GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Beijing - Palatul de Vara, resedinta a imparatilor chinezi
5 mai 2007 – imi amintesc acea zi de parca a fost ieri! Emotiile cu care am facut bagajele, intrebarile care ne framantau legate de aventura vietii noastre, curiozitatea care ne macina si bucuria greu de exprimat in cuvinte... toate acestea aveau legatuta cu excursia in China, in care am plecat in acea zi.
Am ajuns, pentru prima data in viata, pe pamant asiatic, mai exact in aeroportul din Beijing, unde am aterizat cu trei ore intarziere fata de programul initial, si asta datorita unei furtuni puternice care ne-a tinut in aeroportul din Paris unde am facut o escala.
A fost o excursie organizata, cu ghid si am sa va povestesc cam tot ce se poate din experientele unice traite acolo.
Beijingul mi s-a parut un oras modern, cu blocuri noi si aspect futurist, cu strazi largi si drepte avand benzi separate pentru biciclisti, fiind plin de nenumarate si interesante obiective turistice ce atrag milioane de turisti din absolut toata lumea.
Am descoperit acolo niste oameni mici de statura dar foarte energici, pe fata carora se vedea mult prea multa seriozitate. Pareau oameni munciti, de dimineata pana seara, si cred ca asa erau... nu a fost doar prima impresie pe care ne-au creat-o. Desi strazile erau enorme, cum o sa vedeti in poze si o sa va povestesc, peste tot era aglomeratie. Biciclisti erau cu miile, alergau pe benzile special amenajate, atat de aproape de masini si claxoanele acestora...
Am fost cazati la hotelul Exhibition Central. Ora fiind deja inaintata, prea tarziu pentru a servi masa de pranz, pornim in vizitarea obiectivelor din Beijing si incepem deplasarea catre primul obiectiv de pe lista, si anume Palatul de Vara - resedinta imparatilor chinezi .
Am ajuns la intrarea de est in Palatul de Vara unde era o aglomeratie de nedescris. Dupa ce am intrat, am vazut o piatra care “aduce noroc” daca pui mana pe ea... si care era asaltata de turisti pentru a fi atinsa. In fata tuturor edificiilor din China vom vedea dragoni sau alte animale ce au rolul de a apara de duhurile rele. La fel ca in orice gradina chinezeasca, apa si muntii, reprezentati de obicei prin pietre, determina relieful in Palatul de Vara. Dupa ce am atins piatra norocoasa si am facut poze cu primul dragon pe care l-am intalnit, ne-am deplasat de-a lungul unui chei, care are pe lateral cladirile din complexul Palatului de Vara, separate de apa printr-o carare foarte ingusta.
Lacul Kunming, pe care fac curse vase in forma de pagoda, ocupa suprafata de trei patrimi din suprafata totala de 30 de kilometri patrati a Palatului de Vara.
Paralel cu malul nordic al lacului se afla Changland (Coridorul Lung) - care uneste cladirile dispersate ale palatului. Construit din lemn usor si decorat cu scene pictate din mitologia chineza, era folosit de imparateasa Cixi pentru plimbare si relaxare, precum si ca loc de intalnire cu reprezentantii diplomatici.
Dupa ce ne-am plimbat prin coridorul lung si l-am pozat si din exterior, am ajuns undeva sub Pagoda Foxiangge care este construita pe varful Wanshou Shan din palatul de vara. Urcam un timp pe scari, pe deal, pentru a ajunge pe terasa pagodei, care nu se putea vizita din pacate. Motiv pentru care renuntam sa mai urcam si revenim la baza dealului, langa Coridorul Lung.
Ne-a atras atentia o poarta aflata in dreptul intrarii dinspre lac, foarte colorata si impopotionata si care cred ca era luminata pe timp de noapte.
Am vazut apoi vasul de marmura pe care se odihnea imparateasa Cixi cu oglinda originala. Aceasta statea in fata oglinzii si avea senzatia plutirii pe apa.
Ne urcam pe un vaporas decorat in stilul Coridorului Lung de pe tarm. Observam, dincolo de lac, cladiri moderne, cunoscute noua si admiram din nou Pagoda pe trei nivele, cu lumina favorabila pozelor de data aceasta. Tot ansamblul Palatului de Vara era construit respectind principiile geomantiei.
Pe tarm am vazut o constructie pe care nu am avut ocazia sa o vedem mai de aproape si de asemenea am trecut pe sub un pod cu 17 arcade (a carei legenda nu am retinut-o, din pacate).
