GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru o zi libera din August planuisem o zi la un muzeu. Cu o zi inainte mi-a mai venit o idee citind aici pe AFA un articol. N-a fost una, n-a fost alta! In dupa amiaza premergatoare zilei cu pricina, ne invita niste prieteni la Comana.
Eu aveam stiinta despre ce este la Comana, astfel ca am spus pe loc: “DA! ”
Sunt vreo 40 km din Bucuresti pe care ii poti parcurge in 40 minute sau 1 ora sau… Ideea este sa apucati DN5 spre Giurgiu, imediat dupa traversarea raului Arges cotiti stanga pe DJ412A si iar stanga pe DJ411, iar in localitatea Comana dreapta dupa indicatorul care conduce la Parcul de Aventura Comana. In sfarsit v-am dezvaluit adevarata destinatie!
Noi am fost harnici si am plecat de dimineata ca sa ajungem in vreo 40 de minute, putin dupa ora deschiderii parcului: 9.
Se parcheaza intr-o parcare cu linii trasate nestandardizat dar care delimiteaza foarte bine locurile pentru masini.
Orarul de functionare este de la 9 la 17 in cursul saptamanii si pana la 19 in weekend. Intrarea este gratuita si un panou mare spune ca nu se pemite asezarea paturilor pe iarba pentru odihna, ceea ce nu se respecta deloc. Oricum nu inteleg de ce nu se amenajeaza un asemenea loc cand exista cerere reala in acest sens si asta te face sa ramai mai mult in parc.
Urmand aleea asfaltata principala am ajuns repede langa o harta a parcului. O harta cu adevarat cuprinzatoare si lamuritoare. In afara de identificarea locurilor in teren, se pot citi activitatile care sunt organizate in parcul de aventura si tarifele practicate.
Atractia principala o constituie escalada in copaci. Punctul de “receptie” pentru aceasta activitate este chiar langa harta. Am vazut echipamentele de protectie aliniate: casti, hamuri si destul de mult personal care asiugura serviciile conexe acestui “sport”. Sa tot fi fost vreo 10 omuleti activi care aveau diferite sarcini p-acolo. Aici se “achizitioneaza” 3 ore de catarare in copaci la tariful de 50 lei care includ si 3 traversari cu tiroliana peste lac. Cine vrea doar peste lac cu tiroliana plateste 10 lei trecerea. Sunt 10 trasee de catarare, din care 6 pentru copii si acelea pe categorii de varsta.
Surpriza noastra a fost ca Emi pe care il stiam pasionat de asa ceva, nu a avut chef de “copaceala”, in schimb Denisa care se mai urcase pe 2 trasee basic, a putut parcurge toate traseele din categoria 7 -14 ani. Si nu o data! Dupa spusele ei 5 trasee de catarare si 10 tiroliene peste lac! A iesit epuizata dupa 3 ore prin copaci. Cu cat am avansat catre orele pranzului s-a aglomerat fiind tot mai multi oameni prin copaci!
Alte optiuni sunt din domeniul “pe apa”. Concret se organizeaza plimbari cu barca cu vasle – 35 lei pe ora; cu barca cu motor – 45 lei juma de ora; cu caiacul – 25 – 35 lei pe ora functie de capacitate acestuia de 1 – 3 locuri. Desi pe harta nu era trecuta, o alta oferta era plimbarea cu vaporasul in Delta Neajlovului, adica pe lac pana in zona protejata. Delta Neajlovului sau Balta Comana este o mlastina intinsa pe 1100 ha alimentata de raul Neajlov. Aici cresc 141 specii de pasari, 19 de pesti si 31 de mamifere, fiind a doua zona umeda din tara ca intindere si biodiversitate dupa Delta Dunarii. Interesant!
De succes se bucura si domeniul “pe roti”. Pentru pozitia fruntasa concureaza inchirierea de biciclete. Acestea se pot tocmi cu ora pentru 15 lei sau cu ziua pentru 50 lei. In jurul baltii sunt destule trasee pe unde te poti plimba cu bicicletele, dar si pe jos. Multi care nu vor sa dea la pedale pot sa se plimbe cu minicarul sau trenuletul Orient Expres. Minicarul parcurge un traseu cu 10 statii. Tot din cele ce se parcurg pe roti mai puteti alege plimbarile cu trasura pe 3 trasee diferite pentru sume intre 50 si 120 lei. Destinatiile sunt Manastirea Comana sau Fantana cu Nuc sau amandoua.
Se poate practica si escalada pe un perete vertical destul de lat care ar permite urcarea simultana a mai multor amatori. Aici puteti lasa 40 lei pentru ora sau jumate pentru jumate.
Mai sunt si tir cu arcul, plimbare cu ponei (dar noi i-m gasit in concediu, cred ca erau bugetari), cu atelajul si o zona cu un teren de sport cu optiuni de baschet, fotbal, ping pong.
Multi amatori sau semiprofesionisti vin la Comana pentru pescuit si lasa din buzunar 100 lei pe zi.
