ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Povestea Orasului Interzis...

TIPĂREȘTE URM de aici

Palatul Imperial numit si Orasul Interzis de purpura (Zijin cheng) este un oras feudal situat in inima unei capitale moderne, Beijing.

Construit dupa conceptul chinezesc al geomantiei ,,fengshui '', acesta este un patrulater de 960 de metri pe 750 de metri, inconjurat de ziduri cu inaltime de 10 metri, avand in fiecare colt cate un turn de veghe splendid decorat.

Stilul arhitectonic al Orasului Interzis, se numeste ,,siheyuan '' si se caracterizeaza ca o incinta cu patru laturi, unde poarta principala este asezata in extremitatea de sud. Conform principiilor fengshui, dupa ce intri pe fiecare intrare / poarta, dai de un zid, a carui menire este sa impiedice intrarea duhurilor rele. Explicatia ar fi ca, aceste duhuri sa nu se deplaseze decat in linie dreapta, iar acest paravan intrerupe aceasta miscare rectilinie.

Constructia a inceput in anul 1406 de catre ambitiosul imparat Yongle (Fiul Cerului), iar de atunci au locuit aici 24 de imparati, pana-n 1924 cand ultimul imparat al Dinastiei Qing, Aisin Giorro Pu Yi, a fost alungat si obligat sa se refugieze in orasul Tianjin.

In toata aceasta perioada, intrarea oamenilor de rand era strict interzisa, de aici si numele vestitului oras. A fost totusi o exceptie, in anul 1860, in timpul Razboiului Opiului, cand atat fortele anglo-franceze cat si rebelii chinezi, au ocupat timp de o luna incinta palatului.

Inconjurat de un canal larg cu apa, lat de 52 de metri si lung de 3800 de metri, accesul in palat se face doar prin patru porti de intrare.

Cu ajutorul serviciului de concierge al hotelului SciTech (vezi impresii), unde ma cazasem, am aflat ca aceasta locatie de importanta majora turistica, se afla la numai trei statii de autobuz sau de metrou. Mi s-a sugerat sa contactez un operator de turism pentru suma de 800 de RMB, dar exonerat de ideea de a mai face ceva economie la buget, am hotarat sa mergem cu transportul de suprafata.

La aceasta destinatie se ajunge cu autobuzul numarul 1, care are statie vis-a-vis in stanga hotelului, pe imensul bulevard Jinguomenwai. Habar n-aveam de unde sa-mi cumpar bilete, iar pe cine intrebam, dadea din umeri a neputinta. In mai putin de 5 minute a aparut si autovehiculul folosit pentru transportul in comun. Am vrut sa urc prin fata, sa-ntreb soferul de bilet, dar toti faceau semne disperate sa aleg alta usa. Am urcat pe usa din mijloc, hotarat sa ajung totusi la conducator si sa-mi procur nenorocitu' ala de bilet! Dialogand cu soferul care imi tot facea semne ca acel ,,ceva'' se afla tot inainte, m-am trezit langa mine cu o tipa care tot ma zgaltia si-mi arata un bilet in care scria ,,ticket from bus''! Credeam ca-i controloare, zau! M-am inrosit, m-am fastacit, am scos repede din potofel 5 RMB, iar dupa cateva secunde femeia s-a intors cu doua bilete de 1 RMB si... restul! Era... taxatoarea! In marele orase ale Chinei, exista taxatoare atat la usile din spate cat si la cele din mijloc, cam cum era si la noi in vremurile de trista amintire!

Am coborat aproape de poarta meridionala Wumen, intrarea din sud a palatului si totodata m-am contopit cu istoria acestui oras...

Palatul Imperial este flancat de doi lei (simboluri ale puterii imperiale) care pazesc cele 5 poduri peste Raul Galben (Jinshui), din curtea exterioara a regatului. Dupa revolutia din 1911, poarta a fost ,,decorata'' cu portretele lui Sat Yat Sen, Marx si Engels, Lenin, Stalin, Mao Zedong - in functie de momentul istoric prin care trecea natiunea. In vremurile de azi, a ramas doar portretul ce-l infatiseaza pe presedintele Mao Zedong. (vezi foto)

Portile principale sunt, in sud Wumen si-n nord langa Gradina Imperiala din interior si parcul Jingshan din exterior, Poarta Autoritatii Divine Shenwu. Pe fiecare latura a palatului mai exista cate o iesire de proportii mult mai mici, in vest Poarta Xihua, iar in est Poarta Donghua, ambele aproape de poarta principala din sud.

