GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru mine, cea mai importantă cucerire a lovituii de stat din decembrie1989 a fost faptul că, noi, ”boborul”, am putut ieși să vizităm lumea.
Nu vreau să se scandalizeze nimeni așa că o să vă explic afirmația, normal, din punctul meu de vedere.
După cum vă spuneam, eu provin dintr-o familie de nobili, cu rădăcini încă de pe vreme tarabosteșilor lui Decebal. Între timp, însă, familia a scăpătat și astfel, taică-meu ajunsese fochist pe locomotivă, la CFR. Bine, nu mă plâng, am avut parte de-o educație aleasă, urmând cursurile școlii generale (cu profil sportiv, alinaro, cu profil sportiv! :)) din Adjud și apoi, recunoscutul liceu industrial din aceeași localitate, după absolvirea căruia am primit rangul nobiliar de ”electrician întreținere și montaj ” în clasa nobiliară de” categoria a II-a, bază”.
În această calitate, stăpâneam un domeniu de vreo două stații electrice de 400 de kw, în program zilnic de 8 cu 16, până-mi îndeplineam norma de ore, ca să-mi pot primi renta lunară.
La un moment dat, dintr-un spirit don quijotesc, am luat decizia să-mi abandonez domeniul, mai ales că eram sătul de ore de noapte, așa că am plecat la București, unde am urmat cursuri de devenit cavaler. Am citit, timp de vreo 5 ani, hrisoave și papirusuri, am participat la turnirul final și, gata, am devenit licențiat!
În toată perioada trăită acasă, lângă familie, călătoriile însemnau un atlas geografic și ieșitul, o dată pe an, la mare, prin sindicatul nobililor mai mărunței din învățământ, unde lucra mama, sau, la Slănic Moldova, folosindu-ne de dreptul nobiliar al lui taică-meu de a călători cu trenul, numit ”permise de călătorie gratuită pentru personalul CFR ”
Din țară am mai văzut, vreo 3 ani, în fiecare duminică, sau, mai exact, din două-n două, părți din Moldova, pe unde juca echipa de fotbal la care jucam, mai ales pe post de rezervă!
Vă dați seama, asta era până în 1989. Ieșirile românilor însemnau, în cel mai bun caz, o Bulgarie (am, oare, un deja-vu?), un URSS sau, culmea fericirii, RDG. Cei care nu știți ce-nseamnă inițialele, îmi pare rău de voi, ele ascund un secret teribil, de neștiuit pentru muritori, dacă vi-l spun, trebuie să vă omor, iar eu sunt cam ocupat în aceată perioadă a anului, printre altele și cu o pârdalnică de gripă!
Eu, unul, personal, am ieșit din România, în excursie, pentru prima oară, în 2006, când am participat la, da, ați ghicit, un turneu de fotbal, organizat în Jaworszno. Atunci am văzut, pentru prima dată, Ungaria (Budapesta), Slovacia (Bratislava), Polonia (Jaworszno, Zabrze, Osciewicsz (Auschwitz-ul) și Krakovia, un oraș splendid!
De atunci, mi s-a deschis gustul și am început să-mi fîțîi fizicul debordant prin alte și alte localități ale continentului de ne aflăm pe el.
Despre Austria, prima oară când am trecut prin ea, numai de bine, ne-am oprit în Vienna, dar numai pentru vreo două ore, așa că am năvălit în SteffanDom și am căscat ochii de mă dureau pleoapele, după care am plecat acolo unde ne era hărăzit!
Abia după câtva timp m-am reîntors și, m-am jurat că nu mă las până nu ajung la Schonbrunn, să-mi regăsesc obârșiile nobile.
Ca să ajung la Schonbrunn, eu m-am urcat într-un autobuz, pentru că ăsta merge pe la suprafață și astfel mai pot vedea ceva din măreția capitalei unui fost imperiu. Ce număr avea autobuzul, nu vă spun, pentru că nu știu să scriu și să citesc, dar, care vreți să aflați, fuga-fuguța la un ghid, asta și din cauză că puteți fi în Vienna în alt loc decât ăla în care am fost eu atunci. Cert este că trebuie să încerci s-ajungi în cartierul Hietzing, din vestul Vienei.
Aaa, să nu uit, autobuzele austriecilor au un obieci ciudat, vin exact la ora anunțată, ceea ce e factor dătător de stress, la noi nici avionalele nu vin așa de exact. Cât despre trenuri, ha, ha, ha, ce-am mai râs!
