GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie Cairo - pe urmele faraonilor...
Prima din seria celor 5 excursii făcute în Egipt a fost excursia de o zi la Cairo cu vizitarea Piramidelor și a Muzeului de Egiptologie.
Am achizitinat această excursie din țară, cu ghidaj în limba engleză, citind pe net recomandările celor de la Ramashka Tour din Hurghada și bineînțeles prețul a fost elementul decisiv, am achitat pentru toți 4 suma de 215 euro.
Plecarea a fost noaptea la ora 1.30 așa că la ora 8 în seara precedentă deja eram în pătucuri să ne odihnim. Înainte de plecare ne-am aprovizionat de la lobby bar cu câteva sticle de apă și am primit pachețelele cu micul dejun comandate cu o zi înainte la recepție. La poarta principală a hotelului ne aștepta la ora programată microbusul cu 2 șoferi care avea să ne ducă la Cairo. Am fost doar noi 4 și încă un cuplu de americani într-un microbus de 14 locuri așa că ne-am putut odihni în voie cele 6 ore până la destinație. Proprietarul agenției de turism Ahmed ne-a dat fiecăruia o plăsuță în care erau cornuri, biscuiți, portocale și 2 sticle de apă înghețate, care ne-au prins tare bine în căldurile care urmau să vină.
El nu a venit cu noi, doar ne-a prezentat șoferii și ne-a spus programul pentru ziua respectivă, informandu-ne că ghidul ne va aștepta la Cairo. Înainte de a ieși din Hurghada, la un popas turistic erau deja strânse peste 20 de autocare așteptând să fie înregistrate de către poliția turistică. Nu s-a plecat în convoi cu pază militară dar am plecat toți odată după aproximativ 40 de minute, timp suficient pentru mici cumpărături de ronțăială și pauză de toaletă. Erau câteva franțuzoaice foarte ofensate că trebuie să achite 1 $ taxa de toaletă, știam de aceste taxe și nu am comentat, peste tot la opririle de pe traseu erau aceste taxe dar și toaletele erau curate și îngrijite.
Drumul a decurs lin, ai mei au dormit ca bursucii, eu m-am uitat la un film pe televizorul instalat în microbuz și la un documentar despre Egiptul Antic, a fost o avanpremieră la ce urma să vedem.
Am făcut o pauză de 30 minute la un alt popas turistic pentru a lua micul dejun la pachet pregătit de cei de la hotel, moment de mare amuzament când am descoperit că avem doar niște foetaje și gem. Eu nu am treabă, sunt obișnuită să sar peste micul dejun dar pentru soțul meu a fost o lovitură :)
M-am mulțumit cu o cafea foarte bună (3 lire egiptene = 7 cenți :)) și cu un croissant și a fost suficient pentru mine.
Am ajuns la Cairo pe la ora 8.30 dimineața, iar orașul ne-a învăluit cu o circulație haotică pe mai multe benzi, aglomerație, claxoane, un vuiet continuu. Prima oprire a fost la Muzeul de Egiptologie unde ne-a așteptat ghidul, Mamdouah sau Mister Mama cum s-a recomandat, egiptologist de frunte (la ei toți ghizii sunt egiptologi :)). Foarte simpatic și bine informat, foarte implicat în acest job, ne-a povestit foarte multe despre istoria lor dar și despre traiul lor de zi cu zi, al omului modern.
La muzeu am achitat o taxa de 40 lire pentru a putea poza (2 euro) și ne-a însoțit și înăuntru unde ne-a prezentat principalele exponate și istoria lor. Muzeul este imens, dacă nu ai un ghid cu tine care să îți prezinte pe scurt ce e de văzut din diferite dinastii, te pierzi și ieși cu dureri de cap. Tezaurul lui Tutankamon este piesa de rezistentă, acesta se află într-o încăpere de sticlă la etajul 1 și aici nu am avut voie să facem poze. Vizita muzeului s-a făcut în circa 3 ore, pe îndelete, timp suficient pentru a cuprinde cât mai multă informație.
