ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palatul Domnesc de la Ruginoasa, o vizită de căpătâi pentru români

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La mulți ani, români!

Asta este o urare sinceră, pe care v-o adresez din inimă, cu tot respectul!

Acest review va fi un pic altfel, cel puțin în ceea ce mă privește.

Azi, 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Națională, știți cu toții. Mă credeți, sau nu, chiar o sărbătoresc! Cu bucurie și mândrie, pentru că chiar sunt mândru că sunt român!!!

Cred că noi, ca nație, nu suntem nici mai buni dar, clar, nici mai răi ca alte popoare. Suntem toleranți, muncitori, cu credință-n Dumnezeu. Suntem un popor viu, avem vise și speranțe ca nație, toate pașnice, nu vrem și nu tânjim la pământul altora! Ne vrem independența, am câștigat-o pentru că am luptat pentru ea și, deci, ne-o merităm.

Suntem un popor de oameni harnici și deștepți, nu mai mult dar, clar, nu mai jos ca alte popoare!

Din păcate, devenim divizați pentru că suntem conduși greșit. Cred că astăzi e cea mai mare distanță dintre popor și politicieni. Aceștia din urmă nu ne mai reprezintă, ideile lor sunt în dezinteresul poporului, ba nu, în disprețul lui.

Cu toții avem exemple, baroni locali, șefi și șefuleți care-și bat joc, cu dispreț față de realele valori ale democrației, oameni aleși fără legimitate, cu 20% din cei 15 % care s-au prezentat la vot.

Vina nu e a poporului, am devenit scârbiți de turnura dată de politicieni vieții noastre, de nedreptatea din justiție, de sistemul de învățământ hâțânat structural, de sistemul din sănătate, practic, de orice…

Dar, să nu uităm, poporul român are demnitate: ne-am bătut, în decursul anilor, cu dușmanii care-au tânjit la pământul nostru și, am răzbit, spiritul românesc este, cultivat de voievozi, de Școala ardeleană care a demonstrat latinitatea noastră, de pașoptiști, de unioniști… n-am fost un popor de nevertebrate și nu vom fi!

De aceea chiar cred că vom propăși, vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât, asta a spus-o Petru Rareș aflat, atunci, în pribegie, esența este reală și azi!

În această lumină ar trebui să vă vorbesc despre Palatul Domnesc de la Ruginoasa. Și, da, cred că merită, vorbim de Palatul lui Vodă Cuza, dacă vreți omul cu care România a devenit conștientă că este o țară locuită de un neam.

Unde este?

Evident, în com Ruginoasa, jud. Iași. Se poate ajunge aici, fie prin Târgu Frumos, fie prin Pașcani sau, ca în cazul meu, plecând de la Castelul Sturdza, pe un drum județean, prin Scheia, Kogălniceni și mai departe, vei găsi indicatoare. Șoseaua este nesperat de bună, peisajul foarte frumos, chiar merită să faci drumul!

Ce este Palatul?

“Palatul, care astăzi adăpostește Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza", a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea, de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reședințe pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi.

Stilul inițial a fost cel neoclasic, păstrat de capela reședinței, stil care se impusese cu predilecție în arhitectura civilă din Moldova acelor timpuri. În anul 1847, logofătul Costache Sturdza „preface casa de la Ruginoasa după arhitectura stilului gotic” , angajând pentru aceasta pe arhitectul Johan Brandel. Lucrările au fost finalizate în 1855.

Cladirea, care păstrează și astăzi caracteristicile stilului neogotic, inspirat de romantismul german, este de formă pătrată, cu un etaj, fiecare din cele patru fațade având aceleași elemente: peroane largi, balcoane sprijinite pe lespezi de piatră. Asemănarea frapantă cu Palatul de la Miclăușeni, județul Iași, nu este întâmplătoare, acesta fiind construit de o altă ramură a familiei Sturdza.

