GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Banc: Un tip pescuia pe malul Nilului. Ore-n șir tot arunca undița, de prins, nimic! După-amiaza toridă, omul nostru se topea de căldură. La mal vine un crocodil: -Băi, omule, ce faci tu aicea? -Pescuiesc, zice ăsta. -Păi, ai prins ceva? -Neam, nimic! -Dar, nu ți-e cald? -Off, mor de căldură! La care, crocodilul: -Ei, ce mai stai, și-așa nu prinzi pește, hai în apă și fă o baie!
Peștele se poate mânca în fel și fel de... feluri.
Eu, unul, sunt convins că, în ADN -ul meu, o spirală din aia provine de la vreun pelican, băgat accidental în devenirea mea umană, al'fel nu-nțeleg cum de pot mânca atâta de mult pește?! Un trauler întreg și tot nu mi se pare puțin.
În continuare o să vă prezint rețeta mea de borș de pește și asta doar așa, pentru că vă cunosc și-mi sunteți dragi!
Bun, notați-vă, pentru că nu o să repet, să n-avem vorbe!
Se iau trei mașini în care să încapă patru familii, formate, în principal din oameni maturi, bărbați și femei. Adică, la câți bărbați, tot atâtea femei. În cazul nost' de față la toată întâmplarea a fost și una bucată viitor adolescent, adică peste vreo doi ani.
În mașini, cu multă grijă, se vor adăposti lucruri și alimente care se pot dovedi a fi necesare pentru organizarea și desfășurarea traiului în locurile unde vrem s-ajungem în hălăduiala noastră : mâncare, legume, alcoale de diferite tării, legume, dulciuri și oareșce hanțe, de adăpostit trupurile de le-avem în dotare.
Țuști în respectivele autoturisme și, preț de cca 200 de km, talpă, frate! Atenție, pe șoselele patriei există și alte automobile populate de niște oameni răi, dornici în a strica plăcerile celorlalți ”participanți la trafic ” cum le place lor să-i intituleze pe oamenii obișnuiți. Pentru asta se folosesc de niște instalății, de le zice ”radare”, cu care fac ei nește vrăji și, pac, ți-a luat abecedarul, ptiu, ptiu, ptiu!
În continuarea rețetei, ne ținem de drum, chiar dacă ajungem și pe malul unei ape mari, extrem de curgătoare. Aicea se coboară, se urcă pe niște coji de nucă, cu tot cu agoniseala de-am luat-o cu noi, în mașini, n-ați uitat de începutul rețetei, da?
În cazul meu, particular, mă trec toate apele atuncea când trebuie să trec, pe bune, o apă. Urcat în bărcuța respectivă, făcut cruci și cu limba, închis ochii și răbdat vreo 10 minute cât durează toată daravela. Mi-am făcut cruce, ca nebunul, pentru că cei doi prieteni ai mei au rămas pe mal, dar nu cu mâna goală, ci și cu sticlele de rachiu, deci, eu cum să-mi fac curaj?!
Ajuns pe malul hălălalt, cărat bagaje spre cabana unde urma să ne lucească ochișorii în alea două nopți și trei zile de voiam să habităm acolo.
Ajuns cumva după-amiaza, adăpostit calabalâcul, mers pe pontoanele amenajate de gazdă pe malul apei, băut, moderat, cantități de alcool, aruncat undița-n apă (știu locul unde a căzut, să mor de vă mint!), uitat la barjele de treceau pe apă. Pe urmă, mirat ce frumos este apusul de soare, ce frumos e răsăritul de lună și ce întuneric e noaptea, un întuneric gros, ca-n nucă!
A doua zi, trezit omenește, ore adecvate, uitat cu mult interes la cel ce curăța peștele deja prins, dat cu părerea despre cum trebuie făcută treaba asta cât mai bine dar, ferit acordat ajutor, Doamne feri, noi nu umblăm cu cuțite, da?
În continuare, dezlegat ponton de la mal, făcut plimbare îndelung, pe apă, tremurat de frică, promis mie că niciodată, dar niciodată, nu-mi mai încredințez viața unei table de trebuie să plutească, dar, trebuie să recunosc că am văzut lucruri frumoase, deci FRUMOASE!!!
Întors, într-un final, sănătoși, Doamne, mulțumescu-Ți că mi-ai ascultat rugile, ajuns la cabană, trecut la pregătit borș de pește.
Rețeta e simplă :
Se pune apă la clocotit, într-n mare ceaun. Curățat zarzavat și legume, la greu :o cârcă de morcovi, o târnă de roșii, o sarcină bună de ardei grași și un siloz de ceapă. Și vreo doi ardei iuți, așa, de sprinteneala gustului. Cum spusei, legume fără număr!
