GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
"Nu-i român ca bănăţanu’, bănăţan ca lugojanu’... "
Cred ca va imaginati ca orice lugojean se mandreste cu aceste versuri simple din folclor. In acest review, o sa incerc sa va lamuresc ca versurile de mai sus sunt inspirate din realitatea pura.
Deci, astazi o sa va plimb putin prin Lugoj (metaforic vorbind), deci- prin Banat.
Am fost in Lugoj de nenumarate ori, ultima data in luna noiembrie. Daca doriti o plimbare cu bicicleta, puteti afla ca acestea se pot inchiria de undeva, din centru, de unde veti primi si o harta a orasului, cu cele mai importante puncte de interes turistic.
Daca doriti pe jos, ne vom imagina ca parcam masina, undeva in Piata Iosif Constantin Dragan. Este situata undeva intre Primarie si Podul de Fier. Poarta numele marelui marelui om de afaceri si filantrop, nascut aici, cel care ne-a ‘’daruit’’ cea mai mare statuie sculptata in piatra din Europa, aflata la malul romanesc al Dunarii, reprezentand ‘’Chipul lui Decebal la Dunare’’! Tot datorita lui, lugojenii au un post de televiziune, unul de radio, 2 ziare saptamanale si o tipografie.
Piata este declarata Monument Istoric. Universitatea din apropiere, ridicata in anul 1996, ii poarta cu mandrie numele. In mijlocul Pietei este asezata una dintre numerosele biserici din Lugoj-Catedrala Greco-Catolica, ’’Coborarea Sfantului Spirit’’, lacas de cult foarte impresionant, vechi de la mijlocul secolului al XIX lea. Fiind duminica dimineata, lumea mergea la slujba, imbracata ca-n zi de sarbatoare.
Daca vrei sa descoperi cate ceva din cultura mai multor nationalitati conlocuitoare din Lugoj, trebuie neaparat sa vizitezi multitudinea bisericilor lor, pentru ca aici sunt maghiari, sasi, sarbi sau romi.
Nu departe este Primaria, este o cladire monumentala, veche de 100 de ani, care are 2 etaje, o usa din lemn masiv, iar intrarea este sprijinita de 2 coloane care au acoperis cu influente gotice. O s-o vedeti mai bine in fotografiile pe care le voi atasa.
Turnul Clopotnita Sfantul Nicolae,
Este unul dintre vestigiile orasului, fiind din secolul al XV lea, mai exact din anul 1402. Are pe fatada chipul lui Sfantul Nicolae. Si a apartinut Bisericii Sfantului Nicolae.
Biserica Adormirea Maicii Domnului
Este o biserica ortodoxa, foate lunga, abia am reusit s-o cuprind in poza! Este construita in stil baroc, intre anii 1759-1766 si este decarata Monument Istoric. Are un acoperis sub forma de semicerc si niste usi ca niste adevarate portaluri. Are 5 clopote. De Paste, renumitul cor ‘’Ion Vidu’’ al Casei de Cultura din oras,sustine un concert.
Biserica mai este cunoscuta sub denumirea de ‘’Biserica Mare’’ sau ‘’Biserica cu 2 turnuri’’. In 15 august este hramul bisericii si Ruga lugojeana.
Muzeul de istorie si etnografie
Este o constructie cu o arhitectura deosebita, cum de altfel sunt foarte multe in Lugoj. Are o fatada impunatoare, in stil baroc. iar deasupra o mica cupola care ne aminteste de castele feudale! Nu l-am vizitat, dar l-am admirat, in plimbarea mea de mai multe ori.
Ca sa megem pe Podul de Fier, care este simbolul orasului, va trebui, mai intai sa va spun cateva lucruri despre istoria acestui burg banatean. Cetatea Lugojului este atestata din anul 1334. Cand turcii trec Dunarea si invadeaza Banatul, ajung si aici si demoleaza Cetarea, apoi trece sub stapanire austriaca.
