ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 15 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Acele minunate parcuri şi grădini. Din Paris şi împrejurimi (I)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

In perioada 1990-2018, la peste 55 de ani spre 60, împreună cu soţul am început să vedem lumea cu foamea flămândului care o cunostea numai din cărţi sau filme. Am vizitat  continente, ţări, orase, catedrale, muzee, situri arheologice, am urcat pe vulcani, am făcut croaziere, dar dintre toate, parcurile şi grădinile ocupă un loc aparte în amintirile mele prin îmbinarea perfecţiunii naturii cu măiestria omului.

 Departe de mine să spun că le-am văzut pe toate- doar unele din cele mai importante-, nici nu pot să le ordonez după vreun top al valorii lor, ci după cum îmi amintesc. Nu am de gând să reiau ce am scris eu sau alţii, voi scrie însă despre accesul la ele, actualizări luate de pe internet  şi câteva informaţii practice. Mă voi limita la câteva fraze şi fotografii pentru fiecare, de natură a vă trezi interesul în caz că sunteţi prin apropiere, sfătuindu- vă de pe acum să le acordaţi câteva ore. Asta nu vă scuteşte de o informare completă înainte de a ajunge acolo. Nu veţi regreta şi veţi păstra amintiri de neuitat.  

 Pe fiecare fotografie am aplicat un program de scris ca să nu se încurce între ele. Pentru că sunt foarte multe, acest review îl voi secţiona în Parcuri şi grădini din Paris şi împrejurimi (I) -unde sunt  peste 300 de spaţii verzi dintre care am văzut aproape 15, - din alte oraşe ale Europei (II) si din alte continente (III).

Parcuri şi gradini din Paris şi împrejurimi (I)

 

1. Parcul şi Grădinile Versailles

-Versailles este un oraş independent care nu face parte din Paris deşi majoritatea turiştilor îl asimilează oraşului- lumină. Este situat în Île-de-France la 22 km de Paris şi în 2015 avea o populaţie de 86000 locuitori 

-Atestat documentar in 1038, Versailles a intrat in istorie odata cu achizitionarea mai multor terenuri de catre Regele Ludovic XIII, care a decis sa construiasca aici un pavilion de vanatoare. In 1661, Ludovic XIV a devenit rege al Frantei si a decis ca la Versailles sa se construiasca un palat demn de Curtea Frantei.

-Acces. Se poate face la palatul şi grădinile Versailles cu trenul, autobuzul sau taxiul. Cea mai simplă metodă este cu trenul. Linia RER C, pleacă din mai multe stații din centrul Parisului (Muzee d'Orsay, St. Michel-Notre Dame și altele) și ajunge la stația Versailles-Rive Gauche din Versailles. Durata călătoriei variază între 20-40 de minute, costul este de 7 euro pe bilet dus-întors.

-Internetul este plin de anunţuri privind staţiile trenului sau ale autobuzelor, orare, preţuri.

-Grădinile şi parcul se pot vizita gratuit cu excepţia orelor în care funcţionează fântânile muzicale   (marţea şi în WE din mai până în octombrie). Lunea nu se vizitează.

-Pentru a vedea în plus şi grădinile palatului Trianon şi ferma Mariei Antoinette, - distanţa pe jos fiind mare, - se ia un trenuleţ sau maşinuţe electrice cu staţia la Marele Canal din apropierea  palatului Versailles.  

-În vremea lui Ludovic XIV, Palatul Versailles era cel mai impunator de pe continent. O suprafaţă de 800 ha cuprinde palatul Versailles, palatele Trianon şi ferma (le hameau)) Mariei Antoaneta, parcurile şi grădinile.  

 Spectaculoasele grădini sunt situate în partea vestică a palatului și sunt alcătuite din :parcul Versailles și Grădina Versailles-ului, proiectate în jurul anilor 1660 de arhitectul  Le Notre, sub îndrumarea Regelui Soare.  