Asezonat cu sare, din aia mare, călcată de cocoș.
Pus în ceaun, la fiert, nu foarte mult timp, circa douăj'de minute.
Între timp, peștele curățat se porționează. Aaa, uitam, pești de diferite mărci și capacități cilindrice. Aruncat peste apa în care fierbe zarzavatul, ținut încă 15-20 de minute, cu focul ceva mai potolit. Dres cu ouă și cu oțet. Borșul, mă refer, nu, n-am băut așa de mult!
Scoase bucățile de pește din supă. Pregătit un mare mujdei de usturoi. Pentru bucățile de pește de se mănâncă după ce leorbăi supa. Așezat la masă și mâncat până ce nu se mai poate respira iar deplasarea se va face prin rostogolire.
Dacă cineva mai poate, se trece la saramură de pește, din burtă de crap sau pești cumva întregi. Rugat la Dumnezeu să ne ierte, nouă, păcatele noastre că, și noi, deh, iertăm păcatele... lăcomia e un păcat, așa-i?
Asta e rețeta mea de borș de pește. Cei cu talent bucătăresc, nu vă luați de mine, e posibil să fi ars (urât cuvânt pentru unul de gătește, așa-i?) niște etape, dar, ce vreți, niciun bucătar nu-și dă rețetele așa, na, țigane, lup mâncat de-a gata!
Unde s-au întâmplat toate astea? În Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, despre care am mai scris și acu' un an, o să v-arate webmasterul unde, că io nu știu cum se face, iote linkul, de-aia nu vă spui prea multe despre cum se-ajunge-acolo.
Acuma, pe bune, este tare frumos, sunt mulți oameni care vin acolo cu corturile și campează pe malul Dunării și par că se simt bine, că doar n-or fi, cu toții, haiduci! Și, da, e frumos!
Cât despre borșul de pește, faceți-l după rețeta voastră, ce știu care e mai bună, dar, oricum, votați-mi, la greu, reviewul, că fiin'că crismis are de două ori mai multe puncte ca mine și asta-mi cauzează la moral :p!
Haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 13.07.16 23:09:54
55 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.78222653 N, 27.83310056 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
55 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumoasă ieșire! Și borșul acela arată într-un mare fel! Plus că a mai existat și câte un păhărel de rachiu prin preajmă, așa, ca să țineți țânțarii la distanță! Ce pot să mai zic?! Mă bucur că ați ales o ieșire la Dunăre și am citit la P 13 că există gânduri pentru un sejur la mare. Asta înseamnă că potecile din munții Vrancei sunt mai libere în perioada asta !
Așteptăm și alte impresii!
@Yersinia pestis - Salut! Mi-ai făcut o mare poftă de pește. Trebuie să ajung neapărat la Dunăre în vara asta. Dar trebuie să-mi conving omul. Frumoasă "ieșeală" ați avut! Să ne mai povestești, a fost pe gustul meu. Felicitări!
Frumos articol! Mulțumesc pentru rețeta de bors de pește ????. Abia aștept să mănânc două zile numai pește în Deltă dacă ne ajută Dumnezeu să ajungem pe acolo. Mai aștept și alte rețete povestite cu atât umor! P.s. Nu am mâncat niciodată bors de pește dar mi-ai făcut o poftă... Felicitări pentru articol. Votat cu plăcere, cu zâmbetul pe buze si cu mare dorință de a gusta din borșul de pește preparat în Deltă.
Citesc si inghit in sec, ca daca aveam la indemana o chifla o mai lungeam putin.
Cred ca in felul acesta ar putea fi convinsi multi sa manance peste, mai ales daca este si asezonat.
Normal ca nu ne pueai spune toata reteta, si cred ca de fapt "alcoalele" au dat gustul cel mai bun - voua .
Cred ca si daca ciorba era facuta din cozi de matura, la cum a fost ea inconjurata de voi toti a fost sigur cea mai buna ciorba de peste.
Felicitari pentru un articol gustos si savuros.
@Yersinia pestis - Îți mulțumesc pentru această porție de bună dispoziție servită la cafeaua de dimineață!
Am totuși două mici neclarități:
1. Ai uitat să precizezi că povestea din bancul cu Nilul și crocodilul se petrecea în amonte de barajul de la Aswan. După 1970 când s-a construit cel mai mare baraj din Egipt (mai există unul mai mic și mai vechi cu vreo 70 de ani) nici un crocodil n-a mai trecut de Aswan. Sau poate întâmplarea s-a petrecut anterior construirii barajelor?
2. Sunt convinsă că nu ne-ai dat rețeta corectă a borșului de pește. Păi, moldovean ești tu? Adevăratul borș se acrește cu borș, nu cu oțet. Nu pot crede că nu ați luat cu voi - în afară de toate celelalte - și niște borș de Tecuci.