Tot Sturdzeștii au fost cei care au construit biserica din apropierea castelului și zidul de incintă cu bastioane în stil gotic. Potrivit cu moda apuseană, a fost adus la Ruginoasa un grădinar neamț, Mehler, care s-a ocupat de amenajarea unui frumos parc cu alei largi și vegețație exotică. În aprilie 1857 palatul, abandonat și amenințat de ruină, precum și moșia Ruginoasei, cu 8.000 ha, au fost ipotecate de Alexandru Sturdza la Banca Națională a Moldovei, pentru suma de 60.000 de galbeni. Ratele nu au putut fi achitate la timp, astfel că proprietatea a fost scoasă la licitație și cumparată, în anul 1862, de către Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite. Zilele de Paști ale anului 1864 au fost petrecute de familia domnitoare, înconjurată de prieteni, la Ruginoasa.

Distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Palatul si-a recăpătat strălucirea arhitecturală și farmecul specific, după anul 1978, când a fost restaurat

În anul 1982, aici s-a deschis Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” , conform mijloacelor specifice perioadei. “

Asta ne spun documentele oficiale, cele prezentare on-line a Muzeului.

Ce vedem noi, odată ajunși, o să vă descriu eu, numaidecât :

Să-ncepem, zic!

Intrarea în curtea Palatului se face printr-o poartă frumoasă, în ton cu curtea locației. Curte largă, corect întreținută.

După intrare, la câțiva zeci de metri, pe partea dreaptă, găsim un grup statuar cu busturile eroilor noștri naționali. Foarte frumos și de bun simț acest grup.

Intrarea în Palat e grandioasă, se urcă pe niște scări pe esplanada Palatului și apoi în interior.

Aici găsim încăperea de unde-ți cumperi biletele, 20 de lei de persoană adultă. Care dorește, poate cumpăra ghid audio care se folosește cu ajutorul telefonului. Și mici amintiri de la palat, magneți, diferite obiecte cu legătură sau nu ci muzeul.

Un tur complet durează, lejer, un 40-45 de minute. Palatul este restaurat recent, încăperile prin care treci sunt marcate la intrare cu texte explicative.

Totul este la superlativ, mobilier și toate celelalte obiecte de inventar sunt corect puse în valoare.

Este mare diferență între Castelul Sturdza și Palatul Domnesc, primul e mai romantic, poate și pentru că e încă nerenovat. Palatul Domnesc însă ar putea fi folosit chiar acum.

Se spune că Cuza locuia aici 2 -3 luni pe an, conducând țara, iar senzația este vie, te aștepți să-l vezi prin cele încăperi, mai ales în camera biroului domnesc!

Palatul are, lângă, biserica unde a fost înmormântat, pentru o perioadă corpul domnitorului.

Rezumând, Palatul Domnesc de la Ruginoasa este un obiectiv cultural-istorico-turistic ce ar trebui vizitat de cei care-ajung în zonă! Al. I. Cuza, chiar dacă a fost o personalitate controversată, este domnitorul sub care s-a format România, ca stat unitar, modern și european. Este o mare figură a istoriei noastre naționale, de care trebuie să fim mândri și să-l prețuim!

La mulți ani România! Să învățăm să ne iubim și respectăm țara și istoria ei, necondiționat!

Cu respect (nu pot saluta cu “haidi, pa!” )

web, te rog :

https://youtu. be/UZ0SreWP6GE? si=KE_CIaNr0YsCS5qU


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 01.12.23 18:09:54
Validat / Publicat: 01.12.23 20:04:00

VIZUALIZĂRI: 512 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Palatul Domnesc Ruginoasa -Poarta de intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[01.12.23 20:28:45]
»

@Yersinia Pestis:

Dar, să nu uităm, poporul român are demnitate: ne-am bătut, în decursul anilor, cu dușmanii care-au tânjit la pământul nostru și, am răzbit, spiritul românesc este, cultivat de voievozi, de Școala ardeleană care a demonstrat latinitatea noastră, de pașoptiști, de unioniști… n-am fost un popor de nevertebrate și nu vom fi!