-Parcul cuprinde majoritatea spațiilor verzi, pădurea din jur și grădinile castelelor Trianon. Aleile parcului sunt împodobite cu numeroase opere de artă, inclusiv 221 de statui, montate în poziții identice și la distanțe egale. Dintre toate statuile din parc, cea a lui Apollo este întâlnită în șapte locuri diferite, însă cea mai impunătoare este imaginea idealizată a Regelui Soare, aflată în bazinul care-i poartă numele, cu vedere către Marele canal. Marele Canal afost construit  între anii 1667 şi 1680 ca o axă care uneşte palatul Trianon cu Versailles.

- Grădina Versailles-ului are în partea de est palatul, la vest – bazinul Carului lui Apollo, la nord  bazinul lui Neptun, iar pe latura din sud  Orangeria.  Ele sunt considerate prototipul gradinii franceze datorita stilului elegant si bogat in lucrari artistice si scenografie. Cea mai opulenta este fantana lui Neptun, grupurile statuare din care tasnesc jeturi de apa„covorul verde si bazinul lui Apolo. Cele mai reprezentative grupuri statuare sunt ale Latoniei cu copiii ei Apollo şi Diana, grota Tetgis, bazinul Neptun- pe care le veţi admira la faţa locului.

-Cu trenuleţul ajungeţi la grădinile palatului Trianon întinse pe 23 ha, totalizând 8 km de alei. Ele sunt grădini în stil francez cu desene geometrice delicate, sculpturi şi vegetaţie, păstrând totuşi aspectul natural. Ferma   (le hameau) Mariei Antoinette este un sat artificial  cu 12 căsuţe de lemn, construit între anii 1783-1785   sub influenţa scrierilor lui J. J. Rousseau, ˝ retour a la nature˝. Aici e de văzut Templul Amorului, o rotondă de marmoră cu 12 coloane corintice pe care se sprijină o statuie de 2m reprezentând un Cupidon.

2. Jardin du Luxembourg.

 -Grădina a fost comandată de Maria de Medicis în 1612. Este  situată în al şaselea arondisment cu o suprafaţa de 23 ha. fiind insufletita de  flori, iazuri si sculpturi. constituind una dintre cele mai cautate locuri de odihna din Paris.

-Acces. Cu metro 12 şi 4 (nu foarte aproape) şi autobuz 83.

 -Întreaga Jardin du Luxembourg este echipată cu aproximativ 80 de sculpturi minunate, precum și cu vaze și pavilioane. Din 1975 sunt incluse în patrimoniul mondial şi din 2005 sunt administrate de muzeul Luvru.  

-Restaurarea şi mărirea grădinii a avut loc în prima jumătate a sec. XIX când a luat înfăţişarea de azi cu alei, pâlcuri de pădure, un lac circular, fântâni şi foarte multe statui. Lucrările de modernizare şi înfăţişarea de azi a căpătat-o după 1850 datorită baronului-arhitect Haussmann căruia i se datorează sistematizarea întregului Paris. Grădina Luxembourg are 106 statui şi monumente din care cele mai importante sunt ridicate în amintirea reginelor Franţei începând cu Clotilde soţia lui Louis –Philippe (sec. V), soţia regelui franc Clovis. Statuile de regine sunt amplasate de jur împrejurul bazinului central. În grădină se mai găsesc statuia Libertăţii, statui de animale, scene mitologice şi ale unor mari personalităţi: monumentul lui Euge Delacroix, Beethoven, Flaubert, Beaudelaire, Chopin. Grădina este amenajată o parte în stil francez, alta ca parc englezesc, o bijuterie artistic de neratat de turistul care vizitează Parisul

3. Grădinile Tuileries 

-Se găsesc în arondismentul 1 şi sunt cele mai vechi şi cunoscute grădini din Paris. Suprafaţa lor este de 25.5 ha, comparabilă numai cu a grădinii Luxembourg fiind doar cu 3 ha mai mică.   Reprezintă cea mai populară promenadă între Luvru şi Champs Elysees.

