ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Excursie de-o zi în insula Kasos, cea mai sudică dintre Insulele Dodecaneze

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Câteva cuvinte despre Kasos și cum am ajuns acolo

De micuța insulă Kasos știam încă de pe vremea când am fost în Rhodos, cu ocazia trecerii în revistă a insulelor dodecaneze pe un mozaic stradal, bine ilustrate pe acesta. Văzusem chiar și locul ei pe hartă, adică undeva între Creta și Karpathos, negândindu-mă că voi ajunge vreodată s-o văd, așa mi se părea de îndepărtată. După ce am antamat vacanța în Karpathos, la o privire mai atentă pe hartă am observat că sunt vecine, apoi tot documentându-mă, am aflat că insula Kasos ţine, din punct de vedere administrativ, de Karpathos, având aceeaşi prefectură, dar cu sediul în mai marea Karpathos, iar circulaţia între acestea fiind frecventă.

Situată, deci, la cca 22 km sud-vest de Karpathos, Kasos ar fi putut constitui o bună destinație de excursie opțională, desigur accesibilă într-o croazieră, dacă exista posibilitatea. Și am găsit, compania Anek Lines, printr-una locală, Manousos, face vara curse mai dese, iar iarna doar de două ori pe săptămână, cu Kasos Princess, un vas modern, elegant, tip yacht care funcționează ca o linie de ferry, dar numai pentru transport persoane, se înțelege.

De fapt, în funcție de prima dată când am fi putut să călătorim cu Princess, am stabilit și intervalul de închiriat mașină. Astfel, s-a nimerit ca într-o sâmbătă, abia la două zile după sosirea noastră să fie disponibilă prima cursă spre Kasos. Însă, de bilete ne-am interesat de îndată în portul din Karpathos, ba chiar le-am și cumpărat, ca să ne asigurăm excursia: 10€/persoană/sens, plătite dus-întors.

Kasos este o insulă mică, făcând parte din grupul liliputanelor dodecaneze, așa cum îmi place mie să le spun celor mai reduse în dimensiune insule din Arhipelagul Dodecanez, având cam 68 kmp suprafață, și aproximativ o mie de locuitori. Aceștia își duc traiul în cinci sate:Fri, Panagia, Agia Marina, Arvanitochori și Poli. Este o insulă preponderent muntoasă, cu relief semiarid, câteva plaje bune, având mai multe insulițe nelocuite în vecinătate, dintre care două sunt de luat în seamă: Armathia și Makronisi. Este renumită pentru producția de brânzeturi din lapte de capră și oaie, semn că locuitorii săi au o ocupație de bază în agricultură.

Capitala insulei Kasos se numește Fri și reprezintă portul său principal, situat în nord-vest, satul cel mai mare este Agia Marina, iar cea mai veche aşezare este Poli.

Kasos este străbătută de câteva drumuri asfaltate care conectează satele între ele, existând și posibilitatea închirierii unei mașini. Sunt chiar și câteva autobuze care circulă la anumite intervale orare. Dar, cel mai surprinzător mi s-a părut faptul că insula aceasta are aeroport. E drept, unul național, nu internațional, însă prin acesta se asigură curse locale ce fac legătura cu Creta, Karpathos sau Rhodos, uneori chiar cu Atena, ceea ce mi se pare un mare avantaj pentru kasioți. Deci, calea pe mare nu este singura modalitate de a ajunge în Kasos ceea ce este un lucru bine de știut.