@iulianic - @iulianic, borsul de peste, cel de la mama lui, pescaresc, NU se acreste cu bors ci, asa cum a spus "bucatarul de serviciu", cu otet. Bine, nici morcov nu se pune, ca"strica gustul la peste", dar aici parerile-s impartite!
@Yersinia pestis - Excelenta, superbisim bors. Daca zici c-a fost facut si cu apa din Dunare, sunteti cei mai tari. Alcoalele erau pentru dezinfectie, nu? Adica spalarea pacatelor pe interior!
Pai daca tu zici de @crismis, io tre' sa zic de-amandoi!
Cand pleci la mare?
Referitor la P10: Unu' statea cu picioarele in apa, asa, ca-n P10.La un moment-dat iese un pestisor si-i zice:
-Om bun, daca-ti scoti picioarele din apa, iti indeplinesc trei dorinte!
@iulianic - La Dunăre, ciorba de pește are o rețetă specială. Eu am filmat fiecare mișcare a "bucătarului" in timp ce ne-a gătit ciorba. Mujdeiul conținea oțet și smântână, in apă a fost pus cimbru în loc de leuștean, iar zeama, fără pește, era asezonată cu mujdeiul din dotare. Peștele fiert a fost servit cu legume pregătite la grătar, fără mujdei. A fost un deliciu.
Menționez că am fost reținută în a mânca acea "ciorbă", eu nu rezonez cu condimentele "aruncate" aiurea și nici nu folosesc ciudățenii de ingrediente când gătesc. Și gătesc zilnic, de 27 de ani. E o pasiune pe care o îmbrățișez cu mult drag.
Eu am altă rețetă pentru ciorba de pește, una "normală" cu borș preparat de mine, dar în vacanțe îmi place să gust aroma mâncărurilor inedite, gătite acolo, în locuri pline de povești.
@krisstinna - Citesc si inghit in sec la greu, cat am inghitit in sec azi cred ca ar fi trebuit sa ma satur. Face ce face autorul si ne baga-n dispute in ale bucatariei.
Si la mine acasa tot cu bors se face ciorba, dar sunt de acord sa incerc in alte parti si cum fac altii.
@mishu - Lipovenii asa fac DOAR borsul de peste. Si cu cimbru, cum zice @krisstinna. Restul, inclusiv borsul de fasole, le acresc cu bors de putina! Nu mai inghiti atata-n sec, ia-ti ceva de baut (apa plata ca lamaie) !
@Zoazore - Da, era un lipovean, spre disperarea soțului meu care-mi tot spunea: ”îmbracă-te, nu sta în costumul de baie, că ăștia nu au mai văzut femei de luni de zile! ”
Eram la o cherhana, în mijocul Dunării, toate femeile au coborât de pe vaporaș ”îmbrăcate” în costumele de baie, noi ne distram de minune iar C ”ne păzea”. Soții ceilalți erau foarte relaxați, savurau o palincă, iar copiii se zbenguiau de zor.
Ce-mi plac vacanțele și peripețiile, sunt adorabile !
@Yersinia pestis - Auzi omule, dacă te mușca ”cineva” de picioare?
Soțul meu îmi spune că nu trebuie să-mi bag nimic în Dunăre că o pot păți!
D-aia e ciorba gustoasă acolo. E cu apă din Dunăre
@krisstinna - Vrajeala! N-a mai vazut femeie... Poate n-a mai vazut femeie ca tine! Asta da!
@Zoazore: Ești adorabilă! Mulțumesc draga mea! Când ne-om întâlni o să-ți povestesc despre "stresul" lui C din acea vacanță. Dacă nu uit, vin și cu poze "sexoase" cu știucile pescuite de lipoveni. E adevărat, eram tânără si brunetă , altă viață. C. a primit o ofertă: tot peștele în schimbul fetelor, ofertă refuzată, normal
@Yersinia pestis - Mancai (sa-mi fie de bine!), baui o cafea, ca ce merge dupa masa mai bine si ma asezai la calculator, ca orice om bine crescut. Intru pe mail si vad o alarma : articol nou de la omul din Marasesti! Gata cu altceva, repede la articol, sa nu se raceasca, pentru ca e pacat pe prafu’ asta. Citii din cap in coada, vazui pozili, apoi repede la ecoauri (ptiu! , ca era sa scriu ca Eba!) ca acolo e distractia. Si, bineinteles ca am contribuit, dupa puterile mele, la ridicarea moralului, acordand cu toata mana votul salvator. (cifra rotunda : 21).