Poarta Wumen (Poarta Meridian)

Este cea mai inalta constructie din Orasul Interzis, avand o inaltime de 38 de metri. Baza acesteia este in forma de ,,U", iar pe acoperis sunt 5 turnuri colorate in auriu, formand denumirea de ,,Turnurile 5 Phoenix ". Poarta are piroane mari din bronz si inele aurite, iar zidurile imense ce o sprijina sunt colorate in rosu, fiind acoperite cu olane smaltuite aurite. De-alungul timpului, acestea au devenit simboluri in toate intrarile din cartierele chinezesti ale lumii.

Poarta Meridian a fost folosita pentru diverse ceremonii, unde imparatul facea sacrificii in speranta unor recolte bogate. Ceremonia de deschidere a noului an lunar se tinea aici sau odata cu inceperea primaverii, oficialii locali aduceau imparatilor statui cu vite din lut cu arcade decorative ce reprezentau inceperea aratului si sperau in belsugul roadelor. Ca eveniment major, era considerat si primirea prizonierilor de razboi prin aceasta poarta.

Trecand in curtea interioara, dupa baza sportiva a soldatilor ce vegheaza palatul, in partea dreapta se afla casele de bilete. Programul de vizita in perioada 1 aprilie - 31 octombrie este 8:30 - 17:00, iar in perioada 1 noiembrie - 31 martie 8:30 - 16:30, cu mentiunea ca ultimul bilet se vinde cu o ora inainte de inchidere!

Am platit 120 de RMB pentru doua bilete si am mai scos din buzunar inca 20 de RMB suplimentar, pentru achizitionarea unei harti cu Orasul Interzis si diverse pliante.

Mi-am inceput anventura, conform hartii, pe axa sud-nord, ca nu cumva sa-mi stric fengshu-iul, zen-ul si karma, cerinte pentru a putea beneficia de energie pozitiva ,,qi''!...

Intre Poarta Meridian si Poarta Armoniei Supreme, se afla Raul Inner Golden (Inelul de Aur / Raul Galben), ce parcurge 2000 de metri in interiorul orasului, ca o tresa de jad avand rolul de sursa de apa in stingerea incendiilor precum si-n drenarea ploilor sau... de decor.

Sala Tai He Dian - Sala Taihe (Sala Armoniei Supreme)

Prima mare sala principala, dintre cele trei sali majore din curtea exterioară a Orasului Interzis, este Tai He Dian, cunoscuta si sub numele de Sala de Aur din China.

Prima data s-a construit în anul 1420 în timpul dinastiei Ming, dar sala a fost reconstruita de mai multe ori, după un anumit număr de incendii cauzate de iluminatul lipsit de siguranta a lumanarilor.

Asa cum arata in prezent, Tai He Dian a fost construită în 1695. La începutul dinastiei Ming, sala a fost numita Feng Tian Dian (sala de cult ancestral), a fost redenumita Huang Ji Dian (Sala Normelor de Guvern) in 1562, iar mai târziu in anul 1645, a devenit Tai He Dian.

Construita pe o bază de trei blocuri din marmură albă, sala dispune de 11 compartimente largi, cu cinci incaperi generoase; sala avand 30 metri înăltime.

Sala este cea mai impodobita din palat, pazita de o pereche de lei din bronz (cei mai mari din oras). Cel din stanga, care sta pe o minge este mascul, in timp ce cel din dreapta, care atinge un pui de leu e femela. Masculul simbolizeaza regula dominanta peste tara si femela reprezinta inmultirea descendenta, amandoi indicand puterea suprema a imperiului.

Sala are acoperisul construit in patru ape iar cladirea sa veche a ocupat 2377 de metri patrati.

Colturile streasinei deosebit de bogat ornamentate sunt decorate cu cate 9 feluri de animale sacre pentru aceasta civilizatie. (vezi foto)

Poarta Armoniei Supreme este pavata cu cărămizi patrate realizate dintr-un lut de înaltă calitate de culoare galbena, chinezii cunoscandu-le sub numele de ,,cărămizi de aur''.

,,Tronul de aur'' (sau ,,Tronul Dragonului'') este situat avand aceesi linie axială cu a Palatului Imperial si este impodobit cu gravurile celor 9 dragoni aflati in centru, inconjurati de alti sase dragoni poleiti cu aur aflati pe coloanele din jur. Pe ambele parti ale tronului sunt gravati elefanti, simbolizand pacea si stabilitatea in tara.

Deasupra lui se afla o placa inramata, unde pe fond negru exista o inscriptie aurita scrisă de împăratul Qian-Hong, lecturata ca ,,Jian Ji Sui You'' (in traducere aproximativa, Planul Mare a Suveranului pentru Popor). Intre tron si acest mesaj se gaseste o broderie rosie incarcata cu cinci dragoni aurii, cel din mijloc stand intr-o pozitie ghemuita. In mijlocul acoperisului se afla emailat un dragon din aur care tine in gura o perla stralucitoare, aceasta fiind cunoscuta de catre chinezi ca ,,Oglinda Xuanyuan''.