Ce a reprezentat Kasos de-a lungul timpului

Dacă ar fi să ne uităm înapoi, în decursul istoriei, am constata că insula a avut un trecut glorios, incomparabil cu prezentul deloc remarcabil, aproape anost aș zice. Kasioţii au fost dintotdeauna foarte buni corăbieri şi navigatori, fapt ce a contribuit la prosperitatea insulei în antichitate şi Evul Mediu când aceasta era populată de 8-10 ori mai mult faţă de prezent. Flota sa era cea de-a patra ca mărime și importanță după flotele insulelor Hydra, Spetses și Psara, cu circa 700 de vase în anii 1800. Desigur, şi comerţul era înfloritor, iar o parte dintre locuitori se ocupau cu creşterea animalelor, fiind păstori recunoscuţi. De altfel, în perioada de dominaţie otomană (1537-1912) Kasos se numea Çoban Adası sau Kașut, adică cea a ciobanilor.

Înainte, destinul insulei Kasos fusese cam acelaşi cu cel al surorii Karpathos: parte din Grecia Antică, apoi din Imperiul Bizantin, ca după aceea să fie stăpânită de veneţieni peste două sute de ani.

Odată cu revoluţia greacă din 1821, a început declinul fără precedent al insulei. Kasioţii au participat cu numeroase vase la războiul de independenţă, lucru ce l-a înfuriat peste măsură pe Muhammad Ali, guvernatorul Egiptului cu care se aliaseră turcii la acea vreme pentru a înăbuşi mişcările revoluţionarilor greci. Acesta a trimis oşti care au distrus Kasos, jefuind-o şi ucigând peste cinci sute de oameni, înrobind alţi două mii, ceea ce în istorie a rămas cunoscut drept Masacrul din Kasos (anul 1824).

La decăderea insulei a contribuit major şi apariţia vaselor cu aburi care a determinat ca șantierul naval din Kasos, unde se construiau nave de lemn cu vele, să-şi piardă importanţa, aşa încât economia sa a intrat în regres accentuat. Kasioţii au fost nevoiţi să emigreze în căutarea unui trai mai bun, mulţi dintre ei mergând în Egipt la edificarea canalului Suez sau în America, Istanbul, Africa de Sud. De atunci, insula s-a depopulat semnificativ, nivelul din vremurile de demult nemaiatingându-se niciodată.

Din 1912, Kasos a intrat sub stăpânire italiană, iar din anul 1948 s-a alăturat Greciei-mamă.

Toate acestea le-am aflat de pe un panou informativ, amplasat în centrul capitalei.

Excursia noastră

Călătoria era programată cu plecare dimineaţa la 09,45 şi întoarcerea la 17,00 cu acelaşi vas: Kasos Princess. Fuseserăm avizaţi dinainte că pe yacht este obligatoriu să purtăm mască şi că trebuie să ne prezentăm în port cu cel puţin un sfert de oră mai devreme, atât în Pigadia, cât şi în Fri. Zis şi făcut. Vasul este modern, confortabil, dotat foarte bine în interior, însă noi am preferat să ne aşezăm pe locurile de afară pentru a putea admira şi fotografia mai bine împrejurimile.

Am ocolit Karpathos pe la sud, am văzut în preajma ţărmului la un moment dat o epavă a unui vas naufragiat, acum ros masiv de rugină. Parcursul pe apă a durat puţin peste o oră, aşa încât pe la orele 11,00 acostam în portul din Fri.

De cum ajungi, te loveşte vizual simplitatea, de parcă timpul nu s-a prea scurs în acelaşi ritm ca în alte locuri. Încă din port te întâmpină şi iese în evidenţă cea mai mare biserică din sat, Agios Spiridonas, dar şi cea mai frumoasă, fără îndoială. Lângă portul pentru vase mari se află şi micul port numit Boukas, un vechi refugiu al „lupilor de mare” unde acostează bărcile de pescuit, iar pescarul de rând își bea cafeaua la cafeneaua tradițională și își vinde peștele. Boukas face parte din sufletul fiecărei persoane din Kasos, deoarece este strâns legat de întoarcerea marinarilor la meleagul natal, Kasos. Lângă Fri, la est, se află Emborios, vechiul port, care se mândreşte cu case vechi de piatră și cu biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului.