Ca un vechi giurgiuvean am crescut cu pestele pe strada si as putea spune (daca m-o crede cineva) ca pestele crestea pe strada, pentru ca erau mai multi pesti decat oameni. Cu toate astea nu am avut mare dragoste pentru mancat peste, dar de mancat, mananc la fel ca orice om normal. Imi place pestele, dar nu fac din asta o tragedie daca nu am la masa. De preparat bors de peste nu am riscat niciodata, fiindu-mi mila de peste, pentru ca el ar fi incasat toate sudalmele pentru calitatea borsului de peste preparat de mine. In schimb ma bag la prajit peste, tavalit prin malai, ii adaug o mamamliga facuta de mine, precum un mujdei din usturoi de te lingi pe degete (daca nu ma laud eu, nu mai apuca altcineva de mine!) Sa nu ma puneti sa curat, sau sa portionez pestele. M-ati pierdut de client! Nu va luati dupa gurile rele! O reteta culinara, cu cat este mai incompleta cu atat este mai de laudat, pentru ca stimuleaza intelighentia celui care citeste, ca si imaginatia lui. Mai si ganditi, oameni buni! Vorba soacrei mele (Dumnezeu s-o ierte!): Maica eu ti-am dat directia, de mers pe drum e treaba ta! Dar destul cu vrajeala!
Numai bine si calatorii placute!
@krisstinna - Eu de 40 de ani astept o oferta pentru nefasta mea, dar nu am bafta de noroc. Daca mi-ar fi dat un peste as fi cedat-o, pentru ca atunci cand as fi ajuns acasa, as fi fost asteptat cu o caruta de peste sa o iau inapoi.
In alta ordine de idei nu cred ca erati "imbracate" in costume de baie ci dezbracate pana la costmele de baie. Si, oricum un costum de baie acopera prea mult din ce trebuie vazut si prea putin din ce trebuie acoperit.
Numai bine si calatorii, dar si ecouri placute!
@Zoazore - Draga Zana! Nu mai invatati oamenii la rele! Nu mai recomandati oamenilor sa consume apa, decat daca aveti fo spaga babana de la negustorii de apa. Apa e cel mai mare dusman al sanatatii! Ati auzit, sau poate ati intalnit, oameni cu apa la genunchi, sau cu apa la plamani. Ati intalnit, ati vazut, ati auzit, ati visat vreodata un om cu tuica la genunchi sau cu vin la plamani? Eu, nu! Intrebati-l pe autorul articolului daca a auzit de vre-un vranceam bolnav, sa nu mai zic mort, de apa la plamanai sau la genunchi. Deci atentie la bautura.
Deci numai bine si calatorii placute!
@mishu - Nu mai inghititi in sec, decat daca va tine de foame. Daca nu aveti curaj sa rontaiti ceva, dati drumul la televizor, uitati-va la stiri si prin vorbe mestesugite la adresa celor care ne conduc, eliberati tot ce ati inghitit in sec. Daca facut greseala de a va lua dupa @ zoazore si ati baut apa tineti cont de sugestia pe care i-o dadui acum cateva minute. Beti cu mare grija si atentie apa sa nu va treziti cu apa la genunchi sau la plaman. Vinul sau tuica, sau alte neamuri de-ale lor nu sunt daunatoare plamanilor sau genunchilor. Cu genunchii se poate capata joc in pivoti, dar asta daca nu stiti sa beti bautura, sau va bea ea.
Numai bine si calatorii placute!
@Crazy_Mouse - Da, borșul a fost foarte bun, dar, n-a rezistat lingurilor noastre. Se băteau turicii la gura noastră și, deja, dacă mai voia cineva o porție devenea inamicul tuturor.
Cât despre cărările Vrancei, ai aicea te-0am păcălit: după ce am venit de la Brăila am băgat un mini-tur Mărășești- Bârsești-Lepșa-Coașa-Soveja-Mărăști, cu niște prieteni.
Dar, dacă chiar vrei cărări prin Vrancea, încearcă un Lacul Negru, mai sus de Nistorești. Îți spun că merită, dacă nu o să fii mulțumit, promit să-ți gătesc un borș de pește.
@krisstinna - După cum vă spuneam, gena mea este modificată. Aș fi în stare să mănânc pește și cu capul în jos!
Ieșirea a fost frumoasă, peisajul este chiar frumos, condițiile sunt mulțumitoare, adică, nah, nu ai baie în cameră... dar, voie bună, cât încape.
Chair dacă mă mai alint eu, așa, de dragul scrisului, apa Dunării era curată , te îmbie la baie mai ales că am și am găsit câteva plaje superbe, precum și locuri de pus cortul, pe Brațul Mănușoaia. Numai că, grijă mare, apa are 3-4 metri, la mal. Dacă vă duceți acolo, mergeți cu cineva care știe locurile.
Altcumva, soție care să nu-și convingă soțul?! asta e literatură S. F. !!!