Raul Timis desparte orasul in doua parti, partea romaneasca (veche) si partea germana (noua). In anul 1902 a fost inlocuit podul de lemn, care a fost daramat cu un an inainte. 35 de ani a fost singura varianta de a traversa raul, facand legatura intre Europa de sud si Europa Occidentala. S-a construit cu multa truda, fierul fiind carat de la Resita cu carele trase de boi. Acest pod care unifica partea romaneasca cu partea nemteasca, avea 4 casute de vama. Acum, pe acest pod pot trece si masinile si au si 2 trotuare pentru pietoni. Pe malul Timisului erau o multime de salcii, care acum toamna aveau o culoare superba. O multime de pescari isi incercau norocul cu undita, pe malul apei. In departare se zarea silueta unei biserici frumoase, dupa stil cred ca este o Biserica Reformata.
Ne continuam plimbarea trecand in partea noua a orasului, in partea nemteasca. Admiram statuia compozitorului Ion Vidu, care a locuit si creat aici o bucata timp. De fapt Lugojul se mai mandreste si cu alte nume mari care s-au nascut sau au locuit aici, cum ar fi: Poetul Victor Vlad Delamarina, tenorul Traian Grozavescu, scriitorul Ion Popovici Banateanu si nu in ultimul rand Iosif Constantin Dragan.
Ajungem la aleea pietonala si facem o plimbare catre Biserica Catolica. Aleea centrala este frumos amenajata, cu mult spatiu verde, flori si bancute. Cladiri noi, cladiri vechi bine conservate, cu o arhitectura deosebita. Istoria se impleteste cu prezentul.
Ajungem la Biserica Catolica. Este ridicata in anul 1733 de calugarii Ordinului lui Sfantul Francisc de Assisi. Are 4 clopote si o orga veche din 1832. Primul turn s-a construit pe niste stalpi de stejar, deoarece panza freatica era la doar 4 m adancime.
Suntem uimiti ca nu mai e gri, au renovat-o si i-au schimbat si culoareal! Ma incearca un sentiment de emotie si bucurie, pentru ca aici este parintele Dumitrescu, care a lucrat multi ani la noi in parohia noastra din Sannicolau-Mare! Acum biserica are ‘’haina noua’’, este mult mai frumoasa asa. De fapt nu ar fi trebuit sa fiu uimita, pentru ca parintele peste tot pe unde trece, ’’seamana ‘’ ceva bun in urma lui. Nu m-am abtinut sa nu intru macar pentru o clipa in biserica! Era inceputa Sfanta Liturghie Este foarte frumos si interiorul bisericii. Este declarata Monument Istoric, pe buna dreptate. L-am zarit si, pe parinte si-am zbuchit-o iute. Daca m-ar fi intalnit, m-ar fi intrebat sagalnic, ’’cand m-am spovedit ultima data? ’’si nu riscam !
Am mai remarcat inca o biserica foarte noua, mare si frumoasa, asezata undeva pe soseaua care merge catre Caransebes, este vorba despre Biserica Ortodoxa’’Invierea Domnului’’.
Lugojul este un oras frumos. Si norocos (cu rima) ! Se spune acest lucru din cauza ca in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Lugojul a scapat neatins. In schimb, in Piata Republicii, unde este km 0, este un monument foarte impunator, inchinat eroilor cazuti in primul Razboi Mondial. Este opera artistului Radu Moga, reprezentand un trunchi imens sub forma de piramida, din granit, pe care este un soldat in pozitie de atac, confectionat din bronz.
Lugojul este al doilea oras liber de dictaura din tara, dupa Timisoara. De aceea, in data de 20 decembrie, aniverseaza acest eveniment important in fiecare an. Si ca marime din judetul Timis, este tot al doilea. Din vremuri vechi Lugojul este considerat a fi Capitala Culturala a Banatului, din cauza ca este un important centru muzical si cultural. Aici se desfasoara in fiecare an o multime de festivaluri, iar daca sunteti norocosi, poate reusiti sa prindeti vreunul: Festivalul de Tetru, Festivalul de Folclor’’Ana Lugojana’’, Festivalul International coral ‘’Ion Vidu’’, Festivalul International de Canto, etc.