După vizitarea muzeului am fost de acord să plătim 20 $ extra toți 4 pentru o plimbare cu barca cu pânze pe Nil. Plimbarea a durat circa o oră și a fost ceva deosebit. La bord ne-a servit cu ceai, cafea sau suc pentru copii, ne-a prezentat diferitele clădiri care se vedeau pe mal, iar pe copii i-a pus la cârmă. A fost un moment relaxant după orele petrecute plimbându-ne prin muzeu. Ne-am băgat și mânuțele în apă, se spune că cine se stropește cu apă din Nil va reveni cu siguranță în Egipt :)
După plimbareala și navigare, aveam o foame în noi de milioane. Am avut prânzul asigurat pe un vapor pe malul Nilului, bufet fără băuturi incluse. Mâncarea a fost delicioasă, erau cam 3 feluri de aperitive, supe și fel principal, salate, prăjituri, aveai ce alege. Cu băutura a fost problemă, așa aș fi băut o bere rece după atâta căldură, așa că am luat o bere... fără alcool, că nu serveau alcool la bord. Proastă decizie... nu am putut-o bea, avea un gust de nedescris. Așa că am trecut pe cola și apă. Toate băuturile erau 2 euro, mai puțin apa care era 1 euro. Încă de dimineață îi spusesem lui Mister Mama că doresc să iau niște suveniruri, niște statuete, dar nu scumpe, ci cu 1 euro (că așa auzisem eu de la alți prieteni care au fost, că se găsesc cu 1 și 2 euro). Așa că atunci când am ieșit de la masă, Mr. Mama a vorbit cu un vânzător care își vindea produsele în zona docului și i-a spus ce caut și câți bani sunt dispusă să dau pe suveniruri. Așa că tot ce am luat de la acesta a fost cu 1 euro bucata, statuete pe care de la bazarul de lîngă hotel aș fi dat 30-40 euro. I-am spus că nu mă interesează că nu sunt făcute manual, nu sunt colecționar de artă, nu mă interesează finisajul să fie impecabil, vreau doar niște amintiri de aici pe care să le ofer cu drag prietenilor și colegilor. Așa că am luat circa 10 statuete de la el, printre care și o piramidă. După ce dau să plec aud că mă strigă: Madam, ați uitat piramidele. Eu luasem doar una dar erau de fapt set, pe 3 dimensiuni diferite, tot setul la 1 euro, eu o luasem doar pe cea mijlocie :)
Cu burtica plină și papilele gustative pe deplin satisfăcute am plecat spre Giza să vedem Piramidele.
Giza ca și cartier al orașului Cairo este imens, foarte agomerat, blocuri dărăpănate, draperii pe post de uși, murdărie și forfotă peste tot. Diferența între zona Nilului unde am luat masa, cu clădiri curate, cochete și zona în care am intrat era de nedescris.
A fost incredibil momentul când printre blocurile gri și dărăpănate din Giza am zărit prima oară piramidele.
Nu voi intra în istoria construirii lor, a fost o lucrare epocală, doar când ajungi lîngă ele îți dai seama ce avansați erau și ce ingineri au avut. Ghidul ne-a făcut un mic instructaj înainte să coborâm din microbus, să nu ne uităm în ochii vânzătorilor ambulanți că nu mai scăpam de ei, să nu îi lăsăm să ne facă poze (dacă avem nevoie ne face el), dacă dorim apă sau suc să îi spunem că ni le cumpără el mai ieftin etc. I-am ascultat sfatul și am dat ignore total celor care încercau să ne vândă orice, iar când ne-a fost sete i-am dat lui 10 lire (50 de cenți) și ne-a cumpărat 2 coca cola reci de la gheață (nouă ne cereau 2 euro pe sticlă...)
