ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bârlad [VS]
ÎNSCRIS: 28.07.16
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 18

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Minunatul Egipt (3)

TIPĂREȘTE URM de aici

In cele ce urmeaza, asa cum am promis voi povesti restul sejurului meu in Egipt.

Dupa excursia istovitoare la Cairo, ziua a treia a sejurului am folosit-o pentru refacerea fortelor, lenevind aproape toata ziua in piscinile hotelului sau pe minunata plaja a acestuia de la malul marii, si bineinteles profitand din plin de conceptul de allinclusiv, dar cu multa cumpatare deoarece ai sanse sa devii obez. Spre seara am adormit toropiti si de soare si de efortul zilei anterioare. Apropos, in Egipt, un paradox fata de ceea ce intilnim pe litoralul romanesc, a fost faptul ca se insera foarte devreme in jurul orei 18.00 iar de luminat se lumina in jurul orei 2.30 dimineata.

De la prietenul nostru Mahmud cel cu agentia, asa cum v-am mai spus, rezervasem si o excursie la Luxor care era planificata pentru a patra zi, si avea o plecare tot atat de timpuriu, in jurul orei 3.00 dimineata, iar faptul ca am adormit relative devreme a fost un noroc.

Am remarcat din nou promptitudinea cu care organizatorii egipteni ne-au recoltat de la hotel, autocarul de asta data incepand recoltarea turistilor de pe la resorturi cu noi, deci am beneficiat de alegerea celor mai bune locuri. In acest periplu am fost numai eu cu fiica mea Andrada, sotia mea ramanand sa-si reface fortele la hotel.

Putina istorie despre tinta acestei excursii:

-Theba (actualul Luxor) a fost capitala Egiptului superior secole intregi, iar incepand cu anul 1500 i. e. n a devenit capitala regatului odata cu dinastia a 18-a, iar noii faraoni Amenhotep I si Thutmoses I au gasit o zona noua unde sa fie inmormantati, in mijlocul muntilor Thebani, intr-o vale stramta, unde s-au construit tunele subterane funerare ascunse bine de hoti si profanatori, aceasta vale devenind vestita Vale a Regilor.

-In credinta egipteana malul estic al Nilului era tinutul viilor, unde isi duceau traiul faraonii si oamenii de rand, iar malul vestic era tinutul mortilor unde faraonii isi construiau morminte fastuoase pentru a-si continua calatoria catre lumea de apoi.

-In Valea Regilor se gasesc mormintele faraonilor din dinastiile 18,19 si 20 acoperind peste 500 de ani de domnie. Printre cei mai faimosi ii gasim pe Ramses I, Ramses III, Ramses IX, Seth II si Thutmoses III, precum sic el mai important faraon al dinastiei 19, Ramses II. Cel mai renumit mormant este cel al lui Ramses al VI-lea, unul din cele mai mari deoarece acesta a uzurpat mormantul predecesorului sau Ramses al V-lea, modificandul, marindul si inlocuind cartusele faraonice de pe peretii mormantului.

-La poalele muntilor se afla cel mai impozant edificiu, templul zeitei Hatshepsut, sotia faraonului Thutmoses al II-lea si mama faraonului Thutmoses al III-lea, regina care a domnit dupa moartea sotului sau 20 de ani singura.

-Inaintea templului zeitei Hatshepsut se afla colosii lui Memnon care sunt doua statui uriase, infatisandul pe faraonul Amenhotep al III-lea, care pazesc intrarea in templul acestuia.

-Complexul din Karnak se intinde pe o suprafata de 10 ha, aici aflanduse cele mai mari obeliscuri (unul a fost mutat la Paris) a fost inceput in perioada faraonului Sensuret I la inceputul anului 3200 i. e. n. in cinstea zeului Amon, apoi in perioada dinastiei a 18-a a fost extins de Seth I si continuata de Merneptah, Hatshepsut si Ramses al II-lea.

Cam atat privind istoria acestui loc.

Revenind la excursie, am plecat cum v-am relatat mai sus, in jurul orelor 3.00 din Hurghada la un drum de aproximativ 5 ore, plictisitor pina la Qena un oras cu o populatie mai mare ca a Bucurestiului.

Prin muntii bolovanosi si portiunile de desert arid, o priveliste dezolanta, am fost organizati la Safaga de catre autoritatile care se temeau sa nu patim ceva din partea beduinilor, fiind controlati in mai multe puncte militarizate.

La iesirea din munti, dupa un anumit timp, am mers pe linga un canal de irigatii, din acest loc zona devenind verde, ghidul spunandu-ne ca acesta este plamanul egiptului si aici se cultiva intensive cereal si legume pentru intreaga tara, Egiptul avand peste 1000000 de km2 dar zona verde este undeva la 10%.

De la ultima vizita a presedintelui Mubarak au ramas intinse stegulete pe casele si stilpii de pe sosea.

Prima oprire a avut loc la complexul din Karnak unde am admirat stalpii colosali, obeliscul si toate statuile din complex. Am traversat Nilul si am facut o plimbare pe insula Bananilor, unde am mincat in aer liber si am vazut in custi doi crocodile amariti de Nil, niste maimute, si am baut freshuri din banane, portocale si alte chestii superbune.

Urmatoarea oprire a avut loc la colosii lui Memnon, scurt si cuprinzator, apoi am fost la Templul Deir el Bahari (zeita Hatshepsut), loc care in afara aspectului impresionanat mi-a lasat un gust amar deoarece agresivitatea negustorilor de suveniruri si a beduinilor care isi fac veacul printre relicvele templului e adusa la paroxysm. Efectiv am fost fortati sa cumparam tot felul de prostii iar in interiorul templului, am fost fortati sa platim faptul ca ne-au facut poze cu propriul nostru aparat foto.

La finalul periplului in Luxor am oprit la o fabrica de alabastru, unde a functionat acelasi teatru, pina la oprirea noastra acolo toti cei din fabrica respective leneveau, dar ca la un semn au sarit toti si au inceput sa ciopleasca in pietre.

La Hurghada am ajuns in jurul orei 21.00


[fb]
---
Trimis de robocapady in 16.02.19 15:32:51
Validat / Publicat: 16.02.19 16:57:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.

VIZUALIZĂRI: 5142 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robocapady); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14850 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mirela Bord
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale cu plecare din regiunea Hurghada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068292140960693 sec
    ecranul dvs: 1 x 1