ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 3 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Național

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Parcul Național din București este aproape de Arena Națională și se întinde până spre spitalul de copii Victor Gomoiu, mărginit fiind de Bulevardul Basarabia unde sunt câteva restaurante și de partea cu parcul și de partea cealaltă.

În interiorul parcului regăsim complexul sportiv Lia Manoliu, motiv pentru care parcul mai este numit și Lia Manoliu care a fost o sportivă româncă născută la Chișinău, Moldova, ce a primit medalia de aur la atletism în 1968 în Mexico. Ea a fost prima sportivă din lume care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice.

Parcul a fost amenajat în anul 1953 și, inițial, s-a numit 23 August.

În acest perimetru exista bază de înot, turn de parașutism (care a fost dezafectat), patinoar, terenuri de tenis și unități de tratament pentru sportivi, fiind cel mai mare complex sportiv din țară. Inițial, suprafața totală era de 54 de hectare. Federația Română de Fotbal își avea sediul tot în incinta parcului precum și Casa Fotbalului.

Acum 100 de ani, locul se numea Bariera Vergului. Astăzi, parcul este înconjurat de un cartier de vile luxoase, selecte deși unele au stil minimalist, altele, însă, amintesc de arhitectura brâncovenească și se învecinează cu clădiri mai noi, futuriste, înșirate toate, după porți, în curțile lor, pe străzi umbrite de arbori falnici care acoperă carosabilul și-l umplu de frunze îngălbenite, pe toamnă.

În Parcul Național ajung rar. De obicei intru prin poarta de după spitalul Gomoiu, din Bulevardul Basarabia și apuc să mă plimb pe alee, la vale pentru că relieful coboară spre lac și fac asta că nu sunt terase pe partea asta, restaurantele încep să se înghesuie unele în altele abia spre intrarea dinspre Arena Națională și acolo ajungeam mereu pe terasă și-mi pierdeam motivația pentru plimbare. Pe partea aia mai ratam intrarea în parc și ajungeam pe aleea spre stadion pe care îl ocoleam și ajungeam în spate la Mega Mall, spre Vatra Luminoasă. O dată chiar mi-am făcut ambiție să găsesc intrarea în parc dinspre Vatra Luminoasă și-am umblat mult și bine până am înțeles că parcul este abia după un cvartal de blocuri și intrarea se face abia din strada paralelă cu Vatra Luminoasă, o stradă mai liniștită, fără prea mult trafic și cu două borduri apropiate pe mijlocul străzii cu vegetație abundentă între ele: strada Maior Coravu care iese spre un rond limitrof, în parc.

Parcul Național îmi place foarte mult pentru că este, practic, o împrejmuire a unei mici zone împădurite, cu arbori înalți deși destul de rari, ce-i drept. Printre acești copaci sunt alei asfaltate pe care se tot plimbă bicicliști sau trotiniști, pe aleile în pantă, spre lac. Pe lac este insulă și un pod înalt, metalic, face joncțiunea cu malul dar nu este întreținut și o poartă din bare metalice oprește accesul spre pod și insulă. Cu vedere spre insulă găsim restaurant Riviera, elegant, cu terasă orientată fix spre lac și spre insulă și cu o priveliște luxuriantă pentru că parcul stă de mulți ani netulburat iar vedetația a apucat să crească abundentă, relieful insulei fiind înalt iar apa are o culoare verde fix de aceeași nuanță ca și a plantelor astfel că, pe terasa restaurantului fiind, ai o priveliște de un verde aproximativ omogen. În octombrie, pe sub copaci, era extrem de plăcut, pe aleile parcului. În spatele restaurantului sunt 6 căsuțe pentru diverse dar am găsit una singură deschisă duminică după-amiază și nici aia nu avea prea multă căutare că puținii trecători păreau veniți mai mult la plimbare și relaxare decât la cumpărături și n-aveau chef de ciocolățele sau jucărele și nici eu nu aveam. Înaintând pe alei, pe malul apei, găsim tot felul de podețe, scări albe, balustrade și drumeaguri întortocheate. Mai spre marginea parcului, spre spital, există, de multă vreme, amfiteatrul Mihai Eminescu unde, ocazional, se mai organizează câte o activitate. În fața acestuia sunt jucărele și un trenuleț parcat acolo spre deliciul micuților.

