ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.04.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    JUN-1992
    DURATA: 5 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 1 MIN

    SAINTE CHAPELLE / O bijuterie a goticului Rayonnant

    TIPĂREȘTE

    Capella Gregoriana

    Daca ma intreaba cineva ce mi-a placut cel mai mult in Paris, fara sa ezit raspund Saint Chapelle.

    Construita in 1240 la ordinul lui Ludovic al IX-lea cu scopul de a adaposti coroana de spini si o bucata din crucea pe care a fost rastignit Isus, Saint Chapelle este recunoscuta ca find cea mai frumoasa realizare in stilul goticului Rayonnant. De fapt constructia se compune din doua capele suprapuse.

    Capela inferioara nu este mai inalta de 7 metri si este compusa din 3 nave, nava centrala fiind enorma in comparatie cu celelalte dispuse lateral, in principal ahitectura consta intr-o serie de arcade trilobate sustinute de mici coloane nu mai inalte de 2 metri, ceea ce impresioneaza si frapeaza aici sunt bogatele decoratiuni policromate in special in albastru rosu si auriu. Impresia mea este ca arhitectura are rolul de simplu suport pentru toata aceasta bogatie de culoare.

    In contrast cu capela inferioara, care este oarecum "inchisa" si intunecoasa, cea superioara este un altar al transparentei si luminii. Frescele caracteristice arhitecturii romanice sunt transpuse aici magnific cu ajutorul vitraliilor. Cu o singura nava lunga de 17 metri si inalta de 20.5 metri, capela superioara te uimeste cu sclipirea sa. In cele 50 de vitralii se regasesc 1134 de scene din biblie desfasurate pe o suprafata de 618 metri patrati, practic prima impresie este ca zidurile lipsesc si ca tavanul gotic cu boltele sale pictate in albastru cu crini heraldici aurii se sprijina doar pe coloane despartite de vitralii

    Cuvintele sunt de prisos oricat de bine a-si vrea sa le folosesc nu pot descrie impresia care ti-o lasa vizitarea acestui monument, ceea ce stiu sigur este ca nu concep sa mai merg la Paris fara o noua vizita la Saint Chapelle.


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 12.04.09 01:24:17
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3387 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P1x [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1300 PMA (din 2 voturi)

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    zozo
    [17.04.09 12:00:24]
    »

    Mie, cel mai mult la Paris, mi-a placut TOTUL! De fapt toata Franta, istorie si arta impunatoare!

    Aveti dreptate insa, Saint Chapelle, este o comoara bine ascunsa in curtea interioara a Palatului de justitie. Pietrele pretioase incrustate in pereti, arhitectura, culorile, atmosfera intima, necosmetizata, calda...

    Mi-a spus un pictor francez ca florile pictate pe acel fond albastru indigo nu sunt crini, cum credeam eu, ci flori de iris stilizate. Mi-a confirmat acelasi lucru un ghid local pe valea Loarei, la castele… floarea regalitatii este irisul si nu crinul, cum am invatat eu la istorie…Omul cit traieste invata!

    Dar ce m-a cucerit definitiv la Paris, a fost ATMOSFERA acestui oras, care nu degeaba a fost numit orasul luminilor! Si eu m-as intoarce oricind in acest oras minunat, ca si dumneavoastra!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [17.04.09 20:24:46]
    »

    Hmmm, puteam sa jur ca este vorba de crini, multumesc pentru informatie, am citit mai multe impresii despre Paris, nu doar pe acest site, si lumea se plangea ca este un oras murdar, ca oamenii nu sunt civilizati, cred ca asta le scapa, asa cum ati zis dumneavoastra... ATMOSFERA.

