ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul palatului Schonbrunn, creaţie a Mariei Tereza

TIPĂREȘTE URM de aici

 

Cu câtva timp în urmă am început un miniserial ˝Acele minunate parcuri şi grădini din Europa˝în care am scris din Paris şi împrejurimi despre 12 şi încă 7 foarte importante din alte oraşe ale Europei. În speranţa că dacă veţi ajunge acolo le veţi vizita, a venit momentul să scriu despre alte câteva in extenso, tot din Europa.

De ce această perseverenţă de a vizita parcuri şi grădini? Pentru că prin frumuseţea şi unicitatea lor sunt adevărate embleme ale oraşelor care le găzduiesc şi de ce să mint? , pentru că îţi oferă un răgaz de odihnă pe o bancă, în mijlocul unei zile în care alergi de la un obiectiv la altul.

Grădinile Schonbrunn, Viena 

Despre Viena am scris un singur review relatând ce am văzut în opt zile ploioase. Am trecut în revistă ce am vizitat dar despre grădinile palatului Schonbrunn am scris un singur paragraf. Pro vezi impresii

Maria Tereza a fost prima femee care a condus imperiul timp de 40 de ani cu mana de fier in cea de a doua jumatate a sec. XVIII. Maria Tereza avea un gust artistic desavarsit. A transformat un pavilon de vanatoare in palat de vara, Schonbrunn. An de an proiectele ei au prins contur, ridicand un etaj pentru numerosii sai copii, deschizand teatrul si amenajand parcul cu fantana lui Neptun, grupul statuar Gloriette si una din primele gradini zoologice din lume. In 1780, la decesul ei, intregul domeniu Schonbrunn ajunsese deja la stralucirea pe care o vedem si astazi.

Despre Palatul Schonbrunn s-au scris pe AFA 27 de reviwuri dintre care numai unele pomenesc despre parc aşa că am considerat să nu reiau datele istorice ale palatului ci mă voi limita strict la parc. Trebuie precizat însă că atât palatul cât şi parcul au fost înscrise în anul 1996 în lista Patrimoniului Cultural Mondial.

Acces (48°11′04″N 16°18′43″E)

Palatul şi parcul Schonbrunn sunt situate la 5 km de Viena. Cu metroul din staţia Karlplatz călătoria durează 10 min cu linia verde U4; cu autobuzul Wiener Linen, se fac între 10 şi 40 minute în funcţie de staţie, de ex de la Opera de Stat, 30 min: cu taxiul cca 15 min iar pe jos o oră jumătate.

Intrarea este liberă în parc dar se plătesc câţiva euro vizitarea grădinii zoologice, labirintul, Glorieta, orangeria, grădina privată, existând şi bilete combinate. Programul parcului este de luni- duminică, diferenţiat pe sezoane.

Parcul Schonbrunn

Palatul şi parcul formează un complex unitar în arhitectura barocă. Parcul a fost proiectat de Jean Trahet, un elev al celebrului architect francez Le Notre în 1695. Mariai Tereza (1717-1780) a devenit artizana domeniului. Initial parcul era destinat plimbării familiei imperiale. Începand cu secolul al XVIII-lea si pana in anul 1918, Schonbrunn a fost rezidenta Habsburgilor.  

Parcul are o suprafaţă de 190 ha. Cine nu doreşte să-l străbată per pedes are la dispoziţie un trenuleţ cu o viteză de deplasare de 10km/h care în 50 min, cu nouă staţii, trece prin faţa principalelor atracţii. 

Iniţial în 1695 parcul a fost construit ca o grădină franceză.

Cu un an inainte de moartea Mariei Tereza în 1779, toate gradinile, mai putin gradina privata, au fost deschise publicului.  

În perioada 1828-1852 partea de vest a fost transformată într-o grădină în stil englezesc. 

Principalele atracţii

Parcul Schonbrunn este străbătut de alei umbroase şi pretutindeni sunt ronduri cu flori dar are şi o serie de atracţii care nu ar trebui ratate:

-Gloriette este un edificiu cu arcade construit în 1775, vizibil din tot parcul pentru că e aşezat pe un deal. In 1770, in timp ce castelul si gradina erau in mare masura terminate, dealul Schonbrunn„arăta ca o padure defrisata si neingrijita. Pe el s-a înălţat Gloriette ca monument al Războiului just care conduce la pace, respectiv războiul de şapte ani (1756-1763). Are in varf un vultur imperial impunator, asezat pe globul pamantesc înconjurat de trofee. Acoperişul prevăzut cu balustradă oferea încă de la începutul sec. XIX o privelişte încântătoare asupra palatului şi parcului. Acum Gloriette e o cafenea.