In jurul pavilionului se gasesc bibliotecile si magaziile imperiale in care se pastrau armele, vasele de ceremonie si alte obiecte valoroase ale familiei imperiale. Intr-una din biblioteci se pastra cea mai mare enciclopedie generala din lume, avand 11.099 de volume, fiind comandata in 1403 de crudul imparat Yongle in timpul Dinastiei Ming. 2000 de invatati ai vremi au trudit la aceasta capodopera timp de 5 ani si trata subiecte din toate domeniile. Originalul a disparut, iar singura copie facuta acestei compilatii in anul 1557, s-a pierdut si ea.

In jurul ,,umbrarului'' imperial, asezate pe terasa, se gasesc asezate pe blocuri de marmura frumos ornamentate, simboluri ale animalelor ce exprima longevitate precum broaste testoase sau cocori din bronz.

In timpul dinastiei Ming si Qing, ceremonile importante sau celebrarile aveau loc in sala Tai He Dian, cum ar fi: Anul Nou, solstitiul de iarna, ziua de nastere a împăratului, întronarea unui nou împărat, solemnitatea instalarii unei noi împărătese, vestirea unor candidati care au reusit în urma unei examinări oficiale si anuntarea numelor generalilor trimisi in fruntea armatei pentru anumite batalii.

Cuvintele ,,Tai He'' provin din Cartea Schimbărilor (Yijin) si au sensul de ,,functionare armonioasă a tuturor lucrurilor de pe pământ''!

Langa aceasta sala se afla ceasul solar sau cum il cunosc chinezii, Ri Gui.

Ri Gui - Ceasul Solar

De formă rotundă, acest cadran solar este realizat din piatră de marmură albă, cu gradatie pe ambele părti. Acul ceasornicului este realizat din otel si orientat vertical pe cadran.

Baza pătrată a cadranului este sustinută de patru piloni de piatra, iar cadranul este situat pe o bază oblica, paralel cu ecuatorul. Tija este otelita si indica Polul Nord respectiv Polul Sud.

Cadranul solar este un dispozitiv care masoara timpul in functie de pozitia soarelui, iar miscarea acestuia indica prin umbra indicatorului central, timpul. Acest ceas ecuatorial era folosit timp de sase luni, din primăvară pana-n toamnă.

Plasarea acestui megalomanic cadran solar în fata sali, simbolizează faptul că împăratul are cea mai mare putere si acorda timp tuturor oamenilor din tară.

Sala Zhong He Dian - Sala Zhonghe (Sala Armoniei de mijloc sau Sala Armoniei Depline)

Numele acestui palat provine dintr-un citat din cartea antica Yijin (Cartea Schimbarilor): ,,Daca te indepartezi de extreme, dobandesti controlul si armonia''!

Acoperisul acestei sali este patrat si a fost construit la inceputurile Dinastiei Ming, cand se numea Sala Huagai. Aceasta servea pentru odihna imparatilor inaintea marilor ceremonii din sala Armoniei Supreme. totodata, aici suveranul isi primea ministri sau ambasadori.

Cea mai mare sculptura

Cea mai mare sculptură în piatră din palat are, 16,75 metri lungime, 3,07 metri lătime, 1,7 metri grosime si cântăreste mai mult de 250 de tone, prin urmare a fost denumita ,,cea mai mare sculptura din palat''.

Acesta a fost sculptata dintr-o piatră naturală uriasă la începutul Dinastiei Ming, când cele trei săli principale au fost construite. În 1761, in cel de-al XXVI- lea an de domnie Qianlong din Dinastia Qing, vechile tipare de pe piatră au fost toate recioplite si noi portiuni au fost sculptate.

Astfel, intreaga lucrare ia forma unei flori de lotus, care in partea de jos se unduieste, luind forma valurilor, iar in centrul ei noua dragoni se ,,joaca '' printre nori si munti. Dragonul este un semn si un simbol imperial.

Piatra a fost adusa din carierele Dashiwo din Fangshan aflata în suburbiile vestice ale Beijing-ului. Acesta a fost transportat la Muzeul Palatului in timpul iernii, facandu-se special un drum de gheata ce facilita alunecarea blocului de piatra.

Sculptura formeaza o rampa din piatra albastra, simbolizand uniunea imperiului si face trecerea spre Sala Armonie Protejate.

Sala Bao He Dian - Sala Baohe (Sala de mentinere a armoniei sau Sala Armoniei Protejate)

Prima constructie dateaza din anul 1420 in timpul Dinastiei Ming, fiind reconstruita de mai multe ori datorita incendiilor, dar isi pastreaza inca grinzile si coloanele originale. Prima denumire in primii ani de domnie a Dinastiei Ming a fost Jin Sheng Dian (Sala Comportamentului Scrupulos). In 1562 Dinastia Qing i-a schimbat numele in Jian Ji Dian (Sala Poporului Suveran) iar in 1645 a devenit Bao He Dian.