De fapt, şi în Fri se găsesc câteva vile vechi, de piatră, ale proprietarilor de vase de altădată, consideraţi cei mai înstăriţi oameni ai locului. Unele sunt în stare relativ bună, altele sunt ruinate, dar se poate deduce că la vremea lor arătau într-un mare fel. Toate acestea creează o imagine idilică și reprezintă motivul pentru care Fri este stațiunea turistică a insulei.

În port se află şi cele mai bune taverne, la prânz aveam să alegem şi noi una pentru a lua masa. Am observat monumentul ce aminteşte de Masacrul din Kasos, ne-am foit pe cele câteva străduţe din sat, ne-a ieşit în cale un magazin de unde ne-am cumărat câte ceva să ne potolim setea, că ne cam deshidrataserăm. E drept, arăta ca unul de pe la noi din anii ‘80, dar avea tot felul de produse, asta era important.

M-a surprins plăcut că am văzut un punct info în port, iar pe unde ne-au umblat picioarele am întâlnit o bună răspândire a staţiilor de autobuz, modern amenajate, precum şi afişajul electronic al mersului autobuzelor, ceea ce înseamnă că autorităţile locale s-au organizat destul de bine.

Ştiind că Agia Marina, satul cel mai mare, este situat la numai un kilometru de Fri, cumva pătrunzând spre interiorul insulei, dar totodată urcând moderat, am pornit la pas să cunoaştem fosta capitală a micuţei Kasos. În plus, fiindcă altitudinea permitea, am fi avut parte de o panoramă frumoasă asupra împrejurimilor.

Agia Marina, nume luat de la biserica cea mai veche din sat, era capitala insulei în timpul masacrului din 1824, când femeile şi copiii se retrăseseră în biserici, iar egiptenii şi albanezii sosiţi în numeroase vase de război au pătruns pe toată insula incendiind tot ce le ieşea în cale. Nici satul acesta n-a scăpat de prăpăd, dimpotrivă, aproape că a fost făcut una cu pământul, puţine clădiri scăpând afectate într-o mai mică măsură.

De aceea, ulterior a fost reconstruit aproape din temelii, din nou conace frumoase au fost ridicate de proprietarii de vase, din nou casele localnicilor au fost refăcute, din nou morile de vânt readuse la viaţă au fost puse la treabă. Totul a renăscut, satul s-a îmbogăţit cu alei fermecătoare, aşa încât şi-a recăpătat aspectul de dinainte, chiar sporit, deşi astăzi ar părea mai degrabă un sat uitat de lume. Însă, în caracterul său rural constă farmecul său deosebit, aici ai impresia că nu se întâmplă nimic.

Aşa ne-am simţit şi noi în plimbarea noastră prin sat, e drept că era şi o oră în care grecii se retrag la siestă, dar nu părea să se mişte ceva pe acolo. Am fost bucuroşi, însă, că am găsit deschis un magazin de unde ne-am cumpărat ceva de refrişat, cu care ne-am delectat într-o piaţetă cu băncuţe la umbră, nici vorbă de vreo tavernă deschisă.

După ce am rătăcit la întîmplare pe uliţele satului, dând de biserici, mori de vânt, case de tot felul, ne-am hotărât să ne retragem spre Fri unde bănuiam că tot om găsi vreo tavernă deschisă, căci ne luase foamea de-a binelea. Aşa a fost, în port, veranda tavernei O Mylos era plină ochi, că abia ne-am făcut loc la o masă de la care tocmai se ridicaseră ocupanţii ei după ce terminaseră de mâncat. Am fost norocoşi şi pentru poziţia pe care o aveam, având vedere directă la mare.

Am mâncat foarte bine şi deloc scump, semn că în insulele mici, nu foarte cunoscute, viaţa are alte valenţe, iar localnicii încă nu fac din turişti obiectul lor de stors bani. Am comandat o porţie de dolmadakia (sărmăluţe în foi de viţă), alta de saganaki, alta de kalamari şi una uriaşă de dovlecei prăjiţi. Plus două carafe de câte jumătate de litru, de vinul casei, alb. Totul a costat 32,50 €, lăsând rotund, 35 €, în timp ce priveliştea a făcut mai mult de jumătate din nota de plată, fără nicio exagerare.

