GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie la Luxor cu plecare din Hurghada
M-a întrebat multă lume despre excursiile opționale din Hurghada. Se pot face? Ești în siguranță? Unde? Cât costă? E mai bine să le cumperi din oraș, ori de la agențiile din hotel?
Clar, subiectivismul meu, se va simți pretutindeni și nici n-am motive să-l ascund. V-am spus deja, am fost în Egipt pe cont propriu, e a treia oară când fac asta. În total am fost de 9 ori.
Mi-am dorit să ajung de foarte mulți ani la Luxor, dar uite că nu se ivise ocazia, amicii mei nu erau dispuși să stea atâtea ore în autocar, iar singură nu aveam curaj să plec. Mă rog... cu un grup organizat, dar totuși...
Pentru aceia dintre voi care ajungeți în Egipt printr-o agenție din țară, cu siguranță vă vor fi prezentate încă din autocar variantele. Eu doar un sfat vă dau: nu vă aruncați să cumpărați din prima excursii! Prospectați piața, mai mergeți și prin oraș, mai vedeți ce oferă și alții. Credeți-mă, veți ieși mult mai ieftin. Dar dacă nu vreți bătăi de cap, nu vă place să vă tocmiți, sunteți mai comozi din fire, sau pur și simplu nu puteți să luați singuri străzile la pas, achiziționați-vă excursiile cum credeți că vă e mai bine. Dar nu vă sfiiți să vă tocmiți!
Mă rog, fiecare decide ce vrea să facă cu banii lui, dar hai să vă povestesc scum, cum am procedat eu și prietenii mei.
Am fost direct la biroul agenției de turism "New Paradise" din Sheraton Street - Hurghada, lângă Samos. Acolo, ne-au fost prezentate toate ofertele: excursii pe mare cu vapoarele, submarinele, safari în deșert, cu autocarul spre Cairo, spre Luxor, excursii private spre Aswan ș. a. Știam ce vroiam: să ajung la Luxor. Mai apelasem la serviciile acestei agenții în urmă cu 3 ani când am fost la Cairo și știam că sunt serioși.
Spre Luxor sunt trei plecări pe săptămână: marți, joi și sâmbătă. Eram 5 persoane si un copil de 5 ani, pentru care n-am plătit nimic. Prețul plecase de la 50$/pers, dar am negociat serios și-am ajuns la 30$/pers. E o diferentă substanțială. Aceeași excursie, vândută de touroperatorul român, cu ghid vorbitor de limbă română, costa 80$. Am platiti un avans de 30$ (aproximativ 530 lire egiptene), diferența la plecare ghidului, în autocar.
Plecarea a fost la 04:30 de la hotelul nostru, a mai durat vreo oră să facem turul hotelurilor pentru a prelua și alți turiști, până când tot autocarul s-a umplut. Aproape de ora 6 când soarele era deja sus pe cer, am lăsat Hurghada în urmă și-am pornit la drum.
Drumul spre Luxor, în primă fază e destul de plictisitor, pentru că se merge cam jumătate din el printr-o zonă deșertică muntoasă, fără nici o atracție. Drumurile sunt foarte bune, par a fi destul de noi și se merge bine. Am trecut și prin câteva filtre ale armatei și poliției, dar nimic de remarcat. N-am pierdut vreme pe aici, totul a mers ca uns. Am tot citit prin diverse locuri că autocarele merg în coloană, că sunt însoțite de militari înarmați. Total neadevărat! Nici acum, nici în urmă cu 3 ani când am fost la Cairo.
Cu cât ne apropiam de Luxor, peisajul s-a schimbat în totalitate, dealurile deșertice au fost înlocuite cu câmpii înverzite, culturi de tot felul. Chiar și localitățile par altfel, am trecut prin Qena, iar aici totul e diferit față de Hurghada sau Sharm. Orașul nu prezintă interes turistic de nici un fel, astfel că cele peste 2 milioane de suflete își câștigă existența lucrându-și câmpurile.
În Luxor am ajuns pe la 10, iar primul stop l-am făcut la Templele Karkak. N-o să insist deloc pe detalii istorice, internetul e plin cu informații.
Biletul de intrare (120 EGP) la templu a fost inclus în prețul exursiei, astfel, la intrare ghidul ne-a împărțit biletele, iar după ce-am trecut printr-un scaner, am pătruns în incintă. Ghidul vorbitor de engleză, ne-a povestit și ne-a condus prin toate colțurile templului. Am avut timp să facem fotografii, să admirăm frumusețile acelea ce-au rezistat atâtea mii de ani.