Sala dispune de nouă compartimente largi, cu patru hale adânci, iar frontonul acoperisului este sculptat pana la streasină.

Acesta sala are o suprafata de 1240 mp., adoptandu-se o constructie speciala numita metoda ,,reducerea pilonilor''. Astfel, prin omiterea a sase piloni de sub streasina din fata, ai sentimentul ca sala este mai spatioasa.

Deasupra tronului din centrul salii, atârnă o placă cu o inscriptie scrisă de imparatul Qianlong. Pe aceasta scrie ,,Huang Jian Tu Ji'' (in traducere aproximativa, Cele mai inalte norme ce formeaza regimul imparatului).

In timpul Dinastiei Ming, imparatul a schimbat aspectul acestei sali, hotarind ca din prima zi pana-n cea de a cincea zi a primei luni din noul an, sa se organizeze banchete pentru nobili si ministri. Pe de alta parte, in Dinastia Qing imparatul isi tinea aici banchetele in onoarea printeselor, persoanelor cu titluri nobiliare sau ministrilor minoritatilor etnice sau sarbatorea noul an, ori organizand festivalul Luminii.

De asemenea, se faceau primiri ale printilor vasali si incepand din anul 1790, in al 55-lea an de domnie al imparatului Qianlong, castigatorii examenelor imperiale erau supusi aici sa-si dea ultima proba orala.

În timpurile Dinastiei Qing, înainte de renovarea celor trei sali din spate, împăratul Shunzhi si împăratul Kangxi au locuit aici. In timpul domniilor lor, sala a purtat denumiri precum Wei Yu Gong (in traducere aproximativa, Palatul localitătii adecvate si cultivarea lucrurilor), respectiv Qing Gong Ning (adica, Palatul Păcii si a linistei).

Ceremonia de nunta a imparatului Shunzhi a avut loc aici. În 1789, împăratul a supravegheat aici, etapa finală de examinare pentru a selecta functionari dintre oamenii de stiintă din toată tara.

Cuvintele ,,Bao He " sunt luate din Cartea Schimbarilor si înseamnă ,,mentinerea armoniei între toate lucrurile de pe pământ pentru a avea o lungă perioadă de pace si stabilitate. ''

Cuvele din cupru si fier sunt instalate in ambele parti ale acestor trei pavilioana ale armoniei si au avut rol in echipamentul stingeri incendiilor. Din octombrie pana-n februarie în fiecare an, cuvele erau acoperite cu pilote groase pentru ca apa din ele sa nu inghete. In zilele foarte reci ele erau incalzite, utilizandu-se un foc de carbune. In timpul regelui Hongzhi (1488 - 1505) din Dinastia Ming, vasele aveau două inele de fier simple, acestea schimbandu-se in perioada Dinastiei Qing in bronz, avand o circumferinta mai lata cu o gura de varsare mică. Palatul Imperial are in dotare un total de 308 de asemenea vase, unele incrustate cu aur.

Qian Qing Gong - Palatul Qianqing (Puritatea Palatului Ceresc)

Sala a fost construita in 1420 in timpul Dinastiei Ming, fiind reconstriut in 1798 pe vremea Dinastiei Qing. In ambele dinastii, imparatii au locuit aici si s-au ocupat de treburile politice ale tarii. In afara de femeile de la curte, nu intrau decat imparatul si eunucii, deoarece aici locuiau si concubinele acestuia.

Dupa ascederea pe tron a imparatului Yongzheng, palatul s-a numit Yang King Dian (Sala Cultivarea Moralitatii), unde aveau loc ceremonii sau se primeau mesagerii trimisilor straini.

În Dinastia Qing, după decesul unui împărat, sicriul său era adus în această sală, pentru a dovedi că el a murit în pace. După ceremonia memorială, sicriul era mutat in mod solemn in sala Guan De Dian (Sala pentru Respectul in Virtutea Militara) din parcul Jingshan. În cele din urmă, dupa ceremonia de înmormântare, împăratul era inhumat in mausoleul imperial.

,,Caseta viitorului mostenitor'' este un sistem secret de a numi succesorul, infiintat de imparatul Yongzheng. In cazul disparitiei premature a vreunui imparat, in aceasta ,,cutie'' se afla numele viitorului print mostenitor al tronului. Pe caseta se afla inscriptionate cuvintele ,,Zheng Da Guang Ming'' sau in traducere ,,alegere mai presus de Consiliu".

Qian Qing Gong si Ning Gong Kun (sala de liniste pământească) sunt doua sali importante ale palatului, in care imparati si imparatese au trait si au murit.