Ne-am cățărat pe piramida lui Keops, am făcut poze, am băut apă precum o cămilă, căldura era năucitoare. Mister Mama a fost tot timpul cu noi, arătându-ne, explicându-ne, ne-a dus în 4 puncte de belvedere pentru poze, inclusiv în locul de unde se vedea și piramida de la Sakkara aflată la câțiva zeci de km de Cairo. Copii au vrut să între int-una din piramidele mici, eu I-am așteptat afară, era o scară foarte îngustă și înclinată, soțul a renunțat la jumătatea drumului și s-a întors, a spus că jos e și mai cald plus că trebuia să facă mersul piticului pînă acolo. Copii au coborât și s-au întors ușor dezamăgiți că jos nu este nimic, doar zidurile goale :) Le-am explicat că nu are sens să se aștepte să găsească aici sau în Valea Regilor obiecte de artă, toate au fost împrăștiate la diferite muzee din lume. Dar se cheamă că au coborât într-o piramidă...
Cu microbusul ne-a dus apoi să vedem Sfinxul, în fața intrării era amenajată o scenă cu multe scaune pentru spectacolele de sunet și lumină din fiecare seară.
Ce m-a impresonat a fost fluxul de turiști, erau sute de autocare și nu exagerez, noi am avut noroc că Mr. Mama afost cu noi peste tot, la alte grupuri am înțeles că ghidul își spune lecția în autocar, apoi turiștii coboară și vizitează singuri complexul, au doar oră de prezentare la autocar. Noi am fost foarte mulțumiți din acest punct de vedere.
Ultima oprire a acestei excursii a fost la o așa zisă fabrică de parfumuri din cartierul Giza (sau Gizeh) unde am fost întâmpinați de proprietarul acesteia înconjurat de cei 8 băieți ai săi. Da, ați citit bine, avea 8 băieți cu vârste de la 6 la 15 ani care își ajutau tatăl în magazin, aduceau sticlele de parfum sau le ambalau. După 15 minute de băut ceai de hybiscus și cafea cu cardamon și de negociat la sânge am cumpărat 3 sticlute de 50 ml cu esența la 20 $ și am primit și o sticluță de parfum frumos stilizată – cadou. După această excursie, mi-am întrebat copii (mai ales pe cel mare care suferă de teribilismul vârstei de 14 ani :) dacă: i-ar plăcea să trăiască în Egipt, să meargă aici la școală, să stea în blocurile alea dărăpănate din Giza, să lucreze de mic etc. Mai ales că mi se tot plîngea că de ce a trebuit să se nască în România... După ce a văzut cum trăiesc copii în Cairo, și-a schimbat părerile la 180 de grade (pentru câteva zile cel puțin :)). Au învățat să aprecieze ce au în România și care este nivelul lor de trai sau de educație.
Ne-am despărțit cu greu de Mr. Mama, un om deosebit și total dedicat muncii lui cum rar mi-a fost dat să văd un ghid. L-am gratulat cu 10 $ bacșiș, i-a meritat din plin, șoferii au primit 5 $ și am pornit către hotel, un alt drum de 6 ore. Am ajuns seara la ora 11 la timp pentru a prinde “late dinner” care ținea pînă la ora 11.30. A fost o zi superbă, oboseala am suportat-o nesperat de bine și noi și copii poate și datorită microbusului în care ne-am lăfăit cum am vrut, nefiind aglomerat.
In loc de final...
Marea Piramidă a lui Keops este singura supraviețuitoare dintre cele 7 minuni ale lumii antice.
Aceasta a fost cea mai înaltă construcție din lume pînă în secolul XIX când s-a construit Turnul Eiffel. Este construită din 2.300.000 blocuri de piatră, fiecare cântărind peste 2 tone. În ultimii ani în urma scanărilor făcute se pare că în interiorul marii piramide a lui Keops s-a descoperit o cavitate imensă de mărimea unui avion, închisă ermetic, care nu a fost deschisă de la construcția piramidei.