Partea bună la Schloss Schonbrunn este faptul că te duci frumos, la poartă, spui cine ești și-ntrebi de Franz Joseph. Spui că ești chemat la el și lumea te primește, numaidecât. Nimeni nu-ți va spune nimic de rău !
Intri în curtea aia, mare, treci pe lângă clădirea gărzilor imperiale și ajungi, când ai obosit de traversat curtea, la intrarea în castel.
Aicea, în funcție de gradul nobiliar pe care ți-l cumperi prin bilet, ești primit înăuntru, cu tot fasonul și, ți se spune să intri să-l cauți tu pe Franz Joseph al II-lea, prin castel. Bine, pentru asta, tu ești de acord să dai 10-20 de euro, în funcție de în câte camere vrei să-l cauți; și ai de unde s-alegi, Schonbrunnul având în spațiul locativ vreo 1441 de camere. E ceva, nu? Oare cât o costa încălzirea?
O chestie haioasă, nu ai voie să faci fotografii în interior și, credeți-mă, austriecii au fost extrem de stricți cu asta!
Aaa, nu vă închipuiți că plătiți 10 euro și mergeți, cu turma, la ăia de-au plătitără 20 : ghidul care te însoțește își știe grupul ca și cloșca puii, inițial ți se spune că ai greșit și ești așteptat până intri în locul tău. Dacă inisiști, nuș” ce se poate întâmpla, n-am fost, deloc, curios!
Dacă tot n-am voie să fac poze, hai să vă spun, câte ceva, despre locație :
A fost propritatea Habsburgilor, mai întâi și la-nceput, castelul se numea Katterburg și așa s-o chemat el până la 1642.
La 1569, Maximilian al II-lea a cumpărat o porțiune importantă din lunca inundabilă a râului Wien și a construit un conac, cu numele de vi-l spusei. Rolul acelui conac era de vânătoare, până la urmă, cel ce plătește dă ce destinație vrea el, nu?
Între anii 1638 - 1642 Eleonora Gonzaga, văduva lui Ferdinand al II-lea, a construit, lângă acest conac, un altul, căruia i-a spus ”Schonbrunn”, adicătlea, mai pe românește, ”Fântână frumoasă ”. Așa apare numele locației, scris pe o factură. Acuma, stau și mă-ntreb, ”factură”? Pentru văduva împăratului?! Adică, Împăratul plătea facturi???!!! Bă, dă-mă dracului, păi șmecherii de azi, din Românica, nu plătesc, neam, facturi, nu, plătim noi pentru ei! Nu mai spun că nu mă gîndesc spre partea superioară a clasei politice ci, la muțufanii de jos! Mă rog, de-aia s-a prăbușit Imperiul austriac, pentru că împăratul plătea facturi! Aferim!!!
Ei, au mai trecut anii și, la 1683, turcii au asediat Vienna și au distrus palatul, așa, de-a dracului!
După ce s-o făcut pace, împăratul austriac, Leopold I, face ce știe el cel mai bine, adică dă o poruncă să se ridice din nou palatul, iar ăia de ascultau de el, zis și făcut, l-or înălțat cât de repede or putut, adică între 1692 - 1713.
He, he, he, să fie ei sănătoși, noi putem construi și mai încet, pe la 1990 am început să construim autostrăzi, în România, și, după 24 de ani, avem vreo 400 de km, în total.So, și dacă îi construiam mergând cu spatele înainte, făceam mai mulți kilometri, nu ? Șah și mat la împărat!!! :)
Leopold I-ul avea și el o hachiță, de-a poruncit construirea bojdeucii, se credea la fel de bengos ca Ludovic al XIV-lea și voia să egaleze Versailles-ul.
Ar mai fi de spus că în Schonbrunn s-a născut și apoi a murit Franz Joseph al II-lea (1830-1916) și că, după șfârșirea primului război mondial Austria, devenită republică, ia în administrare directă acest palat.
Palatul este patrimoniul cultural UNESCO și, după ce l-am vizitat, înțeleg și de ce.
Palatul are, după cum vă spuneam, 1441 de incaperi dar, dintre acestea, doar 45 pot fi vizitate. E și normal, ca să le vizitezi pe toate, trebuie să intri în palat pe la 10 ani și să ieși gata pensionar. Păi, da, voi de ce credeți că Franz Joseph a trăit atâta timp?!
Mobilierul și decorațiunile interioare sunt in stil rococo, in special stucaturi albe, cu ornamente de frunze din aur de 14 karate și sunt completate de candelabre de cristal de Boemia și de sobe de portelan. Cred că o frunză din aia, de palmier dacă se poate, m-ar scoate din foame, pentru câtva timp!