Potrivit Cartii Schimbarilor (Yijin), cuvintele ,,Qian'' se referă la cer si respectiv ,,Kun'', la pământ.

Palatul Qianqing este flancat in dreapta de sala Ri Jin Men - Jingren (Poarta de excelenă a soarelui) si-n stanga de sala Yue Hua Men - Yongshou (Poarta de glorie lunară) ceea ce implică in acest context ca ,,cerul si pământul sunt luminoase sub soare si lună''.

Jiao Tai Dian - Sala Jiaotai (Sala de unire si pace)

Aceasta sala a fost construita intre anii 1522 - 1560, în timpul Dinastiei Ming si reconstruita ulterior in anii Dinastiei Qing. Aceasta sala este pătrata avand incaperi largi, iar decorul acestui pavilion este cel mai elaborat din intreg complexul. Acoperisul este similar cu (dar in scara mai mică) cu Sala Zhong He Dian. În centrul sălii se afla un tron, în spatele căreia atârnă o placă inscriptionată cu cuvintele scrise de împăratul Kangxi, cu sensul ,,nu face nimic''. Referire probabil ca aici se afla tronul imparatesei!

Pe partea stanga a tronului se afla o clepsidra de cupru care functioneaza cu apa, nu cu nisip!), iar pe partea dreapta este un clopot.

În 1748, împăratul Qianlong a introdus 25 de sigilii de jad, pentru a simboliza putere imperială, în această sală.

Cuvintele ,,Jiao Tai", provin din cartea antica Yijin - Cartea Schimbarilor si înseamnă ,,unirea cerului cu pământul''.

Kun Ning Gong - Palatul Kunning (Palatul Linistii Terestre)

Palatul construit in 1420 (Dinastia Ming) a fost renovat in 1655 si 1798 in timpul dinastiei Qing, fiind o copie a unui palat din orasul Shenyang din provincia Liaoning.

Pavilionul reprezinta stilul arhitectural ,,manchu'' si are in compunere 9 camere. O parte din aceste incaperi foloseau drept camere nuptiale ale perechii imperiale si celelalte drept sanctuar pentru cinstirea zeitatilor manciurene.

În timpul Dinastiei Ming această sală a fost resedinta imparatesei.

După ce armatele rebele, conduse de Li Zicheng, au fost invinse, iar acest lider a fost capturat la Beijing în 1644, împăratul Chongzhen l-a spânzurat în această sală.

Cele două camere de pe latura de est au fost suite imperiale de nunta. Astfel ca imparatii Kangxi, Tongzhi, Guangxu si ultimul imparat Pu Yi a trăit în această sală după ce s-au căsătorit, înainte de a trece la alte sali.

Cele patru camere de pe latura de vest sunt altare de sacrificiu în care există gropi în formă de inel pentru jertfe aduse zeitatilor Sakyamuni, Kuan Yin, Mahavira si a altor zeitati budhiste (vezi impresii Templul de Aur - Shanghai).

    În mod traditional, ,,Qian Qing'' si ,,Kun Ning'' înseamnă că ,,cerul este senin si pământul este pasnic'', ceea ce înseamnă că împăratul va conduce tara pentru totdeauna.

In spatele acestui pavilion, in partea de nord, trecand pe langa o alta poarta, se afla cea mai mare gradina imperiala.

Yuhua Yuan - Gradina Imperiala

Aranjata in secolul 15 intr-un spatiu limitat, dupa toate regulile fengshui, Gradina Imperiala ofera imagini spectaculoase!

Dupa ce treci de poarta, in partea stanga te intampina un copac ciudat, rodul imaginatiei a trei specialisti chinezi renumiti ai vremii in horticultura, care l-au altoit facandu-i mai multe mutatii, dandu-i forma de pagoda. Ramurile sale sunt răsucite în jos, ca niste gheare de dragon în timp ce coroana sa arata ca un baldachin imens. Forma arborelui este minunata, iar diametrul trunchiului are 80 de centimetri si umbra acestuia acoperă o suprafată de 80 de metri patrati.

In fata celor patru usi ale Pavilionului Ting Wanchun, se afla plantat cate un ienupar cu aspect foarte dens, remarcati pentru formele lor unice. Pare o solutie interesanta pentru un spatiu decorativ ales de horticultorii din timpurile vechi. Acestia modelau planta ce se asemana cu un ,,V'' intors, cunoscut de chinezi, forma ,,ren '' (adica, forma umana). M-am plimbat printre arbusti pitici decorativi, flori exotice, sute de trandafiri inca neinfloriti (ma aflam la inceputul lunii aprilie), magnolii, pini, chiparosi, iazuri cu locuri de meditatie si de ceremonie in vremurile de odinioara, unele acum tranformate in restaurante.

In cele din urma, in zona nord-estica a gradinii, am ajuns la o colina din stanci.

