ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2022
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Evoluția Curții Domnești de la Iași

TIPĂREȘTE

La mijlocul lunii octombrie a fost vernisată expoziția dedicată devenirii actualului Palat al Culturii din Iași. După cum se știe, în prezent acesta este sediul a patru dintre muzeele Complexului Muzeal Moldova, fiecare dintre ele ocupând câte o întreagă aripă a câte unui nivel. Cum intri în Palat, pe stânga, la parter, se află Muzeul de Istorie. Urmând holul până în capăt, pe dreapta, găsim o sală care nu este ocupată de expoziția permanentă; aici sunt găzduite expozițiile temporare organizate în cadrul muzeului. Cea despre care vorbim acum este anunțată pentru două luni, deci cei interesați au încă timp să îi calce pragul. Intrarea este liberă (se dau la casierie bilete gratuite) și este deschisă atât timp cât este deschis și muzeul.

Punctul de atracție este vizibil chiar de la intrare: o masă mare, pe care tronează cinci machete. Recunoaștem imediat macheta din centru, este chiar Palatul, așa cum îl știm. Dar parcă nici celelalte nu ne sunt atât de străine, deși nu vedem nicăieri în oraș respectivele clădiri. Nu le vedem pentru că ele nu mai există: sunt palate care s-au succedat în ultimele două secole și jumătate, pentru a ajunge la cel pe care îl cunoaștem acum.

Am făcut poze destul de ok la explicațiile de pe planșele din această sală, cei care vor să afle tot ce știu și eu pot citi direct de acolo. Foarte pe scurt, treaba stă așa:

~ 1330 – În timpul domniei lui Alexandru cel Bun se ridică o curte domnească la Iași. În acea vreme, domniile erau itinerante: doar vodă avea dreptul de a judeca anumite pricini, mai ales dacă sentința era condamnarea la moarte. Cum un drum la Suceava dura o săptămână sau mai bine, asta dacă nu te ucideau tâlharii prin păduri, voievodul era cel care se muta din loc în loc pentru a împărți dreptatea și pentru a-și consolida stăpânirea. Așa au apărut diversele curți domnești din Moldova, după distribuția lor putând să ne dăm seama cum a evoluat puterea centrală în sec. XIV-XV. Curtea de la Iași nu este chiar dintre cele mai vechi.

1564Alexandru Lăpușneanu mută capitala țării de la Suceava la Iași (la cererea sultanului).

~ 1640Vasile Lupu, adevăratul ctitor al Iașului, cel în timpul căruia orașul a dobândit strălucire, lărgește și întărește Curtea domnească. Aceasta se întinde pe terenul ocupat în prezent de Palat, precum și peste actuala Piață a Palatului – pe promontoriul ce veghează valea Bahluiului, care pe atunci băltea până pe locul care acum este ocupat de Grădina Palas, la baza râpei, asigurând o apărare naturală în fața atacurilor dinspre sud. Zidurile Curții domnești nu se mai păstrează, cu excepția unui fragment vizibil în interiorul Muzeului de Istorie (există acolo o "fereastră" către fundația Palatului). Bucata de zid din dreptul Hotelui Moldova aparținea Mănăstirii Sf. Nicolae Domnesc, a cărei incintă a rămas mereu separată de cea a Curții domnești, în ciuda apropierii lor (după cum se vede în P2).

1784Afectată de calamități și războaie, curtea veche a primit ultima lovitură înainte de Crăciun, când un mare foc i-a pus capăt existenței, fiind abandonată de domni. (Am citat de pe panoul informativ.)

1806Alexandru Moruzi comandă ridicarea Palatului Domnesc, exact pe locul unde astăzi se află Palatul Culturii. Construcția are aproape dimensiunile celei actuale și a fost proiectată de Johan Freiwlad, arhitect austriac căruia îi mai datorăm Palatul Roznovanu (în prima sa formă), Catedrala Mitropolitană (la fel, prima variantă), Biserica Mănăstirii Frumoasa sau Palatul de la Ruginoasa. Palatul Domnesc este construit în stil neoclasic și devine cea mai mare clădire a vremii din cele două Principate Române. Existența sa se sfârșește în 1827, în marele foc ce a distrus aproape complet capitala Moldovei.