Cu forţele refăcute, am pornit pe aleile din imediata vecinătate a portului să cumpărăm ce ne propuseserăm: un suvenir tip magnet şi o brânză autohtonă, maturată şi vidată. Aceasta se numeşte sitakia şi este un fel de graviera locală. Le-am găsit destul de uşor pe amândouă, căci siesta se cam dusese şi prăvăliile se deschiseseră din nou.

Cum timpul trecuse destul de repede, venise vremea să ne prezentăm în port pentru îmbarcare. Experienţa Kasos era pe sfârşite, iar noi cam obosiţi şi moleşiţi de căldură. Nu reuşiserăm să vedem cine ştie ce din insulă, însă măcar ne făcuserăm o idee despre ea.

Concluzie

O plimbare agreabilă într-o insulă simplă şi modestă, cu o carismă aparte derivată din aspectul său rural, destul de bine conservat. Nu pot spune că m-a dat pe spate, dar cu siguranţă dacă nu o vedeam, plecam cu regretul că n-am făcut-o şi-mi rămânea gândul la ea. Aşa ştiu sigur că mi-am îndeplinit dorinţa de a face măcar o plimbare pe mare din Karpathos şi am fost bucuroasă că aceea s-a concretizat în Kasos, adăugând încă o insulă la panoplia celor greceşti în care am pus piciorul.

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=EIOIZlLQy0I

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 13.01.22 18:28:43
Validat / Publicat: 13.01.22 19:55:20
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA

VIZUALIZĂRI: 1168 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 Turla bisericii Agios Spiridonas, Fri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.01.22 19:53:05]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Mutat în rubrica nouă „Opționale' din Karpathos” — în noua secțiune „KARPATHOS (insula) " - ambele nou-create, cu această ocazie, pe site.

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

calatorul
[13.01.22 20:30:30]
»

FElicitari pentru alegerea facuta si vacanta reusita, multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite.

webmaster
[13.01.22 20:34:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[13.01.22 20:48:44]
»

@calatorul: Mulţumesc şi eu pentru cuvintele frumoase, mă bucur dacă v-a plăcut micuţa Kasos!

Seară bună!

irinadAUTOR REVIEW
[13.01.22 20:52:40]
»

@webmaster şi @webmasterX: Mulţumesc frumos!

mprofeanu
[13.01.22 21:12:18]
»

@irinad: Frumoasă și această insuliță! Ce bine arată totul, marea are o culoare de vis! Mi-a plăcut satul Agia Marina și m-a impresionat tragica poveste a lui, ce bine că a fost refăcut din temelii. Arată bine și Fri, o excursie ce ți-a mai adăugat în palmares cum bine zici încă o insulă din marea Eladă!!

krisstinnaPHONE
[13.01.22 21:14:44]
»

@irinad: O excursie pe gustul meu

Sincer, habar nu aveam de insula asta, noroc cu tine, am citit despre ceva frumos. Chiar foarte frumos!

Ce culori, ce flori și ce bine și ieftin ați mâncat!

Foarte frumos ai povestit, felicitări

irinadAUTOR REVIEW
[13.01.22 21:26:30]
»

@mprofeanu: Da, Kasos este o insulă mică, simplă şi destul de modestă, însă cu un farmec aparte. Acel farmec rural al multora dintre insulele greceşti mai puţin cunoscute, mai puţin promovate. Povestea insulei m-a impresionat şi pe mine, în zona aceea lupta antiotomană s-a lăsat cu mult dramatism.

