GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Valea Superioară a Mureșului – Orașul Toplița
Așadar, ieșind din defileul Văii Mureșului intrăm în județul Harghita și ajungem la Toplița, un orășel așezat în depresiunea Giurgeului, înconjurat de Munții Gurghiului, Munții Giurgeului și de Munții Călimani. Având afiliate alte șapte localități așezate în împrejurimea lui, Toplița a dobândit rangul de oraș municipiu în anul 2002. Așa cum spuneam și în articolul precedent, cel puțin de la intrarea dinspre defileul Mureșului, localitatea are aspectul unui oraș de munte, așezat în mijlocul unei zone plină de verdeață, în care predomină bradul, dar într-o mare măsură și fagul. Asta mai ales spre nord, la ieșirile spre Bilbor și Borsec. Spre Gheorghieni relieful devine deluros, cu o vegetație mai mult arbustică și de pășune.
Prin mijlocul orașului, curge și se varsă în Mureș, Valea Topliței, un pârâu de munte, cu o apă limpede și rece și un volum consistent de apă, care după cum arată, ar trebui să fie plină de păstrăvi, ... sălbabatici. Vreau să spun nu de crescătorie.
Prima atestare documentară a localității este din anul 1567. Există însă și o dispută legată de vechimea acestei așezări, rezultată dintr-o susținere bazată pe o scriere a lui Ptolemeu, din care ar reieși că în acest loc s-ar fi aflat o cetate antică cu numele de Sangidava, însă până în prezent, nu au fost găsite dovezi materiale, care să confirme o asfel de ipoteză.
În prezent, populația orașului Toplița, pare să fie în jur de 16.000 de locuitori, cred însă că acest număr nu îl cuprinde și pe cel al comunelor adiacente care fac parte din municipiu.
Economia orașului, sub apect industrial, se bazează în principal pe exploatarea și prelucrarea lemnului, dar există și o unitate ce ține de industria textilă și o făbricuță de încălțăminte. Așa cum cred că am mai spus în review-ul referitor la defileul Văii Mureșului o activitate economică importantă este cea turistică. Aceasta este în în plină dezvoltare și va ocupa în viitor un loc deosebit în economia orașului.
Din punct de vedere etimologic ” Toplița”, numele orașului, provine de la cuvântul de origine slavonă ”topliță” care înseamnă izvor cu apă caldă și pentru că am am ajuns la acest punct al descrierii mele, vreau să spun că ceea ce m-a determinat să scriu despre Toplița este tocmai acest aspect, care este de o atracție deosebită pentru localitate.
Există astfel aici două complexuri de agrement, care s-au dezvoltat în jurul a două izvoare de apă termală cu un debit foarte puternic, la o temperatură dacă am înțeles bine, de 29 grade Celsius. Este vorba de Băile Banffy și Ștrandul Urmanczy ultimul cunoscut mai ales sub numele de ”Ștrandul Tineretului”.
Istoria acestor două centre de agrement, începe cam de pe la jumătatea secolului al XIX-lea când s-au și efectuat primele analize ale apelor termale de acolo, prilej cu care s-a constatat că acestea au în compoziția lor elemente chimice care le oferă calități terapeutice, ceea ce a făcut să fie căutate de încă de pe atunci în mod deosebit de cei bogați.
Ștrandul Urmanczy nu l-am vizitat niciodată, dar am aflat despre el că are un bazin mare de 50x20m, cu apă la temperatura de 26 grade Celsius precum și două bazine pentru copii.
Am înțeles despre acest strand că până în vara anului 2016, ar fi fost închis, pentru faptul că a funcționat fără autorizațiile necesare, dar că în prezent ar fi fost redeschis obținându-se autorizațiile.
Ștrandul Banffy cunoscut și sub numele de Stațiunea Bradul, Băile Banffy sau Banffy Spa, se află în partea de nord-est a orașului.
Drumul spre acest centru de agrement, este destul de ușor de găsit, fiind bine marcat cu indicatoare. Un lucru pe care vreau să îl menționez legat de acesta, este că după trecerea de cale ferată o porțiune a drumului în pantă ce duce spre ștrand, este atât de îngustă, încât nu pot trece două autovehicule unul pe lângă altul, motiv pentru care la cele două capete ale acesteia s-a montat câte un semafor, pentru reglementarea circulației într-un sens sau altul. Am ținut să fac această precizare, pentru că de fiecare dată când am trecut pe acolo cele două semafoare mi-au amintit de Corfu. Undeva în apropiere de Achilleon, drumul la fel de îngust este semnalizat în acelaș fel.
Ștrandul Banffy, este așa cum am spus, un complex fomat dintr-un ștrand acoperit și unul în aer liber. Ștrandul acoperit, are un bazin mare de aproximativ 30x15 m. cu adâncimea apei între 1,20 m. și 2,50 m. Apa în bazinul mare, provine din izvoare termale și are o temperatură constantă de 26 grade Celsius. Bazinul exterior, are cam aceleași dimensiuni iar apa provine din aceeași sursă.
