BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un turist în munţii Maramureşului se întâlneşte cu un cioban care stătea sprijinit într-o bâtă cu 3 numere mai mare decât îi trebuia: - Bade, de ce nu tai o bucată din bâta aia? Nu crezi că e cam lungă? - Nu pot. În partea de sus am motive florale... - Atunci tai-o de jos... - Nu pot. În partea de jos am motive maramureşene... - Păi atunci tai de la mijloc o bucată şi apoi lipeşti capetele la loc... Uite, la mijloc n-ai nici un motiv. - Aşa mă gândeam şi eu, dacă n-am nici un motiv, de ce s-o mai tai???
Am tot promis încă de anul trecut că mă întorc în Maramureș. Despre locurile vizitate anul trecut se poate citi aici: vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii
Continuarea s-a concretizat în acest an iar după discuția în contradictoriu cu ciobanul maramureșean am coborât de pe munte și aveam nevoie de cazare. Sau de ceva mai mult deoarece locul ales oferă mult mai mult decât o simplă cazare a turistului obosit. Eladi se cheamă sau mai exact casa noastră pentru trei zile.
Localizare și acces pensiune Eladi
De și ascunsă oarecum în pădure satelitul nemilos i-a făcut o poză care se poate mări poate nu chiar la nivelul firului ierbii dar se pot distinge clădirile, anexele și granițele proprietății. Coordonatele GPS arată cifrele aproximative 47.65121300 N, 24.70074100 E iar adresa poștală ne povestește despre Strada Iiei nr. 10A Borșa județul Maramureș la o înălțime deasupra mării de cca 700 m. Siteul propriu a pensiunii se poate studia aici: pensiuneaeladi.ro
Cum am ajuns noi pe acolo din Sibiu? Păi greu, nu prea avem drumuri în RO. Am folosit A1 și A10 până în Turda pe urmă doamne ajută pe drumurile naționale DN1N, DN1C, DN17, DN17D, DN17C, DN1B. Cât despre costul drumului de cca 345 km am luat de la guvern ăia 50 de bani/l de benzină dar n-am ajuns prea departe, am mai pus de la mine încă vro... 400 lei și am ajuns.
Accesul dinspre șosea (strada Libertății) se face pe un drum privat asfaltat, iar parcarea este amenajată locurile fiind delimitate cu marcaje.
Despre Eladi
Pensiunea de patru stele/margarete se află într-o zonă mai retrasă de zgmototele orașului și totuși nu prea departe de acesta. Într-o vale mică la aproximativ 100-150 m de șosea mărginită de păduri de foioase și conifere găsim acest loc de care greu m-am despărțit după cele 3 zile petrecute aici. Conform site există 12 camere în diferite configurații cum ar fi dublă, triplă, apartament, etc. Pensiunea nu oferă mâncare dar oferă informații privind servicii de catering din zonă. Astfel există 2 posibilități pentru turist: fie se autogospodărește cu alimente proprii fie comandă de mâncare și le servește tot aici. Totuși de sărbători (Crăciun, Anul Nou, Paște) pensiunea oferă și mâncare, mese festive dar în acest caz discutăm de alte prețuri.
În afară de cazare există acele zone comune utile pentru turiști. În interior găsim o sală de mese, o bucătărie și un hol. În exterior găsim un foișor cu bucătărie utilată /grătar în aer liber, un alt foișor suplimentar, o terasă cu umbrele, piscină sezonieră, șezlonguri, bănci de odihnă, masă de tenis, masă de biliard, zonă de belvedere către pensiune și către munții Rodnei, minizoo cu capre de munte și un ciubăr în devenire sper cât mai repede deoarece aș vrea să mă întorc cândva.
Rezervare
Se poate face rezervare telefonic, ori prin booking, sau prin diferite siteuri turistice. Personal am sunat mai întâi după care conversația am continuat-o prin SMS și Whatsapp. Tarifele încep de la 150 lei/noapte (cameră dublă), continuă cu 180 (dublă superioară sau triplă) 250 (dublă de lux) și se opresc la 300 lei atât se dă pe un apartament/suită. Plata se poate efectua cash, card sau virament. Se oferă bon fiscal.
Camera
Am plătit 250 lei/noapte dar nu mi-a părut rău. Camera 1 este una din cele mari spațioase cu terasă imensă și vedere la munții Rodnei. Conform site camera are o suprafață de cca 30 mp și este adecvat pentru 2+1 persoane numai bună pentru noi.
După intrare se va trece printr-un hol încăpător aici se află un frigider mediu pe care l-am cam umplut cu proviziile aduse de acasă. în hol se mai află un cuier și un taburet. Pereții sînt din lambriuri și ceva plăci de piatră decorative.
