GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plimbare prin Parcul Tei: Roata Mare si alte cele...
Stiu ca Parcul Tei este un loc cat se poate de banal, un parc de cartier, insa nu stiu cati dintre bucuresteni au vazut ca acolo s-a inaugurat o mare roata de unde se vrea sa ai o priveliste foarte frumoasa...
Roata se vedea si din tren, in drum spre mare. II zic sotului: "Ia te uita! Inca o roata! " Sotul zice: "Ba cred ca e roata noastra! ". Intr-adevar, era "roata noastra"!
Ieri mi-am zis eu ca e pacat sa stam atat de aproape de respectiva roata si sa nu ne dam si noi macar o data. Zis si facut: ne-am dus in parc pe la orele 19.00.
Ultima data cand am fost, de-abea se inaugurasera roata mare, roata mica, caruselul... etc Insa era foarte multa lume, era plin de copii si mi-am zis ca gata, s-a terminat si cu parcul asta!!! Asa ca nu am mai calcat pe-acolo.
Aseara insa, era binisor. Am intrat in parc pe la intrarea din statia tramvaiului 16 (dinspre Pipera) si ne-am dus direct la roata. Greseala! Mai intai ar fi trebuit sa mergem la casa de bilete. Sunt mai multe case de bilete. Pentru Roata mare se iau biletele de la casa aflata dupa zona de jucarii gonflabile. Costa 20 de lei biletul de persoana.
Cu biletul la purtator m-am intors la Roata Mare. Sotul nu a vrut sa se dea. Am intrat in cabina cu un angajat care mi-a dat drumul la aer conditionat, m-a intrebat daca nu mi-e rau de inaltime (i-am spus ca doar de vid). Mi-a deschis si un geam... si a precizat ca lasa si aerul conditionat deschis, mi-a urat "distractie placuta" si m-a sfatuit sa fac poze. Bun, s-au inchis usile si am inceput sa urc. Precizez ca manevrele povestite mai sus au fost facute in timp ce roata continua sa se invarta. Ea nu se opreste, merge incontinuu, asa ca va dati seama ce viteza are.
Nu ma asteptam eu la cine stie ce privelisti vazute din roata, insa mizam pe apusul soarelui. Cred ca trebuia sa ma duc nitel mai tarziu. Insa voi repeta figura cu roata la toamna (ca si cum nu ar fi toamna deja!!!), vreau sa spun cand va fi un alt colorit al vegetatiei. Voi atasa foto ca sa vedeti ce am vazut in cele 10 minute cat am stat in una din cabinele rotii.
Nu stiu a cui a fost ideea ca sa se amplaseze roata acolo. Pe locul acela, noi faceam plaja an de an. Era o portiune de iarba cu copaci, strajuita de o padurice si care era marginita de lacul Tei. Nu intram in lac, cu toate ca unii, mai indrazneti, se hazardau. Dar noi stiam ca aveam an de an locul nostru secret, gratis, placut... Ne aduceam de acasa apa, recipiente cu apa cu care ne racoream, sendvisuri... M-am suparat tare cand am vazut asta iarna ca locul acela fusese napadit de fiare si de macarale si ca se taiase din padurice.
Dupa ce-am coborat din roata, m-am dus sa vad ce grozavii au mai facut pe plaja noastra naturala:
Malul lacului l-au impins mai incolo... Au ramas salciile, cumva stinghere. Nu mai plang pe malul apei. Imi amintesc cum o data un tiganus tragea de zori de un pui de salcie. Avea ce avea cu copacelul acela. Pana ce a sarit lumea cu gura pe el: ca "ei" nu pot sa traiasca daca nu distrug ceva... ca stia el cati ani ii trebuiau unui "copac asa" (si aratau spre un copac mai mare) ca sa creasca??? Cert este ca baietasul a incetat sa mai traga de salcie. Si nu si-a chemat nici rubedeniile ca sa ne spurce pe toti. Pustiul a inteles si a lasat puiul de salcie in pace. Am vazut-o ieri, in rand cu celelalte salcii. Mai mica, dar salcie!!!