-Acces. Se face cu metro 1,7, 8,12,14 şi cu 15 linii de autobuz staţiile găsindu-se la piaţa Concordiei la vest, Luvru la est, Sena la sud şi Str. Rivoli la nord.

-Grădinile au fost create în timpul Caterinei de Medicis în 1560 odată cu construcţia palatului Tuileries astăzi distrus. Peisagistul architect genial care a dat grădinii forma de azi a fost Le Notre în anul 1764. El a desenat o alee centrală pe laturile căreia a amplasat un bazin circular şi unul octogonal. Mai târziu grădinile au fost dotate cu foarte multe statui clasice de Maillol, Rodin, Henry Moor.  

În 1850 Napoleon al III-lea a construit aproape de intrarea dinspre Concorde două clădiri simetrice, o seră de portocali  numită Orangerie unde se găsesc celebrele picturi ale lui Monet, Nympheas şi o sală dedicată unui joc la modă Jeu de paume.

4. Parc Monceau.

-Este una dintre cele mai frumoase grădini de flori din Paris,  cu o suprafaţă de 8.5 ha, situată între arondismentele 8 și 17.  

-Acces. Se poate face cu metro 2 sau autobuz liniile 30 şi 85

-  A apartinut ducelui de Chartres care l-a inaugurat în 1775  şi apoi din 1779  ducelui Philippe d´Orleans. Ei şi-au dorit  , un tărâm al iluziilor, o grădină de agrement care îmbină antichitatea, exotismul și Evul Mediu Este un adevărat refugiu romantic de liniște, unde ruinele, sculpturile artiștilor și vegetația luxuriantă se află una lângă alta. În parc au fost construite o colonadă romană, un minaret, o moară, un cort de tătari, o piramidă de dimensiuni reduse, stele funerare, statui, o grotă fermecată. Lacul oval cu nuferi numit Naumachie este înconjurat de coloane corintice care provin dintr-o biserică din Saint-Denis demolată în 1719. Parcul este împodobit cu statui de scriitori şi muzicieni celebri ca Guy de Maupassant, Ambroise Thomas, Alfred de Musset, Chopin. Claude Monet a imortalizat parcul în trei picturi celebre. În parc există un platan enorm plantat în 1814 şi a cărui circonferinţă măsoară 7 m. Proiectele parcului au fost modificate  de baronul Haussmann când s-a construit şi un pod veneţian curbat. În 1861 Napoleon al III-lea a inaugurat parcul pe care îl cunoaștem astăzi 

-Alături de poartă este o rotondă numită pavilionul Chartres sugerând un templu clasic doric. Proiectele parcului au fost modificate  de baronul Haussmann când s-a construit şi un pod veneţian curbat.  

5. Parc des Buttes Chaumont.

-Este amplasat în arondismentul XIX în nord-estul Parisului în faţa primăriei cu acelaş nume de unde tinerii căsătoriţi vin cu tot alaiul în parcul cu suprafaţă de 25 ha. Este unul din cele mai mari  şi frumoase spaţii verzi din inima Parisului.

 -Acces. Se face  prin şase puncte cu metro 5 şi 7 bis sau autobuzele 60 şi 75 ale căror staţii sunt în dreptul acestor intrări. Aleile de plimbare, de practicat jogging sau pentru bicicleta însumează 5.5 km.

- A fost inaugurat  în 1867 de Napoleon al III-lea pe baza concepţiei lui Haussman ca o grădină engleză  cu peisaj montan  într-un cartier pauper  în care erau cariere de gips, de piatră. şi groapa de gunoi a Parisului.  