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [29.04.09 22:12:39]
    »

    intre timp m-am documentat putin, simbolul ultracunoscut care apare peste tot in Franta este mult mai vechi folosit si in Grecia si in Japonia, nu este certa provenienta sa, se pare ca este totusi vorba de o floare, unii sustin intradevar ca este vorba de o specie de iris (sunt pareri controversate), insa ulterior a fost asimilat cu un crin si in mod cert floarea regalitatii franceze este crinul, cu toate ca simbolul in sine poate deriva din alceva.

    zozo
    [30.04.09 11:45:58]
    »

    Legendele florii iris

    I. Cuvantul grec iris inseamna "curcubeu". Floarea a primit acest nume de la zeita greaca Iris, divinitatea curcubeului, mesagera zeilor de pe muntele Olimp. Zeita prelua mesajele de pe taramul divin, numit "ochiul paradisului" si, invesmantata intr-un nor de stropi stralucitori, purtata de aripi asemenea ingerilor, le aducea pe pamant coborand de-a lungul curcubeului. Iris are si semnificatia de "ochi al paradisului", desemnand atat zeita, floarea, cat si centrul ochiului nostru. Irisul, ca parte a ochiului, reprezinta micul graunte de paradis care salasuieste in fiecare dintre noi.

    In Grecia antica, irisul era un simbol al Ideii si Mesajului. Barbatii plantau adesea flori de iris pe mormintele iubitelor sau sotiilor lor ca un tribut adus zeitei Iris, care avea indatorirea de a conduce sufletele femeilor spre campiile elizee.

    De asemeni, floarea de iris era considerata a avea proprietati de vindecare; medicul grec Discorides prescria radacini de iris in amestec cu miere si otet ca un remediu contra tusei, racelii, indigestiei si sciaticii.

    Acum cateva mii de ani, un artist caruia i se incredintase reprezentarea "in stucco" a preotului-rege din Minos pe peretii palatului din Knossos, l-a infatisat pe acesta inconjurat de o multitudine de irisi.

    Vazut ca un simbol al puterii si in Egiptul antic, irisul era amplasat pe sprancenele sfinxului si pe sceptrele faraonilor. Atunci cand faraonul Thutmosis III a celebrat cucerirea unor vaste teritorii din Asia Mica prin crearea unei gradini cu irisii adusi din campaniile sale de razboi, impresionat de frumusetea acestor flori, a ordonat imortalizarea lor in sculpturile din templul lui Anon din Karnak.

    De-a lungul vremii, irisul a fost un simbol central in cultura mediteraneana si in cea din sudul Europei. Familiarul simbol "Fleur-de-lis" este o stilizare (cu 3 petale) a irisului.

    Doua legende descriu modul in care "Fleur-de-lis", reprezentand perfectiunea, lumina si viata, a devenit un simbol al monarhiei franceze.

    Conform celei dintai, primul rege francez, Clovis, avea o sotie crestina, Clotilda, care se straduise indelung dar fara succes sa isi converteasca sotul la crestinism. In anul 469 e. n. , Clovis, avand de infruntat armata unui trib germanic care ii invadase teritoriile, a jurat ca, daca reuseste sa isi infranga dusmanii, va deveni crestin iar simbolul celor trei broaste de pe stindardul lui va fi in inlocuit cu trei crini. A iesit invingator in razboi iar floarea sacra de iris a fost pictata pe steagul sau de lupta.

    O a doua legenda relevand semnificatia istorica a simbolului "Fleur-de-lis" este datata in anul 1147, cand regele francez Louis al VII-lea s-a conformat unui vis care ii spunea sa isi aleaga ca emblema un iris purpuriu inainte de a porni cea de-a doua cruciada.

    Ioana d'Arc, sprijinind inscaunarea ca rege a Delfinului, Charles al V-lea, a purtat un steag alb cu emblema "Dumnezeu binecuvanteaza Franta", sub forma "Fleur-de-lis", atunci cand a condus trupele franceze catre victoria in fata armatei engleze.

    Crinul, simbol al monarhiei franceze, a fost ascuns intru totul vederii publicului de catre revolutionarii din 1789. Ornamentele reprezend crini au fost inlaturate de pe cladiri si de pe draperii, iar cetatenii care purtau "fleur-de-lis" pe vesminte sau ca bijuterie erau ghilotinati fara drept de apel.

    Cele trei frunze ale irisului semnifica credinta, intelepciunea si valoarea. Irisul a fost o reprezentare a regalitatii si protectiei divine pe parcursul secolelor, in intreaga lume.

    In Japonia, irisii sunt un simbol al eroismului, iar irisii albastri sunt o referinta la "sangele albastru", jucand un rol important pentru baietii care iau parte la traditionalul festival de primavara.

    Irisul este floarea nationala a Frantei, fiind adesea folosit ca insemn sau emblema a acestei tari.