Lugojul este un oras surprinzator! M-am mirat cand am observat pe cladiri din secolul XX, pe acoperisul carora poti vedea oglinzi de captarea energiei solare. Un alt paradox in Lugoj este numarul mic de barbate, comparativ cu femeile, mai exact: un barbat la 5 femei! Sotul spune ca mai demult era un barbat la 7 femei!!!
Daca te-ai saturat de admirat cladirile istorice si bisericile, Lugojul are 4 parcuri foarte frumoase. Intotdeauna in acest oras am admirat cat de frumoase sunt aranjamentele florale, atat in parcuri, cat si pe marginea soselei, agatate de stalpii de iluminat sau pe marginea celuilalt pod peste Raul Timis! Candva, dimineata devreme tobosarul striga cat il tineau plamanii, pe strazile orasului, cele mai noi informatii locale. Nu stiu astazi daca se mai practica acest lucru, dar daca te intalneai cu el, era semn bun si trebuia sa-i dai un banut.
Despre cazarea in Lugoj, nu este o problema. La mine nu a fost cazul, pentru ca in 2 ore ajung acasa. Despre mancare, la fel, poti alege orice doresti sa degusti din preparatele traditionale banatene, stropite cu un vinisor de Recas sau cu o bere Timisoreana. Va recomand, cu mult drag un han, la 5 km inspre Faget, Hanul Ana Lugojana, unde va veti ospata cu renumita placinta cu papanasi.
Fie ca faceti o scurta oprire de cateva ceasuri, fie ca ramaneti cateva zile in Lugoj, mi-as dori ca review-ul meu sa va ajute macar un pic. In rest va vor ajuta lugojenii, care sunt oameni calzi, calmi, amabili si prietenosi.
Iar la plecare sunt convinsa ca te vei desparti cu greu, sperand ca va mai exista o alta ocazie, candva…
Trimis de georgiana in 29.11.10 11:35:50
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster 13,
As dori sa-mi atasezi melodia ''Sorocul Banatean'', la acest review:
http://www.trilulilu.ro/HCristiana/753daa9d95a605
Iti multumesc frumos.
No, ca Banatu-i fruncea, asta-i clar, dar e bine ca ne mai aduceti voi banatenii aminte, din cand in cand.
Felicitari pentru review.
draga gerogiana, ''Banatu-i fruncia'' dar sa nu uitam ca ''ardealu-i mincea''... apreciez mult acest review... felicitari!
un oras civilizat, vechi cu multe obiective de vizitat! l-am retinut pentru o viitoare vizita! felicitari pentru review!
Am trecut de citeva ori prin Lugoj dar nu am crezut ca este asa de interesant!
@Dannek,
Depinde pe unde ai trecut!
Daca ai trecut pe langa cimitir si pe langa capela... e clar ca nu era nimic intereant, in afara de gropile din asfalt!
Oras cochet, cu multa istorie la fiecare colt de strada.
Dar sa nu uitam si numarul impresionant de fete frumoase, pe care le intalnesti in centrul orasului...
@Georgiana
In luna iulie am avut si noi o deplasare acolo, iar seara am hoinarit prin Lugoj impreuna cu soata mea... asa ca de relaxare s-avem mintea limpede a doua zi de dimineata cand trebuia sa fim fresh la treaba, cu clientii.
Si pe mine m-a impresionat placut acest orasel. Parca are ceva putin din Oradea (arhitectura unor cladiri), dar si putin din Timisoara (podul), ma rog la scara mai mica
Stiu ca am mancat un bulz tare bun, cu ceva felii de salamior picant, la un mic restaurant langa Casa de Cultura, parca se chema ,,La Taifas''... nu mai imi amintesc bine.