Încaperile de locuit și cele de lucru ale împăratului Franz Joseph, sunt mobilate extrem de simplu si neornamentate, ceea ce nu mă miră, nemții par mai austeri, în schimb, camerele de protocol si cele ale musafirilor debordează, bre, de lux.
In Sala Oglinzilor a concertat Mozart, pe vremea cand era un copil-minune, și avea vârsta de numai sase ani. Și eu, la 6 ani, am spart o oglindă, sunt copil minune?
După ce ieși din Schonbrunn poți opta pentru o plimbare, cu trăsura în grădinile Palatului, ceea ce te costă vreo 4 euro de persoană. Normal că așa am și făcut, m-am cocoțat în trăsurică și, valea, la grădini!
Aicea ai voie să faci poze, ceea ce o să și vedeți. Am făcut acele poze ca să-mi modific și eu peluza casei din Mărășești și, normal, aveam nevoie de modele! :D
Se poate spune că, eu, băiatul fochistului, m-am plimbat prin grădina lui Franz Joseph al II-lea. Cred că, dac-ar putea, se răsucește în mormânt, dar, deh, n-are ce face!
Urmează un moment istoric, în postarea mea, voi fi, cu adevărat, serios : Palatul și Grădinile sunt ceva minunat, cum e și firesc, vorbim de palatul unde s-a făcut și desfăcut istoria Europei pentru vreo câteva sute de ani.
Când vizitezi asemenea așezăminte realizezi măreția, în totalitatea ei. Și nu poți decât să te bucuri că viața ți-a oferit șansa să fii și tu acolo! Chiar dacă ești, numai, băiat de fochist sau, mai ales de aceea !
Gata, că-mi dau lacrimile, sunt răcit și am febră, de aici și delirul din acest review!
Haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 21.10.14 10:44:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
38 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 48.18511800 N, 16.31240200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
38 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Eugenia55 - Rugati-vă să mă fac bine că rămâneți cu o grămadă de povești nespuse!
Mulțumesc, văd c-ai fost generoasă!
@căpcă1 - Că tare frumos le mai potriveşti matale din condei, căpcăun (ule) !
@căpcă1 -
”Ce număr avea autobuzul, nu vă spun, pentru că nu ştiu să scriu şi să citesc
... și asta după ce spui că:
”am avut parte de-o educaţie aleasă, urmând cursurile şcolii generale (...) din Adjud şi apoi, recunoscutul liceu industrial din aceeaşi localitate,
apoi că:
”... am plecat la Bucureşti, unde am urmat cursuri de devenit cavaler. Am citit, timp de vreo 5 ani, hrisoave şi papirusuri, am participat la turnirul final şi, gata, am devenit licenţiat!
Bună treabă! Auzisem io că la noi se scot analfabeți cu diplomă, da' asta m-a convins!
PS ecoul de mai sus e un pamflet și trebuie tratat ca atare (sau ca „A” moale, depinde...) !
@căpcă1 - De-ar sti Don Quijote-le din Domnia Voastra (era sa zic mataluta) ca semanam nitel la obarsii... Eu m-am plimbat prin gradinile frumosului palat (ca la vremea aia n-aveam bani de vizitat pe dinauntru) in vara lui '98, la intoarcerea din UK, cu grupul meu de dansuri populare de la casa studentilor. Aia a fost scaparea mea pana la venitul incoace. Eram parliti, strabateam Europa cu autocarul, intram in primul hotel din orasele unde opream, ceream o city map si fuguta la catedrala, ca de obicei era gratis. Eram studenti si ne flutura vantul prin buzunare, dar nu dormeam, daca era nevoie, ca sa vad... lumea.
Frumoasa incursiunea mataluta (iertati-mi indrazneala), da' votu' e pen'ca m-ai pomenit in introducere, cred ca ti-ai dat seama. Sa (ne) traiesti, baiatul fochistului din Marasesti!
Copcă@ (scris intenţionat aşa·):Haidi, pa! . Îţi dai seama că m-a prins reviewul dacă l-am citit până la ultimele două cuvinte. Se deduce că e foarte bun, nu-i aşa? Nu-ţi spun servus că e regionalism ci zâua bunâ şi sâ ti faşi mata sănătos, că nu îi bini sâ zaşi cu boleşniţâ.
@Carmen Ion - Sărut mâna, așa sunt eu, mai sensibilos! Am și oarece har, nu pot nega!
@Dragos - Nneaahh, nu e că nu știu și anume carte era doar o figură de stil! Bine că nu m-ai întrebat despre inițiale!