Mironov e pantaloni scurți pe lângă ce poate face din bărbat dorința soției!
Și, cred că știți asta, profitoarelor!
@Yersinia pestis - Pentru ca am fost de cateva ori pe drumul Soveja - Lepsa, intreb ca un iubitor al zonei : anul trecut am vrut sa trec de la Lepsa la Soveja, dar dupa manastire drumul nu mai era circulabil. S-a reusit deblocarea drumului?
Si referitor la articol, cred ca m-am indragostit, ori ecourile citite m-au facut sa uit ce voiama sa adaug la poza P 19, cu rasaritul de luna : "uite luna, uite farul uite...
Numai bine si astept articole din zona cu care v-ati laudat.
@Dana2008 - Doamne, Dana, nu lua în serios rețeta aia de pește, deși, cumva, adevărul este păstrat!
Cum să nu mănânci, niciodată, borș de pește?! Estre tare gustos și bun, bine, dacă e pregătit bine. Dar, ca să știi să faci borș de pește, nu trebuie să termini Fizica la Măgurele.
Cât despre faptul că te-am amuzat cu ceea ce am scris, așa e, sunt de-un umor de numa'numa'... citește-mă și-ai să te convingi!
@mishu - Ciorbă din cozi de mătură, hm, e o idee! Apropos, la ciorba de pește merge mămăliga, dar, vorba Mariei Antoaneta : dacă n-au pâine, să mănânce cozonac.
În apărarea mea mai aduc faptul că și noi eram hămesiți și băloșeam pe lângă ceaun, până ne-a alungat John de-acolo, că eram în stare să-l mușcăm de măini!
Aferim, nu te joci, bre, cu foamea!
@iulianic - Ha, ha, ha, inginerul de tine... mă iei cu barajul de la Assuan... uite, dacă vrei era un baraj de pe Siret iar crocodilul era un rechin deghizat! Zi, mai bine, că ți-a plăcut poanta, recunoaște că te-am făcut să zâmbești!
Acrit cu oțet, așa se face borșul de pește. De fapt, când dregi cu ou, folosești oțet, să nu se facă zdrențe, ca la ciorba de pasăre! Pe cuvânt!
Altfel, da, îmi vine tare greu s-ajung la Tecuci, că e la vreo 18 km...
@liviu49 -
”... ma bag la prajit peste, tavalit prin malai, ii adaug o mamaliga facuta de mine, precum un mujdei din usturoi de te lingi pe degete…
Dacă unui giurgiuvean, om crescut la mal de Dunăre nu-i place să curețe peștele, n-ar fi nimic. S-or găsi alții să-l curețe. Important este că îți place să tăvălești peștele prin mălai, să-l prăjești și să faci o mămăligă pe măsură. Dar și mai important și lăudabil în același timp este că faci "un mujdei din usturoi de te lingi pe degete". Știi că ori de câte ori am fost la mese de pește (oriunde, la Dunăre sau la lacurile din preajma Bucureștiului) mujdeiul de usturoi a fost tare criticat de noi? Nu știu, domnule, bucătarii ăștia cu școli de specialitate să facă un mujdei bun. Am zis că le dăm noi rețeta sau venim cu mujdeiul nostru de acasă.
@Zoazore - Săr'mâna că mă aperi... așa e, borșul a fost făcut cu apă din Dunăre, luată de seara și pusă la strecurat. Am mai mâncat și nu, nu mi-a crescut vreo mânuță-n spate, deci, e bine.
Dar, da, am avut grijă să iau apă pentru ciorbă înainte de a-mi băga picioarele-n ea de Dunăre!
Te oftici că iar am ajuns înaintea ta la Insula Mică a Brăilei, dar nu se face așa ceva: tu știi că țiu la tine și numai norocul face că eu, vrâncean veritabil să stau pe baltă mai mult decât o ”băltăreață” . Sîc-sîc, oftică-te!
@krisstinna - Scuze că mă bag. Borșul de pește se făcea din foarte puține ingrediente, de multe ori lângă copastia bărcii pescarului. Oamenii ăștia aveau în barcă câteva legume, uscate de soare sau cum le păstrau eu în bașca bărcii. Focul se făcea cu stuf sau trestie, trebuia să fiarbă repede.
Acuma, ce vedem noi pe la emisiunile cu bucătari, care se dau mai filozofi decât Socrate, alea-s mofturi. Cred și eu că n-ai să vrei, acasă sau, cu atât mai puțin la vreo crâșmă, să mănânci ca-n barcă, dar, faza cu mujdeiul și cu hreanul, cum fac alții, sunt mofturi. În barcă avea și câțiva căței de usturoi din care mușca odată cu carnea de pește. Acuma, noi frecăm mujdeiul cu lămâie, puțină smântână și ce farafastâcuri mai punem noi, de sanchi.