Mluţumesc pentru vorbe frumoase, vizită, ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[13.01.22 21:33:28]
»

@krisstinna: He, he, mă bucur că micuţa Kasos ţi-a fost pe plac. Este un loc simplu, fără fiţe, fără pretenţii. Dar cu oameni primitori şi încântaţi de oaspeţi care nu ştiu cum să fie cât mai amabili cu străinii. Chiar merită să mergi în destinaţii în care localnicii te tratează cu mare cinste.

Mulţumesc frumos pentru vizită, ecou, cuvinte frumoase!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.01.22 09:14:56]
»

Prin ochii tăi și pozele frumoase, alb-albastru și multe flori viu colorate, am fost acolo, cu tine!

Normal că trebuia să mergeți, ar fi fost și păcat să nu, o altă ocazie nu se știe dacă mai aveați, ținând cont de faptul că este atât de îndepărtată. O Grecia autentică, simplă și frumoasă, așa am văzut-o eu.

Uite pentru asta e bine că ați stat în capitală, de unde se pleacă dimineața, din Diafani ar fi mai dificil. E bine de știu!

O zi frumoasă îți doresc!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.01.22 11:55:55]
»

@irinad: A trebuit să caut insula pe hartă, nu auzisem de ea.

Frumoasă și autentică, mai puțin acaparată de turiști. Deși prea muntoasă, adică nu tocmai pe gustul meu. Dar nu asta contează, mă bucur pentru tine și pentru excursia reușită!

irinadAUTOR REVIEW
[14.01.22 18:11:14]
»

@maryka: Mă bucur că te-am luat cu mine în Kasos, insuliţa vecină cu Karpathos, de o simplitate vizibilă cu ochiul liber. Da, oportunitatea de a o vedea altă dată ar fi fost aproape de zero, aşa am gândit şi noi când am decis să mergem. Cel mai interesant moment a fost după ce ne-am întors, când doamna româncă (un adevărat ghid pentru noi) pe care o cunoscuserăm întâmplător încă din prima zi, fiind stablită de peste 20 de ani în Pigadia, ne-a întrebat cum a fost în Kasos. Apoi, ne-a mărturisit că în tot acest amar de timp, ea încă nu păşise în Kasos. Am fost uimită să aud asta, dar am încurajat-o să meargă, măcar pentru a-şi face idee.

Uite pentru asta e bine că ați stat în capitală, de unde se pleacă dimineața, din Diafani ar fi mai dificil.

Cu siguranţă, ceva mai dificil, dar nu imposibil. Însă şi din Diafani se fac nişte excursii opţionale care nu sunt posibile din Pigadia.

Seară frumoasă îţi doresc, mulţumesc pentru ecou, vizită, aprecieri!

irinadAUTOR REVIEW
[14.01.22 18:20:11]
»

@Carmen Ion:

A trebuit să caut insula pe hartă, nu auzisem de ea.

Te cred, este absolut normal. Mă familiarizasem cu numele insuliţelor Arhipelagului Dodecanez de acum câţiva ani când am mai vizitat unele mici plecând de pe ţărmul turcesc sau din Rhodos. Kasos era doar un nume de care mai auziserăm şi atât. Pe urmă, ne-am zis de ce nu? Era ocazia perfectă s-o vizităm.

Mi-a plăcut să văd că a suscitat interesul, măcar pentru noutatea ce o aduce. Mulţuumesc pentru ecou, mă bucur că mi-ai trecut pragul!

elenaadinaPHONE
[15.01.22 08:57:31]
»

O vacanţă frumoasa într-un loc pitoresc!

Felicitări! ☺️????????

irinadAUTOR REVIEW
[15.01.22 10:52:37]
»

@elenaadina: Da, aşa este, un loc rural, simplu, autentic, în care simţi cum viaţa curge parcă mai încet. Dar, relaxant în acelaşi timp.

Mulţumesc de vizită, ecou, cuvinte frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Carmen Ion, elenaadina, irinad, maryka, mprofeanu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085296869277954 sec
    ecranul dvs: 1 x 1