    Copyright © godessdiana88@yahoo. com. 2009


    II. Irisul sau stanjenelul, cum este mai bine cunoscut, este o floare remarcabila prin formele, culorile si prin parfumul ei placut. De asemenea, are o valoare simbolica in numeroase civilizatii ale lumii. Astfel, in mitologia greaca, Iris este zeita soarelui, considerata mesager intre Olimp si Terra, drumurile sale fiind marcate de un curcubeu multicolor care ii indulcea sobra aparitie.

    Dupa aparitia crestinismului, irisul a inceput sa fie considerat drept floarea Fecioarei Maria. La francezi a fost cel dintai simbol al regalitatii, fiind premergatorul faimoasei flori de crin. Floarea de iris este alaturi de crizantema si simbolul oficial al Japoniei.

    de Rodica Fudulu, VIVA!


    PS Se pare ca amindoi avem dreptate!!!! La inceput irisul, apoi crinul, amindoua au fost florile regalitatii in Franta! Si cind te gindesti ca totul a pornit de la acea minunata bijuterie a Parisului Sait Chapelle!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    godessdiana88*
    [20.06.09 17:16:00]
    »

    Toate bune si frumoase despre acest site, AmFostAcolo. Trebuie insa sa precizez ca articolul "Legenda florii iris", publicat aici de Zoso, imi apartine (dupa cum indica si copyright-ul), el putand fi gasit alaturi de alte articole asemanatoare in blogul "Diana, zeita dorintelor tale secrete", la adresa http://godessdiana88sex1.blogspot.com

    Admin
    [24.06.09 22:56:39]
    »

    zoso a si mentionat ca e al tau articoul, zeito - linkul nu avea cum sa-l puna, nu-i permitea programul -- l-am "activat" eu.

    Daca nu este okey pentru tine, scrie -- voi sterge articolul.

    Costi
    [20.12.09 12:55:29]
    »

    Într-adevăr, Sainte Chapelle este o bijuterie care, din păcate, este un pic cam înghesuită şi asta face să-i estompeze din măreţie.

    Oricum, merită calificativul dat de Cristian_h, deşi mai sunt şi alte lucruri care merită aceeaşi preţuire, nu mai departe de Notre Dame, care e la o aruncătură de băţ, tot în Île de la Cité‎.

    Aş mai adăuga câte ceva la cele spuse de Cristian_h.

    Capela inferioară era destinată servitorilor, iar cea superioră, legată de sala consiliului, adăpostea relicvele crucificării, în prezent aflate la Notre Dame: coroana de spini, fragmente din crucea sfântă şi unele instrumente de tortură. Toate acestea au fost cumpărate de Ludovic al IX-lea, sanctificat ca Ludovic cel Sfânt.

    O ultimă precizare: termenul de "navă", folosit de Cristian_h, de altfel, corect, dar mai puţin folosit, este sinonim cu cel de "naos".

    Îmi permit să adaug şi eu nişte fotografii şi, deoarece Cristian_h a pus fotografii mai mult cu interiorul, eu am să pun unele cu exteriorul bisericii.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [20.12.09 14:01:54]
    »

    multumesc costy , orice poza este bine venita , la fel sper eu si aceasta coloana sonora:

    http://www.trilulilu.ro/antonora/6c9ec61b484f54

    Admin
    [20.12.09 20:55:11]
    »

    Adaugat ilustratia muzicala propusa (una, ca de obicei, perfect adecvata).

    Fotografiile incarcate si atasate de stancosty nu sunt afisate la acest review (programul afiseaza poze de la alti utilizatori doar cand nu gaseste "suficiente" poze proprii); in schimb ele pot fi vizualizate in Galeria Foto atasata acestei destinatii)

    Admin
    [13.02.10 13:34:49]
    »

    mutat la 'Excursie Paris', care va grupa toate impresiile 'de calatorie' din aceasta destinatie

    webmaster
    [10.07.12 18:48:24]
    »

    Mutat la rubrica "Paris - locuri 'must see'" (nou-creata pe site)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Costi, Cristian_h*, godessdiana88*, zozo
    Alte impresii din această RUBRICĂParis - locuri 'musai de văzut':


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046624898910522 sec
    ecranul dvs: 1 x 1