După ce-am părăsit acest templu, am plecat cu autocarul undeva pe malul Nilului, de unde ne-am îmbarcat în niște ambarcațiuni cu motor și-am traversat giganticul fluviu. Pe partea cealaltă, am luat prânzul (inclus în preț), la un restaurant cu servire buffet. Nimic sofisticat, tot felul de salate, paste, orez, pui și ceva deserturi.
Am fost preluați de autocar (există un singur pod în Luxor și durează ocolul) și duși la un centru de prelucrare al alabastrului, unde puteam de asemenea să vedem exponate și să cumpărăm suveniruri. De aici, am plecat spre Templul lui Hatshepsut. La fel, ghidul ne-a înmânat biletele (80EGP), am trecut de filtrul de securitate și de culoarul omniprezent de comercianți dornici să-ți vândă la supra-preț diverse prostioase, pe post de suveniruri. Am fost preluați de câteva mașinuțe cu remorcă, ce ne-au dus până la bazele celor câteva sute de trepte. Era cumplit de cald, dar priveliștea din față m-a făcut să ignor toropeala și disconfortul produs de aceasta. Am urcat până sus, am văzut mormântul nu mai știu cui, am admirat întrega vale de sus și-am coborât.
Apropo, și aici și la Karnak ne-am întâlnit cu grupul de români ce venise cu agenția vânzătoare din țară. Deci traseul e același!
Următoare oprire a fost la Valea Reginelor (a nu se confunda cu Valea Regilor), unde am putut vedea interiorul a trei morminte, nu mai știu ale cui erau, dar nu contează. M-a cam dezamăgit treaba asta de aici, dar mă rog...
Ne-am urcat iar în autocar și ne-a dus spre locul de îmbarcare în feluci, cu o scurtă oprire la Coloșii lui Memnom. Am făcut iar o plimbare cu barca, ceva mai lungă decât prima și-am ajuns la o așezare, un mini-zoo. AM văzut aici maimuțe (e prima dată când le văd în realitate), crocodili, cai și o platație de babanieri. Ne-au servit cu fructe proaspete (pepene verde și galben, banane) și înapoi la autocar.
Se cam făcuse seară, era aproape ora 5 când am plecat spre Hurghada, iar pe la 10 eram ajunși.
Ca o mențiune, pentru băutorii de bere. Iar pe căldurile alea, chiar ar fi mers una. N-am găsit nicăieri în drumul nostru de unde să cumpărăm o bere. Comercianții, speculau poftele turștilor și vindeau bere fără alcool, dar răzuiau locul de pe etichetă unde se menționa "non-alcohol".
Noroc de șoferul de pe autocar, care făcând și el speculă, avea mereu frigiderul plin cu apă și Pepsi, reci, aburinde. Ni le vindea cu 1€/$ - 3 ape 0,5l. Am devorat câteva si chiar ne-au prins bine, pentru că prin zonele turistice, o apă mică n-o găseai mai ieftină de 2€.
Per total a fost bine, drumul n-a fost chiar așa de rău pe cum mi-l imaginam. Și-n plus, aveam deja experiență, doar venisem cu autocarul 12 ore din Constanța la Istanbul.
Vă recomand așadar, pentru excursiile opționale să verificați și ofertele agențiilor de turism din oraș. Și nu vă feriți de negociere!
Data viitoare o să vă povestesc despre siguranța din Egipt! Ce vă pot spune de aum: în presă mereu este exagerat, dar nu lăsați garda jos niciodată! Fiți mereu atenți și ocoliți locurile aglomerate cu tentă religioasă!
Trimis de angela_tudose in 13.05.18 21:16:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (angela_tudose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”De aici, am plecat spre Templul lui Hatshepsut... Am urcat până sus, am văzut mormântul nu mai știu cui, am admirat întrega vale de sus și-am coborât.
Acolo nu este nici un mormant. Hatshepsut fost singura femeie faraon. Cum a ajuns faraon, de ce, in ce conjunctura... mai dai 5 lire si iti spun...
”Următoare oprire a fost la Valea Reginelor (a nu se confunda cu Valea Regilor), unde am putut vedea interiorul a trei morminte, nu mai știu ale cui erau, dar nu contează. M-a cam dezamăgit treaba asta de aici, dar mă rog...
Se numeste King's Valley deci Valea Regilor, ca nu este nici o regina inmormantata acolo. Si nici o vale a reginelor... Era oare Wadi Biban el-Muluk (cauta pe cu google si vezi ce este).
