ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure

TIPĂREȘTE

Daca va luati un concediu la Sovata, statiune aflata in top-ul preferintelor romanilor (datorita lacurilor sarate, namolului excelent, a traseelor prin padurile ce o inconjoara, a aerului ozonat si a bucatelor alese servite la restaurante, sa stiti ca dupa cateva zile de "balaceala, plimbare si haleala" incepeti sa va plictisiti. Chiar daca are o sumedenie de pensiuni, vile si hoteluri, Sovata e-o statiunea mica, numara doar 3 strazi principale, Asadar, la un moment dat apare dorinta evadarii din statiune, ideea "excursiilor optionale".

Ei, aici, Sovata sta bine! Imprejurimile sale sunt, adesea, mai interesante decat statiunea. Din Sovata poti ajunge, dupa 12 Km, la Praid, unde poti vizita o salina minunata, poti ajunge la un superb strand cu apa sarata (construit din beneficiile salinei care are un director grozav, Dl. Seprodi Zoltan), apoi, la 1,7 km de intrarea in salina veti intalni Wellness Center Praid (un complex modern cu apa sarata concentrata si termala (la 33-34 grade Celsius - lucru rar in tara noastra) si vis-a vis de Wellness Center, veti patrunde in Canionul Sarii, care poate fi vizitat intr-o plimbare de-o ora.

Daca va continuati drumul spre Odorhei, unde doriti sa ajungeti la interesanta expozitie in aer liber "Mini-Transilvania (despre care s-a mai scris pe saitul nostru), veti ajunge mai intai in satul Corund (un fel de Horezu al Transilvaniei), sat cu sateni harnici ce au in spatele casei un atelier de prelucrarea ceramicii (si nu numai) iar in fata casei, la sosea, un magazin stradal pentru a-si vinde marfurile manufacturiere turistilor ce trec pe-acolo. Tot pe-acolo se afla si relicvele celor 3 mine de aragonit, (pe Dealul Melcilor) si muzeul Aragonitului, ce va va prezenta trista poveste a lui Jiri Vecel, (sau mai bine zis, perioada de glorie si decadere a carierei acestui inginer ceh, ce se indragosti iremediabil de plaiurile Corundului si care a reusit sa prelucreze aragonitul, ca nimeni altul). Daca porniti mai departe, spre parcul Mini-Transilvania (Odorhei), pe un deal, veti intalni si o enigma a naturii :"piatra gaurita", un loc de scurt popas si de incercare de a da raspuns la un fenomem aproape inexplicabil.

Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure

Alta excursie optionala poate fi efectuata la Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure, orasel aflat la 44 Km de Tg. Mures si 30 Km de Sovata (pe soseaua Tg. Mures-Sovata). Anul trecut (2022), castelul a fost vizitat de peste 8000 de turisti (dupa cum ne informeaza Agerpres). Asadar, in acest orasel, anual, sunt mai multi vizitatori decat locuitori, Sangeorgiu de Padure are doar 5000 de locuitori. Din milocul localitatii, porneste si drumul ce duce spre lacul si barajul de la Bezid, sau spre noul sat Bezid, (ce are si el, povestea sa trista si adevarata) si, dupa ce ajungeti la capatul lacului de acumulare, apare si drumul spre Muzeul Palariilor de Paie de la Criseni.

Claudia Rhedey

Claudia (Claudine) s-a nascut in 1812, in Sangeorgiu de Padure, județul Mures, in familia contelui Ladislau Rhedey. Era una dintre cele mai frumoase femei ale vremilor sale. Lucru ce pe mine nu ma mira deloc, pentru ca e cunoscut pe intreg mapamondul, faptul ca, aici in Transilvania, se nasc cele mai frumoase femei din lume! Familia sa nobiliara, i-a asigurat o educatie aleasa... Claudia stia sa deseneze, sa cante la pian, sa danseze, cunostea mai multe limbi straine. Castelul din Sangeorgiu de Padure era doar casa de vacanta a familiei, ce traia mai ales in Castelul Rhedey din Cluj. Multor tineri din acea vreme, li se aprinsera calcaiele dupa frumoasa Claudia. Familia ei isi petrecera o parte din timp si in capitala imperiului ("auto-strungar", vorba lui Vlad Musatescu), la Viena. Claudia a invatat si limba germana, mult folosita in acea perioada.