“Numărul de lucrători care au participat la construcția piramidelor este foarte greu de identificat, deși există o presupunere că au fost implicați cel puțin 100 000 oameni. Toate piramidele egiptene au fost construite pe malul vestic al Nilului. În acea direcție apune soarele și ea este asociată cu impărătia morților din mitologia egipteană. Trei dintre piramidele Gizei sunt aliniate în conformitate cu constelația Orion, fapt care, cel mai probabil, a fost conceput de arhitecți, deoarece stelele Orionului se asociau cu Osiris, zeul renașterii și vieții de apoi în mitologia egipteană.
Piramida lui Keops este situată exact pe paralela de 30 de grade – paralelă care desparte uscatul de ape în proporții egale. Fiecare fată a Piramidei lui Keops este atent orientată spre câte un punct cardinal (N, E, S și V). Toate aceste piramide au fost construite respectând proporția cu axa de înclinare a Pămantului. Este vorba despre un calcul matematic elaborat, pe care faraonii îl cunoșteau. Totodată, piramidele sunt într-o armonie totală cu cei doi poli, unghiul de înclinare a acestora, viteza luminii, gravitația Pămantului. ”
Deși este pus în umbră de piramide, Sfinxul te emoționează profund. Are 72 de metri lungime și 20 m înălțime, ce surprinde este disproporția capului față de trunchi.
Se spune că Sfinxul are chipul faraonului Kefren și se mai spune că a fost construit pentru a păzi piramida acestuia, fiind perfect alianiat cu aceasta.
Potrivit unei legende, înainte să devină faraon, Tutmes al IV-lea dormea noaptea sub capul Sfinxului. Potrivit legendei, sfinxul era deja o construcție cu vechime și era îngropat în nisip pană la gât.
Când dormea, Tutmes a visat că Sfinxul îi vorbește. Acesta i-ar fi spus că, dacă îl va dezgropa, îl va face pe Tutmes faraon. După ce s-a trezit, el ar fi început să sape, pană a dezgropat întreaga structură. Sfinxul și-a ținut promisiunea, iar Tutmes a devenit faraon. Între labele Sfinxului există o tăbliță inscripționată cu următorul text: „Am fost aici de la începutul timpurilor. ” Te pune pe gânduri, nu?
Capul Sfinxului are 6 metri înălțime și este considerată cea mai mare statuie monolitică din lume. Se mai spune că sub Piramide și Sfinx ar exista un oraș secret vechi de mii de ani cu tuneluri și camere secrete, oraș cosntruit de atlanții care au construit și Sfinxul. Și că sub Sfinx ar exista o galerie și 2 uși de acces care ar fi fost astupate la începutul secolului XX. Desigur autoritățile egiptene neagă asta :) și au interzis arheologilor occidentali să investigheze mai amănunțit. Deocamdată...
Trimis de ioana74 in 21.11.18 17:12:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioana74); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna! Cred ca excursia a meritat fiecare banut si tot efortul depus de voi.
Ioana, așteptam cu interes poveștile tale
Tare frumoasa excursie, cam obositoare dar a meritat efortul.
Excursia ai achiziționat-o din țară, ati fost cu o agenție locală, așa am înțeles. A fost mai avantajos așa? Ce te-a determinat sa alegi astfel și care sunt avantajele? Crezi ca nu era Ok cu agenția cu care ai mers in vacanță?
Felicitări, aștept continuările!
M-ai convins sa trec si pe la piramide. Il voi cauta tot pe Mr. Mama.
@adrianbogdan: daaa, cu siguranta a meritat. Nu poti merge in Egipt doar pentru plaja si relaxare fara a descoperi minunile lumii antice
@Radu Tudoran: e un ghid haios, Mister Mamdouah... cam greu de pronuntat, ramanem la Mister Mama Cam la 55 de ani, profund dedicat meseriei sale, am ramas impresionata de cunostintele sale, eu, si asta spune ceva... Citisem despre el inainte pe tripadvisor, au avut dreptate 110%! Daca nu indragesti Egiptul dinainte, cu siguranta o vei face cunoscandu-i oamenii de genul lui
@krisstinna: Cu cateva luni inainte de plecare am studiat foarte bine optiunile: excursiile cu partenerul agentiei in romana sau cele cu agentiile locale. In prima faza m-a convins pretul care era jumatate din cel al partenerilor agentiei.
