ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2018
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Ajaccio - cel mai frumos oraș mic de la Marea Mediterană

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

”Pe Corsica mi s-a dat viață, și, cu acea viață mi s-a dat și o nețărmurită dragoste pentru această patrie nenorocoasă și o dorință feroce pentru independența ei” – Napoleon Bonaparte

Cum altfel puteam incepe plimbarea prin Ajaccio decât cu vorbele celui mai cunoscut fiu al orașului.

Ajaccio sau, ca să fiu mai pe placul corsicanilor, Aiacciu este situat in departamentul Corse du Sud, in vestul insulei, in pitorescul Golf Ajaccio.

Este in același timp atât cel mai mare oraș cât și capitala Corsicii.

Orașul, ridicat inițial de romani puțin mai la nord de actuala locație, a cunoscut o perioadă de inflorire in sec al XII-lea, când genovezii au inființat aici o colonie cu scopul de a crea un port nou intre Calvi și Bonifacio.

Locația inițială fost abandonată in sec. al XV-lea din cauza unei epidemii de malarie, genovezii alegând un alt loc pentru oraș, pe promontoriul Capo di Bollo, unde a fost construită Citadela și au fost trimise aproximativ 100 de familii genoveze și liguriene.

Până in anul 1755, orașul a rămas al genovezilor, exceptând o scurtă perioadă de patru ani de la mijlocul sec. al XVI-lea când a aparținut francezilor. In acel an, Pasquale Paoli a proclamat Republica Corsicană care cuprindea o mare parte a insulei, dar din care nu făceau parte Calvi, Ajaccio și Bastia, cetăți care erau in continuare sub stăpânirea Republicii Genova. In anul 1780 intreaga insulă a fost anexată Franței.

Economia orașului se bazează in principal pe turism și asta incă din secolul al IXX-lea, când devine destinația de iarnă preferată de nobilimea europeană.

Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că principalul obiectiv al orașului este Casa lui Napoleon, loc spre care ne-am indreptat și noi pașii.

Dar nu am ajuns chiar așa ușor. După ce am avut mare noroc cu găsirea unui loc de parcare gratuit, chiar la intrarea in orașul vechi, am pornit să explorăm orașul.

Am pășit pe străduțe inguste, mărginite de clădiri vechi, viu colorate, cu multe resturante, cafenele, magazine cu produse corsicane și cu suveniruri.

Străzile așezate in trepte, paralel cu marea, sunt legate intre ele de alte străduțe care coboară spre mare.

Incet, după ce ne-am oprit la aproape toate magazinele cu produse corsicane sau cu suveniruri intâlnite pe drum, am ajuns la Palatul Fesch, in prezent Muzeul de Arte Frumoase. Muzeul a fost fondat de cardinalul Joseph Fesch, unchiul lui Napoleon, care a dorit să inființeze un Institut de Arte și Științe in orașul său natal. O statuie de bronz a Cardinalului Fesch se află in curtea muzeului iar in aripa dreaptă a palatului, in Capela Fesch, se află mormântul Cardinalului alături de cel al surorei sale, Letizia Ramolino, mama lui Napoleon.

Nu am vizitat muzeul pentru că ne grăbeam să ajungem la Casa lui Napoleon până la ora 12.30 când se inchidea pentru o pauză de o oră și jumătate.

Am plecat mai departe și am ajuns in Piața General Foch in fața căreia este Fântâna cu Patru Lei, o fântână din granit construită in anul 1827, având in centru, intre cei patru lei de granit, statuia lui Napoleon ca Prim Consul, imbrăcat in toga romană. La ora la acer noi am ajuns, aici era o piață a producătorilor corsicani de brânzeturi, uleiuri, salamuri și alte produe specifice insulei.

Din Piața Foch pleacă un trenuleț turistic care are două circuite. Unul care inconjoară orașul, trecând pe la cele mai importante obiective istorice ale orașului, și altul care iese din oraș până la Insulele Sanguinaires, despre care voi relata puțin mai târziu. Costul unui bile este de 7 Euro/persoană pentru circuitul prin oraș și de 10 EURO/persoană pentru circuitul până la Insulele Sanguinaires.

Dar noi nu am luat trenulețul, deși am stat puțin in cumpănă dacă să o facem sau nu, și am plecat mai departe spre ținta noastră, casa in care s-a născut Napoleon, care se află foarte aproape de Piața Foch.

Când am văzut străduța ingustă pe care se află casa lui Napoleon și mai ales când am văzut casa, am rămas surprinsă. Mă așteptam la o casă somptuoasă, un palat, ceva măreț, când de fapt era o casă simplă, cu două etaje, pe o străduță foarte ingustă. De-a lungul casei se inșiruiau câteva zeci de persoane care așteptau să intre in casa muzeu.