Dar sa vedeti ce ti-e si cu destinul omului, de care n-ai cum sa te feresti (chiar daca deschizi toate sutele de feresti ale castelului tau ca sa alungi spiritele rele sau ghinionul). La un bal (banal) la Viena, (dupa alte surse, prima intalnire a avut loc la o partida de calarie) Claudia il cunoaste pe ducele Alexandru de Württemberg. Ducatul Württemberg fusese infiintat in 1495, apoi, intre 1806 si 1918, devine un mic regat, aflat pe teritoriul actualei Germanii. Intre Claudia si Alexandru a izbucnit o dragoste la prima vedere. "Coup de foudre! " ar zice francezii. ("Ceasul rau", imi permit eu sa comentez!) De ce? Din mai multe motive. Claudia si Alexandru erau de ranguri diferite. Cu alte cuvinte, in acele vremi, casatoria dintre persoane de rang diferit, era greu de infaptuit. Familia Claudiei, in special tatal ei, n-a fost de-acord cu casatoria lor, dare ea, nu si nu! , ea il iubea pe Alexandru. Dragostea e oarba! Cei doi, in ciuda aversitatilor familiare, se intalneau pe ascuns! Si iata ca! (Victorie!) Claudia a reusit totusi sa se casatoreasca cu Alexandru, dar numai dupa moartea tatalui ei, contele Ladislau. Din casnicia ei cu ducele Alexandru au aparut pe lume 3 copii – Claudine, Francisc si Amelie.

Vizita la castel

Asadar, contesa Claudia Rhedey (stra-strabunica regelui Charles) s-a nascut in acest castel din Sangeorgiu de Padure, devenit muzeu. Muzeul din castel dispune de o prezentare inedita, moderna, folosind mijloacele fonice si video actuale. Pe un monitor auzim mesajul regelui Charles al III-lea al Marii Britanii: „Am indragit foarte mult aceasta tara minunata, pentru mostenirea culturala, pentru traditiile si culturile diverse. si datorita legaturilor mele familiale cu Romania, prin Regina Maria si prin contesa Claudia Rhedey, stra-strabunica mea” . Castelul Rhedey, monument istoric din secolul al XVIII-lea, a fost complet restaurat, fiind inaugurat in anul 2019 si apoi a fost introdus si in circuitul turistic, dupa ce s-a reusit si amenajarea unei frumoase expozitii (muzeu).

"Love, love, love! "

Ceea ce atrage publicul in acest castel si muzeu, nu sunt obiectele rare de mobilier sau serviciile de servit cafeaua din portelan chinezesc, ci prezentarea in trei limbi, a vietii si a povestii de dragoste dintre Claudia si Alexandru. Plus videoclipurile de pe monitoare murale in care regela Charles, lauda frumusetile Transilvaniei si isi exprima atasamentul lui pentru acest tinut, totul fiind subtitrat in doua limbi straine.

Povestea dintre Claudia si Alexandru, povestita de Claudia pe alt monitor mural, este demna de expus in "galeria marilor iubiri" (tragice), gen "Romeo si Julieta", "Siegfried si Kriemhilda", "Elena din Troia si Paris" sau "Mihai Eminescu si Veronica Micle". Si exemplele pot continua.

Cand am ajuns in fata muzeului, un grup din Ungaria intrase deja. Un domn de la intrare imi spune; " Intrati repede, ghidul a si inceput prezentarea. Platiti la urma! " (taxa a fost de 30 lei pt. 2 persoane)... Ghidul, era de fapt o tanara ghida, care ne-a purtat alene prin toate salile muzeului. Cel mai mult grupul nostru a zabovit la etaj, in saloanele Claudiei si in fata monitoarelor regelui Charles si a Claudinei, care, dupa cateva cuvinte de bun venit, au inceput sa ne povesteasca despre subiectele lor preferate: regele Charles, despre originile sale transilvane si Claudia, despre marea sa iubire, Alexandru. Sa nu va mire, atunci cand Claudina isi deapana iubirea, sa vedeti, urmarind grupul, cateva persoane cu lacrimi in ochi! ".

De ce?

Pentru ca, Claudia Rhedey a murit la 29 de ani, in urma unui accident petrecut in localitatea Pettau, in Slovenia de astazi, in timpul unei calatorii intreprinse cu scopul de a-si vizita sotul mobilizat pe front, aflat la Gratz. Ea era insarcinata in momentul calatoriei cu cel de-al patrulea copil. Trasura in care se afla Claudia si cei trei copii – Claudine Henriette, Franz Alexander si Amalie Josephine – s-a rasturnat si, in ciuda traumelor suferite, ea si-a continuat drumul calare, lucru ce i-a fost fatal...

Alexandru, zdrobit de durere, i-a transportat inima Claudiei la Sangeorgiu de Padure, unde, urmand o ultima dorinta de-a sotiei sale, a asezat-o sub o racla a bisericii reformate din localitate,

Sic transit gloria mundi!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 03.11.23 12:00:14
Validat / Publicat: 03.11.23 12:45:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂNGEORGIU de PĂDURE. A mai fost în/la: am fost numai la castel

VIZUALIZĂRI: 639 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Salonul Claudiei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

doinafil
[03.11.23 13:58:01]
»

Am citit - pe panoul din ultima poză - că prima dată l-a văzut pe ducele Alexandru cu prilejul unei călării. Ghida ce v-a spus?! Nu întreb pentru că ar fi foarte important momentul primei întâlniri, ci pentru acuratețea informației.