Dui Xiu Shan sau Muntele Elegantei / Desavarsirii Acumulate (vezi foto) este un deal artificial facut din roci îngrămădite pe locul original al Guan Hua Dian (Sala Aprecierii Florilor), paralel cu peretele nordic a palatului.

Numele acesta original, de Dui Xiu Shan, i-a fost dat in perioada domniei regelui Qianlong.

Dealul stancos are o inaltime de peste 10 metri, iar in varful sau de afla pagoda Yu Jing Ting (pavilioanul de vizionare a peisajului). Astfel ca, la diferite festivitati, in special cu ocazia sarbatorii Dublului 9 (a noua zi din luna a noua) imparatii, imparatesele sau concubinele imperiale urcau dealul, printr-o pestera aflata la poalele colinei, deoarece deasupra acesteia exista o cascada in forma de dragon, din care apa curge intr-o fantana decorata cu lei, care o sustin cu spatele lor. Deasupra intrarii atârnă o placă orizontală inscriptionata cu două cuvinte ,,Dui Xiu " (eleganta acumulata). Varful dealului este unul dintre putinele locuri de unde se observa in exteriorul palatului imperial. De aici se observa palatele de pe laturile orasului imperial, care acum gazduiesc expozitii de picturi vechi (Sala Leshou), muzee sau galeri cu expozitii de ceramica (Sala Ynagxing), bijuterii recuperate din tezaurul imparatilor (Palatul Ningshou si Sala Huangji), sala ceasurilor (langa Sala Fengxian), Sala celor 9 dragoni, templele lamaiste, Palatul Yingua - aflat aproape de turnul din nord-estul Orasului Interzis sau Casa Yihe din extremitatea cealalta. De asemenea, de aici se remarca Pavilionul florilor de ploaie, ridicat in 1750 de catre imparatul Qianlong, devenind un templu lamaist important din palat. Din lamaism fac parte manciurienii care se declara protectori ai budhismului tibetan!

Dupa ce treci de Sala Qinan, ajungi la poarta principala nordica Shenwu - poarta Autoritatii divine.

Poarta Swenwu - Poarta Autoritatii / Puritatii ceresti

La aceasta poarta se poate ajunge din orasul modern cu autobuzul 101. Poarta se afla in cel mai nordic capat al parcului ,,Muntele de carbune '' (Jinshan gongyuan).

Am vrut neaparat sa amintesc de acest deal artificial, deoarece este celebru pentru ca aici s-a spanzurat in 1644 ultimul imparat al dinastiei Ming, imparatul Chongzhen, disperat ca armatele rebelilor rasculati patrunsesera in orasul imperial. Fiind cel mai inalt deal (43 de metri) din oras, ofera o panorama uimitoare a palatului, pe fondul orasului modern de azi. Se pare ca acest fenomen artificial a fost conceput din excavatiile facute de-a lungul raului Galben, care precede intrarea din partea de sud.

In timpul dinastiilor Ming si Qing, aceasta poarta servea drept principalul obiectiv, in prevenirea incendiilor. Pe ambele laturi se gaseau cuve din cupru de dimensiuni mari, pline cu apa sau alte materiale din dotarea stingerilor incendiilor.

Pe aceasta poarta intrau sau ieseau servitorii, concubinele sau alte persoane fara vreun alt rang. Se pare ca in anul 1924, ultimul imparat Pu Yi, a fost obligat sa iasa pe aceasta poarta, autoritatile umilindu-l ca pe o persoana fara avere.

Contrar cerintelor fengshui, am urmat calea de vest a palatului din spate, prin aleile sale (hutong), ce impanzesc orasul si duc la palatele Xianfu, Chuxiu, Changchun, Yikun, Yongshou, ShouAn sau Salile Taiji si Chunxi. Aceasta parte a fost folosita in ultimul timp de catre imparati, ca fiind birouri de telefonie si telegrafiere regala.

In timpul razboiului opiului, guvernul Qing si-a dat seama de rolul important al telecomunicatiilor in relatiile cu afacerile militare si politice. Astfel ca, metodele de comunicare invechite au fost inlocuite cu telecomunicatie moderna. In iunie 1883, s-a extins linia de telegraf de la Tongzhou (estul Beijing-ului) pana la Tianjin.

18 septembrie 1883, a fost data deschiderii Biroului de mesagerie Tongzhou si totodata s-a marcat inceputurile industriei in telegrafie in China. Li Hongzhang (1823 - 1901), nascut in Hefei din Provincia Anhui, a detinut functia de ministru a telecomunicatiilor timp de 25 de ani, occidentalizand-o si imbunatatind-o. In decembrie 1881 a inaugurat cea mai lunga linie telegrafica, avand 1500 de kilometri acoperind distanta Tianjin - Shanghai, cu numai sapte statii de transmitere.