1843Mihalache Sturza renovează palatul ruinat, dar îi dă funcție administrativă, nu de reședință domnească. Totuși, urmașii săi Alexandru Ghica și Teodor Balș au locuit aici, după care Alexandru Ioan Cuza a preferat din nou altă reședință, aducând în Palat sediul Prefecturii, al Tribunalului, al Poștei etc. În toată această perioadă, clădirea a fost cunoscută sub numele de Palatul Ocârmuirii. A fost distrus în mare măsură de un incendiu petrecut în ianuarie 1880.

1883 – Palatul este refăcut relativ repede, în numai doi ani, cu unele modificări în arhitectură. Dar, mai important, acum el devine emblema orașului, capătul de perspectivă al Bulevardului Ștefan cel Mare. Se eliberează de construcții Piața Palatului, se dezvelește statuia lui Ștefan cel Mare, se (re) amenajează grădinile din spate etc. Doar că, în grabă consolidat, Palatul Administrativ a tot făcut probleme. În plus, nu mai era în ton cu gustul epocii, așa că în 1906 s-a hotărât refacerea sa în stil neogotic. Proiectul a fost asumat de arhitectul I. D. Berindei și punerea lui în fapt s-a prelungit vreo 20 de ani, din cauza dificultăților de finanțare și a Primului Război Mondial. Dar așteptarea a meritat: în

1925 – a fost inaugurat Palatul Culturii (folosesc denumirea actuală, la început a fost Administrativ și de Justiție), în legătură cu care nu voi insista, deoarece pe aici s-a vorbit destul de mult despre el.

---

Ei bine, în expoziție putem admira cinci machete executate cu multă migală, reprezentând cinci etape în evoluția Curții domnești: 1770,1806,1843,1883 și 1925/2022. Am fotografiat aceste machete așa cum m-am priceput, deci le puteți vedea și dvs. în pozele atașate. Dar, dacă aveți drum prin Iași în zilele următoare, dedicați o jumătate de oră acestei minunate expoziții!

P. S. Nu știu ce se va întâmpla cu aceste machete în viitor. Sper și cred că nu vor fi lăsate să se piardă, ci vor fi integrate cumva în colecția permanentă. Mai ales că aceasta, în Sala 2, conține deja câteva panouri cu fotografii ale precursorilor Palatului Culturii.


[fb]
---
Trimis de adso in 17.11.22 19:41:33
Validat / Publicat: 17.11.22 21:54:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 993 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Palatul Culturii 2022 (dar arată așa de acum un veac)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

mishu
[17.11.22 23:32:45]
»

@adso:

P. S. Nu știu ce se va întâmpla cu aceste machete în viitor. Sper și cred că nu vor fi lăsate să se piardă, ci vor fi integrate cumva în colecția permanentă.

sper ca aceste machete sa nu ramana doar in istoria acestui articol si sa le vedem multi ani de acm incolo. Machetele si panourile informative reprezinta file importante de istorie.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONEAUTOR REVIEW
[18.11.22 07:10:56]
»

@mishu: Vă mulțumesc mult!

Michi
[18.11.22 09:01:38]
»

@adso: Mi-am dorit foarte mult ca anul acesta să fi fost la Iaşi pentru două- trei zile. Palatul Culturii pe care l-am văzut fugitiv într-o oprire în Iaşi de o jumătate de zi acum câţiva ani, ar fi fost obiectivul principal. Cum nu am găsit cu cine merge, am amânat pentru la primăvară - dacă m-o ajuta Dzeu, -când nepoata mea din Bacău s-ar putea face liberă. Până atunci, citindu-ţi reviewul am intrat virtual în subiect. Ai scris frumos aşa că reviewul tău îl voi salva la documentarea pentru Iaşi. Mai ai în pregătire şi alte reviewuri din Iasi?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.11.22 09:59:43]
»

@adso: O veste minunată! Mulțumesc! Poate reușesc zilele următoare să trec pe la Palatul Culturii pentru a vedea machetele. Aceste reproduceri la scară redusă ne ajută să vedem evoluția în timp a clădirii și să avem o imagine de ansamblu asupra întregului complex arhitectonic.