La un bal (banal) la Viena, Claudia il cunoaste pe ducele Alexandru de Württemberg

Nu știam povestea Claudiei! Este frumoasă și tristă, în același timp! De ce Castelul se cheamă Rhedely, dacă numele familiei este fără „l”, la final?!

Felicitări și mulțumesc pentru acest review!

dorgoAUTOR REVIEW
[03.11.23 20:33:25]
»

@doinafil: Internetul si ghida (care vorbea grupului in limba maghiara) au prezentat prima lor intalnire cam asa: "La varsta de 18 ani, Claudia avea sa il cunoasca, la un bal de la Viena, pe ducele Alexander, fiul ducelui Louis de Wurttemberg si nepot al regelui Frederik I de Wurttemberg. Alexander s-a îndragostit de Claudia la prima vedere si se pare ca sentimentul a fost reciproc".

nicole33
[03.11.23 23:32:38]
»

@doinafil:

Într-adevăr, o poveste tristă.

De ce Castelul se cheamă Rhedely, dacă numele familiei este fără „l” , la final?!

Foarte bună observaţia ta. Şi eu mi-am pus aceeaşi întrebare la citirea articolului.

Nu am fost acolo, dar, în opinia mea, acel "L" în plus pare mai degrabă o scăpare a autorului.

Eu cred că şi castelul se numeşte, firesc, tot Rhedey.

doinafil
[04.11.23 00:17:40]
»

@nicole33: Cred și eu că este o scăpare a autorului. Am intrat pe „net” și am văzut că numele castelului este fără „l” .

Mai cred, deasemenea, că doamna/domnișoara-ghid a „învățat” lecția despre idila dintre cei doi tineri de pe „net” - așa cum mi-a răspuns @dorgo. Dacă ar fi citit textul din P16 ar fi văzut că acolo scrie altceva, referitor la prima lor întâlnire. Sunt tentată să-l cred pe muzeograful care a dispus expunerea acelui panou!

Mulțumesc pentru ecou!

dorgoAUTOR REVIEW
[04.11.23 08:57:24]
»

@nicole33: Da, corect, asa este, e castelul Rhedey nu Rhedely, (fara litera "l") cu toate ca "y" sau "ly" in limba maghiara, se pronunta la fel, adica "i". Asta m-a si derutat. Am modificat peste tot, minus titlul, unde nu pot interveni (poate reuseste @web-ul). De fapt numele complet al contesei era Claudia Zsuzsanna Rhedey. Eu ma bucur ca e cunoscuta sub numele de Claudia si nu Zsuzsanna (se pronunta Jujana), nume ceva mai greu de descifrat.

dorgoAUTOR REVIEW
[04.11.23 09:22:57]
»

@doinafil: Toti cei care au scris un review despre Claudia si castelul din Sangeorgiu de Padure, s-au informeat de pe internet sau din prelegerea ghidului, (daca dispun de o memorie buna). De fapt acesta e-un review istoric, scris mai ales de internet, nu de noi. Noi doar copiem de pe una din primele surse ce ne cad sub ochi pe google, sursa ce ofera date oficiale (dar uneori controversate), caci avalansa de informatii si date istorice ale ghidului, se uita repede. Doar din jurnalul intim al Claudiei s-ar putea afla cu precizie, unde s-au intalnit cei doi, pentru prima data, la bal sau la calarie. Bine ca la bal si nu la spital ????. Apropos, avem vreun istoric pe AFA, ca sa lamureasca aceasta mare enigma a saitului?

adsoPHONE
[05.11.23 09:53:58]
»

@dorgo: O intrebare: exista si tururi ghidate in limba romana?

Si, fara legatura cu ceea ce se intampla la Sangeorgiu: in Bucuresti, la Palatul Parlamentului, sunt mai multe tururi ghidate in engleza decat in romana. La fel la casa lui Ceausescu din Primaverii. In schimb, la Palatul Cotroceni inca nu s-a ajuns la situatia asta.

Legea cererii si ofertei.

dorgoAUTOR REVIEW
[05.11.23 11:36:29]
»

@adso: Da, exista ghid de limba romana, maghiara si engleza.

webmasterX
[05.11.23 12:39:01]
»

@dorgo:

Am modificat peste tot, minus titlul, unde nu pot interveni (poate reuseste @web-ul)

Rezolvat

dorgoAUTOR REVIEW
[05.11.23 13:06:00]
»

@webmasterX: Mersi @Webm. X!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Sângeorgiu de Pădure:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062566995620728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1