Ai dreptate, se viziteaza 3 morminte incluse in excursie, Ramses al IV-lea, Ramses al..., ... ei lasa. Hai sa-ti zic de mormantul lui Tutankhamon (banuiesc ca stii chestia cu descoperirea lui Howard Carter, de blestem, etc etc). Opoos sorry, asta mai costa 10 lire sa-l vezi, banuiesc ca nu ti-a spus nimeni sau nu te-a interesat. Apropo, o chestie gratis, Tutankhamon a fost unul dintre cei mai neimportanti faraoni si totusi in epoca noastra este cel mai cunoscut. De ce?
Hai, inca una gratis, cand a murit '"Tuta" era pustan, intrebare, cum a ajuns faraon si de ce?
Ehhh, lasa, principalul ca ai fost in marea ta excursie cu 30 $, eu am fost cu 60$ si am avut un ghid exceptional, care ne-a dat o multime de informatii.
Ghidul se numeste Saladin si daca aveti posibilitatea sa mergeti cu el in excursie, nu va zgarciti la bani, astfel ajungeti acolo... si va intoarceti...
Alta chestie, ce ai inteles despre templul de la KARNAK? Ca l-ai bifat si pe asta... la 30 de $ Superrrrr
@Andox: eu vă apreciez mereu comentariile, le consider pertinente, și îl înțeleg și pe acesta, însă nu cred că tipul de ghid primit are legătură direct-proporțională cu suma de bani plătită pe excursie. Eu cred că autoarea a primit la momentul respectiv toate aceste informații pe care le aveți și dumneavoastră, doar că nu au prezentat importanță și din acest motiv nu le-a reținut. Și dacă era important măcar acum la redactarea review-ului, ar fi făcut cercetări și ne-ar fi prezentat ca și cum acolo le știa pe toate. La fel, mi se pare o dovadă de sinceritate. Că așa, citind comentariul dumneavoastră eu aș putea să caut imediat pe internet, să aflu detaliile respective și să le am inclusiv acum, înainte de a merge în Egipt. Așa a făcut soacra mea: înainte de a merge la palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa (e destul de mic, cred că o jumătate de oră e destul pentru a vizita tot, inclusiv exteriorul) a citit despre domnitor, să înțeleagă mai bine ce va vedea. Pe mine m-a bufnit râsul când am auzit.
Suntem tipuri de turiști diferiți. Dumneavoastră ați înțeles ceva din review, eu altceva. Fiecare ce a fost interesat să știe. Eu, de exemplu, nu cred că aș reține denumirile faraonilor înmormântați, chiar dacă aș face turul cu... Saladin
@fra: cu tot respectul, ghidul conteaza foarte mult intr-o astfel de excursie. Si aici nu ma refer la ghidul cu care am mers eu, mai sunt cu siguranta si alti ghizi care iti pot explica ce vezi. Insa daca mergi in astfel de excursii doar ca este ieftin la x si nu intelegi ce ai vazut, ai cam mers degeaba.
DA, internetul iti ofera toate informatiile insa atunci de ce sa mai mergi daca le gasesti pe net?
Crede-ma ca daca mergi cu un ghid dedicat tii minte multe lucruri. Eu nu am fost dezamagit de Valea Regilor pentru ca mi s-a explicat ce o sa vad. Insa, da poti fii dezamagit de ce vezi daca nu stii ce este acolo.
Uite un amanunt, in Place du Cocorde din Paris este un obelisc, habar nu aveam ca obeliscul respectiv era din LUXOR si a fost oferit de regele Egiptului in 1800 "toamna" iar ca "respect" regele Frantei le-au trimis egiptenilor un ceas sa-l puna in piata orasului, dar care nu a functionat niciodata.
Si mai sunt si alte mici amanunte cu care ramai dupa o astfel de excursie daca esti un pic atent. Crede-ma ca, chiar merita sa sa platesti in plus pentru un ghidaj de calitate. Si chiar ramai cu multe amintiri.
@Andox: In principiu sunt de acord cu mare parte din cele scrise de tine in ecou. Insa...
1) Exista si Valea Reginelor (pe drumul dintre Colosii lui Memnon si Templul lui Hatcheptsut), se poate vizita, insa nu prea ai ce vedea. Nu se viziteaza niciun mormant si mie mi s-a parut un loc lasat in paragina.
2) Mormantul lui Tutankhamon se poate vizita insa costa nu 10 lire ci 100 in conditiile in care in 2011 intrarea in Valea Regilor costa 100 de lire cu vizitarea altor trei morminte incluse in pret. Din punctul meu de vedere e o mare teapa, insa de gustibus...