Borșul de pește de l-am făcut, era cât mai aproape de natură, mă jur!
@krisstinna - Asta, cu costumul de baie, este formă de sadism, față de doi bărbați : șipoveanul și, mai ales, soțul tău! Dar, îmi place cum gândești!
@krisstinna - Ha, ha, ha... astăzi nu mai fi așa de sigură că ar refuza-o! Dar, poate că nici lipovenii nu ar mai vrea schimbul! Stai, băi, nu te supăra, era glumă!...
@liviu49 - Păi, normal, Giurgiu fiind port, pe străzi să fie ”pești”! Nah, ca să vezi ce poa'să-nțeleagă un moldovean dintr-un text!
Nene, eu, de când m-am însurat, am făcut ceea ce orice bărbat face : am învățat să gătesc! Nu am nicio emoție să curăț cartofi, legume, carne, pește.
Spăl vase, fac curat în bucătărie. Pot spune că dacă mă năpădește cineva în perioada-mi de hărnicie, îmi cade fața. La propriu!
Normal că, pe lângă atâtea calități, am și câteva defecte : am salariul mare, o pensie și mai mare, sunt frumos, deștept și talentat! Cuuum, astea nu-s defecte?! Ei, atunci asta e, o să mă obișnuiesc cu ideea că eu sunt perfect!
@Yersinia pestis - Păi, am recunoscut de la bun început că articolul tău m-a binedispus. Și crezi că n-am zâmbit? Și… nu sunt inginer. Sunt o biată economistă care a lucrat până la pensionare numai informatică economică, iar de Aswan și crocodilii de acolo - chiar dacă erau rechini deghizați - am aflat cu ocazia unei călătorii în Egipt. Aș fi vrut să văd un crocodil în libertate.
Cât despre borș sau oțet … am înțeles că marii bucătari recomandă oțetul la borșul de pește. Tocmai pentru că știu că Tecuciul este atât de departe de tine, am amintit de borșul de Tecuci. Noi îl cumpărăm din supermarketuri, iar eu îl apreciez ca fiind unul forte bun.
@liviu49 - Nu, drumul este praf, dar, eu, de exemplu, care știu locurile, l-am trecut dse nenumărate ori, cu mașini nepretențioase :Logan, Renaul Clio. Dar, dacă ai mașină cu garda la sol joasă, nu te băga, strici vacanța!
All: Scuze că am răspuns atât de târziu, dar, sunt la serviciu și trebuie să mă fac că muncesc!
@iulianic - Nu glumesc, dar eu am avut o discutie cu un bucatar la un restaurant la Olanesti, care ne-a trimis la un peste prajit un mujdei clasic : usturoi pisat, peste care s-a pus sare si apa pana nu si-a pierdut mirosul de usturoi din acea zeama. Am intalnit aceasta reteta de mujdei mai prin toate restaurantele, unel de fite, la niste nunti cu oameni fitosi. Taranul tot taran, daca nu ii aduce mujdeiul cum ii place lui. Pentru ca la ora asta risc sa nu mi se prajeasca neuronul de atata caldura, afara, ca in casa e bine, va ofer o super promotie cu reteta mea de mujdei. Se curata usturoiul de hainele lui, se stoarce cu grija si atentie, (ideal ar fi sa fie batut in piua, nu numai apa se bate in piua, dar cine mai are piua de usturoi si daca are, nu are rabdare si daca are rabdare, nu are chef)) apoi se pune intr-o cana. Nu fiti calici si puneti numai ce iese prin gaurele, nu si ce nu trece prin ele, puntei sare, dupa gust, nu cat cuprinde si incepeti frecati cu o lingura cu capat rotund, sau mai putin ascutit. Veti vedea la ce e bun. Adaugati, cate putin cate putin ulei din floarea soarelui, nu din alte flori si frecati, cu grija, fara sa inversati sensul de rotatie, ca la maioneza. Daca nu stiti cum se freaca maioneza, intrebati pe cineva stie. La banii pe care ii dati eu nu va spun! Cand se face o pasta omogena, ca maioneza, veti continua frecatul, dar cu alt ingredient. S-ar putea ca pana ajungeti la pasta cu aspect de maioneza, s-ar putea ca lingura sa va faca semne la palma si sa vedeti ca daca v-am indemnat la capat rotund va mai puteti folosi mana. Deci, (fara deci nu se poate incepe in ziua de azi o propozitie) continuati cu adaugarea de cateva picaturi de apa, frecati, apoi cateva picaturi de otet, dupa cat suporta fiecare si iar frecati. Aveti grija sa nu taiati pasta si sa o faceti icre. Ei acum vine cireasa, zmeura, piersica, visina, mireasa, de pe tort ce prefera fiecare. Daca nu vi s-a taiat inca mujdeiul (de acum poate fi numit mujdei) adaugati cate o lingura de smantana si bineinteles fracati pana la omogenizare. Alta lingura de smantana, alta frecare, alta smantana, alta frecare, pana se umple cana. Intre timp, pana sa se umple cana, mai gustati sa vedeti daca rezistati la iuteala din cana si numai daca e nevoie mai adaugati alta smantana. Dupa ce ati tyerminat mai gustati o data si ganditi-va bine daca aveti curajul sa dati si altora sa guste, cel putin din mujdei. Aaaaa! Daca nu aveti smantana, puteti folosi si iaurt, sau chiar lapte. Daca nu ati adormit citind si ati uitat ce ati citi, retineti ca baza este frecatul. Cine stie s-o frece ca lumea are toate sansele sa obtina un mujdei. Candd va apucati faceti mujdei dupa reteta mea, anuntati-ma din timp, sa nu ma trezesc cu vre-o caramida in geam
Nici Pastorel Teodoreanu, nici Horia Varlan, nici " chefii " de la Tv nu puteau inventa o reteta mai buna si mai bine prezentata.