În cameră care este luminată cu două ferestre și două uși de sticlă (pare să fi fost 2 camere mai mici în trecut aici cel puțin aș arată în turul virtual de pe site, pe partea dreaptă găsim un pat imens matrimonial cu noptierele aferente și un televizor cu un ecran adecvat pentru mărimea camerei de aproximativ 120 cm. În partea stângă găsim o canapea extensibilă 2 noptiere și o măsuță. Dulapul încastrat în pereți este atât de încăpător încât poate găzdui toată lenjeria de pat, obiectele turistului și bagajele aferente. Podeaua este acoperită cu parchet laminat și covor. Prize există la fiecare noptieră și la televizor.
Baia este destul de încăpătoare, conține vas WC, bideu, chiuvetă, oglindă, duș cu perete de sticlă, lumini multe, priză, uscătoare. Consumabile ar fi prosoape, săpun lichid, șampoane în plic, hârtie WC.
În balconul imens am găsit o măsuță de sticlă și trei scaune imitație ratan sintetic cu pernele aferente. Pe măsuță era o scrumieră ceramică, în cameră nu se fumează. În balcon mai găsim două prize. Coșuri de gunoi am avut în hol, baie și balcon. WIFI a funcționat sub numele routerului ELADI1 sau ELADI2 și nu se cere parolă. Semnalul WIFI a fost ok cel puțin pentru ce am avut nevoie a funcționat.
Aer condiționat nu este și nici nu este nevoie. Pensiunea fiind în zonă montană este destul de răcorosă, ca și idee la momentul vizitei era cod portocaliu de caniculă în țară și în apropiere dar noi nu am simțit asta noaptea era răcoare ca toamna. Pentru sezonul rece există centrală termică, am văzut calorifere în cameră și baie iar în hol o imensă sobă de teracotă.
Camera are 2 ferestre și 2 uși din sticlă. Vederea este spre Munții Rodnei, se vede bine zona alpină, să zicem chiar din pat. Fereastra laterală dă spre grădină/zonă de agrement.
Minusuri cameră: Ca de obicei la articolele mele de cazare enumăr întotdeauna și minusurile găsite/observate. Dar aici pur și simplu nu am găsit. Eventual poziționarea patului matrimonial datorită configurației, cel care doarme pe partea dreaptă, la colțul patului va avea fix 15 cm loc să treacă.
Bucătăria/bucătăriile
În bucătăria interioară găsim mobilierul în care se află un strict necesar pentru turistul care se autogospodărește, mai exact tacâmuri, farfurii, pahare, oale, etc. Ca și aparate de gătit avem un aragaz (se va deschide robinetul buteliei în prealabil) un cuptor cu microunde, aparat de cafea, frigider.
În foișorul principal găsim cealaltă bucătărie iar în sezon devine tabăra de bază. Din punct de vedere dotări găsim un cuptor cu coș de fum multifuncțional care se poate folosi pentru preparare grătar, evetual pizza sau o prăjitură (în cuptorul închis) plită de fier. Lemnele, cărbunii, pastile și chibrituri pt aprindere sînt puse la dispoziție. Dar vara tot aragazul este de bază pentru încălzirea mâncării. La chiuvetă avem apă caldă și soluție de spălat vase. Dotarea cu tacâmuri este mai sărăcăcioasă aici, totul trebuie adus din bucătăria interioară.
Ca și mobilier unde se poate mânca găsim 2 seturi de mese+bănci. Pentru voie bună există o boxă BT unde turistul se poate conecta fie cu telefonul fie să introducă un stick USB.
La nevoie în foișorul secundar se mai găsește un set de bănci și masă plus un grătar de fier. Sau se poate mânca în prima zonă de relaxare cu fotolii, mese și umbrele.
Sala de mese din interior este destul de încăpătoare arată ca o sală de evenimente și tot aici se și organizează câte ceva de ex crăciun/revelion, etc.
Minusuri bucătărie: Păi nu prea am găsit nici aici. Eventual aș recomanda completarea foișorului cu ceva oale, farfurii, pahare în plus.
Alte zone de petrecere a timpului liber
În curtea pensiunii având o suprafață generoasă există diferite zone de petrecere a timpului liber. Vara pe gazon găsim o piscină demontabilă din acelea care se găsesc în comerț cu cadru metal diametru 5m, înălțime 1m. Lângă piscină turistul se poate odihni. să facă plajă pe șezlong.
Aceeași zonă iarna se transformă în pârtie de schi, minipârtie pentru adulți și școală de schi pentru copii. Tot în această zonă am văzut un loc amenajat pentru un eventual foc de tabără.
Copii au zona lor de joacă, o trambulină, un leagăn, o căsuță și jucării. Pe terasă găsim și un set de fotolii pentru mărimea lor.
Pentru adulți și nu numai în foișorul secundar se va găsi o masă de bilard, iar jos o masă de tenis toate fără costuri suplimentare.
Terenul pensiunii se află parțial în pantă. Pentru a ajunge la locul de belvedere se va urca pe niște cărări ca de munte. Acolo vom găsi o inimoară din lemn un cadru perfect pentru doritori de selfie. Intrând în pădure dar care se află tot în curtea pensiunii dăm de acele capre de munte care așa cum am observat au condiții bune de trai.