Nici nu avem cum sa fim un popor de nevertebrate! Coloana noastra vertebrala este Coloana Infinitului, bine infipta in glie si sudata cu sangele si jertfa celor care au murit pentru crezul lor : cunoscuti sau necunoscuti!

Iubindu-ne tara, ne respectam pe noi, dar ii respectam si pe ei, cei care stau la temelia noastra ca popor.

Distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Palatul si-a recăpătat strălucirea arhitecturală și farmecul specific, după anul 1978, când a fost restaurat.

Atunci, in anul 1978 l-am vizitat eu. Vazand pozele tale, mi-am amintit acea vizita minunata. Ba mai mult, imi amintesc si cele doua morminte de la biserica: Al. I Cuza si Elena Doamna. Eu, nu stiu de ce, l-am iubit pe Cuza de cand am citit prima data in cartea de istorie. Poate datorita povestii cu Mos Ion Roata? Imi amintesc si acum ce emotionata eram la acele morminte

Bine venit acet articol azi! Multumesc mult pentru aducerile-aminte!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[02.12.23 08:09:00]
»

@Zoazore: Da, la o serbare din clasa a -II-a eu am fost Moș Ion Roată, cel de la Câmpuri, din Divanul Ad-hoc.

Și pentru cei din generația mea Cuza a fost un supererou. Am fost crescuți cu o altfel de istorie care, parcă, atunci, cultiva mândria națională, concept devenit desuet astăzi, cu politica asta de globalism.

Aseară TVR 1 a avut o emisiune în care Monica Ghiurco l-a avut invitat pe Ioan - Aurel Pop, președintele Academiei Române. Emisiune de colecție, extrem de necesară mai ales de Ziua Națională.

Altcumva, Muzeul este, și el, o paginâ de poveste și de istorie, are un farmec aparte, diferit de altele de acest gen. Sau, așa l-am simțit eu!

Sărut mâna, weekend plăcut mai departe!

webmaster
[02.12.23 08:17:36]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adsoPHONE
[02.12.23 16:18:07]
»

@Yersinia Pestis:

vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât, asta a spus-o Petru Rareș aflat, atunci, în pribegie

Sa stii ca Petre nu se gandea la bravul popor moldav cand spunea ce spunea acolo, nu se punea pe atunci problema in termeni de nationalitati. Se referea chiar la el pe pesoana fizica, dar folosind pluralul majestatii .

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[02.12.23 17:22:19]
»

@adso: Păi, chiar mi se pare corect, adică, deh, cine-s io în fața mea?!

Dar, sincer, in extenso, nu ar trebui să stăm tăcuți și leșinați precum oaia la tăiere, dacă tot mor, pot s-o fac frumos, gen Hamlet.

Dacă stau îngenuncheat de când mă nasc fac bâtături în genunchi, precum paracopitata de vorbim de ea.

Iarăși venim la Miorița și la fatalism...

ANILUPHONE
[05.12.23 14:13:32]
»

@Yersinia Pestis: Am fost și noi în primăvară la Iași și până acolo, în aceeași zi am vizitat Palatul Sturza și acest Palat al lui Cuza... Fiecare are istoria lui și povestea lui...

Dacă după vizita Palatului Sturza am fost profund impresionată, după vizita acestui palat am fost dezamăgită... Chiar dacă Palatului strălucea în lumina soarelui, curtea era neîngrijită, plină de gâniaț de la ciorile gălăgioase ce aveau cuiburi în copacii din grădina Palatului... În plus atitudinea personalului... foarte plictisite doamnele muzeograf...

În rest numai de bine!

La mulți ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Memorial Alexandru Ioan Cuza [Ruginoasa]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080585956573486 sec
    ecranul dvs: 1 x 1