Schimbari majore s-au produs si-n aprilie 1910, cand 10 centrale telefonice au fost instalate in Orasul Imperial, aducand mari schimbari in aceasta tara.

Acum intr-unul din aceste pavilioane, exista un studio de inregistrare, care pentru suma de 50 de RMB, te imbraca in suveran si te plimba virtual in zbor, prin tot orasul. La sfarsit te alegi cu un dvd si cu o amintire unica. (vezi foto)

In extremitatea cealalta, paralel cu palatele Kunning si Qianqing, se succed ametitor palatele Zhongcui, Jingyang, Chengqian, Yonghe, Jingren, Yanxi si Salile Xuanqiong (in partea de nord) si Chengsu (in sud).

Paralel cu intrarea Qianqing, in vest, se afla Palatul Cining.

Chu Xiu Gong - Sala Chunxi (Sala Colectare de Excelenta)

A fost ridicata in 1420 si refacuta in 1655, servind ca resedinta a imparatesei si uneori era destinata sederilor temporare a concubinelor imperiale.

Imparateasa Ci Xi a trăit aici în 1852 si a dat nastere imparatului Tongzhi în 1856. În 1884 Împărăteasa a ramas văduvă si a trait in acest palat pana la sfarsitul zilelor.

Inscriptiile de pe peretii coridorului din curte, sunt poeme ce se roagă pentru longevitatea acestei împărătese.

San Xi Tang (Camera Celor Trei Raritati)

Initial a fost cunoscuta drept ,,Casa Verde ", dar mai tarziu, in anul 1746 a luat denumirea actuala. In interior, langa ferestre, exista o sursa traditionala de incalzire.

Sala este cunoscuta sub aceasta denumire, deoarece in ea se regasea trei caligrafii rare: ,,Cer limpede deasupra placutei zapezi '', pictata de Wang Xizhi; ,,Mijloc de toamna'', creatie a lui Wang Xianzhi si ,,Boyuan'', lucrare conceputa de Wang Xun. De mentionat faptul ca lucrarile au fost imortalizate in timpul Dinastiei Jin!

Imparatul Qianlong a scris un eseu inscriptionat pe o placa din aceasta sala, numit ,,Nu uitati de aceasta incapere''.

In anul abdicarii, 1924, ultimul imparat Pu Yi a incercat sa ia cu el prima capodopera, dar i-a fost confiscata. ,,Cer limpede deasupra placutei zapezi'' se afla acum in Muzeul Palatului Taipei.

Celelalte lucrari au fost rascumparate in 1951, de la guvernul din Hong Kong, fiind acum in custodia Muzeului Palatului.

Ti Shun Tang (Sala Consolarii)

Realizata in timpul Dinastiei Ming avand numele de Long Xi Guan (Sala Fericirii Intense), a fost redenumita Sui Fu Dian (Sala Plimbarilor Vesnice) de catre imparatul Xianfeng din Dinastia Qing, ca apoi in primul an al domniei imparatului Guangxu, sa se numeasca ,,Sala Consolarii''.

O placa orizontala te intampina cu o inscriptie a imparatesei renumite Ci Xi.

M-a uimit o piatra imensa din cristal / cremene (vezi foto) plasata in fata acestei sali, reprezentand insusiri de sinceritate, ca o inima deschisa in puritate.

Este sala in care, in primul an al regelui Tongzhi, imparateasa vaduva conducea afacerile de stat. Conform scrierilor din ,,Carte Schimbarilor'', cele doua cuvinte ,,Ti Shun" inseamna ,,respectarea vremii imparatului''.

Jun Ji Chu (Sala Marelui Consiliu de Stat)

A fost conceput in 1729 in timpul Dinastiei Qing, in regimul imparatului Yongzheng in scopul de a gestiona cu promptitudine afacerile militare.

In timpul ascederii la tron a imparatului Qianlong, aceasta sala a fost numita Zhong Li Chu (Oficiul de Super-intendenta), urmand ca in 1738 sa-si pastreze numele actual.

Din Marele Consiliu faceau parte ministrii si secretarii din cel mai inalt rang, vice-ministri si academicieni de mare incredere. In partea de nord se aflau camerele ministrilor importanti (numite Long Zhonk Men), care faceau parte din clanuri distinse, iar secretarii acestora ocupau camerele din sud. Aici se luau cele mai importante decizii ale imperiului, se oficializau decrete sau se luau hotarari si se aduceau rapoartele militare. In timpul regilor Yongzheng, Qianlong, Jiaqing, Daoguang, Xianfeng, Tongzhi, Guangxu si Xuantong, pe o perioada de mai mult de 170 de ani, afacerile de stat au fost conduse de acest Consiliu.