-În interiorul parcului este o colină artificială (la butte) inaltă de 30m  în varful căreia se află un chioşc numit templul lui Sybille la care se ajunge pe o pasarela sau pe podul Sinucigaşilor. Lacul care înconjoară insula are 1.5 ha şi un diametru de 150 m. El este alimentat de trei izvoare din care unul se găseşte într-o grotă artificială înaltă de 20m. Atmosfera de basm este completată de o cascadă cu o cădere de 32m în faţa căreia se pozează cuplurile de îndrăgostiţi sau de nou căsătoriţi.

6.  Parcul Trocadero

-Are o suprafaţă de 9,4 ha si se află sub palatul Chaillot construit în 1937 pentru Expoziţia Universală. Parcul Trocadero se află în arondismentul 16 şi face trecerea spre Turnul Eiffel.

-Acces. Staţia de metrou Trocadero sau bus  22,30,32,63,52,62, Este delimitat la nord-vest de aripile Palais de Chaillot și la sud-est de Sena și Pont d'Iéna la Place de Varsovie, cu Turnul Eiffel pe malul opus al Senei.  

 -Fântâna Varşoviei este un bazin cu apă înconjurat de 12 fântâni arteziene care se ridică până la 12m şi alte 24 cu coloana de 4 m şi 20 de tunuri de apă pe care o aruncă la 50 m înălţime. Cum ele funţionează după un orar précis, merită să aştepţi câteva minute pentru a le vedea în toată splendoarea lor

7. Champs de Mars

-Champs de Mars este un spaţiu mare verde între Tour Eiffel şi Ecole Militaire cu o suprafaţă de 24.6  ha situat în arondismentul 7. Este deschisă zi și noapte.

-A fost construit  în 1765 odată cu Ecole Militaire, fiind utilizat la instruirea a până la0000 cadeţi. Cu timpul Champs de Mars a fost folosit pentru adunări populare dar şi pentru ghilotinarea unor personalităţi în timpul Revoluţiei Franceze în 1793. De pe Champ-de-Mars a fost lansat în 1783 primul balon umplut cu hidrogen din lume. Ulterior aici au fost ţinute Expoziţiile Universale din 1867,1889,1900 şi 1937. Este clasificată ca un sit al patrimoniului mondial UNESCO.  

 - Acces. Cele mai apropiate stații de metrou sunt La Motte-Picquet–Grenelle, École Militaire și Champ de Mars-Tour Eiffel, o stație de cale ferată RER suburbană pentru navetiști 

-Jocurile Olimpice şi Paraolimpice din 26 iulie-8 sept 2024 s-au desfăşurat în Arena Champ-de- Mars (în locul Grand Palais Ephemere)

8. Parcul La Villette  

- Este situat in partea de nord a orasului Paris, in arondismentul 19, Este cea mai mare suprafaţă înverzită din Paris cu o întindere de 55 ha, din care 33 ha. spaţii verzi, restul fiind construcţii şi drumuri.

- Acces. Se poate face cu metro 5, metro 7, statia Port de Pantin sau autobuzul PC între Porte Maillot şi Porte de La Vallette. Este străbătut de canalul Ourcq. Deschis zilnic tot anul 24de ore, intrare liberă în parc, cu taxă în muzeu şi geodă.  

 -Oraşul Stiinţelor şi Industriilor şi parcul La Villette au fost construite în anii ´80 pe locul unor foste abatoare care funcţionau din timpul lui Napoleon al III-lea. La concursul pentru proiectarea parcului au participat 800 societăţi de arhitectură din 40 de ţări. Concursul a fost câştigat de un francez a cărui idee de bază  a fost ca parcul să conţină o  serie de construcţii cu acoperiş roşu, numite folies.  Principalele puncte de interes sunt: marea hală din La Villette, muzeul Stiinţei şi Tehnologiei, Geoda, conservatorul de muzică şi dans, filarmonica (în construcţie), teatrul Paris-Villette, cinematograful în aer liber, oraşul muzicii, un centru ecvestru, bază nautică, etc. Sala de spectacole Zenith din parcul La Villette cu capacitate de 6300 de locuri. Zece gradini tematice se gasesc in interiorul parcului printre care se numara, grădinile echilibrului, ale insulelor, ale oglinzilor, ale umbrelor.  Geoda este o construcţie sferică realizată în 1985 În exterior geoda este acoperită cu 6500 de triunghiuri de oţel care reflectă lumina ca o oglindă. La Cite des sciences et l´industrie este cel mai mare muzeu de stiinte din  Europa.  