Am recitit articolul (libertatea.ro/stiri/poves ... in-lume-2891362) pe care l-ați postat într-un ecoul la articolul meu dedicat Palatului Culturii (vezi impresii). Concluzia celor doi cercetători menționați în articolul de presă: Palatul Culturii din Iași, deși a fost reconstruit de trei ori, a urmat aceleași schițe de principiu, încât putem vorbi de un singur edificiu – Palatul din Iași, care are o istorie de mai bine de două secole.

Să avem grijă de monumentele noastre!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[18.11.22 16:24:03]
»

@Michi: Vă mulțumesc mult pentru vorbele frumoase!

Nu am nimic special „în pregătire” , scriu în funcție de timp și dispoziție. Dar cu siguranță mă voi mai ocupa de Iași, e orașul meu și e orașul meu de suflet. Oricum, am scris destul de mult despre el, mai ales în toamna trecută.

Nu vă recomand nimic din ce am încărcat eu aici, articolele se pot găsi cu ușurință. Dar îmi permit să vă supun atenției câteva de-ale colegilor de site:

vezi impresii

vezi impresii

vezi impresii

vezi impresii

vezi impresii

Sejur plăcut în Iași, când va fi să fie!

adsoAUTOR REVIEW
[18.11.22 17:12:45]
»

@tata123 ????: Vă doresc să ajungeți, chair sunt spectaculoase. E multă muncă și e multă pasiune acolo. Sincer să fiu, cu gândul la dvs am scris articolul ăsta. Mi-am amintit de conversația de acum un an despre care ați vorbit în ecoul de mai sus.

Cercetătorii care sunt menționați în articolul de presă sunt implicați și în acest proiect:

Apelând la planurile istorice recent descoperite de domnul prof. Laurențiu Rădvan, la litografii, la cercetările arheologice, la descrieri text și la fotografii ale clădirilor din acest areal, proiectul aduce în lumină, pentru prima dată, într-o manieră interactivă, construcțiile din perimetrul Curții Domnești de la Iași. Echipa de lucru multidisciplinară este formată din lect. dr. Lucian Roșu și Cosmin Ceucă - geografi, prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan - istoric, arhitect dr. Tiberiu Teodor-Stanciu, precum și specialiști în modelare tridimensională - Lucia Eșanu și Tudor Boicu și aduce în prim-plan cinci etape de evoluție ale Curții Domnești de la Iași, modelate tridimensional și expuse ca machete printate 3D.

adsoAUTOR REVIEW
[18.11.22 17:47:25]
»

Pe lângă machetele care reprezită Palatul în diverse stadii ale evoluției sale, mi-a atras atenția macheta Bisericii Sf. Nicolae Domnesc. Povestea sa poate fi citită pe panoul fotografiat în P17.

Știam că pe la 1670 a devenit sediul Mitropoliei Moldovei și că a fost mărită de către Antonie vodă Ruset, dar nu îmi imaginam cum ar putea arăta și unde ar fi putut fi poziționate cele două altare suplimentare. Acum am înțeles.

MichiPHONE
[18.11.22 18:51:30]
»

@adso: Mulțumesc pentru informații

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[21.11.22 10:35:58]
»

Anunț pe site-ul Muzeului de Istorie:

VEȘTI EXCELENTE! Expoziția noastră” Evoluția Curții Domnești de la Iași - prezentare interactivă” de la Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova" - (Muzeul de Istorie a Moldovei) a fost extrem de apreciată de vizitatori și de specialiștii care i-au călcat pragul.