-Statuile mitologice create din piatră între 1753 şi 1775 în număr de 32, reprezintă fiecare o figură din mitologia greacă sau romană. Se află în Marele Prater. 

-Marele Parter creat ca o grădină franceză în 1695 ocupă o mare parte din zonă. Se întinde în parcul palatului, de-a lungul axei mediane a palatului până spre culmea cea mai înaltă a parcului, acolo unde se află Glorietta. Conține printre altele, un labirint.

-Labirintul numit Irrgarten ascunde simbolurile a 12 constelaţii. Este nevoie de memorie vizuală ca să te descurci şi să ieşi din el.

-Ruinele romane numite iniţial ruinele din Cartagina se afla la poalele dealului Schonbrunn. Au fost construite în 1778 şi au o zona centrala in forma rectangulara, incercuita de un arc semicircular, ai carui pereti laterali dau impresia ca se darama incet, incet. Reprezintă un templu dedicat împăraţilor romani.

-Fantana lui Neptun este situată la baza dealului din spatele palatului şi este creaţia gândirii Mariei Tereza care a avizat proiectul în 1770. A fost terminată în 1780 înainte de moartea împărătesei. Din peretele semioval infrumusetat cu o balustrada cu vaze de piatra, se ridică grupul statuar ce il reprezinta pe zeul mărilor Neptun, in fata lui zeita Thetis, iar in jur tritoni-zeitati cu bust de om si coada de peste.

-Grădina de portocali  construită în 1755, a doua ca mărime din lume, este realizată în stil baroc, şi a fost folosită atât ca seră de portocali cât şi pentru diverse festivităţi imperiale.

-Fantana Obelisc are un bazin din care se ridică o formatiune de stanci alcatuind o grota populata de zeitati ale apei şi cascade, deasupra acesteia înălţându-se un obelisc.

-Casa palmierilor a fost construită în 1828 ca o seră de dimensiuni monumentale dar fiind greu de întreţinut a fost înlocuită în 1880-1882 cu zece sere mici.

-Grădina botanică a fost amenajată în partea de vest a parcului în 1828 în acelas timp cu prima casă a palmierilor. 

-Grădina zoologică funcţionează din 1752 şi este cea mai veche din Europa. Prin dezvoltări succesive şi modernizări a ajuns la o suprafaţă de 17 ha.  Cuprinde mai multe zone climatice, de la pădurea tropicală până la deșert sau regiunea polară. Peste 600 specii de animale trăiesc aici, printre ele rinoceri, elefanți, hipopotami, urși polari, tigri, lei, diverse specii de maimuțe, ursi panda. În cuartalul destinat grădinii zoologice se găseste Kaiserpavilion ridicat de Maria Tereza în memoria soţului împăratul Francisc Ștefan (d. 1737)

Pentru vizitarea principalelor obiective din parcul Schonbrunn ar fi necesar să alocaţi jumătate de zi sau, dacă timpul vă presează puteţi face un tur de o oră cu trenuleţul eventual cu întrerupere la grădina zoologică şi reluarea cursei ora următoare. Merită cu prisosinţă.


[fb]
---
Trimis de Michi in 30.09.24 16:01:22
Validat / Publicat: 30.09.24 21:47:35
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 240 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Gloriette
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil
[01.10.24 13:51:11]
»

Felicitări, Mama Michi, pentru aceste articole depre parcuri! Se vede că ți-a luat mult timp să le ordonezi și să le scrii aici!

Și se mai vede ceva; : ai pus și suflet când le-ai făcut pe amândouă!

MichiAUTOR REVIEW
[01.10.24 15:10:41]
»

@doinafil: Mulţumesc Doina, în general nu-mi place să trăIesc din amntiri pentru că în conformitate cu filozofia Zen, singura care contează e ziua de azi. Trecutul nu poate fi reeditat, viitorul e incert dar... când esti singur, mobilitatea ta e redusă, prietenii s-au împuţinat, apelezi la secvenţe din viaţa ta anterioară în care cu adevărat trăiai. Sigur că aceste reviewuri mi-au luat mult timp, în general ele nu au făcut parte din postări anterioare, aşa că a trebuit multă documentare şi informaţii la zi. Altceva ce să fac? Să moţăi la exagerările de la TV? Cred că e a neşpea oară când spun că AFA a adus mult bine în viaţa mea deşi l-am descoperit târziu când aveam deja 75 de ani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Schonbrunn:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064730882644653 sec
    ecranul dvs: 1 x 1