Sa va fac o trecere lina de la tiroliene si in general toate activitatile de mai sus la ceva de papa. Nu ezitati sa traversati Pasarela dorintelor, un pod care traverseaza lacul si este impodobit cu multe flori rosii. Ambele capete ale podului sunt incadrate in superbe inimi de flori cum veti vedea in pozele mele. Poate si de aceea dar si pentru ca podul se afla imediat langa tiroliana, a devenit locul preferat pentru imortalizat imagini.
Mai exista si alte poduri si alei mai retrase inspre delta, pe unde am vazut pescarii si miresele care faceau poze profi. Nicio legatura intre pescari si mirese, decat ca le priveau.
La Comana sunt mai multe posibilitati de servit masa. Ele es numesc Casa Comana (Salonul din Padure sau Salonul Mese Festive sau Comana Club) sau Taverna Marelui Paharnic o chestie stil grecesc care are si o pivinta de degustari vinuri si cateva puncta cu gratare, sucuri si cafele. Tarifele practicate la d-ale gurii sunt exorbitante. Pe langa gratare mai canta si o tzoapa afoana si din pacate sunetul era amplificat de parca era cine stie ce concert. O nota proasta de la mine pentru solutiile insuficiente si foarte scumpe pentru papa.
Curatenia este un cuvat strain la Comana. O lipsa acuta de cosuri de gunoi conduce catre solutii balcanice. Sa nu mai povestesc ca in padure ai mari sanse sa iti gasesti norocul la loto, alegand in care kk sa calci.
Ne-a placut mult (pana au aparut tantarii mai pe dupa amiaza). Copiii au fost foarte incantati de aceasta iesire. Nu pun la suflet minusurile pe care vi le-am povestit, dar sa le luati in seama daca vreti sa ajungeti in Parcul de Aventura Comana.
Trimis de Dan&Ema in 05.09.18 16:21:57
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.17189300 N, 26.13447600 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dan&Ema: Dacă nu aveai copiii te-ai mai fi dus în Parcul de Aventură Comana?
Noi am fost de multe ori la Comana și prin împrejurimi, dar niciodată în Parcul de Aventură. Și nici nu ne atrage, cel puțin pe mine. Mie, cel mai mult mi-a plăcut zona din spatele Mănăstirii Comana. Este acolo o mini foarte mini deltă, umbroasă, liniștită, cu alei îngrijite și cu un mal de apă cu stânjenei galbeni și papură... Liniștitor, curat și frumos!
@iulianic:
Fara copii m-as fi concentrat pe Delta Neajlovului, plimbarea pe aleile din jurul lacului. Poate as fi mers cu trasura ca boierul la Biserica si la Fantana.
Adevarul e ca poate nici nu as fi ajuns la Comana.
Acum imi pare bine ca am vizitat acest loc. Pacat ca nu este si curat, altfel arata bine.
Multumesc de lectura si ecou. Numai de bine! ????
@Dan&Ema: La sfârșit de săptămână Parcul de Aventură de la Comana e foarte aglomerat. Mă tenta și pe mine o plimbare cu „vaporașul” pe Delta Neajlovului, dar nu știu dacă funcționează serviciul. Ai văzut vasul navigând? Despre restaurante am citit și eu multe impresii negative.
Pădurea Comana și Delta Neajlovului sunt zone protejate și curățenia ar trebui să fie la ordinea zilei. Păcat de asemenea zonă, tot oamenii sunt de vină..
@tata123:
Vaporasul merge. 20 lei plimbare in Delta Neajlovului.
Nu vreau sa scriu mai multe despre restaurante si oferta culinara din zona decat ca este insuficienta (= aglomeratie), scumpa (daca e cerere) si unii din noi au avut probleme dupa fara sa pot fi sigur de cauza problemelor digestive destul de violent manifestate.
Eu am mancat mici si carnati de la un gratar.
Multumesc de vizita si nu uita palaria de soare daca mergi la Comana.
Numai de bine! ????
Si noi mergem frecvent aici. O alternativă e si Edenland. Copiilor le-a placut
@dalumian:
Ai dreptate. Am fost 1 data si la Edenland. Inteleg ca va place la Comana...
Multumesc de lectura! Numai de bine
@Dan&Ema: Pe la sfârșitul lui iulie am fost și noi într-o zi la Comana. Mie nu mi s-a părut că era mizerie însă. Chiar am apreciat în interiorul parcului pajiștile verzi și curate, aleile curate, oamenii care erau la picnic, dar fără ditamai mesele întinse pe pajiști, ci mâncau din caserole câte ceva, mi s-a părut foarte de bun simț.
Toată investiția de acolo nouă ni s-a părut făcută cu cap și am văzut că lucrările continuă.
Noi am ales să mergem prin pădure, pe un traseu de 3 km până la Fântâna lui Vlad Țepeș, foarte bine semnalizată cu panou informativ și poveste. Drumul este forestier, în dreapta se merge pe lângă Delta Neajlovului, iar în stânga te poți afunda prin pădure ca să mergi pe poteci bine marcate. Nici prin pădure nu mi s-a părut că ar fi mizerie și ce mi-a plăcut mult a fost că pădurea era plină de bicicliști. De la mari la mici.