3) Ceasul dat la schimb de francezi pentru Obeliscul de la Luxor ce troneaza in Place de la Concorde se gaseste in Cairo, la Moscheea de Alabastru. Obeliscul a fost daruit francezilor pentru ajutorul primit de catre egipteni la construirea Canalului de Suez.
Pentru restul sunt 100% de acord cu tine. Ghidul face cel putin jumatate din excursie.
@fra: Exact! Am menționat de la început că n-o să fie cu date istorice și alte detalii. Și ghidul meu, vorbitor de limbă engleză ni le-a dat de fiecare dată. Nu le-am reținut. Nu cred că le ține minte cineva. Prefer să mă bucur de peisaj, de locuri, de atmosferă, să fotografiez, iar dacă vreau să știu și să rețin mai multe, când ajung acasă mă documentez. N-am stat cu hârtia și pixul în mână să iau notițe.
Dacă aș fi vrut un articol strict despre faraoni, morminte și temple, l-aș fi numit și tratat altfel. Dar nu asta am urmărit și nu mă bat cu pumnul în piept că așa este. N-o să vină nimeni aici să se documenteze despre Tutankamon. Serios. Aici scriem impresii despre călătorii, locuri și oferim din experiențele noastre, eventual tips-uri pentru ceilalți.
Mă bucur când ceea ce scriu este înțeles așa cum trebuie, dar și când e altfel, dar strârnește interesul. Înseamnă că reușesc să fac asta.
Numai bine și călătorie faină să aveți!
@ghisor:
Mulțumesc pentru ecou!
Valley of the Queens există într-adevăr și se vizitează trei morminte aici. Anul acesta se puteau vizita și am făcut-o. În schimb Kings Valley nu era deschisă publicului. Deci nici mormântul lui Tutankamon nu se putea vizita, din păcate.
Cât despre ghid, nu vă contrazic, contează foarte mult ca acesta să fie bine informat și să-și facă treaba cum trebuie.
Eu ofeream o alternativă (mai accesibilă) la excursiile oferite la “prima mână” în autocar de agenția cu care se ajunge în Egipt.
Numai bine!
@angy12: Sper sa nu fi inteles gresit ecoul meu de mai sus. Am vrut doar sa fac niste completari, cu date din 2011, e adevarat. Daca se pot vizita morminte in Queen's Valley, inseamna ca au amenajat si asta e bine.
Sunt de acord ca excursiile luate loco sunt mai ieftine si este optiunea fiecaruia sa le cumpere de unde doreste.
Treaba cu ghidul e putin subiectiva. Din cate stiu eu, in Egipt ghizii turistici au absolvit o facultate care le permite sa practice aceasta meserie. Ce nu stiu, cat se respecta aceasta regula. Insa daca nimeresti un ghid bun, raman la parerea ca-ti face jumatate din excursie.
Si nu in ultimul rand, as dori sa fac o observatie la articolul tau si as vrea sa nu te superi pe mine, insa o fac doar pentru corecta informare a celor ce vor dori sa-ti calce pe urme. Din cate tin eu minte (si sper sa nu se fi modificat nimic pe-acolo), la Templul lui Hatcheptsut nu sunt sute de trepte, cel mult 20-30. Stiu ca exista posibilitatea sa urci de-acolo si sa traversezi muntele pentru a ajunge in Valea Regilor. Daca la acest drum te-ai referit, atunci, mea culpa . Daca nu... nu-mi dau seama unde-s sutele-alea de trepte.
@ghisor: N-am absolut nici un motiv să mă supăr pe cineva care-mi comentează articolele, ba dimpotrivă chiar! Apreciez orice opinie!
Nu-mi mai aduc minte câte trepte au fost, chiar le-am numărat și sunt de ordinul sutelor. Îmi ieșise limba de un metru????
Se poate vedea și-n fotografia atașată de acolo șirul de trepte. Dar asta chiar n-are importanță.
@Andox:
Nu merită să te stresezi prea mult pentru atitudinea lui angy12 față de obiectivele excursiei: „am putut vedea interiorul a trei morminte, nu mai știu ale cui erau, dar nu contează. ”
Asta ține de atitudinea superficială și jemanfișistă, caracteristică tinerei generații... Nimic nou sub soare... și noi eram la fel, când eram tineri. Abia odată cu înaintarea în vârstă am devenit mai atenți la amănuntele de genul acesta. Din păcate, generația mea nu prea a avut norocul și posibilitatea de a ajunge pe unde visam. Eu personal, înainte de 1989 abia am ajuns la Istanbul.
