GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ultimele două zile petrecute in Thassos au fost dedicate lenevelii pe plajă. Sau cel puțin așa am vrut, dar, până la urmă, tot am lăsat plaja ca să mai merg puțin și pe munte.
Poate că vă așteptați să vă povestesc despre o altă drumeție, dar veți avea o surpriză. Ca o bunicuță ce sunt, am fost pe munte cu mașina. Am urcat la aproximativ 400-500 m deasupra nivelului mării, ca să văd satul Kastro, considerat cel mai vechi sat de pe insulă.
Din Potos până in Kastro sunt aproximativ 16 Km, pe care i-am parcurs in vreo 30 minute. Șoseaua, foarte bună, șerpuiește pe munte până sus in sat. Se poate ajunge și din Limenas, pe șoseaua care inconjoară insula in aproximativ o oră și jumătate sau pe un drum mai scurt dar mult mai dificil, prin munți, in aproximativ două ore.
Asfaltul se termină brusc exact la intrarea in sat, moment in care ai impresia că te intorci in timp sau ai intrat, din greșeală, in decorul vreunui film regizat de Michael Cacoyannis. Mașina am parcat-o pe un loc viran, sub niște măslini, și am pornit la pas prin sat.
Primele mențiuni ale satului aflat la peste 450 m deasupra nivelului mării datează din anul 1434, pe vremea când insulele Thassos și Lesvos erau conduse de familia genoveză Gatteluzzi, iar numele satului vine de la castelul construit pe vârful muntelui de Iacob Gateluzzi,
Din vechiul castel există astăzi doar niște ruine, printre care au crescut câțiva măslini și se plimbă in voie caprele satului.
Datorită așezării lui, pe o culme muntoasă inconjurată de râpe și chei adânci, invizibil de pe mare, satul Kastro a fost o adevărată fortăreață, locuitorii insulei refugiindu-se aici in timpul atacurilor piraților. In timpul ocupației turcești, satul s-a dezvoltat, numărul locuitorilor mărindu-se cu grecii venind din afara insulei și stabiliți in Kastro și Theologos. Dar, accesul greu și depărtarea de mare cu toate avantajele ei (transport spre continent sau alte insule, comerț, pescuit) precum și locurile de muncă bine plătite de la minele de pe insulă, i-au determinat pe locuitori să părăsească treptat satul, astfel incât la mijlocul secolului al XIX-lea satul număra aproximativ 60 de case locuite. Odată cu expansiunea turismului pe insulă, unii dintre locuitori s-au intors, dar numai ca să iși renoveze casele și să se refugieze aici la sfârșit de săptămână. Sunt și turiști care vor să petreacă aici câteva zile liniștite, departe de zgomotul civilizației.
Am intrat in sat pe” strada principală” , adică singura stradă ceva mai răsărită a satului. Am mers printre casele din piatră, unele renovate sau in curs de renovare, altele triste, probabil părăsite.
La capătul străzii se află ruinele castelului, o capelă și o o chilie la care am ajuns pe o potecă suspendată deasupra unei văi adânci. Am stat câteva minute acolo sus, pe locul unde a fost castelul și am admirat văile și culmile din jur. Doar vântul perturba liniștea de acolo.
Ne-am continuat vizita ăprin sat, merghând pe câteva străduțe inguste, printre case din piatră. Am ajuns astfel la Biserica Sf. Athanasios, una dintre cele mai vechi biserici din insulă. Biserica a fost construită in anul 1804 de localnici intr-o perioadă foarte scurtă. Patruzeci de zile a durat construcția ei, iar principalele materiale folosite au fost pietrele de la ruinele castelului. Biserica este motivul pentru care locuitorii satului se adună in fiecare an, la 18 ianuarie, de ziua Sf. Athanasie.