Astfel, la cererea publicului, perioada în care poate fi vizitată gratuit a fost extinsă până pe 5 martie 2023!

Vă invităm așadar în continuare:

- să descoperiți cum a evoluat zona Curții Domnești a Moldovei din Iași între cele 5 etape selectate – 1770,1806,1843,1883, prezent,

- să îl vedeți pe Cel mai mic Ștefan cel Mare,

- să urmăriți animația 3D,

- să explorați scenele de realitate augmentată și

- să vă jucați cu bucățile imprimate 3D la colțul copiilor.

Vă așteptăm cu drag!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.11.22 11:40:52]
»

@adso: Am fost la expoziție în weekend! Într-adevăr machetele sunt bine realizate și ne ajută să înțelegem evoluția constructivă a complexului arhitectonic de-a lungul veacurilor. Interesant totul!

Și am prins capitala Moldovei acoperită de un strat fin de omăt, primul din acet an!

Mulțumesc pentru semnalare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[07.12.22 13:08:19]
»

Mă bag în seamă, mă scuzi!

Spune-ne cât de adevărată este povestea cu statuia lui Ștefan? Știi că se spune că cea din fața Palatului Culturii reprezintă, de fapt, un rege polon, iar cea a lui Fănică ar fi rătăcită la polonezi. Că sculptorul de trebuia să presteze astea doo statui, un francez parcă, ar fi greșit adrisantul...

Că pentru că de ce? Că, cică, ăla de haladește calul statuii n-ar fi îmbrăcat așa cum se umbla Fănel și nici coroana de-o ține pe cap ca să nu-l plouă n-ar fi aia, autentică. La formă, voiesc a spune.

Mă rog, legenda asta nu numai că nu scade frumusețea și importanța locului, ba chiar îi dă un aer în plus, de enigmă, ceva... Poate cî chiar e bine că plutește această negură de necunoaștere sau diferență de interpretare

Toate astea sunt chiar ca-n Blaga. Lucian, nu știu la cin' te gândești tu :

” Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Și nu ucid, cu mintea, tainele ce le-ntâlnesc în calea mea

În flori, pe buze sau morminte.

Lumina altora sugrumă vraja nepătrunsului ascuns în adâncimi de întuneric...” , sper că spusei versurile cum trebă, că mi-i silă să vorbesc cu văru' Google, ăsta le știe pe toate și-i place să te verifice de zici c-a lucrat la serviile alea, de știu toate!

Altcumva, mă bucur tare să văz că habitezi pe-aicișa și că ne lași un semn și nouă de cultura Măriei Tale, parafrazând, spui asta. Și ai oleacă de cultură, un Palat întreg !!!

Îți doresc o iarnă frumoasă, sărbători liniștite și frumoase și, cine știe, dac-ai fost cumințel, poa' c-o să vie Moșu ? Dar, dacă nu, nu dispera, de fapt Moș Crăciun nici nu există! Scuză-mă că-ți divulgai așa secret cumplit ! Și, dacă-i pe-a bună, nici pe copii nu-i aduce barza! Wikileaks spune asta , nu trage în sol, face și el ce poate !

Respect, Sărbători fericite și liniștite!

adsoAUTOR REVIEW
[10.12.22 16:53:45]
»

@Yersinia Pestis: Lume veche, lume nouă! Scuze, de vreo două săptămâni nu prea am mai dat pe aici. Am văzut două mailuri, dar nici pe alea nu am avut timp să le deschid. Dar tot e bine că mai aflăm unul despre celălalt că încă mai facem umbră pământului, chiar așa, rar și cu delay.

Spune-ne cât de adevărată este povestea cu statuia lui Ștefan?