Vis-a-vis de casă, intr-o mică grădină, se află un bustul ”Regele Romei”, realizat de Elie-Jean Vezien și așezat acolo in anul 1936, la 100 de ani de la moartea mamei impăratului.

Familia Bonaparte a venit din Italia la sfârșitul secolului al XV-lea, iar prima casă in care au locuit se afla pe locul actual al Citadelei.

In anul 1682, Giuseppe Bonaparte, stră-străbunicul impăratului, s-a mutat in casa in care mai târziu avea să se nască Napoleon, Casa Bonaparte. Așa cum era obiceiul in Corsica acelor vremuri, casa era impărțită intre mai multe familii. Giuseppe Bonaparte s-a căsătorit cu Maria Bozzi, care locuia in câteva camere din aceeași casă, astfel incât strămoșul lui Napoleon și-a mărit proprietatea și a schimbat numele casei din Casa Bozzi in Casa Napoleon.

Proprietatea familiei Bonaparte a fost mărită de Carlo Maria Buonaparte după căsătoria cu Maria Letizia Romalino. Cei doi soți au avut 13 copii, printre care și Napoleon, născut la 15 august 1769, copii care, cu excepția lui Joseph Bonaparte, s-au născut in această casă.

In timpul revoluției, familia a fost forțată să plece pe continent, iar casa și cu tot ce aparținea familiei Buonaparte au fost rechiziționate. O parte din casă a fost arsă iar ce a mai rămas a fost folosită de armata engleză ca locuințe pentru ofițeri. Ca o ironie a sorții, se pare că aici a locuit și Hudson Lowe, temnicerul lui Napoleon de pe insula Santa Helena. După plecarea englezilor de pe insulă, in 1796, familia s-a reintors in casă și a inceput renovarea și remobilarea casei, cu mobilă achiziționată din Genova și Marsilia, piese care au rămas in casă până in ziua de azi.

Când familia a plecat a Paris, in 1799, Napoleon a vrut să lase casa doicii lui, Camilla Ilari, dar până la urmă, pentru a rămâne in familie, in casă s-a mutat un văr al împăratului, Andre Ramolino. Intr-un final, Prințul Victor-Napoleon a donat casa statului in 1923 iar in 1967 aceasta devenit muzeu.

Se pot vizita două etaje ale casei. Vizita incepe de la etajul al doilea unde este prezentată istoria familei și sunt prezentați pe rând membrii acesteia. Vizita continuă cu primul etaj, unde sunt camerele părinților, camera unde s-a născut Napoleon, camera de joacă și cea in care a stat câteva zile la intoarcerea din Egipt. Pot fi văzute piesele de mobilier originale, patul in care a dormit Napoleon, teatrul de păpuși, etc.

Muzeul este deschis zilnic, in afară de ziua de luni, cu program de vizitare intre orele 10.00-12.30 și 13.15-17.00. Un bilet costă 7 EURO. Mai multe despre muzeu puteți afla pe site-ul: musees-nationaux-malmaiso ... maisonbonaparte.

Aproape de Casa Napoleon este Catedrala din Ajaccio – Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Catedrala a fost construită in a doua parte a secolului 16 de către Giacomo della Porta, și este strâns legată de nașterea și existența lui Napoleon. Legenda spune că in momentul in care au inceput durerile nașterii, Letizia, mama lui Napoleon, se afla la slujbă la biserică. A fugit spre casă și l-a născut pe Napoleon pe o canapea de la primul etaj.

Ce este sigur este faptul că in această catedrală a fost botezat Napoleon, și tot aici și-a dorit el să fie inmormântat.

In imediata apropiere a catedralei se află o plajă foarte frumoasă, cu nisip fin, numită Plaja Saint-Francois. Era foarte cald, umblam de ceva vreme, așa că am făcut un popas pe plajă pentru o baie in mare.

Lângă plajă se află Citadela, o fortăreață construită 1492 și care in prezent nu poate fi vizitată, fiind obiectiv militar.

Ajaccio are și o frumoasă faleză, mărginită de palmieri, cu multe cafenele și restaurante cu specific pescăresc. Are și un port unde ancorează ferryboat-uri și nave de croazieră. Se pot face și excursii pe mare cu ambarcațiuni mai mici, biletele procurându-se din port.

