GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ceremonia de preparare a strudelului vienez la Palatul Schonbrunn
Cine a vizitat vreodata capitala austriaca fara sa guste din strudelul vienez atat de gustos?
Pentru cine nu cunoaste istoria lui, acest dulce atat de adulat in Austria cat si in multe tari ale Europei, si-a castigat popularitatea in secolul al XVIII-lea in timpul Imperiului Habsburgic, dar radacinile sale vin tocmai din timpul Imperiului Otoman, de la populara baclava, prin intermediul Ungariei, care a preluat aceasta placintica gustoasa de la turci (alte detalii pot fi gasite click aici).
Strudelul cu mere a devenit deja sinonim cu strudelul vienez si, alaturi de snitelul vienez, reprezinta astazi o emblema a Austriei, cunoscut sub denumirea de «apfelstrudel».
Care este insa reteta faimosului strudel si cum se prepara acesta?
Ceea ce am sa va povestesc in continuare am aflat atunci cand am cumparat bilete pentru vizitarea Palatului Schonbrunn, unde am decis sa luam Classic Pass pentru a include si ceremonia de preparare a strudelului vienez, platind cu 2 euro/pers. mai mult, decat daca nu am fi ales sa gustam si din acest preparat atat de gustos, dar atat de mic! Daca nu va saturati, oricum puteti cumpara pentru 4.5 euro un strudel mai mare de la cafenea.
Daca doriti insa sa participati la o astfel de ceremonie, sa stiti ca aceasta se desfasoara la ore fixe si nu dureaza mai mult de 20 de minute, prin urmare, este bine sa o includeti la inceputul turului prin palat si gradinile acestuia, deoarece nu stiti cat va dura si veti fi constransi sa ajungeti la ora fixa.
Dupa ce am stat la coada in subsolul cafenelei ce se afla in prima curte a palatului, pe partea stanga, inainte de a intra in Palat si in curtea propriu-zisa, ne-am asezat la o masuta strategica, pentru a vedea pe indelete aceasta ceremonie.
Mai intai de toate trebuie sa spun ca acest loc este decorat cu ingredientele folosite la prepararea strudelului, care se pot si cumpara, precum si cu diverse ustensile necesare in bucatarie pentru acest scop, unele fiind destul de vechi.
Bucatarul care ne-a spus povestea lui ne-a aratat fiecare ingredient folosit. Pentru prepararea aluatului, al carui secret este ca trebuie sa fie foarte subtire si elastic, demonstrand reusita realizarii lui prin trecerea unui pliant pe sub aluat, acesta vazandu-se perfect, se folosesc 250 g faina, 2g sare, 1 ou, 100g apa calduta, 20g ulei, care se amesteca, formandu-se o coca ce se poate desprinde usor de pe masa si de pe maini.
Un alt secret pe care ni l-a aratat a fost acela ca aluatul realizat se lasa se se odihneasca intr-un bol cu ulei timp de 30 de minute, dupa care se intinde cu dosul palmelor pana ajunge foarte intins si foarte subtire, dupa care se pune pe o panza, asteptand constincios compozitia delicioasa!
Pentru umplutura se folosesc: 1100g de mere acrisoare curatate de coaja si rase, putin rom, 10g de suc de lamaie, 170 g de stafide, 140g zahar, 10g scortisoara si 100g de pesmet dat prin 50g de unt (intr-o tigaie, pana devine auriu, ca la galustele cu prune), care se amesteca bine si se ruleaza in forma cilindrica pe patul de aluat.
Dupa ce se ruleaza cu coca si se taie marginile se pune intr-o tava tapetata la cuptorul incalzit in prealabil la 190 de grade Celsius pana capata o crusta aurie (cca 35 de minute)...
Un alt secret este sa punem putin unt peste strudel imediat dupa ce il scoatem de la cuptor!
La sfarsitul pregatirii strudelului bucatarul a invitat o turista sa ajute, dupa care i-a inmanat o diploma...
Daca nu am fi gustat din feliuta mica de strudel pe care am primit-o ca mostra din partea organizatorilor, am fi salivat profund la strudelele gata facute, astepand urmatorii turisti.