Pe partea opusă în apropierea parcării am găsit o căsuță din lemn precum în povești, conform gazde va deveni curând casă de oaspeți. Tot aici se află și ciubărul în devenire conform gazde cât mai curând.
Seara pensiunea și grădin pensiunii este iluminată cu diferite surse de lumină ambientale sau utile. Există și iluminația stradală astfel nu putem discuta niciodată despre o beznă totală.
Minusuri: nu am găsit, poate șezlongurile din plastic puțin coapte în rest tot ok.
Ospitalitate, servicii
Începând de la rezervare și până la finalul sejurului gazdele au fost tot timpul atente la nevoile turiștilor. La sosire se va primi o cafea și o horincă din partea casei. Dar acest lucru s-a repetat și a doua zi. La sosire se primesc informații despre toate zonele din pensiune. Informații se oferă și privind actvitățile din afara pensiunii fie că este vorba de drumeții fie de alte servicii.
Curățenia în camere este exemplară, lenjeria de pat, prosoapele ca noi. Zonele comune la fel sînt curățate zilnic, coșurile de gunoi golite. Grădina este întreținută, iarba cosită, gazonul tuns, vegetația de decor aranjată. Curățenie în bucătării/foișoare este dar aici depinde foarte mult și de ceilalți turiști cum își lasă vesela folosită.
Un alt serviciu inedit este că în decursul timpului gazdele au tot adunat costume populare maramureșene. Aceste costume se pot îmbrăca de către turiști iar aceștia se pot distra, eventual fotografia pentru o amintire de neuitat.
În afară de asistență turistică/sfaturi pentru vizite, drumeții pensiunea recomandă și oferă contact/rezervări pentru diferite alte activități cum ar fi închiriere ATV uri, plimbare cu șareta/sanie iarna trasă de cai, sau echitație. Iarna schiul este de bază, astfel în curtea pensiunii se pot lua lecții/inițieri în acest sport.
Pentru cei care doresc să comande mâncare pensiunea recomandă restaurantul La Doi Păuni - ww.doipauni.ro - noi ne-am autogospodărit dar dacă comandam prețurile la acest restaurant sînt ok/simțite.
Minusuri servicii / ospitalitate: nu am găsit
Ce am făcut/cum am petrecut noi pe acolo?
Pe lângă cazarea excelentă am folosit bucătăria, am mâncat/băut doar în foișorul de afară. Zilnic am folosit piscina. Am vizitat caprele. Am jucat biliard. Dimineața am stat pe terasa camerei și băut cafeua uitându-ne spre crestele munților. Seara am mai folosit calculatorul tot pe terasă. Am urcat cu telescaunul, am vizitat Cascada Cailor și făcut și o drumeție mai scurtă. Mi-am pus răbdarea la încercare folosind mocănița. Am vizitat Borșa, Moisei, Vișeu. Cam atât.
Împrejurimi
Clar, nu se poate sta doar la pensiune cu atâtea frumuseți din jur. Complexul turistic Borșa nu se află departe de pensiune, de aici se pot folosi instalațiile pe cablu (telescaun/telegondolă) pentru a ajunge în zona alpină din munții Rodnei. De acolo se pot vizita mai departe obiective, Cascada Cailor, Lacul Știol, Pietrosul Rodnei, sau pur și simplu se poate face o drumeție de creastă. Iarna se pot folosi pârtiile de schi.
În Borșa care are în componență și Băile Borșa sînt de văzut biserici istorice, muzeul Rădăcinilor, izvoare de apă minerală. În Moisei care este la fel o zonă turistică avem de văzut Mânăstirea Moisei, biserici istorice, monumentul eroilor.
Din Vișeul de Sus se pot lua unul din cele 6 trenuri pe cale ferată îngustă, mocănița cu locomotive istorice cu aburi. Vizita va lua clar o zi. Și se poate vizita mai departe locurile pe care le-am văzut anul trecut, Bârsana, Sighet, Săpânța. Sînt doar câteva din cele enumerate, oferta turistică este mult mai bogată.
Revenind la pensiune, clar o recomand și sper ca într-o zi să mă pot întoarce și eu.
Trimis de AZE in 23.07.22 00:01:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.65121300 N, 24.70074100 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Felicitări pentru alegerea inspirată!
O cazare frumoasă, deosebită, la un preț bun! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2014 Vacanța scurta, dar superba — scris în 12.09.14 de dorupop din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2012 Experienta amara din mini vacanta — scris în 12.01.13 de emiliaiclanzan din DEJ - nu recomandă
- Jul.2011 Locuri minunate, oameni minunati — scris în 14.01.13 de isoscel* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Felie de rai — scris în 05.08.11 de adriananicoleta din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Minunat — scris în 15.08.10 de armina din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Relaxare — scris în 28.02.10 de Sanziana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 O vacanța minunata — scris în 14.02.21 de ux118696 din CONSTANTA - RECOMANDĂ