În clădirea ștrandului acoperit se găsesc toate facilitățile unui spa modern, dotat cu două vestiare spațioase, la parter cel pentru femei, iar la etaj pentru bărbați. Tot la etaj lângă vestiarul bărbaților, se află sala de fitness. La parter lângă bazinul mare, se află un jacuzzi cu o capacitate de 10 – 12 persoane, cu apă termală la 28 – 29 de grade Celsius. Din sala bazinului mare, se intră la cabinetul de masaj, la camera salină și la dușurile de masaj și de asemenea la sauna umedă și la cea uscată. Lângă bazinul mare, se află un bar, unde se pot servi sucuri sau cafea. Întregul complex, strălucește de o curățenie exemplară.
Programul de activitate este zilnic, de la ora 11.00 la ora 21.00, iar prețul este de 21 lei/4 ore/persoană și atenție, ... pentru elevi, studenți și pensionari de numai 11 lei/4 ore/persoană.
Dacă vă mai amintiți, luna octombrie a anului trecut a fost una foarte rece și ploiasă. Noi am fost pentru prima dată la Banffy la începutul acestei luni, când am prins una din puținele zile însorite ale ei, dar foarte rece. Peste noapte dăduse deja bruma. Având în vedere vârsta noastră, ne-am cam făcut probleme, dar totul a fost o. k. deși temperatura era destul de ridicată la interior. Pentru că ne-am simțit foarte bine după patru ore de spa, am hotărât să mai mergem acolo. Și chiar am fost de încă două ori până la sfârșitul lunii, cu toate că drumul până acolo este de 90 km. dus și întors.
Cele două ștranduri, nu sunt însă singurele locuri de interes turistic din Toplița, așa că pentru cine merge în interes turistic acolo, este bine să știe că atât localitatea cât și împrejurimile ei, oferă lucruri și locuri interesante de văzut. În acest sens voi enumera doar câteva dintre ele: Mânăstirea Pârâul Doamnei din satul Moglănești, situat la trei patru km de Toplița cu acces din drumul spre Gheorghieni; Conacul Lazăr, construit în anul 1829, în prezent cămin de copii; Mausoleul Eroilor Români; din primul Război Mondial, situat pe drumul spre Borsec și Cascada cu Apă Termală la care se ajunge imediat după trecerea barierei de cale ferată, făcând stânga, pe un drumeag, aproape de semaforul pentru urcare. Cel mai interesant și în acelaș timp cel mai căutat obiestiv, este Mânăstirea Sfâtul Prooroc Ilie, care în afară de frumusețea locului pe care a fost ctitorită și a felului în care arată, are și o istorie interesantă, motiv pentru care voi încerca să revin cu un articol separat în care să mă refer numai la aceasta.
Pentru iubitorii vremii și sporturilor de iarnă trebuie știut că orașul Toplița are și două pârtii de ski. Prima se numește Bradul, cu o pantă mai ușoară numai bună pentru începători, are lungimea de 1200 m, iar doua mai abruptă, dar cu o lungime de numai 500 și ceva de metri. Ambele au plecarea din apropierea Cabanei Baciu, aflată la aproximativ doi kilometri de la Băile Banffy.
Cabana Baciu, dispune de locuri de cazare și de un restaurant frumos unde doritorii găsesc tot felul de mâncăruri alese, între care cele tradiționale sunt foarte căutate. De pe terasa cabanei, se pot admira munții Călimani, care în octombrie anul trecut, când am fost acolo pentru prima oară, erau acoperiți de prima zăpadă, oferind o priveliște încântătoare.
Ar mai fi de spus că nu departe de Toplița, la o distanță de aproximativ 16 km pentru fiecare, se află stațiunile cu ape minerale, Borsec și Bilbor.
Trimis de Ioan Raita in 22.01.17 01:38:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TOPLIȚA [HR].
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Toplița și împrejurimi, TOPLIȚA [HR]" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Ioan Raita: Felicitari pentru articol, este un loc in care imi doresc sa ajung, si pana atunci ma bucur de ce citesc, asa ca votat cu placere.
@mishu: Mulțumesc mult. Dau o pălincă la Slănic. Am înțeles că de slănină se ocupă alții.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Aventură pe cea mai lungă pistă de bob din România - Bobul de la Toplița — scris în 11.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Ștrandul Urmanczy din Toplița — scris în 13.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Ture foto sau o vacanta altfel — scris în 15.06.22 de bajansorin din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 La plimbare prin Topliţa şi prin împrejurimi — scris în 31.07.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2017 În vizită la Mănăstirea Doamnei — scris în 29.07.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Wellness Banffy, o trufanda balneara — scris în 04.12.16 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Zona Topliţei - ţinut încărcat de istorie aruncat într-un peisaj mirific — scris în 06.09.13 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