Din pacate, unul din dezavantajele excursiilor organizate este programul fix, cu obiective stabilite la ore fixe. Dupa ce am vizitat tot ce v-am prezentat, ghida a inceput sa ne adune pe toti cei din grup pentru ca timpul alocat acestui obiectiv se terminase.
Va dati seama cat de dezamagiti am fost, si nu doar noi, cand am auzit ca trebuie sa plecam, stiind ca mai sunt atatea lucruri extrem de interesante de vazut si de aflat acolo. Dar, cand intri in joc trebuie sa joci asa ca nu am avut de ales si a trebuit sa plecam. A fost unul dintre marile noastre regrete. Dar, pana la urma ne-am multumit cu ceea ce am apucat sa vedem. Am fost nespus de fericiti ca am putut trai acele experiente, sa ne aflam acolo, chiar si daca pentru un timp atat de scurt.
Privind pozele, inca ne intrebam daca noi chiar am calcat pe acolo, pentru ca, si dupa atata vreme, ne este greu sa credem ca am avut aceasta ocazie, sa ajungem in China.
Voi povesti in alte review-uri si despre celelalte obiective vizitate. M-am referit strict la ce am vazut si am inteles noi pentru ca mi s-a parut inutil sa incarc review-ul cu informatii istorice si/sau suplimentare gasite pe net despre Palatul de Vara, pe care oricine este interesat le poate afla printr-o simpla cautare in google.
In concluzie, acesta a fost primul obiectiv prin care am trecut, desi nevizitat in profunzime. Sentimentul de multumire ca am calcat pe urmele imparatilor chinezi ne insoteste si acum, la mai bine de 6 ani de la excursie si probabil ne va insoti pentru tot restul vietii!
Trimis de cdiana in 16.10.13 08:37:22
- A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.00003300 N, 116.27438100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
cdiana;
Iti multumesc ca mi-ai adus aminte de China!
Farmecul acestei civilizatii extrem-orientale, exercita asupra europenilor o fascinatie constanta, ce nu se poate uita... toata viata, chiar daca ai avut privilegiul unei excursii acum sase ani!
Te felicit pentru acuratetea recenziei tale si pentru fotografiile elocvente, adevarate suveniruri pentru aceasta destinatie!
P03 si P05 face referire la strada Suzhou, acolo unde pe vremuri, era loc de amuzament pentru imparat si concubine, care aveau sa-si imagineze ca se afla pe o strada comerciala din lumea reala din exterior.
Eunucii si servitorii jucau rolul vanzatorilor si al clientilor. A fost distrusa si jefuita in timpul razboiului din 1860, fiind abia in 1986 reconstruita, iar in 1990 a fost deschisa publicului.
Podul celor 17 Arce este considerat ,,curcubeul '' lacului, datorita formei sale, este lung de 150 de metri si leaga malul sud-estic al Lacului Kunming, unde se afla Statuia Boului din bronz, langa Pavilionul Spatios, de cea mai mare insula a lacului.
Datorita faptului ca ai beneficiat de ghid intr-o asemenea aventura, pe viitor chiar imi doresc sa ,,incarci '' rw-urile, intr-adevar nedialogand cu d-na Wikipedia sau Google, iar comunitatea AFA-ista iti va fi recunoscatoare...
Vacante frumoase, oriunde si oricand!
@Marian Preda: multumesc foarte mult! Mai ales pentru completari, care sunt bine-venite.
Da, am avut ghid in aceasta excursie, insa a fost un adevarat "maraton" prinderea informatiilor oferite de acesta. Locuri si multe lucruri de vazut, timpul era insuficient de fiecare data, uneori grupul se despartea si nu eram intotdeauna langa ghid sa aud tot ce ne spune. Dar mi-am notat la fata locului tot ce am putut afla si auzi, macar sa imi amintesc atunci cand voi vedea pozele sau (poate) voi povesti nepotilor mei
Si nu, nu intentionez sa caut informatii pe net pentru a-mi scrie impresiile. Chiar daca nu sunt "artistice" sau extrem de detaliate si sunt pur si simplu cum le-am perceput eu, sper sa ofere informatii cat de cat utile pentru cei interesati sau, pur si simplu, cateva minute placute de lectura pentru ceilalti.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Mutat în rubrica "Palatul de Vară (Yihe yuan), BEIJING" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Pe domeniul imparatului - Palatul de Vară — scris în 18.04.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Palatul de Vara - locul de relaxare a imperialilor — scris în 12.12.12 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