Nu e adevărată. E o greșeală de documentare, interpretată conform predilecției naționale pentru teorii conspiraționiste. Preiau de pe Wiki, care e foarte bine informată în legătură cu Iașul:

„Conform schiţelor originale (făcute de Gh. Asachi), a rezultat un voievod cu barbă, de statură medie. Motivul erorii lui Asachi s-a datorat faptului că picturile lui Ştefan cel Mare, zugrăvite chiar în timpul vieţii sale, se aflau la mănăstirile din Bucovina, provincie care intrase în Imperiul Austro-Ungar. Prof. univ. dr. Adriana Ioniuc, directorul ştiinţific al Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi precizează că barba lui Ştefan a apărut după restaurarea picturii originale de la Biserica Bădeuţi, pictorii secolului al XIX-lea adăugându-i voievodului barbă, aceasta fiind la modă în acele timpuri și După unele zvonuri din epocă, se vehiculează ideea că în atelierul sculptorului Frémiet ar fi existat două comenzi, una din România şi una din Polonia, iar după finalizarea lor s-a produs o confuzie şi legenda spune că adevărata statuie a lui Ştefan cel Mare ar fi la Cracovia. Prof. dr. Adriana Ioniuc infirmă această teorie: Total fals. Nu a fost vreo comandă pentru un cneaz polon în atelierul sculptorului. Această legendă a apărut tocmai din înfăţişarea catolică a domnitorului moldovean.”

adsoAUTOR REVIEW
[10.12.22 17:19:05]
»

@Yersinia Pestis:

Și, dacă-i pe-a bună, nici pe copii nu-i aduce barza!

Serios? Asta cred, iarăși, că e o legendă pe care ai aflat-o de undeva și cu care ne păcălești aici.

Un amic a auzit, cică, o conversație între trei berze la Balenă, în complexul studențesc din Pușkin. Prima spunea că duce un bebe unui cuplu tânăr și frumos, el corporatist, ea profesoară. A doua era mândră că face o faptă bună: niște oameni, de mult trecuți de prima junețe, se rugau de ani de zile să fie binecuvântați cu un urmaș, și ea era cea chemată să le îndeplinească visul. Doar cea de-a treia avea în cioc un coș gol. Primele au luat-o la întrebări, de ce nu își face treaba? Eee, eu doar dau roată căminelor de fete, spune a treia barză. Nu le duc nimic, dar tare-mi place să le sperii.

Îți doresc o iarnă frumoasă, sărbători liniștite și frumoase și, cine știe, dac-ai fost cumințel, poa' c-o să vie Moșu?

Mulțumesc mult, asemenea! Nope, nu am fost cumințel, chiar deloc, deci nu îl aștept pe Moșu. Dar tu uită-te la partea bună: va avea tolba mai plină când ajunge la tine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONEAUTOR REVIEW
[19.10.23 13:08:23]
»

De pe Iasi. travel:

Dragi prieteni ai Iașului,

Avem plăcerea de a vă invita la un nou eveniment organizat de Asociația Iasi. travel în colaborare cu Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova" și cofinanțat de Primăria Municipiului Iași.

Vă așteptăm la vernisajul proiectului "Turism Cultural În Epoca Digitală: Descoperind Curtea Domnească de la Iași prin Realitatea Virtuală" care va avea loc în data de 21 octombrie la Muzeul de Istorie al Complexului Muzeal Moldova Iași, la ora 11.00.

Acest proiect reprezintă o inițiativă de a aduce istoria la viață prin intermediul tehnologiei moderne. Cu ajutorul realității virtuale, desenului tridimensional și inteligenței artificiale, vă vom permite să explorați istoria locală într-un mod cu totul unic. Proiectul ne va purta înapoi în timp, oferindu-ne posibilitatea de a descoperi și înțelege 5 momente istorice esențiale ce s-au desfășurat în Curtea Domnească de la Iași.