Despe zona de Jucarii gonflabile deja v-am amintit: este langa casa de bilete. Acolo intrarea costa 5 lei, cred ca pentru 20 de minute. Copiii se descalta si intra acolo fara parinti. Se simt liberi: se ascund, se dau pe caracatita, sar... Am vazut ca isi lasa copiii acolo si de 10 lei. Cred ca e placut, sigur si convenabil atat pentru parinti, cat si pentru copii.
Alaturi, este o zona de Masini tamponate. Intrarea: 10 lei pentru doua persoane. Nu au loc persoanele adulte. Am vazut ca parintii asteptau pe margine.
Am trecut si de masinute si mi-am zis sa vad unde e Casa Groazei. Insa pe aleea de jos, nu era. Aleea se infunda in stufaris. Erau pe-acolo pontoanele parasite ale fostului debarcader, ocupate acum de tineri care se delectau cu o bere, privind printre stufaris la mal, lac, rate. lebede...
La un moment dat s-a auzit un zgomot mare: pe sinele Roller-Coaster-ului alerga un trenulet. ! Nici jumatate de minut nu am zarit acel trenulet ca s-a prierdut vederii si nu a mai aparut.
Voiam sa mai vad eu ceva de care nu aveam deloc stiinta: o piscina!!! Am vazut-o din Roata! Adica eu am avut toata vara o piscina, la doi pasi, si m-am perpelit de cald in casa, la bloc? Am urcat scarile spre parc si spre restaurantul cladit pe locul fostului restaurant "La Brotacei". Au ocupat mult mai mult din parc decat era locatia Brotaceilor. Si dupa ce si-au imprejmuit "proprietatea privata" numita President, au facut acolo si piscina. Costa 30 ron in timpul saptamanii si 50 de ron sambata si duminica. Numai accesul.
Bun, m-am lamurit si cu asta si am zis sa vad ce-i cu Roller-coaster-ul ala. Eu credeam ca ii zice Montagne russe, insa pic in desuet cu franceza mea. Je vous en prie! Pai accesul intr-un vagonet al chestiei aleia: 15 Ron de persoana. Plimbarea: 2 minute.
La Casa Groazei mi-a fost lene sa mai ajung. Oricum nu as fi intrat. Dar am vazut ca pretul de intrare costa 10 lei.
Alaturi de de Roller era Roata Mica. Statea nemiscata. 10 lei de persoana!
Ar mai fi de amintit existenta unui Carusel cu ponei, lebada, trasura... care costa 5 lei. Mi s-a parut tare frumos!
Si mai e un Carusel cu lanturi: 10 lei de persoana. Se pot da si adultii. Ala te invarte destul de mult. Eu nu m-as da, fiindca mi-ar fi frica!
In parc exista cateva tarabe cu inghetata, floricele de porumb, sucuri... etc. Dar daca veniti cu sticla voastra, puteti bea apa de la Fantana Nizam.
Mai exista o zona de concerte, o zona de joaca pentru copii, o zona de aparate de fitness.
Mi-a venit ideea sa scriu despre acest parc, dupa ce prietenii de pe facebook au vazut pozele si erau curiosi daca merita sa-si aduca copiii sau sa se dea in roata, etc.
Cred ca ar trebui infiintata o rubrica noua: PARCURILE Bucurestiului, fiindca avem si noi parcuri interesante.
Trimis de cristina47* in 07.09.16 19:42:35
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.46428600 N, 26.12553100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Parcuri bucureştene, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)
Malul lacului nu e împins mai încolo. Lacul e golit, după cum se vede și în poze, la fel ca și Floreasca, de vreo 3 ani, cînd a început proiectul de amenajare turistică a lor.
Din păcate, lucrările sînt sistate de vreun an, iar între timp pe (fostul) fund al lacului a crescut vegetație, care va complica treaba.
Să sperăm că se lămurește situația cît mai rapid și se reiau (și finalizează cu succes) lucrările.
@abancor: Ati fost in zona? Eu am senzatia ca a fost "impins" malul, cel putin in zona unde era fosta "plaja". A fost latita un pic zona... au turnat pamant, cred...
Poate ca va iesi ceva bun, pana la urma...
Cand au dat drumul la Roata, nici macar alei cu banci nu existau... Incet, incet, se misca... Ca si Roata.