Din Ajaccio pleacă Route de Sanguinares, un traseu de coastă care merge până la turnul La Parata. Drumul a fost construit in secolul al IXX-lea, odată cu dezvoltarea turismului in Ajaccio. Pe traseu sunt mai multe plaje, foarte frumoase, cu nisip fin, multe hoteluri și restaurante. Am mers și noi pe Route des Sanguinaires până la Turnul La Parata.

In perioada in care Corsica era sub ocupația Republicii Genova, de jur imprejurul insulei a inceput construcția unor turnuri, care aveau rolul de a apăra insula de navele piraților. Mai bine zis, in turnuri erau postate santinele, care păzeau și dădeau alarma atunci când observau apropierea vapoarelor piraților. In perioada 1530 -1620 au fost construite 88 de turnuri, dintre care 67, pot fi și azi văzute.

Programul de construcție a trurnurilor a fost sistat in anul 1620 deoarece construcția și intreținerea acestor turnuri era costisitoare, era nevoie de mulți soldați care să stea de pază in fiecare turn și de mulți bani pentru menținerea turnurilor in stare bună.

Din cele 67 de turnuri unele sunt in stare bună, chiar vizitabile (cel din Porto, pe care l-am vizitat și eu). Alte turnuri sunt doar niște ruine, aflate in bătaia vântului și a valurilor (Turnul Santa Maria della Chiapella).

Turnul La Parata, aflat la capătul drumului Route des Sanguinaires, este inchis vizitării, dare este in stare destul de bună. El se află pe un promontoriu stâncos inalt de 55 de metri, are o inălțime de 12 metri și o circumferință de 7,3 metri. La turn se poate ajunge urcând pe niște trepte (foarte multe trepte) sau pe un drum care urcă inconjurând stânca pe care este construit turnul, pe deasupra mării. Noi am optat pentru cel de al doilea drum, care nu este greu, dar care merge pe deasupra mării și este foarte frumos.

De la Pointe de la Parata se poate traversa cu mici ambarcațiuni până la Arhipeleagul Sanguinaires, format din patru insule mici, Mezu Mare, Cormorani, Cala d'Alga și Porri. Numele de Sanguinaires vine de la culoarea roșie sângerie pe care o capătă stâncile insulei la apusul soarelui când este și cel mai bun moment pentru a vizita insula.

Nu am putut să mergem pe insulă, deoarece marea era foarte agitată și nu traversa nicio ambarcațiune.

Ne-am mulțumit să admirăm arhipeleagul de la Pointe de la Parata sau de sus, de la turnul La Parata.

Nu am reușit să vedem tot ce se putea vedea in Ajaccio și in imprejurimi. Pentru asta ar trebui un concediu numai in Ajaccio, și vă asigur că nu este o idee rea.

Va rog daca se poate videoclipul https://www.youtube.com/watch?v=KTnBAdSMAR4&t=172s

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 11.11.18 23:51:10
Validat / Publicat: 12.11.18 10:27:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3393 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Pointe de La Parata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[12.11.18 10:25:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[12.11.18 11:38:05]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mireille
[12.11.18 18:31:01]
»

@Mika: m-a încântat articolul, Corsica o insulă care mustește de istorie, e pentru mine o mare necunoscută.

Te invidiez pentru experiența memorabilă în orașul, imperial''. Ce poze cochete, ce culori calde, parcă adie căldura din ele... sper că ne vei mai delecta și cu alte frumuseți ale insulei. Felicitări, e un review deosebit... cam greu de ajuns acolo, pentru mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[12.11.18 19:53:27]
»

@mireille: Mulțumesc! Ai dreptate. Insula este in egală măsură atat un muzeu de istorie cât și un muzeu al naturii, dacă pot să numesc așa frumusețile naturale pe care le regăsești oriunde in Corsica. Iți doresc să mergi acolo, merită, cel puțin o dată.

ALI-Lilas
[04.04.22 21:26:35]
»

Bună ziua,

Am citit review-ul, care, fără supărare, este mai mult o lecție de istorie, decât informații strict legate de cazare, plaje, etc. Nu mi-a fost de mare folos, dacă vreau să cunosc istorie, mă informez la fața locului.

tm67bru
[04.04.22 21:44:57]
»

@ALI-Lilas:

dacă vreau să cunosc istorie, mă informez la fața locului.

Exprimare clară a crasei superficialități.

Nu te obligă nimeni să citești reviews-uri precum cele de mai sus - vei găsi și din cele pe gustul tău, scrise de autori de seama ta.

MikaAUTOR REVIEW
[05.04.22 09:48:34]
»

@ALI-Lilas: Cum ai fi vrut sa povestesc despre casa lui Napoleon. Că e frumoasa si are doua etaje?! Nu a fost o lectie de istorie, am povestit ce am vazut. Daca vedeam o plajă cu un grătar unde se prăjeau micii povesteam despre asta.

nrs †
[05.04.22 10:27:24]
»

cum nu au mici pe plaja?