Biserica se află in centrul satului, iar lângă ea se află una dintre puținele taverne din sat. Nu știu exact câte taverne sunt, eu am văzut una la intrare și cea la care am poposit, taverna lui Kostas. Dacă ajungeți in Kastro, neapărat să mergeți pe la Kostas. Veți descoperi un loc și un om cum nu vedeți in fiecare zi. Taverna este mică, iar in interior găsești câteva piese de mobilier și obiecte vechi dar și bancnote de prin toată lumea sau fotografii lăsate de cei care i-au trecut pragul. Nimic nu este obișnuit la Kostas, incepând de la meniul scris pe o bucată rotundă de lemn și până la jocurile de perspicacitate la care te provoacă Kostas. Odată așezați la una din mesele din lemn de pe terasă, Kostas a venit, ne-a intrebat de unde suntem și ne-a servit cu câte un pahar de raki. Nu prea poți să il refuzi, iar paharul s-a tot reumplut, de câteva ori, timp in care Kostas discuta și glumea cu fiecare client al tavernei, indiferent din ce țară era. Am stat cam o oră la Kostas, am râs, am băut raki și bere, dar am și mâncat niște ardei și roșii umplute, o bunătate.
Cu greu ne-am desprins de Kastro. Dacă ajungeți in Thassos, faceți o pauză de la soare și mare și urcați câteva ore pe munte, acolo unde se află satul Kastro. Nu veți regreta!
Trimis de Mika in 04.11.23 15:21:33
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.67269600 N, 24.65400000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 13121&hid=19011.
Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Mika: Este un sat frumos, parcă rupt de lume, o oază de liniște și frumusețe, iar priveliștea din jur te face să te simți un pic mai puternic, „deasupra tuturor”, și la figurat și - mai ales - la propriu!
Am remarcat în poza P26, pe plăcuța prinsă de tavan, că scrie în limba română: „mă simt bine în excursii de vis” , dovadă că au mai trecut și alți români pe acolo!
Felicitări că ai ales să mergi și la Kastro!
@Mika:
Sărut mâna!
An fost și ru în Kastro în 2014. A fost numai o etapă din un „Jeep Safari” între Potos și vâtful Ypsario și retur. Am scris desptr asta atunci (vezi impresii) . O parte din aspecte s-au mai schimbat. Dtumul era cu macadam, uneori cu pământ, numai vreo două case erau în reabilitare iar tavrena, nu știu dacă era aceeași, nu m-a impresionat de loc.
Ce mi-a atras atenția a fost modul de, să-i zic, „utilizare” a cimitirului și capela osuar din vecinătate. Mi-au plăcut mult și imaginile cu împrejurimile satului.
Dar, ce nu îmi iese din minte, sunt dezinformările transmise de ghidă („Nu este nici o urmă de castel în Kastro” sau „Biserica este închinată Sfântului Ilie iar oamrnii se adună aici de hramul din 20 iulie” ).
Am ajuns la concluzia că, destinația fiind vâtful Ypsario, pregătirea restului a fost tratată cu neglijență. Dar, din orice lucru trebuia creat un obiectiv turistic.
Totuși, nu îmi pare rău că am ajuns pe acolo. Dacă nu aș fi ajuns, mi-ar fi părut rău.
Felicitări pentru excursie și mulțumesc pentru aducerile aminte
@msnd: Mulțumesc de vizită și ecou! Ruinele sunt intr-adevăr destul de sărac reprezentate. Sunt mai mult niște pietre inșirate sus pe platou, și un zid mic din piatră. Chilia aceea de sus și bisericuța albă sunt intr-adevăr inchinate Sf. Ilie. Probabil că se adună satul și de Sf. Ilie. Biserica Sf. Athanasios este in centrul satului, chiar lângă taverna lui Kostas. Din câte am ințeles, Kostas are și cheile bisericii.
@doinafil: Mulțumesc de vizită! Sigur au fost români acolo, era un grup chiar la taverna lui Kostas. Oricum, in Thassos limba română cred că este a doua limbă vorbită. Nicăieri in afara țării nu am văzut atât de mulți români.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Kastro - Oaza de liniste din varf de munte — scris în 11.05.21 de C.Dana din CARACAL [OT] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Excursii in Thassos: Kastro si lacul Maries — scris în 09.01.18 de xpac din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Kastro ca ciclist — scris în 21.08.17 de Mirobo din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Satul Kastro — scris în 14.07.14 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Kastro satul de weekend — scris în 05.07.13 de veteranu din CHIAJNA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Kastro - satul parasit — scris în 10.12.09 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