Daca-mi fac timp o postez si eu un review despre Lugoj, sa povestesc si eu cate ceva chestii amuzante ce ni s-au intamplat pe-acolo.
Dar deocamdata felicitari si ma bucur ca am mai dat o raita virtual, gratie pozelor tale, prin frumosul Lugoj.
un review plin de sensibilitate si totodata un val de informatii foarte util pentru cei ca mine am trecut de multe ori prin Lugoj, in drum spre casa dar niciodata nu m-am gandit ca este un oras atat de "istoric"
Frumos review, bine scris si cu multe informatii utile pentru viitorii vizitatori ai Lugojului! Intr-adevar, cum spunea @dananecula mai sus, seamana putin cu Oradea, mai ales catedrala greco-catolica si cladirile din centru. Felicitari!
Va multumesc tuturor pentru aprecieri. Asa arata Lugojul vazut de mine, toamna, in noiembrie. Dar imaginati-va ca primavara, cand totul este inverzit, este cu mult mai frumos!
Citesc intotdeauna cu mult interes review-urile despre Lugoj. Bunica mea era din Lugoj iar eu am crescut cu "Ana Lugojana". Felicitari si un vot!
@amota,
Ma bucur sa aud astfel de lucruri.
Sa stii ca am fost in dubii, cand am cerut sa mi se ataseze melodia ''Sorocul Banatean'' sau corul ''Ana Lugojana''!
Dupa un we linistitor, ti-a priit foarte bine, draga Georgiana ca uite, ai realizat aici un adevarat ghid al orasului Lugoj. Frumos si interesant oras, imi doresc sa ajung si eu sa-i bat strazile si poate sa innoptez chiar la Hanul Ancutei... ce romantic ar fi, nu? !... Mai ales ca am citit ca sunt "doar" 5 dame la cate 1 cavaler... trebuie sa cam fie turniruri prin oras dupa "alergarea" dupa cate un Fat-Frumos lugojan... Eu sincer marturisesc ca prefer un paharel rece de Recas si daca mai ascult si ceva arii din opereta "Ana Lugojana" zau de-mi mai trebuie ceva...
Mi-au placut mult si pozele, dar nr. 13 3 este de exceptie. Uite si votul tot cu nr. 13, ce noroc pe mine... sau pe tine? ! Felicitari!!!
Mie imi place cel mai mult poza nr 3, apoi cea cu nr 13. Review-ul l-am avut scris de cum m-am intors de acolo, deci... nu l-am scris in wek-end. Merci.
Ma scuzati, asa e, poza 3 mi-a placut si mie, am gresit. Deci daca se poate modifica, cred ca oboseala sau cifra aceasta 13 m-a facut sa o "zbarcesc"...
Superba poza 03! Pacat ca timpul nu mi-a permis sa opresc atunci cand am trecut prin Lugoj, insa data viitoare trebuie. Acum stiu ce as rata!
”Ma scuzati, asa e, poza 3 mi-a placut si mie, am gresit.
corectat cifra buclucasa
@ la Lugoj. proportia barbati/femei de 1 la 7? ... nu e de speriat, tot atat e si-n Sighisoara, Cisnadie, Buhusi, Sfantu Gheorghe (sau Tg Secuiesc? ... mereu incurc aceste 2 orase)... in schimb... la Brasov predomina barbatii... oricum, in tara noastra sunt mai multe femei decat barbati, e-un lucru cunoscut...
Felicitari pt review!
Tin eu minte gresit sau la Ana Lugojana se servesc renumitele clatite Ana Lugojana, nu placinta cu papanasi?
Mutat în rubrica "O zi în Lugoj, BUZIAŞ-LUGOJ" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 „Good evening and good night” (filmul Dracula, 1931) — scris în 09.09.18 de ioana5 din ORADEA - RECOMANDĂ