În fața amfiteatrului era obicei să se organizeze, la vremea recoltei, târgul de toamnă. Uneori mergeam pe zi și găseam mulțime de bucate, artiști populari făcând atmosferă, ceaune cu sarmale și munți de grătare, alteori ajungeam pe seară și plimbăreți nu mai erau, pe întuneric, seara vine devreme în octombrie și găseam munți de mâncare în parc și nu avea cine să mănânce. Anul ăsta am trecut pe acolo și am găsit târgul pe trotuar, în afara parcului iar parcul foarte cumințel, în liniștea și relaxarea sa în timp ce, pe trotuarul limitrof era mare zumzăială și înghesuială cu butoaie de must, ceaune imense de tochitură, munți de plăcinte, ghemuri imense de cârnați, murături, chiar și gozleme, clătite, kurtoș kolaks, acadele și rahat și câte și mai câte, în agitația specifică de târg de toamnă. Prețurile sunt mereu imense pe la târg. O scovergă ce-o iau de la chioșc cu 3 lei, aici era 10 lei. În fine, am dat și eu o tură de-a lungul târgului dar, în final, tot spre parc m-am lăsat să mai alimentez și cu oxigen. Amu’, nu zic, târgul era bine organizat și cu multe decoruri de-ți lua ochii dar m-am lăsat pe vale, spre simplitatea copacilor și a verdelui plantelor.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 05.11.23 19:26:40
Validat / Publicat: 05.11.23 20:00:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 239 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 La intrarea în Parcul Național Lia Manoliu din București
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[05.11.23 20:13:43]
»

2 web add

https://m. youtube.com/watch?v=q6kXj_l2p9U&t=1071s

k-lator
[05.11.23 23:27:57]
»

@Mioritik????????:

Prețurile sunt mereu imense pe la târg. O scovergă ce-o iau de la chioșc cu 3 lei, aici era 10 lei.

Este foarte adevărat că prețurile la târguri sunt mari - de multe ori se exagerează - dar pot să-ți dau câteva exemple care contrazic acest lucru (sau demonstrează că prețul este oarecum justificat). Acum vreo trei săptămâni, am cumpărat de la târgul organizat la Ministerul Agriculturii, după ce m-am tot codit - struguri la preț de 10 lei/kg, extraordinar de, parfumați, dulci și buni(de mult nu am mai gasit în comerț așa struguri). Ce să vezi, că la sfîrșit de săptămână, la piață strugurii (cam aceleași soiuri) erau tot 10 lei/kg.

În ceea ce privește acele scovergi (care apar în filmarea pe care ai postat-o) erau 10 lei dacă alegeai să iei cu dulceață/ cremă de ciocolată/ brânză și smântână... etc. Altfel, simplă sau doar cu zahăr era doar 6 lei/buc. Nu zic că este un preț mic! Nu știu cum sunt cele de 3 lei/buc, dar îți garantez că astea de la parcul Național erau EXCELENTE - gustul copilăriei. Oamenii aceia care le fac și erau la acest târg, sunt de obicei în Parcul IOR (zona de lângă terenurile de baschet/ patinoar - către Bd. Nicolae Grigorescu). Le recomand! Dacă mergi acolo, vei vedea că mereu este coadă de 8-10 persoane.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[05.11.23 23:59:30]
»

@k-lator: În față la Sir, Lujerului, 3 lei bucata, identice, simple

Eu, de fapt, mă gândeam la cele de la Oktoberfest, am dat 15 lei pe una, aia chiar enorm,

Aia de 10 lei, hai să zic, fie...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068379163742065 sec
    ecranul dvs: 1 x 1