Si a propos de lac, am vazut lebede albe, ratuste... in apa aia naclaita de mal, de trestii, de nuferi.
Da, am fost, am văzut șantierul de pe lac, m-am dat și cu roata (îmi place că se vede tot orașul).
În lac sînt zone unde s-a adăugat pămînt, ca să facă drum de acces pentru utilaje. Sînt și zone unde s-a montat un gard de tablă, sau unde s-a dragat din mîlul de pe fund și astfel s-a îngrămădit lîngă mal. Dar malurile au rămas tot alea.
Oricum, cu noile modificări aduse parcului, mă tem că plaja nu mai e posibilă. Zona aia de pe mal, care era liberă, acum devine circulată și aglomerată. Plus că nu mai este spațiul necesar plajei.
Ciudat e faptul că s-a construit și peste lac, în fostul ștrand Toboc. Văd că e plin de case.
@abancor: Au rasarit incet, incet, casele alea... nu stiu cine le-au dat autorizatie... Era strandul CC-ului, cumva? Le-o fi fost dor tovarasilor si au hotarat sa isi faca ei acolo "strandul" lor permament.
Deci, credeti ca acel pamant este acolo fiindca trebuie sa treaca utilajele? Nu au muscat pur si simplu din lac???
Asa pare plauzibila existenta acelui gard de sarma si a salciilor stinghere...
Nu era ștrandul CC-ului. Mergeam acolo în copilărie, și nu știam pe nimeni în CC. Intrarea era pentru toată lumea. Aveau bazine din alea făcute în lac, aveau tobogan acvatic, restaurant, și mult spațiu verde. Cam asta îmi aduc aminte.
Eu zic că nu micșorează nimeni lacul, ar fi o cheltuială inutilă. Lacul are conturul construit odată cu stăvilarul, malurile betonate, nu are nici un rost să fie modificate. Ar fi o operațiune scumpă și fără noimă.
Intenția a fost de dragare a fundului ca să se elimine mizeriile adunate în ultimele decenii și de amenajare a unor debarcadere și (dacă nu mă înșel) bazine de înot (parcă așa am văzut în prezentarea proiectului).
Ștrandul CC era pe lacul Floreasca; am traversat acolo de vreo două ori, înot, din dreptul Bisericii Sfânta Sofia - Floreasca, pe când eram copii.
Am trecut și eu pe-acolo cu bicicleta acum vreo trei-patru săptămâni și am văzut și „șantierul”, și căsoacele de pe malul opus Căii Floreasca. Am pozat panourile care descriu proiectul, dar încă nu am avut vreme să mă uit pe îndelete la ele.
Să vedem ce-o ieși; oricum, în acest stadiu, mă apucă mila.
(Pentru conformitate - mai sus vorbesc strict despre Lacul Floreasca).
Da, pe peninsula aia cu ștrandul CC au apărut ceva case, dar a rămas și un ștrand (club în limbajul de astăzi). Cel puțin așa reiese din pozele de satelit de la google.
Uite aici o știre despre lucrări, care conține și date despre proiect b365.ro/termenul-de-final ... 017_249127.html.
Acolo spune, printre altele: „pentru a spori suprafața de spațiu verde și zona de agrement, vor fi create trei peninsule prin decolmatarea celor două lacuri. ” Deși nu prea înțeleg care e treaba cu decolmatarea și peninsulele, și e posibil să fi înțeles jurnaliștii greșit, se pare că se vor modifica malurile în unele locuri, contrar e ceea ce bănuiam eu mai sus.
Tot în articol zice că lucrările au început în 2015, dar lacurile nu au mai fost pline din 2014 (nu le-au mai umplut în primăvara lui 2015, pentru că urma să înceapă șantierul), și deja în iunie 2015, cînd am făcut o plimbare în zonă, Bordeiul arăta ca o luncă de la țară, cu stufăriș pe vechiul fund, cu cursul Colentinei șerpuind și ceva localnici la scaldă zgomotoasă. Fondul sonor (șipotul apei și bălăceala tipilor) era inedit pentru București.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Parcul de Agrement Tei» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 În Parcul Tei, după mulți ani — scris în 26.05.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Bucureștiul văzut de la 60 m – Roata Mare din Parcul Tei — scris în 24.04.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