9. Jardin des Plantes  

-Se află în centrul oraşului pe malul stâng al Senei în arondismentul 5  cu o suprafată de 28 ha.   şi  cuprinde grădina botanică, grădina alpină şi grădina tropicală A fost fondată în  1626 ca Jardin du Roi de medicii regelui Ludovic al XIII- lea şi al XIV-lea. Adăpostește sediul, laboratoarele, colecțiile, galeriile muzeale și serele  Institutului Național francez de Istorie Naturală

-Acces. Metrou 5 în apropiere de gara Austerlitz  

10. Parcul national St Cloud (Sevres)

-Sevres este un banlieu, un oraş  cu 23000 locuitori, separat  de Paris, la 20 km de acesta, situat în  departamentul Hauts-de –Seine, regiunea Ile-de –France. Este renumit datorită fabricării porţelanurilor de Sevres cărora li s-a făcut un muzeu. Muzeul este amplasat chiar la poarta domeniului St. Cloud fiind înconjurat de o vastă pădure. Pe poarta sa este inscripţionat cu litere mari ˝Sevres- cite de la Ceramique˝Domeniul naţional Saint Cloud are 460 ha şi se întinde înafara Parisului dealungul localităţilor Saint- Cloud, Sevres şi Marnes-la- Coquette

-Acces.  Se ajunge cu metro 9, cap linie Pont de Sevres sau 10 Boulogne -Pont Saint- Cloud de unde se ia un autobuz comunal (169,179 sau 171.). Se mai poate ajunge şi cu trenul din gara Saint- Lazare

-Parcul este clasat ca monument istoric. Începuturile sale coboară în sec. VI când nepotul regelui francilor Clovis a fost înmormântat în St. Cloud. În sec. XVI în parc a fost construit un palat în care s-au întâmplat multe evenimente: asasinatul lui Henri al III lea în 1589, preluarea puterii în 1799 de Napoleon Bonaparte, proclamarea lui Napoleon ca împărat în 1804. Palatul a ars în 1870

-Parcul are un impresionant grup statuar dedicat libertăţii, lacul cu statuile înconjurătoare, Marea Cascadă şi Marele Jet. Marea Cascadă este o impozantă construcţie în stâncă din sec. XVII. Partea superioară este dominată de statuile Senei şi Marnei din care apele se revarsă într-un bazin. dreptunghiular. Monumentul are o înălţime de 90 m. În jurul bazinului sunt amplasate statui clasice iar în mijlocul acestuia ţâşneşte un jet de 42 m care depăşeşte cu15 m cea mai înaltă arteziană din Versailles.

11.   Grădina din Place des Vosges

-Grădina pieţii Vosges se află în vechiul cartier Marais în arondismentul 3 într-un cartier foarte select. Are o suprafaţă de numai 1.8 ha. A fost construită de Henric al IV-lea în 1605 pe locul unui fost palat. Până în 1800 se numea Le Jardin de la Place Royale având la nord palatul regelui şi la sud al reginei. Cele 36 de clădiri care o înconjoară au numai două etaje pt. a nu depăsi palatele regale.  

-Acces. Metro 1,5, 8, place de la Bastille

-În centrul parcului se află statuia ecvestră a regelui Louis XIII care a fost făcută după 188o înlocuind o statuie veche distrusă de revoluţionari în 1793. Este înconjurată de patru fântâni rotunde amplasate în mijlocul peluzelor. În clădirile din jur au locuit Victor Hugo, ex-preşedintele FMI Dominique Strauss-Kahn, George Simenon.