Acum, ca ati aflat reteta si cum se prepara, astept sa vad cine are curajul sa o incerce si sa imi spuna cum a iesit!
Pofta buna!
Trimis de magdalena in 18.08.10 14:03:54
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 48.18511800 N, 16.31240200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Numai ce am mâncat şi eu, zilele trecute unul, în Budapesta. Bine totuşi de ştiut, reţeta tradiţională.
@creivean, uite ca pe cel din Budapesta l-am omis! Am mancat insa cu mac acolo, cu mac ai mancat?
@andox, ia-mi si mie unul!!!
Cine o face sa imi dea si mie, ca pe caldurile astea, nu ma apropii de cuptor!
Cum de fel sunt pofticios tare, diseara dau o fuga prin Mamaia, am auzit de un loc unde se face o imitatie, dar tare e bun!
Felicitari pentru review!
In ultima vreme văd că ai început să dai din ce în ce mai multă atenţie preparatelor culinare şi locurilor în care se servesc acestea. Vrei să ne dai peste cap papilele gustative şi glandele salivare, sau cauza vine de la... vreunul mic?
Glumesc desigur, dar review-ul tău a avut într-adevăr darul să-mi stârnească pofta. Nu voi risca să prepar eu strudelul (nu-mi ies niciodată aluaturile frământate), aşa că îl voi înlocui cu o plăcintă cu mere cumpărată de la patiserie. Sper să meargă substituţia, cel puţin mental.
Magdalena iti multumim pt. reteta dar asteptam sa se racoreasca afara sa putem folosi cuptorul. Cred ca avea un gust formidabil strudelul... FELICITARI...
@ magdalena Review bun, reteta delicoasa....dar spune sincer; acasa ti-a iesit la fel de bun ca cel de acolo?
super... si eu am fost acolo dar din cauza vizitei la zoo(si nu numai) nu am avut timp sa asist si la demonstratie... insa am gustat din mostrele pregatite.
in alta ordine de idei biletele pe care le am pt aceasta demonstratie sunt inca valabile (au valabilitate 1 an) asa ca daca cineva pleaca pana la jumatatea lunii sept. i le pot oferii.
un vot pt poze si multumiri pt. reteta!!!
@diaura, nu am facut inca, insa ieri am iesit in oras si am mancat un strudel cu mere, evident, ce sa spun, nu suporta comparatie...
Cel vienez se topeste in gura...
Fac si eu ceva bun: placinta cu branza si de dovleac!
@ms65, asa e, biletele sunt valabile un an si biletul iti ofera reduceri diverse si la alte obiective de interes din Viena, lucru pe care noi nu l-am stiut.
De exemplu, noi vizitasem inainte Palatul Hofburg, daca alegeam sa il vizitam dupa Palatul Schonbrunn puteam lua biletele la un pret mai mic sau un bilet comun mai avantajos.
Superba ideea sa ne spui si noua secretul strudelului vienez!
Multumim!
Am o nelamurire: prezentarea in ce limba s-a facut? Ca vad ca ai inteles totul perfect!
Prezentarea a fost facuta in limba engleza (sunt si traducator de limba engleza, avantaj eu! - chiar daca acum fac altceva )...
Bucatarul care a facut prezentarea mi s-a parut a fi italian, nu avea accent austriac, oricum trebuie sa ciulesc bine urechile la engleza nemtilor si a austriecilor...
Ce-i drept, mi-am luat notite, spre enervarea sotului care ma tot vedea cu carnetelul si cu pixul in mana...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Muzeul copiilor - un muzeu pentru toate vârstele — scris în 21.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2018 Muzeul Caleștilor Imperiale - un obiectiv de neratat — scris în 19.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2018 Cel mai renumit loc din Viena — scris în 17.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Viena - Palatul Schonbrunn — scris în 13.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Parcul palatului Schonbrunn, creaţie a Mariei Tereza — scris în 30.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Chinezii, palatul Schönbrunn şi Cenuşăreasa. Cu legătura… la Viena. — scris în 08.05.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Palatul Schonbrunn — scris în 21.07.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