GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Imi este destul de greu să scriu despre locul unde am stat in cele cinci nopți petrecute in vestul insulei, lângă Ajaccio, și asta nu pentru că nu aș avea ce să scriu, ci pentru că nu prea știu ce fel de review să scriu, de cazare sau de călătorie. Pentru că, in cazul locației Pase di Lava cele două se imbină intr-un mod fericit.
Cum am ajuns să stăm in Paese di Lava
Când ne-am hotărât să ne petrecem concediul in Corsica nu știam prea multe despre insulă. Aveam câteva cunoștințe despre câteva locuri pe care trebuie să le vedem, citisem câteva impresii de călătorie, dar incă nu știam unde să mergem mai intâi, unde și cât să stăm, ce să vedem.
După ce m-am mai documentat (pentru că, trebuie să vă spun eu mă ocup cu planificarea in totalitate a vacanțelor, soțul doar este de acord) și am hotărât să facem un mic circuit in Corsica, am stabilit localitățile pe care urma să le vedem, am achiziționat biletele de ferry și am inceput să caut locuri de cazare.
Așa cum am mai spus in review-ul de inceput, era inceputul lunii iulie, destul de târziu pentru a găsi cazări bune și in același timp la un preț rezonabil, in luna august, in Corsica.
Primul obiectiv de pe lista vacanței noastre in Corsica era Ajaccio, și, pentru că, atunci când stăm mai mult de două nopți intr-un loc, preferăm să ne cazăm in apartamente, am inceput să caut pe toate site-urile de specialitate: airbnb.com, trivago, booking.com.
A durat ceva. Inițial am vrut in Ajaccio, ca să fim in oraș, ziua să vizităm orașul și imprejurimile iar seara să ne plimbăm pe faleză sau prin centrul vechi.
Nu am găsit ceva care să ne placă. In Ajaccio, cele mai multe apartamente disponibile erau undeva la bloc, nu prea imi dădeam seama cît de departe erau de centru, dacă puteam să mergem pe jos (ca să evităm căutarea unui loc de parcare), dacă erau cât de cât aproape de o plajă.
Am inceput să mă mai depărtez de Ajaccio, dar, cu cât mă indepărtam cu atât creșteau și prețurile. E drept că apartamentele la bloc dispăreau, majoritatea cazărilor in afara orașului fiind in vile de vacanță, bungalowuri sau camping-uri.
Și, tot căutând, pe booking.com apare o ofertă Genius la Village Vacances Paese di Lava.
M-am uitat despre ce e vorba, am citit review-urile de pe booking.com, am văzut fotografiile și am făcut rezervarea pentru cinci nopți. Rezervarea era fără posibilitate de anulare, in momentul rezervării am plătit 50% din prețul cazării iar diferența am plătit-o cu o săptămână inainte de cazare.
Cum am ajuns la Paese di Lava
Paese de Lava se află la aproximativ 13 km de Ajaccio sau, așa cum se măsoară cel mai bine distanțele in Corsica, la aproximativ 25 min de Ajaccio.
Față de L'Ille- Rousse, localitatea in care am ajuns cu ferry, este la aproximativ trei ore de mers (149 Km varianta mai scurtă a traseului). In L'Ille- Rousse am ajuns pe la ora 15.00 și ne-am indreptat spre Paese di Lava.
Am setat și GPS-ul dar eram atenți și la indicatoare, și, trebuie să recunosc, drumurile in Corsica sunt foarte bine marcate, cu indicatoare bune și exacte.
După un drum prin munți, când credeam că am ajuns la câmpie și mai aveam câțiva Km până la Paese di Lava, din drumul principal am fost sfătuiți de către GPS (confirmat și de un indicator pe care scria Paese di Lava) să virăm la stânga, pe un drum secundar. Ne gândeam că mai avem foarte puțin și ajungem, dar nu a fost chiar așa. Ultima parte a drumului era o inșiruire de serpentine, pe marginea unei văi, un drum ingust pe care in câteva locuri, nu puteau trece două mașini una pe lângă alta. Ni se părea că nu mai ajungem, că am greșit drumul, dar până la urmă, undeva in vale, am văzut sclipind apa mării. ”Uite marea”, i-am spus soțului, ”hai, că nu mai avem mult”. Și, intr-un final am ajuns.