Printre aceste evenimente memorabile se numără:

Tăierea Capetelor Boierilor în Timpul Domniei lui Lăpușneanu (1564):

Nunta de la Curtea Domnească a Fiicei lui Vasile Lupu cu Timuș Hmelniski (1650):

Alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859):

Povestea Incendiului Palatului Administrativ din Data de 16 Ianuarie 1880:

Dezvelirea Statuii lui Ștefan Cel Mare (1883):

Această inițiativă a luat naștere ca urmare a succesului proiectului "Evoluția Curții Domnești de la Iași", în cadrul căruia Asociația Iasi. travel a reconstituit formele istorice ale Curții Domnești și le-a imprimat tridimensional. Astfel, proiectul anterior a contribuit la conștientizarea rolului Curții Domnești de la Iași în istoria orașului și a Moldovei.

Proiectul actual combină tehnologiile de vârf, precum realitatea virtuală, desenul tridimensional și inteligența artificială, cu cercetarea istorică și vocea unui narator. Toate acestea se unesc într-o platformă de realitate virtuală, permițându-vă să vă plimbați prin scenele reconstituite și să interacționați cu spațiul virtual, utilizând ochelari de realitate virtuală. Astfel, veți putea experimenta istoria locală într-un mod nemaiîntâlnit și fascinant.

Vă invităm să luați parte la această experiență captivantă, care aduce istoria la viață și o pune la îndemâna noastră într-un mod inovator. Acest proiect vizează atât publicul larg, cât și noua generație de tineri pasionați de tehnologie.

Data: 21 octombrie, ora 11.00

Locație: Muzeul de Istorie al Complexului Muzeal Moldova

Vă așteptăm cu bucurie să vă alăturați acestei călătorii inovatoare în trecutul istoric al Iașului.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[27.01.24 20:14:43]
»

pe FB

O mare problemă ca ghid, lector, promotor al acestui oraș minunat, este să răspund unei întrebări grele a oaspeților:

- „Palatul Culturii a fost realizat între 1906 și 1925 așa cum scrie pe el? Este atât de recent, nu are nici 100 de ani?! "

O placă din marmură pusă pe fațada clădirii, posibil o refacere a unei plăci din anii comunismului, șterge cu buretele un secol de existență a Palatului Domnesc al Principatului Moldovei, ulterior numit Palatul Administrativ, construit în 1806 cu refaceri ulterioare. Secundar, această placă mai șterge încă câteva secole ale Curții Domnești de la Iași, fără de care construcția de azi nu ar fi existat. Plăcuța mai centrează toată atenția pe arhitect și nu menționează deloc antreprenorul care a realizat lucrările (deși plăcuțele despre restaurarea din 2016 menționează executantul).

Pe site-ul instituției, apar următoarele texte „Edificiul, ridicat intre 1906-1925, este creația cea mai însemnată a arhitectului român I. D. Berindei, format la școala pariziană” și că vechiul palat domnesc ar fi fost „demantelat în 1904” sau „clădirea inaugurată pe 11 octombrie 1925” . Ne duc în eroare unii termeni:

- „Construit” și „Ridicat” sunt termeni care indică, în mod injust, că locul ar fi fost gol înainte de a se apuca de construcție

- „Demantelat” , un termen care se referă la eliminarea zidurilor unei cetăți sau doar a manteau-ului, îmbrăcămintei unei clădiri sau a pune la pământ ceva.

- „Inaugurat” , un termen care se referă la „a deschide în mod solemn activitatea unui așezământ” , ceea ce presupune că nu a existat o activitate anterioară în acel loc.

Câteva elemente care contrazic acești termeni (construit, ridicat, demantelat, inaugurat):

- la ultima restaurare a Palatului s-au găsit ziduri din vechiul palat peste tot, inclusiv la etaj, lăsându-se la vedere chiar niște martori în perete. Istoricii Sorin Iftimi și Aurica Ichim menționează în lucrarea „Strada Ștefan cel Mare Iași – Memoria Monumentelor” , 2016, ed. Palatul Culturii, că „Lucrările de consolidare recente au pus în evidență faptul că acest edificiu păstrează, la parter, o mare parte din zidurile palatului construit de Alexandru Moruzi (1806) şi că la etaj mai există pereți de cărămidă din timpul lui Mihail Sturdza (1843).” Deci palatul nu a fost demolat sau ras de pe fața pământului.