ALI-LilasPHONE
[05.04.22 10:52:13]
»

@tm67bru: [****] Nu mă cunosti, deci nu vorbi în necunoștință de cauză. Am zis doar că a relatat mai mult istorie decât informații utile.

ALI-LilasPHONE
[05.04.22 10:57:44]
»

@Mika: Te felicit pentru cultura generală uimitoare. Cât despre mici și grătare... nu cred că era vorba. Fiecare are pasiunile sale. Alții profită, alții se îndoapă... cu istorie și sandvișuri de la supermarket.

MikaAUTOR REVIEW
[05.04.22 13:11:29]
»

@ALI-Lilas: Dacă ai fi citit mai bine ai fi văzut că am scris despre tot ce se poate vedea in Ajaccio. Despre cazări am scris in alte review-uri, dacă nu este prea greu le poți citi. Să știi că eu nu mă indop, in general sunt o persoană moderată. Nu prea văd pasiunile tale pentru călătorii, ultimele impresii sunt vechi și doar despre cazări.

ALI-Lilas
[05.04.22 13:29:24]
»

@Mika: Dacă nu vezi postări, nu înseamnă că nu am pasiuni, sau mă rog... Nu am chef să intru în polemică, nu se merită să îmi irosesc timpul. Dacă ai vedea pasapoartele mele, ai fi surprins.

Evit să postez, pentru că în cele mai multe cazuri, persoanele postează review-uri lungi, plictisitoare, și nimeni nu mă poate contrazice. Gen ' ' Am plecat la 7 dimineața, cu cățel, purcel, copiii din dotare, soacră-mea' ' etc. Detalii neinteresante. Absolut. Ăla zice că e apa scumpă, ăla zice că hamsiile erau scumpe... te doare capu' ...

Lumea vrea informații pertinente, utile... În fine, nu mai continui, că e inutil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[05.04.22 13:35:54]
»

@ALI-Lilas: Pai dacă ai fost in atâtea locuri, e păcat să nu ne imărtășești din impresiile tael. Poate inspiri și pe cei mai puțin cunoscători! Vrem să vedem stilul tău, clar, cu informații, așa cum spui, pertinente.

neimportantPHONE
[06.04.22 16:14:09]
»

@ALI-Lilas: Să trăiți! Câte pașapoarte dețineți și de care? Înțeleg din ecou că sunt surprinzătoare dacă am arunca o privire, dar sub ce aspect, al vizelor multiple, al cetățeniei sau al funcției (diplomat sau cataif)? Accept aluzii cu copii, căței, purcei, hamsii, dar fără soacre. Vivat Academia!

ALI-Lilas
[06.04.22 19:05:15]
»

@zapacitu: Nu e bine să fii curios. Așa că nu e treaba ta ce pasapoarte am eu, dacă sunt de diplomat sau cataif, cum zici tu cu ironie de mahala. Păstreaz-o pentru... știi tu.

neimportantPHONE
[06.04.22 19:40:43]
»

@ALI-Lilas: Touchè!... dar nu la mine, ci la dumneata. Se pare că ironia mea, de mahala, așa cum spui, a atins stratul de sus a unui fel de aroganță fățișă. De gustai ironia cu detașare, mai că ți-aș fi "dat" viza pe pașaportul "diplomatic" al măsurii și fineței în comportare. Păi de @Mika ai găsit să te iei? Puteai să ai puțin tact (aș! , de unde?) dacă tot nu ți-a plăcut Ajaccio văzut de dumneai. Nu îi iau apărarea, e montaniardă puternică, e învățată cu "peisajul" accidentat. După cum s-a văzut în ecoul dumneai, un astfel de "peisaj" l-a escaladat cu tact și nonșalanță.

Dacă tot ai ceva de spus vis-a-vis de informațiile inutile, lipsite de pertinență, te-aș fi invitat să-mi citești elucubrațiile mele, dar stratul ăla al dumitale, de care am pomenit mai sus, nu cred că-ți acordă viză, nici măcar de "flotant". Pașapoartele dvs. sunt peste pașapoartele mele de înțelegere.

webmaster26
[06.04.22 19:57:23]
»

@zapacitu & @ALI-Lilas: continuati discutia (OFF-TOPIC), daca mai este cazul, prin intermediul mesageriei private (PM).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ALI-Lilas, Mika, neimportant
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ajaccio şi imprejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076144933700562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1