EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu am mai participat la acest eveniment de peste cinci ani. E prea aglomerat pentru gustul meu (spunea un user, într-un comentariu, că nu mă bănuiește că aș fi sufletul petrecerilor: are dreptate, sunt chiar nițel mizantrop). Apoi, cam știu bine muzeele din Iași, care nu sunt nici atât de multe, nici atât de mari.
Însă, după un an de izolare, statul timp de o oră la coadă pentru a intra în Palat a părut suportabil. A fost chiar plăcut gândul că (probabil) mii de ieșeni sunt interesați să vadă (sau să revadă) interiorul Palatului. Lumea a păstrat distanța, nu s-a îmbulzit, cât timp s-a stat afară totul a fost ok.
Mai greu de înțeles a fost comportamentul din interior: de ce te-ai grăbi prin muzee, dacă tot ți-ai dorit atât să intri? De ce ai fugări patru muzee în 20 de minute, după ce ai așteptat mai bine de o de o oră pentru a ajunge acolo? Greu de spus; probabil că este o chestie la modă, care se cere bifată. Iar poze nu trebuie făcute la exponate, totul e să obții încă un selfie în Sala Voievozilor.
Bine, ar exista și un motiv pentru care să te grăbești prin sălile Palatului: a fost o atmosferă înăbușitoare. Nu știu dacă există sau nu instalație de condiționare a aerului, dar oricum nu avea cum să facă față la așa puhoi de oameni.
O altă dezamăgire a fost decizia organizatorilor de a „trișa” : nu au fost deschise deloc două dintre muzee, iar din celelalte două au fost accesibile doar câte 3-4 săli. De înțeles, pe undeva: s-a dorit fluidizarea traficului.
La parter, din Muzeul de știință și tehnică au fost deschise doar primele trei săli, cele care expun automatele muzicale. Următoarele au stat încuiate, așa cum închisă era și expoziția dedicată telefoniei mobile. Oricum, aici mi s-a părut a fi cea mai mare aglomerație.
Muzeul de Istorie a fost ceva mai prietenos, fiind accesibil aproape în întregime. Aici mi-am făcut curaj să fac și vreo două poze; am atașat imagini din salonul de epocă, ultima sală dintre cele care au fost vizitabile aseară.
Marea dezamăgire a fost etajul: atât Muzeul de etnografie, cât și Muzeul de artă au stat ferecate. De fapt, fix pentru ultimul venisem... Se puteau vizita doar trei expoziții temporare: Chipuri și cămeși (artă populară din Maramureș), Grindare, păretare, scoarțe. Povești țesute și Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină.
Ultima chiar mi-a plăcut. Ideea și punerea în practică, deopotrivă: imagini minunate ale unor arbori multiseculari, însoțite de poveștile lor. Atașez Fagul împăratului. Descrierea era următoarea:
Conform unei logici prezente în mai toate regiunile din țară, el își leagă numele de cel al unui erou istoric local din Apuseni - Avram Iancu. Acest arbore a primit numele de Fagul Împăratului pentru că, zice legenda, acolo sub fag s-au întâlnit, în secret, Crăișorul și Franz Joseph. Avram Iancu ar fi venit stând invers în șa pe cal, pentru a-și arăta disprețul față de stăpânire.
Stă pe partea dreaptă a unui drum vechi de munte, posibil drum roman, și jos curge Arieșul, și el izvor de legende. Până nu demult, pe valea Arieșului, pe lângă fag, „curgea” și mocănița.
Voi încerca să revin în liniște prin Palat, adică așa cum îmi place :)
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Palatul Culturii arată într-un mare fel, ca să folosesc limbajul la modă. Parafrazându-l pe Iorga, nu ar trebui să existe niciun român care să nu îl fi văzut.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
A fost ceea ce era de așteptat, în condițiile date. Dar nu mi-a plăcut decizia de a ține jumătate dintre săli închise, mai ales că exact acelea mă interesau mai mult.
Trimis de adso in 13.06.21 17:45:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.15824590 N, 27.58575880 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@gpopa: Bine ai spus despre acest minunat obiectiv, că nu trebuie ratat când ajungi la Iași, bine a spus Iorga, dar se adeverește....
L-am vizitat la început de iunie 2019, era deschis în totalitate, inclusiv partea despre istoria Moldovei, m-a impresionat ce am văzut acolo despre Cultura Cucuteni... sunt multe de spus, nu am scris atunci și cu timpul intervine uitarea, Sala Voievozilor este minunată...
O să ai tot timpul să revezi așa cum bine spui, totul pe îndelete...
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ a descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@gpopa: Auzi, dar prețul biletului a fost "tăiat"? Că doar erau săli închise, așa era corect.
Ce prostie, dacă e sa iei Covid, iei și din juma' de săli, eu așa cred. Proastă organizare, pentru o bună fluidizare a traficul trebuia făcut un program, restricționat numărul de vizitatori/oră și deschiderea tuturor sălilor. Părerea mea.
@krisstinna: Prețul a fost tăiat de tot, anume a fost 0 lei, de asta a și fost îmbulzelă + decizia aiurea a organizatorilor.
Adică, vă primim moca, dar ieșiți repede, nu ne deranjați.
@gpopa: Eu am înțeles ca era noaptea muzeelor, credeam ca ai întrebat sau ai văzut costul unui bilet.
Am încărcat o poză cu Palatul Administrativ, iunie 1883 (la inaugurarea statuii lui Ștefan cel Mare) - precursorul Palatului Culturii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Evoluția Curții Domnești de la Iași — scris în 17.11.22 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Palatul Culturii din Iași – un monument impozant — scris în 14.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 O bijuterie administrata discutabil — scris în 03.12.18 de pelesh din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Maeștrii picturii românești, în Palatul Culturii - Iași — scris în 22.07.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Muzeul de Istorie a Moldovei, din Palatul Culturii - Iași — scris în 19.07.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Muzeul etnografic al Moldovei, din „Palatul culturii” Iași — scris în 04.07.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 „Jucării inteligente” la Palatul Culturii din Iași — scris în 07.06.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