Paese di Lava
Village Vacances Paese di Lava este un complex turistic situat chiar lângă mare, intr-o zonă izolată, inconjurată de dealuri impădurite cu maquis, tufișuri verzi care cresc in multe locuri din insulă.
Complexul oferă cazare in căsuțe, inșiruite deasupra mării. Este de fapt un mic sat de vacanță, cu câteva străduțe mărginite de căsuțe colorate, cu cel mult un etaj. Cu mașina se poate merge doar pe una din alei, de fapt o alee circulară, și este permis accesul doar pentru descărcarea bagajelor grele, după care mașinile se parchează in parcarea special amenajată la intrarea in complex.
Cazarea se poate face in camere duble, in apartamente pentru două persoane, in duplex-uri pentru 3 sau patru pesoane sau in duplex-uri familiale, in care se pot caza până la 6 persoane.
Apartamentele și duplex-urile au bucătării echipate cu aragaz, cuptor electric, frigider, filtru de cafea și ustensile de bucătărie.
Atăt camerele duble cît și apartamentele au baie cu duș, și separat cameră cu toaletă.
Duplex-urile au balcoane sau terase cu șezlong-uri și măsuțe cu scaune, orientate spe mare sau spre pădure.
Complexul mai dispune de o piscină incălzită, de loc de joacă pentru copii, de un bar, un restaurant, o sală de concerte și un amfiteatru (unde am asistat la un concert al unei formații corsicane).
Recepția se află la intrarea in complex, intr-o clădire separată, unde se mai află și barul și sala de concerte.
Ajunși la recepție, am completat formularul de cazare iar recepționera ne-a prezentat complexul și ne-a arătat pe o hartă locul unde era căsuța in care urma să ne petrecem următoarele cinci nopți, explicându-ne cum să ajungem acolo.
Nu a fost chiar simplu de ajuns, și asta pentru că lipsea indicatorul cu numărul camerei, astfel că ne-am tot invîrtit intre căsuțe până când, intr-un final am găsit-o.
Era ultima căsuță, chiar la marginea pădurii, deasupra mării. Ce puteam să ne dorim mai mult! Apartamentul era compus dintr-o bucătărie echipată așa cum am menționat anterior și un dormitor cu un pat dublu.
Apartamentul avea o cameră de baie cu duș, separat o cameră cu chiuvetă, oglindă și un mic dulap de haine, toate acestea cu intrare direct din dormitor.
La intrarea in apartament se afla și camera cu toaleta.
La baie aveam prosoape, hârtie igienică, săpun de toaletă și gel de duș. Exista și un uscător de păr.
In față aveam o terasă mare, cu acces atât din dormitor cât și din bucătărie.
Practic, apartamentul avea trei uși: cea de la intrare și incă două uși mari, cu geam de sus până jos, una la bucătărie și cealaltă la dormitor. Ușile erau protejate cu obloane mari din lemn, care nu lăsau căldura zilei să pătrundă in camere. Nu era aer condiționat și, trebuie să recunosc, nici nu am avut nevoie. Dormeam noaptea cu ușile larg deschise, ascultând valurile mării care se spărgeau de țărm chiar puțin mai jos de căsuța noastră. Am dormit cu ușile larg deschise până când am aflat că pe insulă iși cam fac de cap mistreții, care (la fel ca urșii de pe la noi), au intrat chair in centrul orașului Ajaccio. Fiind chiar lângă pădure, m-am gândit că e mai bine totuși să apropii obloanele noaptea, pentru orice eventualitate.
Dar, partea cea mai frumoasă a acestui apartament unde am fost cazați, era terasa, cu vedere spre mare. Ne trezeam dmineața, luam micul dejun pe terasă, stabileam ce aveam de făcut in ziua respectivă, iar seara stăteam până târziu pe terasă, rememorând cele petrecute peste zi și ascultând marea. Aproape că nu ne mai venea să plecăm de acolo.
Complexul este așezat foarte aproape de plaja Lava Beach, una dintre cele mai frumoase plaje din insulă, o plajă aproape sălbatică.