- nu există nicio fotografie, stampă, pictură, relatare, scriere între 1906 și 1925 cu locul viran, cu clădirea rasă din temelii, nimeni nu a mărturisit o astfel de ispravă de mari dimensiuni, ar fi fost date importante despre tot acel material cărat din cel mai mare palat care a existat vreodată în acel moment în Principatele Române, care ar fi constituit baza pentru umplerea unor râpe sau refacerea altor ziduri sau construcții

- imaginile cu fațada palatului anterior seamănă leit, la nivel structural, cu cel restaurat: poziția ferestrelor, poziția absidelor laterale, soclu, înălțimea etajelor, rezalitul central etc. Evident, sunt prefaceri importante: mansarda, turnul înălțat la 55m, extensiile din spate etc.

- palatul nu a fost modificat începând din 1906 pentru că ar fi fost în stare nefuncțională sau că arfi suferit recent vreo catastrofă. Ultimul incendiu fusese în 1880! „În februarie 1906 a avut loc la sediul Prefecturii Județului Iași licitația publică pentru darea în antrepriză a lucrărilor de restaurare a Palatului Administrativ” (Daniela Matache), unde cuvântul „restaurare” rămâne de mare însemnătate aici.

- palatul a funcționat tot timpul, cu mici sincope, funcția sa administrativă dominantă fiind păstrată și după 1925 (dacă ar fi devenit biserică sau universitate, termenul de „inaugurare” ar fi avut poate sens).

Iată și relatările vremii:

Ghidul turistic „Călăuza Orașului Iași” din 1923: „În 1907, guvernul țării găsi de cuviință să dispue repararea și adăugirea acestei mari clădiri” subliniind că „cea mai impunătoare clădire din Iași este vechea Curte Domnească.”

Ghidul turistic din 1925 insistă: „Palatul acesta, datorit geniului arhitectului Berindei, este din zilele noastre, deși s-au utilizat în totul zidurile vechiului Palat Domnesc.”

Ambele sunt relatări proaspete din acei ani, nu ecouri târzii al unei istorii uitate, termenii folosiți fiind: reparație, extindere, utilizarea în totul a zidurilor existente, restaurare, refacere.

Întrebarea e de ce să ne mulțumim cu un palat istoric de doar „99 de ani vechime” , din cauza unor texte create la un moment dat și tăvălite peste tot, în cărțile mai noi, pe Wikipedia, în social media etc. ? Există multe clădiri puse la pământ cu adevărat, nu ca în cazul Palatului Culturii (ex. Biserica Sf. Nicolae Domnesc), dar care își reclamă anul construcției inițiale!

Pușcașu Marin
[27.01.24 21:56:50]
»

@adso: În urma ultimului ecou pe care l-ai scris am descoperit acest articol. L-am citit și mă bucur c-am făcut-o. Din păcate sunt mulți, mulți ani de când n-am mai văzut Iașiul și mă bate gândul să-l revizitez anul ăsta, poate și cu o prelungire de câteva zile prin Bucovina.

Am fost de câteva ori prin Iași, dar Palatul Culturii nu l-am vizitat. Citind acest articol, clar va fi pe lista mea când voi ajunge acolo. Cât privește ultimul ecou, e mult adevăr în cele spuse de tine acolo. Uneori istoria o fac (și sau poate, mai ales) cei care pun plăcuțe pe clădirile restaurate, renovate etc. Din păcate.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[28.01.24 08:42:43]
»

@Pușcașu Marin: Ei, nu eu vorbesc in ecoul de ieri. Am copiat o postare a lui Mihai Bulai, prodecan la Facultatea de Geografie, presedinte Iasi. Travel, promotor al turismului local. Am si precizat sursa .

De multe ori rezonez cu punctele sale de vedere - oricum, omul e mai informat decat mine si mult mai bine conectat la evenimente si cu cei care le decid. Am regasit in postarea de ieri idei pe care si eu le-am exprimat, in trecut, pe aici.