Angy are avantajul că, la vârsta ei, poate vedea multe lucruri frumoase sau interesante și să le treacă în revistă așa, superficial și subiectiv, dar când va avea de două ori pe atâți ani, le va putea revedea cu alți ochi, pentru a le descoperi aspectele mult mai profunde. Lasă-i, deci, plăcerea de a vedea acum măcar partea mai vizibilă a lucrurilor, pentru a putea descoperi mai târziu partea ascunsă a lor.
Mie personal îmi place să citesc astfel de impresii, pentru a vedea lucrurile prin ochii altor generații ...
Ei, cam asta am vrut să spun și eu, că ghidul îl nimerești (și subliniez asta), indiferent cât de mult plătești, în contextul în care vorbim despre o țară în care "târguiala" e cea mai importantă. Un preț bun cel mai probabil demonstrează mai degrabă putere de convingere sau tocmeală la sânge. Nu neg că de cele mai multe ori ceva bun se plătește scump, însă în țările arabe varianta inversă (ceva scump e și bun) NU e valabilă. Părerea mea. Eu m-am băgat în discuție pentru că noi vom merge în Egipt în octombrie și excursia la Luxor e unul dintre puținele lucruri pe care le am în vedere (nu vreau piramide, nici deșert sau jeep safari sau cum s-o mai chema) și mă vizează direct subiectul. Evident și prețul. Intenționez să mă tocmesc și mă interesa cam cât de jos se poate ajunge sau cât valorează de fapt...
@ghisor:
”Obeliscul a fost daruit francezilor pentru ajutorul primit de catre egipteni la construirea Canalului de Suez.
Canalul de Suez nu a fost construit de egipteni, ci de o companie franceză, care l-a și administrat până în 1956. Construcția sa a durat 10 ani și a fost inaugurat în 1869. Egiptenii l-au naționalizat forțat în 1956, ceea ce a dus la Criza Suezului și izbucnirea celui de al doilea război arabo-israelian.
@Andox: Am facut si eu excursiile cu saladin... totul pe fuga... nu aveai timp sa faci poze sau sa vezi nimic, striga dupa noi, am alergat prin valea regilor la 43 de grade sa vizitez cele 3 morminte plus cel al lui Seti...
cat despre cumparaturi sincer acolo la luxor in valea regilor se gaseau cele mai ieftine si frumoase produse... magnetii cu sub un dolar bucata, inghetata cu 1 dolar..., gentute mult mai ieftin ca in Hurgada. Pe 3 statuete cumparate de langa Colosii lui Memnon am dat 5 dolari.
La magazinele unde va duce el toate sunt scumpe si nu sunt adevarate unele lucruri asa cum sustine el. La asa zisul magazin de parfumuri din Cairo propus de Saladin, unde este patroana o romanca ne-am luat o mega teapa si am dat pe 50 ml de parfum 20 euro iar pe una de 10 ml 15 euro.
Ne-au dat sa testam esente de parfum care miroseau superb si persistau si in sticlutele pe care le-am cumparat era altceva si nici nu persista... una era si cadou pt cineva cu functie destul de mare...
iar cireasa de pe tort a fost cand ne-a rugat sa-i caram un pachet in Romania pe care il gaseam la receptie dimineata... nu am dormit toata noaptea cu gandul ca ce e in pachet, si cand l-am refuzat s-a suparat de nici nu ne-a mai preluat de la hotel la aeroport ci a trims o femeie de origine asiatica care nu vorbea romana...
asa ca mare grija cu acest Saladin... e genul de sarpe viclean.
O sa incerc sa scriu un review despre excursia mea din Egypt.
Te rog sa imi dai mai multe amanunte despre amplasarea agentiei de turism New Paradise pe Sheraton Bvd. Pe Google maps nu o gasesc. Poti fi mai exacta?
@mondo_76: încerc să-ți trimit mesaj cu locația. De la Golf Hotel, spre Samos Bar, puțin mai înainte pe partea stângă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Safari Light... — scris în 08.03.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Sphinx, Ramses, Isis - toate la un loc — scris în 28.03.24 de artemisa24 din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Vacanta de nota 10 in Hurghada — scris în 16.08.23 de 13Deea din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Evitati [...] in Hurghada — scris în 04.07.23 de Marisia2023 din BUCURESTI - nu recomandă
- May.2023 Excepțională vacanță! (2) — scris în 26.05.23 de AdiOvi din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Vacanta visata — scris în 24.09.22 de Razeer2000 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Experiența din Hurghada — scris în 27.08.22 de Elena Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