Pana atunci numai bine!
@Yersinia pestis - Domne' In mod normal, orice barbat atunci cand se scranteste la cap si ii arde de insuratoare trebuie, obligatoriu, sa cunoasca cateva lucruri (scuze pentru cacofonie, dar n-am gasit alta rima)
- sa stie sa gateasca!
- sa stie sa spele vase!
- sa stie sa dea cu aspiratorul si sa curete praful de pe mobila!
- sa stie sa spele si sa calce rufe!
Daca nu stii, cel putin aceste lucruri nu mai are nici-un chichirez sa-ti iei nefasta.
Referitor la defectele mentionate, cand eram elev in liceu barbatul dornic de insuratoare trebuia sa aiba TBC, adica Trabant (acum turism) Bani (acum conturi babane in banca) Casa (acum case si vile). Nimic nu se pierde, totuil se modernizeaza!
@liviu49 - Sa revenim (ca azi la cat am citit aici am inghitit in sec cat pentru un an intreg), am acasa piua si pisalog (tot imi vine sa spun mojar cu pistil, deh, eu am facut chimia asa ca atunci cand nu ne grabim asa se marunteste usturoiul la noi.
Cat depre procesarea lui pe mai departe facem si noi aceasta combinatie cu ulei si smantana si putin iaurt ca sa o mai inmoaie putin si am mai vazut si varianta cand in loc de smantana se foloseste rosie coapta.
La varianta cu smantana este suficient doar sa ai aceasta pasta si paine si nu-ti mai trebuie decat o licoare care sa-ti taie greata, dar poti manca pana ti se apleaca, si uite asa inghit iar in sec, scuze Zoa "dar eu nu ma pot abtine"
@Yersinia pestis - Sunt de acord cu mamaliga, in rest stii cum ai fost cu acest articol " Intarata-i drace ca si mie-mi place", ai aruncat pastila si acum ecourile se tin lant.
Cat despre mine, sufar de cand am citit articolul si de cate ori citesc cate un ecou.
@mishu: Hi, hi, hi! Ăsta-i un râs sardonic!
@Yersinia pestis - Sîc-sîc, nu mă oftic! la mine sunt foarte slabe șansele să mai ajung în baltă. Dacă n-am apucat cât am locuit la Brăila, acum... vă las pe voi, muntenii, să descoperiți frumusețile bălții!
”varianta cand in loc de smantana se foloseste rosie coapta.
= se mai numește și floșcotină. Mi-a zis cineva din Pitești.
@liviu49: Uite-așa, numai de ciudă, te contrazic! Frate Bălcescule, vorba filmului, maioneza nu se "taie", ever, dac-o mesteci în stânga ori dreapta!!! Eu gătesc de 26 de ani, am făcut sute de maioneze, le-nvârt cum vor mușchii mei! Maioneza se zbârcește când pui ulei, ca Haplea !
Iarăși, cu tot respectul, fiecare cioară cu puii ei, în puii mei! . Scuze, nu mă putui abține!
Smântâna taie " efectul mujdei" care combate mirosul neplăcut de ceapă!
So, până vii în Vrancea, consideră-ți geamurile făcute țăndări! Și, da, te anunț oficial : acest site e prea mic pentru doi bucătari, deci, rămâne cum o să ne descurcăm! Am zis!
@Zoazore: Ha, ha, ce-am mai râs! Vezi că io nu-s " muntean" aka " mocan", recte de la munte, nope, io-s " cojan" adică de la câmpie! Altfel zis, tu ai învățat să înoți în Dunăre, eu în Siret. App de Siret: examen de lb română la Poliție. Subiectul : " Stabiliți subiectul și predicatul în propoziția " Venea o moară pe Siret ".