Drumul până la plajă este unul deosebit de pitoresc. O cărare ingustă coboară printre arbuști și ajunge pe o plajă cu nisip, foarte lată.
Plaja este neamenajată pe o mare parte. Partea amenajată este cea din dreptul satului Golfo di Lava, unde se află un mic port pentru ambarcațiuni mici, două terase-restaurant și un punct salvamar.
Apa este destul de adâncă chiar in apropiere de mal, iar dacă sunt valuri mari (așa cum am prins noi in două zile) este chiar o aventură să te avânți in apă, valurile izbind cu putere și răscolind pietricelele de pe fundul mării.
Plaja și locul inconjurător este sit natural protejat, aici cresc mai multe plante care sunt protejate și pe care nu ai voie să le rupi. Am fotografiat și eu cîteva asemena flori, crescute chiar pe plajă, printre stînci.
In afară de plajă, și de plimbări pe stâncile de la marginea mării, in Paese di Lava se mai pot face și drumeții pe dealurile dimprejurul golfului. Astfel, se poate ajunge la Turnul Pelusella, aflat pe dealul din nordul golfului, un traseu ușor, de aproximativ o oră, pe care l-am făcut și care merită mai ales pentru că oferă o frumoasă panoramă asupra golfului. Turnul este o ruină, aflat chiar pe vîrful unei stânci, deasupra mării.
Plaja și intregul golf Lava sunt orientate spre vest, astfel incât am beneficiat de niște apusuri superbe și am stat pe plajă, aproape zilnic, până când soarele mergea la culcare in mare.
Din Paese di Lava se poate ajunge cu mașina, in aproximativ o oră la Calanques de Piana și in Porto, două frumuseți naturale ale insulei, și tot in aproximativ o oră se poate ajunge in Corte, capitala spirituală a insulei.
Nu sunt magazine in Paese di Lava, așa cum am spus complexul este complet izolat. Doar in sat, in Golfo di Lava, se află un magazin cu de toate (alimentar, suveniruri, etc.) dar acolo se poate ajunge numai pe jos, străbătând plaja. Pentru aprovizionare am mers in Ajaccio unde sunt mai multe supermarket-uri.
Recomand cu căldură această locație, mai ales pentru cei care vor să aibă și câteva clipe de liniște in concediu, se bucure doare de mare și de frumusețile inconjurătoare. Mai multe detalii puteți găsi și pe site-ul locației, paese-di-lava.com.
Și, ca ilustrație muzicală, rog webmaster-ul să posteze un videoclip cu formația Diana di l'alba, la al cărui concert am fost in amfiteatrul din Paese di Lava.
 
Videoclipul youtube
Trimis de Mika in 12.11.18 22:59:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 41.98401400 N, 8.67127700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mika:
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Paese di Lava [Alata], AJACCIO" (nou-creată pe sait)
@Mika:
Salbatic si pitoresc. Interesanta floarea din p20!
Felicitari pentru articol! ????
@webmaster45: este chiar acolo. Mulțumesc.
@Dan&Ema: Mulțumesc! Cand am văzut prima oară floarea di poza menționată de tine am crezut că este artificială. Părea din plastic. Am văzut mai tîrziu, in Bonifacio, o expoziție de fotografii cu flori din Corsica, iar această floare nu lipsea. Era in câteva fotografii. Din păcate nu i-am reținut numele.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Mika: Am citit articolul dimineata la prima ora insa din masina mi-a fost greu sa scriu si ecoul. Un articol minunat, o destinatie de vis, felicitari, votat cu mare drag.
@Mika: Superb loc de cazare, cred că ai fost foarte entuziasmată când l-ai descoperit, cel puțin eu aș fi fost! Fix astfel de locuri caut, pe cât se poate; între mare și munte, rupte de lume, dar aproape de orice. Apusurile de soare au fost bonusuri, desigur.
Floarea din P20 e pasiflora. Eu am întâlnit-o prima dată în Thassos.
@crismis: Da, a fost unul dintre cele mai frumoase locuri de cazare pe care le-am avut. Mulțumesc pentru denumirea florii. Eu nu am mai văzut-o pana acum. Foarte frumoasa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)