca pâinea caldă!
Frumoase locurile, frumos locul de popas ales de voi!
O încântare a simțurilor! La ce curățenie e pe-acolo, sigur și aerul era pur! Iar de data asta, vremea a ținut cu voi!
Buna e o istorie, o poveste de viață!
Frumoasă poveste ne-ai spus, dar eu nu mă mai mir!
Mai aștept și altele!
Votat, ca de obicei, cu sufletul!
P15: inițial nu v-am recunoscut! SUNTEȚI din filmul ăsta: frumoși și buni!
@ungureanica: Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot. Şi noi vă salutăm cu drag!
@Mitica49: Mulţumesc mult, gentleman ca întotdeauna!
@Zoazore: Adevărat ai grăit, casă de oameni voioşi şi gospodari, sunt foarte multe asemănări cu locul meu de suflet din Mărginime, ştii tu care. Zona e frumoasă, cu relief submontan, cu dealuri împădurite, care dau un farmec aparte.
Despre buna ce să zic, chiar e o poveste de viaţă, numai când te gândeşti la câte a trăit şi văzut în cei 96 de ani!
Poze cu costumele populare n-aveam cum să nu facem, cum să ratezi aşa ceva când vii în Maramureş?
Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot.
@Safta Radu: Ce frumoși sunteți!
Și bunica este frumușica, draga de ea
Frumos.
Felicitari oamenilor gospodari, care pun pret mai mult pe omenie si nu pe partea " afaceristica" !
Ar fi o idee ca dupa ce buna n-o mai fi, casuta sa-i fie transformata intr-un mini muzeu!
@vulpe mihaela: Nu e o idee rea, chiar deloc! O întâlnire cu o persoană ca buna te face să vezi lumea altfel, să gândeşti altfel, sistemul tău de valori să fie regândit şi reaşezat. Fiul bunei ne spunea că aceasta coboară în sat şi iarna, când stratul de zăpadă este destul de consistent, în iernile geroase vine şi se uită la televizor în casa lor, apoi în toiul nopţii pleacă la căsuţa ei, pe întuneric, nefiindu-i frică de sălbăticiunile pădurii, şi are 96 de ani! Cum am scris şi în articol, pentru mine a fost o lecţie de viaţă întâlnirea cu ea.
Despre oamenii locului, doar cuvinte de laudă, oameni gospodari, omenia face parte din fiinţa lor.
Mulţumesc pentru ecou şi pentru vot.
@Safta Radu: Si eu ma simt destul de inteleapta si cu experienta (nu stiu daca si sunt ), dupa mai putin de jumatatea varstei bunicii, dara ea... iti dai seama ce inseamna un secol de existenta? Un om cu frica lui Dumnezeu, asezat si linistit, care a vazut de toate: si razboaie, si revolutii, si atatea guvernari, atata istorie...
Sa treci prin atatia ani, de la opait la internetul care te duce intr-o clipita in toate colturile lumii...
Te urăsc!
De ani de zile vreau să ajung în Poienile Izei. Încă n-am ajuns. Nu Borșa, nu Moisei, nu Săpânța, nu Vadu Izei, nu!
Poienile Izei! Aproape că știu toate pensiunile din sat. Au și niște familii Petreuș acolo. Cu unii mă și conversez ocazional.
Câțiva ani de zile las tot pentru Apuseni și Maramureș.
Mă mir că nu v-o dus duminică la biserică în port popular. Sau nu ați prins duminica acolo...
@Mioritica: În sfârșit, îmi zice și mie cineva de pe AFA că mă urăște!
Am ajuns la Poienile Izei datorită unei vecine, căsătorită la noi în oraș de 30 de ani, dar de loc din... Bârsana. Ea mi-a spus că dacă vreau să simt cu adevărat spiritul Maramureșului, la Poienile Izei trebuie să merg. I-am urmat sfatul și nu-mi pare rău, ne-am simțit minunat acolo! Am prins duminica, am fost la biserică, dar nu în costume populare, însă ce vezi acolo te lasă fără cuvinte! Aproape toți localnicii vin la slujbă în portul popular, să vezi copiii în costumașele acelea, tare frumoși erau! Așa că nu mai sta, descoperă Maramureșul!
Ai menționat și Apusenii, alte locuri de o frumusețe răpitoare, dacă dorești poți să citești review-urile mele despre aceste plaiuri minunate, și cazări, și plimbări, am scris câte ceva din toate.
Numai gânduri bune!
@Safta Radu: Mi-e nu mi-o vândut nime' pontu' cu Poienile Izei. L-am găsit după miros. Mă bate gându' să caut lucru acolo - ceva, rânit la vaci, întors fânu' , să mă mut vreo jumate an acolo.
Și-n Apuseni știu vreo 200 de români + am amu un pont nou. De citit, da, de drag, așa, dar de organizare - am fiturile mele. La review urile tale scrie cât te-a costat să stai acolo. Eu am stat amu' 2 ani 10 zile în Arieșeni aproximativ moca. Haaaai numa' și numa' ! (Am prins o nuntă cu vătafu' Bogdan cât am stat acolo). O fată de la djst era tăt numa' inimă. Prietena mea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Totul este la superlativ — scris în 25.06.24 de Marin Gurgu din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Colt de Rai — scris în 25.12.23 de bobyrodin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O vacanță de nota 10 în Maramureș la cei mai super proprietari — scris în 16.08.22 de ux126723 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Cei mai buni! — scris în 12.01.22 de Turistul2022 din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 O vacanță OK — scris în 30.12.21 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Dezamăgitor — scris în 12.12.21 de yan27 din BRăILA - nu recomandă
- Sep.2021 Vacanta frumoasa — scris în 19.01.22 de Loredana Maria din BUCUREșTI - RECOMANDĂ