Răspuns : subiect " venea", predicat " omoară".
@mishu: Fi bărbată, Zoe, dacă tot ai mujdeiul dar pește, canci, pune și tu un pui pe grătar, cu pieptul desfăcut și pulpele crăcănate. Mânjește-l cu o saramură mai slăbuță și nu-i pune cimbru direct pe carne : amărăște!
Ei, ia, gata, că văz că dai din casă rețetele-mi!
@Yersinia pestis - Că fincă și io țiu la tne, ți zic un secret, da să nu zici la nimerica, da? Io, di la Dunăre, nu știu sa înot și pește mănânc doar dacă n-are oase, sau are oase mari. În compensație, halesc fructe de pădure mai dihai ca ursul!
”Pe cine omoara Venea? ” ” Pe Siret! ”
@liviu49: Nu fi rău! Niciun bărbat nu și-ar da nevasta pentru niște Pești. Adică bărbații normali. Știi vorba: "rău cu rău dar mai rău fără rău". Cine-o fi răul aici: noi sau voi? Cert e că sunteți drăguți iar noi adorabile !
@Yersinia pestis: Hei, cum să mă supăr eu pe tine? Nu sunt sadică, sunt normală . Și erau 3 lipoveni nu unul, stăteau in corturi de 3 luni, erau de gașcă, buni povestitori pescari-știi ce înseamnă. Înțeleg că ești proaspăt angajat, ai și pensie, deștept ești, frumos nu trebuie, ai cam 50% din ce trebuie să aibă un bărbat. Ce știi să faci de banii ăștia? Mă bucur de apariția ta. Nu-mi place noul nume, tu erai Căpcăunul cel haios, dar nu mă pot pune contra vântului... e prea puternic pentru o piticanie ca mine.
@liviu49: Ai omis cel mai important lucru. Ce-ți trebuie "bucătăreală" dacă n-ai esențialul? Nefasta se întreține cu peștoiul nu neapărat cu muncile casnice. Și mirodeniile dragostei? Și aromele iubirii? Hei, gătește cu parfum de amor și-atunci vei fi aproape perfect. Zic eu, o doamnă la a doua tinerețe . Am citit că știi să freci usturoiul, dar vezi tu, dragul căpcăun e mai ager un pic, a "scanat" mai multe rețete, le-a contopit și a constatat el că a descoperit "perfecțiunea" mujdeiului.
@krisstinna - Ei, cu noul nume încerc o altă devenire. Cât despre cine e pitic, să fim serioși! Plus că femeile minione sunt mai finuțe!
@Yersinia pestis: Măi dar ce specialist ești în frecarea maionezei! Eu gătesc de 27 de ani și dacă nu-s atentă mi se taie mereu. Ce secret ascunzi? Trebuie să te bat pentru a afla? Sau îmi spui de bunăvoie? Care-i secretul frecărilor? Bani nu-ți dau pentru secret, ai mai mulți decât mine, așa te-ai lăudat.
@Yersinia pestis: Știam eu că ești drăguț! Nu vrei tu să-ți schimbi numele în "peștișorul" sau ceva drăgălaș? Nu fi răutăcios! Nici măcar nu-ți pot pronunța cuvintele alea! Cum te pot striga, aici, pe sait, nu în particular? Ai un căpcăun în creier, poate mă vei lăsa să ți-l scot. Fii bun cu o doamnă la o vâstă "admirabilă", fie-ți milă de limba mea care se încurcă printre literele alea. Ce zici? Poți fi?
@krisstinna: Păi, nu-i nici un secret, pur și simplu pui câteva picături de zeamă de lămâie sau, apă rece. Și o freci in orice direcție, sau, cum vrei. Contează să-ți placă (maioneza, zic .)
@krisstinna: Păi, de ce " căpcă1" ar fi mai frumos?! Plus că așa și arăt, ca un căpcăun!
@Yersinia pestis: O să încerc, dacă mi se taie să vezi ce pățești! Eu știam un alt secret, nu-l pot spune public, dar sunt convinsă că e adevărat. Acum nu am timp să detaliez, sunt în pregătiri, mâine plec în vacanță. Dar promit că-ți voi scrie când mă întorc. Dacă uit, te rog să mă atenționezi, nu mă supăr. Cât despre nume, prefer un căpcăun drăguț decât un anaerob, o ciumă bubonică. Care parte nu o înțelegi? Vrei desen? Că mă pricep și la desene
@krisstinna - Vacanță plăcută!
Deci, da, rămân la anaerobul cu pricina !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Operațiunea” Peștișor” — scris în 02.09.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Parcul Natural Insula Mică a Brăilei — scris în 30.07.15 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