@alinaro - Haidi, buei, mă dai de gol! Normal că-ncerc să cerșesc voturi de la tine, avem o oarece asemănare în felul cum scriem, bine, tu ești mai talentată, normal! Da' fii și tu mai discretă, ce trebuia să le spui tuturor?!
Doamne, ce frumos era când mergeam cu autobuzul prin deplasări. Nici nu-mi păsa de altceva, voiam doar să văd!
Și nu, nu-s băiatul fochistului din Mărășești ci, fochistului din Adjud, nu că ar avea vreo importanță!
"Delirul" ăsta ține cam de multișor (eu abia am citit câte ceva din cele postate de dvs.), cât despre boleșniță, ÎN ACEST CAZ, urez boleșniță continuă, dacă se va materializa în reviewuri de această calitate excelentă! Toate cele bune și multă sănătate!
P.S. Printre portari umblă o vorbă : "portar bun întreg la minte, ai văzut?"
@căpcă1 - Mea culpa, nu mai fac.
”Nici nu-mi păsa de altceva, voiam doar să văd!
De-asta mi-am dat seama de la primele tale randuri pe aici, pen' ca tot luai nu stiu cate goluri pe repriza gandindu-te la ce urma sa vezi a doua zi prin orasul din deplasare. Ah!! Nici pe-asta nu vrusei s-o zic, da' daca tot scrisei, o las.
Ultima fraza era fiindca rima, si azi ma simt poeta: traiesti/Marasesti.
Si martea poate fi frumoasa!
P. S. Scuze de off topic, webmaster. Si... capca, insanatosire grabnica! Da' pan-atunci, mai da din tine .
@Michi - Sărut mâna de aprecieri, sper că n-am făcut nimic rău, că io-s bolnav, deci, nu răspunz pentru pagube!
Mersi de urare de sănătate, e cumva greu să umbli cu coșarca de pastile după tine!
@alinaro - Fii serioasă, cel mai mult am luat 6 goluri, da' n-am avut nimica la moral, mă simțeam același!
Cred că m-a ajutat la treaba asta și faptul că eram bâtă la matematică, nu știam să număr decât până la 5!
@puiutea - dacă citești cu atenție ecoul tău, ai să vezi că ai folosit un cuvânt care n-are nicio treabă-n context ”dumneavoastră”. Zic, deci, să nu ne mai formalizăm, de respectat ne respectăm oricum, suntem oameni de calitate!
Cât despre făcut bine, sunt sigur că da, acuma a plecat din casă unul, îmbrăcat mai ponosit, de-i spunea nevastă-mea să-mi facă groapa mai în centrul cimitirului. O să fie bine, nu?
@căpcă1 - Mulțumesc pentru includerea mea, ca începător, printre atâția oameni de calitate! Cât despre "groapă" eu zic că ajunge cea a lui Eugen Barbu.
@puiutea - Păi da, eu sunt un Bozoncea al reviewurilor!
@căpcă1 - Da, dar numai partea lui bună (ceva, ceva bun a avut și el).
@puiutea - Da, e un altfel de Lică Sămădăul! Ia uită-te, bre, o dăm în literatură! Hm, nice!
@căpcă1 - VERY nice, dar de ce te tot identifici, asociezi, cu personaje negative?
Acu' chiar că ne dă webmastersul afară! Nu de alta dar "venea omoară pe Siret", cum zicea milițianul anilor '80!
@puiutea - În care ”Venea” este subiectul, iar ”omoară” predicatul! Gata, webmaster, promit să nu mai fac!
”"În această calitate, stăpâneam un domeniu de vreo două staţii electrice de 400 de kw, în program zilnic de 8 cu 16, până-mi îndeplineam norma de ore, ca să-mi pot primi renta lunară. "
, da tinere coleg, dar ce experienta de viata ai capatat... stii, in primul an de "scoala inalta" aveam o nevoie nebuna de ce crezi??? BANI si atunci am mers la munca de jos... intr-o legatorie de carti, a se citi tipografie, ce bogatie sufleteasca in acea frumoasa perioada, am citit pe nerasuflate carti adevarate, multe legate in foita de aur... ce bine mi-a prins (cititul nu foita de aur) ! astept si alte rew. fie si "negripate".
@amero - sincer, era rușinos, pe vremea mea, să stai fără serviciu,acasă, pe banii părinților, dacă nu luai, din prima, la facultate ! Și, da, ca lecție de viață, tare mi-au prins bine anii ăia, din uzină!
Cât despre foița de aur, m-am lămurit eu, nu te îmbogățeai cu ea. E la fel cu aurul alimentar, nu mănânci bucata ca să nu sărăcești!
