ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O oră cu vaporașul pe Moselle, în Trier

TIPĂREȘTE

Acum trei ani încheiam articolul meu despre cel mai vechi oraș al Germaniei cam așa:

Ce ar mai fi de văzut? Păi cum ziceam: casa lui Marx (Karl, nu Grucho, din păcate), muzeele (...), portul și malurile Mosellei…

La fix trei ani de atunci, am refăcut drumul spre acest frumos orășel de lângă frontiera Germană venind tot din Luxemburg. Și cum pe la clădiri și monumente deja mă uitasem, am zis „hai să vedem malul râului!” așa că am trecut la pas pe lângă Porta Nigra (nu fără să-i fac din nou câteva poze) și am continuat pe Nordallee, apoi la dreapta pe Merianstraße până la capătul podului Kaiser-Wilhelm (voi reveni cu câteva detalii despre el ceva mai jos). Ajuns aici, am văzut reclamele unor plimbări cu vaporașul pe Moselle și mi-am zis imediat: „ce naiba - am fost pe Elba, de ce nu aș face-o și pe asta? ” și am lungit pasul spre chei, unde vaporașul aștepta gata de plecare. Am luat un bilet de la casă (11 €) și am urcat la bord, pe puntea superioară. Deja se serviseră băuturile și gustările (contra cost), așa că am fost scutit de efortul să o refuz pe fătuca drăguță care se ocupa de pasageri.

Nu mult după ce am urcat, vaporașul s-a pus în mișcare… cu pupa înainte (în marșarier, care va să zică) până a ieșit de lângă insula din dreptul debarcaderului, apoi a pornit spre amonte, iar căpitanul ne-a prezentat pe ici, colo punctele importante pe care le puteam vedea în drumul nostru.

Primul a fost podul mai sus pomenit (Kaiser Wilhelm) - pod centenar, dar cu un aspect mult mai vechi. Deși are numai 107 ani (fiind terminat în 1911), el a fost gândit să semene ca aspect cu „fratele” său aflat la scurtă distanță, podul Roman (Römerbrücke), cu mult mai bătrân. Are o structură din beton armat și a fost acoperit cu pietre naturale pentru a nu crea un contrast cu podul roman și clădirile istorice din vecinătate. În 1945, soldații germani în retragere au aruncat în aer podul, iar după război acesta a fost reconstruit și ușor lărgit.

Imediat după ce am trecut pe sub pod, pe malul stâng al râului ne este prezentată o cramă - Weinkellerei Leonard Kreusch GmbH & Co. - sediul companiei cu același nume al acestui producător local de vinuri cunoscut (pare-se) în toată lumea. Cum eu recunosc habarnismul meu în domeniu, i-am crezut pe cuvânt.

Mergând mai departe pe firul apei, se pot observa pe malul drept două macarale pentru nave datând din Evul Mediu, foarte ingenioase. Arată ca niște turnulețe, cu un acoperiș ce se poate roti, iar pe acesta sunt montate în opoziție (pentru echilibrare) două brațe simetrice de macara. Prima întâlnită este Trierer Alter Moselkran, care datează din 1413 și apoi, ceva mai în amonte, una mai nouă - Alter Zollkran (sau Jüngerer Moselkran) din 1774 (și asta a fost avariată în 1944 și refăcută ulterior în 1984). Sunt acționate de un mecanism foarte simplu, activat de forța umană. (am mers pe urmă pe malul apei și am reușit să fac ceva poze și cu acesta).

Ajungem apoi imediat la podul roman - cel mai bătrân pod din Germania. Se pare că aici a fost făcut un pod pe piloni de lemn încă din anul 17 înainte de Cristos; pilonii din piatră ai podului actual au fost construiți între anii 144-152… Și deși a fost parțial distrus de trupele franceze în 1689 (în timpul „răzbunării asupra Palatinatului” condusă de către Ludovic al XIV-lea contra Sfântului Imperiu Roman), după refacerea sa (1717-1718) a fost… omis de către trupele hitleriste de la distrugere în 1944 și a fost astfel calea prin care trupele americane au intrat în Trier la finalul războiului (al II-lea mondial).

După el, urmează al treilea (și ultimul) pod din Trier - podul Konrad-Adenauer - fiind și cel mai nou dintre toate trei.

Scurta noastră călătorie se încheie la barajul uzinei electrice Moselkraftwerk Trier, aparținând firmei de energii curate innogy SE. Centrala electrică are o putere instalată de 18,8 MW, producând anual circa 80 GWh. Alături se află o ecluză enormă, care permite continuarea traficului naval și dincolo de acest baraj. O să vedeți în pozele alăturate ce „bărci” tranzitează prin ea…

De aici, se face stânga-mprejur și revenim la debarcader. Cam scurtă plimbarea, dar era ultima din ziua aia, așadar nu am prea avut de ales. Altfel, există mai multe variante prezentate pe pliantul firmei de transport fluvial - Personenschifffahrt Gebr. Kolb.

Vacanțe plăcute, oriunde vor fi ele!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 27.10.18 19:10:00
Validat / Publicat: 27.10.18 23:25:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1467 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Trier - Kaiser Wilhelm Brücke
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41500 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[27.10.18 23:31:16]
»

@Dragos: Start vot! Minunat, felicitari, votat cu mare drag.

krisstinna
[28.10.18 19:43:39]
»

@Dragos: Si eu m-am plimbat pe Elba, e drept ca sunt mulți ani de atunci, eram foarte tânăra.

Tare mult mi-au plăcut pozele tale, culorile și nuanțele toamnei sunt superbe. Eu iubesc frunzele Ai avut și lumină bună, felicitări!

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[28.10.18 19:56:01]
»

@krisstinna: da... erau „orele de aur” ale după-amiezii, chiar înainte de amurg - cele mai potrivite pentru a face fotografii cu natura toamna.

Mersi!

webmaster
[28.10.18 19:56:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Zoazore
[28.10.18 20:09:09]
»

@Dragos: Frumoasă plimbare, frumos peisaj, pontul cu ”ora de aur” e perfect!

Votat cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Trier:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068325042724609 sec
    ecranul dvs: 1 x 1