 12. Bois de Vincennes.

-Bois de Vincennes este o pădure în arondismentul 12 din estul Parisului , separat de oraş prin bulevardul periferic. Este situat la confluenţa dintre Sena şi Marna. Este cel mai mare spaţiu verde din Paris cu o suprafaţă de 995 ha fiind un adevărat plămân care depăşeste Bois de Boulogne din vestul capitalei (846 ha).  Are patru lacuri  care însumează o suprafaţă de 20 ha, dintre care cel mai mare este lacul Daumesmil.  Este  străbătut de 7.8 km de râuri şi 80 ha grădini

-Acces. Are şapte porţi de intrare deservite de liniile de metrou 1 şi 8 care au staţii la marginile pădurii. Accesul se mai poate face cu  RER-A spre Vincennes. Pădurea este străbătută  sau înconjurată de 12 linii de autobuz ale rețelei de autobuze RATP

-În interiorul Bois deVincennes funcţionează  instituţii şi cluburi sportive sau de agrement ca: parcul zoologic din Paris  hipodromul Vincennes, Château de Vincennes, centrul ecvestru Bayard, parcul floral, ferma din Paris Grădina de agronomie tropicală.

 Pentru redactarea acestui material am folosit succinct câteva informaţii din reviewurile scrise de mine :

vezi impresii  pentru grădinile Versailles  

vezi impresii   pentru grădina Trianon şi Le hameau de Marie Antoinette  

vezi impresii pentru Tuileries 

 vezi impresii  pentru Champs des Mars 

 vezi impresii  pentru Trocadero  

 vezi impresii pentru  parc Monceau, Butte Chaumont, La Villette, St Cloud 

vezi impresii pentru Jardin du Luxembourg, parc Monceau, Tuileries, Place des Vosges

Din păcate pentru excursiile făcute cu mult timp înainte de intrarea în Afa nu am avut notiţe. Pozele le-am preluat din albumele mele privind Parisul. Am completat cu informaţii la zi de pe internet cât şi pentru fiecare, mijloacele de transport pentru un acces apropiat de obiectiv.  

Repet, dacă vizitaţi Parisul şi sunteţi prin preajma unui parc sau grădini, nu îl ocoliti pentru că o vizită de două-trei ore vă va aduce datorită perfecţiunii lor, multă linişte şi bucurie  sufletească.

 

WEB, dacă se poate ataşează: https://www.youtube.com/watch?v=Jj6JCwiZlck

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 16.09.24 09:24:28
Validat / Publicat: 16.09.24 12:50:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 269 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Intrare în grădinile Tuileries
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.09.24 12:50:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[16.09.24 12:53:06]
»

@webmasterX: Multumesc

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[16.09.24 20:10:03]
»

@Michi: Excelentă sinteză, plină de informații foarte utile.

Felicitări!!!

mihaelavoicu
[18.09.24 22:38:55]
»

Dragă Michi tu faci omul să nu mai viziteze și altceva, așa frumos ai prezentat parcurile din Paris. În Parc de Luxembourg am descoperit 20 statui de regine și femei celebre ale Franței. Felicitări!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[19.09.24 07:59:36]
»

@mihaelavoicu: Multumesc pentru apreciere. Am vrut ca acest review să fie un indrumar pentru cei care care merg la Paris pentru prima oară, 3 sau 7 zile, să se abata si intr--unul sau două parcuri sau gradini, diferite una de alta si care, multe au amprenta genialului arhitect peisagist Le Notre. Cu piciorul, metroul sau autobuzul ele vor incanta privirea si sufletul si in plus vor oferi si o oră de odihna după kilometri intregi strabatuti pentru a vedea muzee, palate, piete, monumente, bulevarde. Va urma un review despre gradini si parcuri reprezentative din marile orașe ale Europei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂParis - locuri 'musai de văzut':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060346126556396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1