Am citit, mult si bine pe tripadvisor in special despre agentiile locale, despre programe si ce se viziteaza, despre ghizi si cand am tras linie mi-a dat cu virgula
Clar au iesit castigatoare agentiile locale, de incredere, ghizi foarte dedicati, in engleza, but no problem, conditiile de transport lejere si cateva extraoptiuni ieftine de adaugat excursiei. La Luxor am fost tot cu Ramashka Tour, a fost cea mai perfecta excursie, am vazut foarte multe si am colindat Luxorul cum nu multi turisti o fac. Am strabatut cu trasura orasul cale de peste o ora si jumatate, prin piata lor centrala, a fost ceva deosebit, culoare si arome locale (... si de la cal ), plus o alta excursie pe Nil. Daca ar fi sa repet experienta as alege din nou agentii locale, sunt variante mai personalizate, altfel interactionezi cu ghizii, cu soferii, ai mai mult timp si mai multe de vizitat. Inca am in nari mirosul din piata de condimente din Luxor, dar gata, despre asta peste cateva zile.
Multumesc ca ma citesti
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@ioana74:
Superbonus şi felicitări pentru articol şi pentru excursie!
Am revăzut cu mare plăcere locurile deosebite vizitate şi de mine la mai puţin de o lună după voi, însă în alte condiţii, mai scump şi cu un grad de satisfacţie mai redus.
Eu am luat excursia de la TO, scump, dar nu preţul m-a deranjat, ci timpul redus şi "fugăreala" taman la obiectivele pentru care alesesem excursia şi pierderea timpului aiurea la "fabrici" de parfumuri, textile etc.
”Erau câteva franțuzoaice foarte ofensate că trebuie să achite 1 $ taxa de toaletă, știam de aceste taxe și nu am comentat, peste tot la opririle de pe traseu erau aceste taxe dar și toaletele erau curate și îngrijite.
Preţul corect era de fix 2 lire egiptene, dar cine plătea în valută dădea 1 USD sau 1 euro pentru exact acelaşi lucru.
”După 15 minute de băut ceai de hybiscus și cafea cu cardamon și de negociat la sânge am cumpărat 3 sticlute de 50 ml cu esența la 20 $ și am primit și o sticluță de parfum frumos stilizată – cadou.
Chilipir curat! Eu pentru patru sticluţe la fel de mici+una goală bonus am plătit 45 euro, nenegociabil . Nu m-a obligat nimeni să cumpăr, a fost alegerea mea.
Aştept şi continuările
@ioana74: felicitări atât pentru excursie, cât și pentru articol.
Egiptul chiar e o țară deosebită, care are atâtea de oferit nouă turiștilor.
Altceva aș vrea să te întreb, că am văzut că ai fost și cu cei mici: v-ați simțit vreodată prin Cairo sau prin alte părți în nesiguranță? Mersi anticipat pentru răspuns!
@robert: Buna Robert. Nici macar o secunda nu ne-am simtit in pericol, oriunde am fost. Atat ghizii cat si soferii si-au dat toata silinta pentru a ne simti in siguranta si pentru a ne fi de ajutor.
Ce am observat e ca se straduiesc din rasputeri sa alunge teama asta care ne bantuie pe toti cand auzim de Egipt, e si normal, turismul le aduce o gramada de bani si abia acum incep incet incet sa isi revina dupa ultimii ani de incertitudini.