În zona Fântânii lui Vlad Țepeș sunt băncuțe, apa este bună de băut, dar fântâna ar mai trebui aranjată puțin. În orice caz un loc frumos, în care poți zăbovi.
În partea opusă, pe o pasarelă de lemn, traversând parte din deltă, am mers până la un observator în care ne-am urcat și noi ca să vedem păsăretul din Delta Neajlovului. Vorbesc de observatorul vechi, pentru că la începutul pasarelei este cel nou, făcut cu fonduri europene, încă nedat în folosință la acea dată.
Cei 3 km s-au făcut mai mulți până la urmă pentru că am mers mai departe, pe drumul forestier, să vedem ce este dincolo de clădirea care se vedea în apropierea fântânii și cu toate abaterile din drum ca să mai ieșim pe malurile Deltei Neajlovului unde am văzut o mulțime de păsări, cred că am făcut undeva peste 7 km.
Dacă ar fi să găsesc și eu niște minusuri, ar fi șmecherul care stătea la bariera de la intrarea în pădure unde nu ai voie să intri cu mașina, dar pentru niște firfirici el mai lăsa pe câte cineva. Nu era oficial acolo dar și-a luat el acest drept și mă mir că autoritățile locale nu au grijă cu accesul acela. Zona fiind protejată nu ai voie să faci gălăgie, implicit nu ai voie să intri cu mașini. Unii au intrat că așa au vrut ei, dar erau cuminți, doar se plimbau. Alții și-au dat drumul la muzică și dacă nu se aude pe o rază de un km-doi, parcă nu-i muzică, dom'ne.
De ce le-aș acorda totuși credit investitorilor de acolo? Pentru că în urmă cu un an când mai fusesem în zonă, nu era chiar la fel. Și acum am văzut că încă se mai amenajează și sper ca la final toate să fie în regulă, inclusiv parcarea.
La întoarcere am intrat în parcul de aventură și cu toate că și noi voiam să ne cățărăm în copaci am lăsat-o pe altă dată pentru că nu aveam prea mare încredere în picioarele noastre după atâta mers pe jos.
Dar am vizitat tot parcul, am trecut pe Podul Dorințelor, am mers mai departe spre Canalul Corint și Podul Sărutului și am urmat traseul titicarului care ajunge prin parc, pe lângă lac și deltă, până la intrarea în Comana. În zona aceea a deltei am văzut din nou o mulțime de păsări.
De mâncat, noi am mâncat în Comana, la o terasă sub nuci, pe care am ochit-o de la dus, pe lângă Mrea Comana, unde ne-a plăcut foarte, foarte, foarte mult.
Hai că m-am lungit o grămadă dar nu cred că voi ajunge să scriu despre Comana și voiam să fac și eu mențiunile acestea. Așa că mulțumesc de găzduire.
@Aurici:
Gazduiesc cu placere! ????
Foarte binevenite completarile ample. In plus ai punctat si evolutia parcului fata de acum un an. Asta este un indicator bun.
Mizeria care am gasit-o noi era in zona de padure din dreptul picnicurilor. Acolo mai bine nu intrai in padure.
La o tura viitoare vreau sa umblu si eu prin delta sa vad oasaretul protejat.
Multumesc de vizita si completari.
Piatra Mare, 7 Scari?
@Dan&Ema: Ufff, suntem contratimp tot timpul, din păcate. Am văzut tura voastră, mi s-au bulbucat ochii de plăcere.
Am fost de vreo 3 ori la 7 Scări, prima dată în luna de miere și nu mi-ar displăcea să mai ajung tot de-atâtea ori, dar sunt după aproape o lună de absență, am tot felul de alte alea și apoi mă pregătesc de plecare.
Oricum, felicitări pentru activitatea destul de intensă din ultima vreme. Să aveți vreme bună!
@Dan&Ema: Chiar am vrut să te-ntreb de Emi! Denisa-curajoasă cum o știu, dar și eu mă mir de Emi!
Din pozele tale nu se vede mizeria! Bine, nici coșuri de gunoi nu se văd!
Tu? Nici măcar bicicletă?
@Zoazore:
Nici mācāe.
Eu mici carnati si la desert mici.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Parcul de aventuri Comana, pentru cei care nu vor să se obosească — scris în 14.08.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 O zi pe Domeniul Casa Comana — scris în 06.04.24 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Marea adunare de la... Comana — scris în 25.04.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Parcul de Aventura Comana - o zi de relaxare — scris în 10.06.15 de julyalina din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 O zi de octombrie in parcul de aventura Comana! — scris în 06.10.14 de alicera2001 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Parcul de Aventura Comana - bataie de joc in stil romanesc — scris în 09.06.14 de cattom* din BUCURESTI
- Sep.2013 Comana: în lunca Neajlovului, o zonă de recreere excelentă pentru „capitaliști” — scris în 08.09.13 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