Mai tarziu, in aprilie 1911, Marele Consiliu de Stat a fost dizolvat, fiind declarat... iresponsabil!

Long Zhong Men (Poarta Clanului Distinsilor)

Construita in 1420, a fost reconstruita in anii 1599 si 1655, fiind cunoscuta si ca Poarta Interzisa, deoarece cu exceptia celor care erau chemati la diferite rapoarte urgente, nu era permisa intrarea nici macar a printilor sau a oficialilor imperiali. In schimb, ei trebuiau sa se opreasca la fiecare 20 de pasi sau la fiecare 20 de trepte pentru diferite controale, deoarece in timpul Dinastiei Qing in anul 1813, rebelii au intrat in palat cu ajutorul eunucilor fortand trecerea prin Marele Consiliu si sala Cultivarii Morale (Yang Xin Dian).

Acum in acest pavilion, exista un studio de inregistrare, care pentru suma de 50 de RMB, te imbraca in suveran si te plimba virtual in zbor, facand turul orasului. La sfarsit te alegi cu un dvd si cu o amintire unica. (vezi foto)

Am iesit extaziat din acest conglomerat de palate grandioase si desarvasite, de pe o suprafata de 720.000 metri patrati, prin poarta Donghua, evaluind istoria de mai bine de 600 de ani de existenta a Marelui Muzeu Imperial.

Nu stiam daca sa ma bucur de oportunitatea permiterii vizitarii a omului de rand, fara rang sau sa plang decadenta imparatilor!

---

Nota: Informatiile detaliate privind aceasta locatie imperiala sunt ,,rodul'' imprimarii detaliilor pe panourile amplasate, la fiecare obiectiv turistic !

Pe curand!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 04.11.12 17:49:45
Validat / Publicat: 04.11.12 23:46:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Hangzhou, Suzhou, Wuzhen, Yiwu, Shanghai, Beijing
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11015 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Orasul interzis / Am coborat din autobuz...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Admin
[04.11.12 23:44:18]
»

Impresionant, complet set de impresii şi recomandări. Extensiv ilustrat, articolul merita cu prisosinţă statutul de MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianic
[05.11.12 09:01:59]
»

@Marian Preda: Un review demn de a fi citit cu atentie, recitit si printat in caz de nevoie. Un adevarat ghid. Multumim!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[05.11.12 17:22:05]
»

@Admin:

Va multumesc pentru cuvintele frumoase!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[05.11.12 17:26:56]
»

@iulianic:

Ma onoreaza ca ma citesti!

Crede-ma ca se poate scrie o enciclopedie despre acest Palat Imperial, in impresiile mele sunt doar niste... idei principale!

Multumesc pentru atentia acordata!

balasa violeta
[05.11.12 17:47:25]
»

Nu am cuvinte sa spun decat multumesc!

le_maitre
[04.12.12 10:50:07]
»

Eu as denumi acest rew cam asa: "Tratat de turism - cu valente istorico-socio-culturale al Orasului Forbidden"!

Iata o sinteza de istorie chineza asezonata cu fotografii graitoare care pot determina orice neam de turist, sau gena de calator sa-si introduca mana adanc in carduri/conturi pentru a merge "once in a lifetime" in patria Zidului Chinezesc!

FELICITARI la maxim, daca mai este nevoie sa subliniez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[04.12.12 11:06:29]
»

@le_maitre:

Unde este "Oraşul Forbidden" ăsta?!?

le_maitre
[04.12.12 12:01:08]
»

@Costi:

Ops... m-a luat valul! Trebuia sa specific ca-i vorba de cel descris mai sus in rew, adica cel "Interzis", pentru dezambiguizare. Cu respect!

Costi
[04.12.12 12:49:03]
»

@le_maitre:

S-a vrut să fie o glumă, dar am uitat să pun semnul .

Scuze dacă s-a înţeles altceva

le_maitre
[04.12.12 17:59:37]
»

@Costi:

Nu-i bai, păcatele mele... Mă prinsei şi eu, dar mai târziu, aşa! Salutări şi urări de excelenţă!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[05.12.12 19:49:47]
»

@le_maitre:

Multumesc pentru remarcile facute!

Ma bucur ca ti-a placut si sunt satisfacut ca munca mea depusa pentru acesta recenzie are... ecouri!

Mai am multe de impartasit despre farmecul celei mai mari civilizatii extrem - orientale, care atrage milioane de turisti anual, de pe toate meridianele.

Toate cele bune!

P. S. Nu-nteleg de ce nu i-a placut si lui Costi?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[06.04.17 09:44:48]
»

Mutat în rubrica "Orașul interzis - Zijin cheng - Forbidden City, BEIJING" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, iulianic, le_maitre, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂOrașul interzis - Zijin cheng - Forbidden City:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065500974655151 sec
    ecranul dvs: 1 x 1