Multumesc de raspuns! Daca ajungi prin Iasi, mi-ar face infinita placere sa ne cunoastem personal!

L.E. Se pare că ieri am copiat link-ul greșit, mii de scuze. Am corectat.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[28.01.24 08:49:44]
»

... din cauza unor texte create la un moment dat și tăvălite peste tot, în cărțile mai noi, pe Wikipedia, în social media etc.

Fraza asta ar trebui sa ne dea mult de gandit, tuturor. In sensul responsabilizarii celor care se incumeta sa publice aici.

Site-ul AFA, multumita prestigiului sau, este consultat de multi iubitori de calatorii. Dar... noi suntem amatori. Ne informam superficial, de pe ici - pe colo, si rostogolim la nesfarsit aceleasi lucruri, uneori gresite. Sigur, nu ne vom transforma peste noapte in specialisti. Dar trebuie sa ne citam sursele si sa ne exprimam rezervele pe care le avem.

liviu49
[28.01.24 10:10:37]
»

@adso: Eu de mult afirm faptul ca in ultimii 30 de ani au aparut tot felul de surse de informare (carti noi, ziare, radio, tv, chiar si wikipedia) care transmit multe informatii eronate. Unele le-am mentionat si eu in unele articole si, mai ales, ecouri.

Imi amintesc de o controversa de acum cativa ani, legata de singura biserica catolica ce a fost construita in Romania in perioada comunista. Era vorba de biserica de la Orsova. Eu afirmam atunci ca cel putin alte doua biserici au fost construite in perioada anilor 1980. Erau biserici vazute de mine, in constructie, in drumurile in interes de serviciu in zona locuita de ceangai, in judetul Bacau. Autorul articolului publicat pe AFA isi sustinea afirmatia cu mai multe articole si informatii gasite pe saituri, unele oficiale. Le-am gasit si citit si eu, dar daca eu am vazut cu ochii mei acele biserici nu voi accepta niciodata cele facute publice pe saiturile respective. Dorinta unora de a deveni interesanti duce, de multe ori, la aberatii. Imi amintesc de manualul alternativ de Istoria Romaniei din anul 1999 (sper sa nu gresesc) in care Decebal intrase in istoria neamului nostru pentru buzele sale senzuale, Stefan cel Mare era un betiv si un afemeiat si alte date istorice asemanatoare.

De aceea eu prefer sa-mi iau informatii din carti mai vechi, sa ma uit la autorul acestora, la numele editorilor si corectorilor. Imi cer scuze dar informatiile din acele carti mi se par mai sigure.

De asemenea mentionarea in articolele scrise pe AFA a sursei de informare mi se pare nu numai obligatorie, dar si necesara. In articolele mele, de cele mai multe ori am facut aceste mentiuni, in special Ghidul Monumentelor Istorice pe care il consult de multe ori.

Dar cam multa vorbaraie!

Numai bine si calatorii placute!

adsoAUTOR REVIEW
[28.01.24 10:47:39]
»

@liviu49: Vă mulțumesc pentru răspuns.

Sunt de acord cu unele lucruri spuse de dvs, nu sunt de acord cu altele. Eu chiar cred în progres. Și că istoria care se scrie astăzi este mai „fidelă” decât cea scrisă acum 50 / 100 / 200 de ani. Adevărat, este mai puțin „eroică”, mai puțin „interesantă”, mai puțin „motivantă” și „mobilizatoare” , dar... nu acestea sunt menirile istoriei. În prezent, vreau să zic.

Pentru că, în trecut, ea a avut și alte roluri, ce-i drept. „Am făcut Italia, acum trebuie să-i mai facem şi pe italieni“, declara Massimo d'Azeglio în 1861, anul naşterii Italiei. Mutatis-mutandis, afirmația e valabilă și pentru România / români. Ne-am închegat ca nație (și) datorită modului în care s-a predat istoria.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, liviu49, Michi, mishu, Pușcașu Marin, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Culturii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09295392036438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1