Eu recomand tuturor destinatia, noi vom reveni cu siguranta
@robert:
seful meu tocmai ce s-a intors din Egipt. a fost la unul dintre copii care lucreaza acolo, deci nu a beneficiat de ghizi sau agentii de turism si exact asta l-am intrebat: e periculos?
raspunsul a fost un NU hotarat, e murdar, e zgomotos, pare debandada pe sosea dar nu a simtit nici o clipa pericol.
s-a plimbat seara prin Cairo, a mancat la restaurante locale si a fost grozav
@ioana74: eu am fost de patru ori, dar ultima oară în 2012 exact după revoluție! L-am găsit trist și deprimant! Acu sper să-si fi dat seama că fără turism sunt cam la pământ.
Mă bucur să aflu că s-au schimbat mult lucrurile și asta în bine! Mă bate gândul să dau o fugă până acolo mai ales că n--am văzut piramidele. Noi suntem fascinați de Marea Rosie si greu ne mai urnim de-acolo!
@nrs: nici nu știi cât mă bucură aceste vești! E cea mai mișto destinație exotică apropiată! Recomand oricui o vizită în Egipt!
Un rewiew care, ca și celelalte din zonă, mi-a plăcut foarte mult. Am dobândit, prin lecturarea lui, o sumedenie de informații prețioase care îmi vor fi deosebit de utile când voi vizita acele locuri. L-am votat cu drag!
@ioan marinescu: multumesc mult Domnule Puiu, am multe restante la capitolul articole, mai am 4 excursii facute in Egipt plus articolele despre Santorini unde am fost luna trecuta. Cu timpul stau mai prost, dar ma straduiesc
Va salutam cu mult drag si respect!
@nicole33: multumesc de SB
Eu stiu ca pretul corect la toaleta era 2 lire dar intr-un loc era afisat 1 $ si nu voiau in ruptul capului sa primeasca mai putin, ce 2 lire... Aveau dreptate doamnele acelea sa fie suparate, fac astia bani engross de pe europeni. Recunosc ca m-am tocmit la sange pentru parfumuri, stiam eu ca acum 12 ani cand am fost ultima data la Cairo am luat cu 5 $ sticluta de 100 ml! Dar dupa 12 ani au crescut mult preturile, nu s-au lasat dar nici eu, aveam tot timpul din lume, doar ghidul m-a dus acolo, nu?
@ioana74: Superbe locuri, de o importanță istorică covârșitoare. Cărțile și, mai nou, media de tot felul, ne-au adus în fața ochilor minunățiile civilizației egiptene. De multe ori ne spunem că e greu de ajuns în Egipt, dar în secolul nostru acest lucru a devenit atât de ușor.
Mulțumim pentru prezentare, informațiile sunt utile și de reținut.
Buna ziua, anul acesta voi merge si eu cu familia in Egipt si ma intereseaza cum a-ti intrat in contact cu agentia locala de turism Ramashka Tours, in vederea achizitionarii excursiilor optionale. Multumesc frumos!
Buna, Ioana!
Ne ajuti, te rog, cu datele de contact despre agentia Ramashka Tours. Dorim si noi sa achizitionam excursie Luxor sau Piramide. Din ce citesc la tine, as opta pentu Luxor. Fata de pretul dat de ei, ai mai negociat? Multumesc!
@ioana74: buna sunt mircea din ALBA IULIA
MA INTERESEAZA EXCURSIA IN EGIPT
CU CE FIRMA organizeaza aceasta excursie si cum ai procedat sa vizitezi toate obiectivele
cit te a costat tot
multumesc anticipat
m ionescu
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Safari Light... — scris în 08.03.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Sphinx, Ramses, Isis - toate la un loc — scris în 28.03.24 de artemisa24 din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Vacanta de nota 10 in Hurghada — scris în 16.08.23 de 13Deea din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Evitati [...] in Hurghada — scris în 04.07.23 de Marisia2023 din BUCURESTI - nu recomandă
- May.2023 Excepțională vacanță! (2) — scris în 26.05.23 de AdiOvi din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Vacanta visata — scris în 24.09.22 de Razeer2000 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Experiența din Hurghada — scris în 27.08.22 de Elena Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