” Nu de alta dar "venea omoară pe Siret"
"Venea" = prezent!
Ia să văz io, unde-i "Siret", pe un's-o fi ascunsss???
-
Chm... chm... toa'răşi, vă roog treceţi frumuşel la locurili voastre... C-altfel "o moară" scrie pe voi! (adică pe Siret începeţi să curgeţi? Hmm... nu mai ştiu)
@căpcă1 - Iaca si Siret! Prezeeent! Io-s!
Nu ne da pe ape, Web-ule, ca promit io pe cuvant de pioner de fusei(la Mausoleul de la Marasesti, sa traiti!) ca vom fi cuminti! Doar olecuta sa-l trag pe capca1 de urechi sa-si seteze sa primeasca PM-uri, ca iar o dam pe chat-uialap-aciisea si ne-o luam. Si nu meritam, zau! ,
Si, capca1, o chestie olecutzaca istorica: Franz ala cu Schloss-ul era unicat, ca la Fondu Plastic, asa ca taie-i II-ul ca n-are nici o treaba! El si Sissi mai au un Schloss si-n Corfu! Fuseram noi mai de demult!
De rest, citii de trii ori si-l mai citesc. Asa, ca-mi place cum le-ntorci din condei!
Hai ca viu cu un vin fiert, ca poate te determin sa te radici din bolesnita si sa ne mai plimbi!
Auf Wiedersehen, adica, pe romaneste: haidi pa!
Peseu: rezolvasi cu peluza? Dupa model?
Hmmm??!!! băăi frate, da'... câţi Sireţi avem pe-aici-şa, pân-la urmă??!!??
Ia! — toţi Sireţii să ridice o mână, imediat!
--
ăăăă... şi srry de offtopic
@Zoazore: sorry, știu sigur că e al II-lea. Intâiul fuse bunic'su ,,jur!
@webmaster: io-s Siret întâiul! Restu', treaba lor!
@webmaster - Ba io-s mai Siret intai, pana-si seteaza capca1 porumbelul de primit mesaje private! Capcaaaa 1: bifeaza sa poti primi mesaje private, ca ne pune webul la colt si coji de nuca sunt, ca sparsai io pentru vinul fiert!
@căpcă1 - Asea, vezi? Ce putere de convingere am! Ioooi, tzucu-m-as!
@căpcă1: ba da, ai dreptate, o mai fost un joszef al II lea dar Franz Joseph o fo' doar unul! Right
Articolul a fost selectat ca (un altfel de) MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@căpcă1 - Mă amestec şi eu... Mai mult pentru că "am fost acolo", vorba site-ului, la Schonbrunn acum câţiva ani. Cred că ar fi fost şi mai frumos să împărtăşeşti şi ceva din impresiile căpătate în grădinile din jurul palatului. Măcar de grădina zoologică, sau de celebrul labirint în care sunt sigur că ai fost...
@Tudor-Cristian: din păcate, nu, n-am fost! Am vizitat doar Muzeul și am făcut turul Grădinilor, din trăsură. Am vizitat împreună cu un grup și am respectat ceea ce a stabilit majoritatea!
Da, mi-a placut foarte mult cum ai redat plimbarea prin Austria. Sa stii ca si eu as fi vrut sa scriu impresiile dupa prima iesire in Austria, dar n-as fi putut sa redau la fel de frumos! Cat despre "binefacerile" intrarii in UE, tot timpul spun asta: bine ca ne lasa macar sa vedem si noi lumea! Chiar daca trebuie sa vorbim intre noi in soapta, sa nu ne spuna cineva in fata ca suntem tigani (nu ni s-a intamplat pana acum si speram nici pe viitor), chiar daca unii receptioneri sunt mai reticenti, nu conteaza: important e ca putem sa ne plimbam. Sa mai scrii, ca scrii frumos!
@dana stroea - Mulțumesc pentru aprecieri! Chestia cu scrisul e ca atunci când mănânci o mâncare bună, vrei mai mult! Da, o să mai scriu, 3 sau 4 reviewuri!
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Muzeul copiilor - un muzeu pentru toate vârstele — scris în 21.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2018 Muzeul Caleștilor Imperiale - un obiectiv de neratat — scris în 19.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2018 Cel mai renumit loc din Viena — scris în 17.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Viena - Palatul Schonbrunn — scris în 13.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Parcul palatului Schonbrunn, creaţie a Mariei Tereza — scris în 30.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Chinezii, palatul Schönbrunn şi Cenuşăreasa. Cu legătura… la Viena. — scris în 08.05.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Palatul Schonbrunn — scris în 21.07.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